De groten der aarde: 5 exclusieve wijnen

door sulo | Geupdate op:  4 november 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Deze keer gaan we in gesprek met sommelier Alicia van den Berg van merlotgenoten.nl. Zij zocht, op verzoek van deluxery, 5 exclusieve wijnen uit.

Als sommelier heb ik heel wat mooie wijnen mogen proeven. Een port uit 1912 was erg bijzonder, een witte port, die een kastanjebruine kleur had en smaakte naar een bonbon van explosieve smaken. 5 exclusieve wijnen Een glas van dit druivenvocht kostte meer dan een modaal inkomen, vandaar dat wij één kostbare druppel hebben mogen proeven. Maar er zijn wijnen exclusiever dan dat, niet persé omdat deze zo gering te verkrijgen zijn als dat deze port dat was, des te meer om de naam die zij dragen. Flessen zo kostbaar dat ik in mijn loopbaan als sommelier nog niet alles heb kunnen proeven. Ben ik benieuwd? Zeker! Ben ik in de verleiding om mijn gehele maandsalaris of zelfs jaar inkomen aan wijn uit te geven? Wellicht, maar dan niet aan één flesje. Er bestaan immers een hoop gelegenheden per jaar waar een mooie fles ontkurkt kan worden.

Louis Vuitton, Prada, Gucci. Exclusieve merken. Ook hier geldt, voor de naam betaalt men meer, is het dan ook van goede kwaliteit? Vaak wel, maar er hangt ook een bepaalde allure omheen. Haute couture, haute cuisine en haute vins! La Douce Frankrijk. Een land vol traditie, vol trots, waar gastronomie op de eerste plaats lijkt te komen. Een eeuwen oude traditie brengt ons terug naar de kastelen in de Bordeaux, landgoederen in de Bourgogne. Daar waar de meest prestigieuze wijnen vandaan komen. Deze wijnen zijn qua naam én smaak de top. Al is dat uiteraard nog steeds van horen zeggen.. Want niets hiervan ligt standaard in mijn klimaatkast. Over welke wijn praten we dan? En wat maakt deze zo bijzonder? 5 exclusieve wijnen:

Chateau d’Yquem

Een wijnhuis uit de Sauternes, Bordeaux, dat bekent staat om de heerlijk, complexe zoete witte wijnen. Kan dat ook prestigieus dan? Jazeker! De Semillón en Sauvignon Blanc druiven ondergaan een edele rotting, Botrytis Cinerea zoals dat heet. Een natuurlijk proces waardoor druiven perféct rijpen voor deze Sauternes wijn. De schimmel dringt door in de druif, deze verliest daardoor vocht en het wijnsteenzuur wordt afgebroken, waardoor de druif van consistentie verandert. De smaakcomponenten zijn geconcentreerder en complexer. Het wijnhuis Chateau d’Yquem bestaat sinds de 16e eeuw, een eeuwenoude traditie dus. Het duurste flesje dat ooit verkocht is, stamt uit 1811 en ging onder de hamer voor €87.750,-, maar een fles van dit wijnhuis kun je ook voor €370,- op de kop tikken bij de Gall&Gall!

Chateau Lafite-Rotschild

Een prachtig wijnhuis, wederom uit de Bordeux, Pauillac deze keer. In de wijngaarden van dit prachtige kasteel verbouwen ze voornamelijk Cabernet Sauvignon en Merlot, typisch voor de Bordeaux, een klein deel van de gaarden zijn bedoelt voor Petit Verdot en Cabernet Franc. De wijngaarden werden waarschijnlijk geplant in de laatste jaren van de 17e eeuw. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis, van wisselende eigenaren tot vetes en revoluties. De wijnen van dit wijnhuis zijn te herkennen aan het karakteristieke ‘bloemen bouquetje’ in de neus. De duurste wijn, in een reguliere fles van 75cl. is toe te schrijven aan Chateau Lafite-Rotschild. De fles uit 1869 is verkocht voor €175.000, terwijl het veilinghuis deze voor de verkoop op een schamele €6000,- schatte. Klein inschattingsfoutje daar.

Romanée Conti

Een wijnhuis met een wijngaard van maar 2 hectare groot, te vinden in de Côtes de Nuits, Bourgogne. De wortels van deze wijngaard liggen in het jaar 1232. De Pinot Noir druif is de hoofdrolspeler in deze wijnen. De wijn wordt nog altijd gemaakt in gelimiteerd oplages, waardoor deze uiteraard zo exclusief blijft. Op voorinschrijving is een doosje van 12 flessen te bemachtigen, waarvan dan maar één fles de exclusieve Romanée Conti is, de overige 11 flessen zijn daar een slag of meerdere slagen onder, dit doosje kost €10.000. Maar dan heb je ook wat! Heb je toch nog iets meer gespaard? Er is een fles uit 1945 verkocht voor €92.925. Dit jaar is zo bijzonder, omdat er in de voorgaande jaren druifluis heerste in Europa. Om dit tegen te gaan werden resistente Amerikaans druivenstokken geënt op de Fransen, waardoor deze konden overleven. Pas na 1945 ging Romanée Conti overstag om deze methode toe te passen, de wijnen voor dat jaar zijn dus gemaakt van de originele Franse oude stokken.

Chateau Margaux

Dit Chateau is toch wel een van de bekendste in dit rijtje, gaat er een belletje rinkelen? Gelegen in de gelijknamige plaats Margaux in de Bordeaux. Een wijnhuis dat hun wijnen maakt van voornamelijk Cabernet Sauvignon, Merlot en Sauvignon Blanc. Intense, complexe, maar heel elegante wijnen komen uit de koker van Chateau Margaux. In 1787 had Thomas Jefferson al lovende woorden over de wijnen en het domein. Het mooiste is eigenlijk dat één van de duurste wijnen ter wereld en misschien wel de lekkerste wijn die er bestond, nooit geproefd is. De fles is voor €168.750 gekocht, waarna deze meegenomen werd naar een diner in een hotel in New York, de ober opende de fles, maar stootte deze om. Zoveel mooie jaren aan rijping verloren gegaan op een linnen tafelkleed..

Chateau Cheval Blanc

Dit Chateau vinden we in Saint Émillion, Bordeaux. Het zijn de buren van grote jongen Petrús, nog zo een dure! Met pijn in mijn hart heb ik een groepje zakenlui Petrús ooit zien mengen met cola, dat was een gewoonte in land van herkomst. Maar goed dat ter zijde, een fles van 6 liter Chateau Cheval Blanc, die stamt uit het jaar 1947 en volgens kenners nog steeds op dronk is, dat is pas bijzonder! Deze fles heeft een waarde van maar liefst €228.201. Het schijnt dat wijn criticus Robert Parker Jr. eens een wijn van dit wijnhuis had afgekraakt, waarop de manager hem nog eens op het landgoed uitnodigde om te proeven. Toen de criticus het landgoed wilde betreden werd hij aangevallen door de hond van de manager, tot bloedens toe! Uiteindelijk heeft Parker Jr. de wijn nog eens geproefd en uitgesproken dat deze een stuk aangenamer was dan dat hij eerst dacht. Tot op de dag van vandaag ontkent de manager de hond op de criticus afgestuurd te hebben en van bloed was al helemaal geen sprake! Ach, wijn laat ons gekke dingen doen, zeker als het van waarde is. Proost! Volg Alicia nu ook op Instagram en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen!

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.