Alles over vaderschapsverlof in 2022

door sulo | Geupdate op:  11 augustus 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Vaderschapsverlof, hoe zat dat ook al weer in elkaar? Dit artikel schetst wat geboorteverlof, ouderverlof of vaderschapsverlof inhouden. Daarna volgt waar kersverse vaders allemaal vrolijk van kunnen worden: de nieuwe regeling van augustus 2022! Want het wordt voor jonge vaders dus beter dan voorheen. Aanvragen dus!

Wat is vaderschapsverlof eigenlijk?

We beginnen maar met het woordje ‘vader’. Dat kun je ook lezen als ‘partner’ of ‘vriend‘. Voor de helderheid spreken we in dit stuk alleen over vader. Vaderschapsverlof is ook wel bekend als geboorteverlof of partnerverlof. Wat het inhoudt is dat na de geboorte van een kind, jij als vader ook verlof kunt aanvragen. Jij kunt dus een periode vrij krijgen als je in loondienst bent. Dit recht gold voorheen alleen voor de moeders. Maar tegenwoordig kun je ook als jonge vader dit verlof laten regelen. Zo krijg jij de tijd om te gaan wennen aan alle veranderingen binnen je nieuwe of uitgebreidere gezinnetje. De ontwikkeling van het jonge kind zou ook versterkt worden als beide ouders zich meteen na de geboorte van het kind bezighouden met zorg en opvoeding.

Eerste eisen

De wet bepaalt dat je als vader vaderschapsverlof kunt aanvragen als je met de moeder getrouwd bent of ongehuwd met haar samenwoont; en ook als je haar geregistreerde partner bent en/of de pasgeborene als kind erkent. Voldoe je aan een van deze vier eisen, dan kun je bij je werkgever het verlof gaan aanvragen. En die mag niet weigeren!

Tijdsgebonden verlof

Het vaderschapsverlof is natuurlijk niet eeuwig. Het is aan een bepaalde tijd gebonden. Allereerst moeten de op te nemen verlofdagen altijd binnen vier weken na de geboorte van je kind opgenomen zijn. Wat je mag opnemen, hangt af van het aantal uren dat je per week werkt. Stel, je draait van maandag tot en met vrijdag dertig uur. Dan krijg je in totaal dertig uur vaderschapsverlof. Die je naar wens mag opnemen. Maar wel binnen die vier weken na de geboorte van je kind.

Aanvragen en verloftijd indelen

Een goede tip: vraag het vaderschapsverlof echt op tijd aan bij je werkgever. Je kent de datum waarop je vrouw is uitgerekend. Ga minstens twee maanden daarvoor naar je werkgever om verlof aan te vragen. Dat kan in een gesprekje maar ook schriftelijk. Maak duidelijk hoe je het verlof op wilt nemen. Sommigen kiezen ervoor alle uren achter elkaar op te nemen. Anderen willen hun verlofdagen graag verdelen over bijvoorbeeld de eerste drie weken na de geboorte van het kind. Je werkgever mag je verzoek niet weigeren maar hij kan wel vragen of je je verlofdagen anders in kunt delen.

Wie betaalt?

En hoe zit het met de euro’s? Komen die wel binnen als je niet werkt? Als vader had je in Nederland recht op een betaald verlof van vijf dagen. Dat kwam uit de beurs van de werkgever. Vanaf 1 juli 2020 werd de situatie voor jou als jonge vader al een stuk beter. Vanaf die tijd was het namelijk mogelijk om als vader aanvullend geboorteverlof op te nemen. Je mocht dan in het eerste half jaar na de geboorte van je kind een zogenoemd kraamverlof opnemen. Die kon tot vijf weken lopen. In die tijd ontving je via het UWV 70 procent van je maximale dagloon.

Het aanvullende geboorteverlof vraag je als vader aan via een mailtje of een brief naar je werkgever. Dat moet wel een maand voor je eerste verlofdag bij de werkgever zijn aangevraagd. Je meldt dan hoeveel weken verlof je wenst. En hoe je de verloftijd in de agenda wilt plannen. Stel je wilt twee weken verlof. Dan kun je die achter elkaar opnemen maar je kunt de dagen ook verspreiden over een periode van tien weken. Het aanvullende geboorteverlof dient wel te zijn opgemaakt binnen zes maanden na de geboorte van je kind. In feite zou je dan ook verlof kunnen genieten terwijl het bevallingsverlof van je vrouw al beëindigd is.

