Baard wax of balsem | De verschillen en welk merk je moet kiezen

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Als je bijvoorbeeld voor het eerst naar een blikje baardbalsem kijkt, is een van de ingrediënten die er wordt vermeld bijenwas, hetzelfde ingrediënt dat natuurlijk wordt gevonden in baardwax.

In dit artikel leg ik alles uit over deze twee producten.

Baard balsem of baard wax wat is het verschil

Zijn ze allebei hetzelfde product?

Op welk punt moet je een baardbalsem versus baardwax gebruiken?

Heeft het ene voordeel boven het andere?

Het korte antwoord is:

Baard balsem is het beste voor een gezonde en zachte baard, terwijl baard wax het beste is voor het stylen van je baard in een bepaalde gewenste vorm.

Nou, hier is zo ongeveer alles wat je ooit wilde weten over de twee producten en hoe ze precies in je baardverzorgingsroutine passen.

Wat is baard balsem?

Laten we eerst eens kijken naar baardbalsem en waar het allemaal om draait.

Baardbalsem is het beste voor een zachter en gezonder ogende baard. Baardbalsem is geweldig omdat het meestal 4 kerningrediënten bevat.

Dragerolie

Draagolie, als je niet op de hoogte bent, is het ingrediënt dat je veel van de gezondheidsvoordelen van deze balsem oplevert.

Draagoliën zoals jojoba of argan zijn verantwoordelijk voor het superzacht maken van je baard en geven een natuurlijke gezonde uitstraling aan die manen van je.

Niet alleen dat, maar drageroliën zijn een geweldige manier om baardroos te genezen (roos voor je baard).

Als het de eerste keer is dat je een baardbalsem gebruikt, is het altijd het beste om ervoor te zorgen dat je er een gebruikt die een dragerolie heeft, zoals jojoba of arganolie.

Waarom?

Deze oliën zijn het dichtst bij de natuurlijke talgolie die je huid op regelmatige basis produceert.

Daarom is er bij toepassing een zeer kleine kans op enige vorm van allergische reactie. Naast het feit dat het zo niet-schurend is voor een olie, veroorzaakt het ook echt geen enkele vorm van acne, omdat het zo dicht bij de natuurlijke talgolie ligt.

Als je echter geen zeer gevoelige huid hebt, wees dan niet bang, probeer verschillende baardbalsems met alternatieve drageroliën (zoete amandel, enz.).

Essentiële olie

Essentiële oliën geven elke baardbalsem het grootste deel van zijn geur.

Denk aan etherische oliën als de natuurlijke geur voor je baard (ja, etherische oliën zijn meestal afkomstig van planten of wortels en zijn 100% natuurlijk).

Het nadeel van etherische olie is over het algemeen dat ze een beetje hard voor de huid kunnen zijn. Zelfs als je een vrij dikke huid hebt, als er te veel in de baardbalsem zit die je gebruikt, kan dit wat tederheid veroorzaken.

Zorg er altijd voor dat je een test op allergieën uitvoert voordat je het op je hele gezicht aanbrengt.

Boter

Maar niet je typische Blueband boter, nee!

In plaats van baardbalsem is de boter typisch een sheaboom of cacaoboter. Dit helpt bij de daadwerkelijke smeerbaarheid van de balsem in zijn uiteindelijke vorm.

Boters zoals shea of ​​cacao hebben een paar extra voordelen voor de huid omdat het de huid onder je baard helpt hydrateren, wat verder helpt om baardroos te verminderen.

Bijenwas

Bijenwas in baardbalsem dient zijn doel om je baard zeer lichte stylingeigenschappen te geven.

Dus als je een kortere baard hebt (korter dan 4 ″), heeft slechts een kleine hoeveelheid baardbalsem voldoende hold voor je baard.

Maar als je het World Beard & Moustache Championship wilt betreden, zal een baardbalsem (zelfs als deze bijenwas bevat) je niet zo’n houvast geven om zulke perfecte baarden te maken.

De beste baardbalsem die we hebben gevonden en in ons assortiment hebben opgenomen, is deze balsem van Dr K Soap Company die voedt en verzorgt:

Wat is baard wax?

Bij het vergelijken van een baardbalsem versus een baardwax, zagen we dat een baardbalsem in wezen 4 kerningrediënten bevat: dragerolie, etherische