Ouderschapsverlof

Als je in loondienst werkt en je de zorg voor kinderen hebt, stelt de wet dat je recht hebt op ouderschapsverlof. Je kunt dan 26 keer het aantal werkuren per week als verlof opnemen. Stel, je werkt 24 uur per week, dan heb je recht op 624 uur ouderschapsverlof (26 keer 24 uur). Jij als vader kunt dus ook ouderschapsverlof opnemen. Dat kan vrij snel maar je kunt daar ook een paar jaar nog mee wachten. Voor elk kind onder de acht jaar kun je eenmalig ouderschapsverlof aanvragen. Dat gaat via de werkgever. Dat niet iedereen het altijd ook doet, heeft te maken met het geld. In principe betaalt niemand voor ouderschapsverlof, dus je verloftijd wordt niet vergoed. Het is wel handig dit toch voor jouw situatie even na te gaan. Want er zijn bedrijven die eigen regelingen hebben voor ouderschapsverlof en alsnog een deel van de verloftijd uitbetalen.

En dan… het goede nieuws!

De regeling rond het ouderschapsverlof heeft in augustus 2022 een nieuwe dimensie gekregen. Daar word je als vader vrolijker van. Het ouderschapsverlof wordt nu namelijk ineens deels betaald. Liefst 9 van de 26 weken krijg je een vergoeding. Kassa, dus. Je moet de verlofweken wel hebben opgenomen in het eerste jaar na de geboorte van je kind. Dit is in het leven geroepen om als werkende ouder de zorg voor je kinderen beter te kunnen uitvoeren. Het is nog niet helemaal jippie en hoezee want je krijgt niet hetzelfde geld als in de tijd dat je wel werkt. Vastgesteld is dat de helft van je dagloon wordt uitgekeerd met een plafond van een maximaal bruto dagloon (€ 219,28). Wat betekent dit allemaal in concreto voor jou als vader? Dat je vanaf augustus 2022 nog steeds 26 weken ouderschapsverlof kunt aanvragen. Maar dat nu de overheid de eerste 9 weken deels vergoed. Let op: die deels betaalde weken moeten dus wel opgenomen zijn voordat je kind zijn of haar eerste verjaardag viert.

Alles op een rijtje

Het betaald ouderschapsverlof bestaat puntsgewijs uit de volgende zaken:

• minimaal 1 en maximaal 9 werkweken

• flexibele opname is mogelijk

• opname verlof binnen 1 jaar na geboorte kind

• betaald ouderschapsverlof aan te vragen nadat minimaal 1 keer een werkweek verlof is opgenomen

• recht op en hoogte van de uitkering hangt van de situatie van de ouder (loondienst, DGA of alfahulp)

Verplichtingen

Vaderschapsverlof! Ook nog met een financiële vergoeding. Betekent die dat je al je vrije uren nu moet besteden in een groen park, aan de rand van de wieg? Dat je in je woonkamer voortdurend op scherp staat achter je net gemonteerde babyfoon? Dat je verplicht met pakken luiers sjouwt? Nee, werkgever en overheid verplichten je niet om al je verloftijd te steken in de zorg voor de pasgeborene. Je kunt ook gewoon lekker sporten of de babykamer nog iets mooier pimpen dan hij al was. Je kunt die leuke fotografiecursus oppakken waar je nooit tijd voor had. Je kunt je ouders wat vaker opzoeken, natuurlijk met de baby in de buggy mee. Jij bepaalt hoe je met je kostbare vrije tijd ineens om wilt gaan. Vaderschapsverlof die deels vergoed wordt, is dan ook iets dat je echt niet wilt missen.

Je relatie tot slot

Een kind krijgen is voor moeder en vader een ervaring, zeker als het een eerstgeborene is. Probeer je vaderschapsverlof ook eens te steken in je relatie. Die krijgt sowieso door de geboorte van je kind even een optater. Je kind komt zo centraal te staan dat jij en je partner dienend worden naar het jonge leven en een beetje elkaar vergeten. Laat oma of opa eens oppassen op de kleine pruttelaar. Ga met je partner er lekker op uit; ook al is het maar voor een paar uurtjes. Er zijn zat activiteiten mogelijk die weinig inspanning kosten en veel sfeer opleveren. Een restaurantje of een terrasje. Een museumpje of marktje doen. Even zonder de kleine bij vrienden op bezoek. Zo blijf je ook werken aan de kwaliteit van je relatie. In de tijd van je vaderschapsverlof.

Lees ook: Actieve vakantie – 7 tips en ideeën

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.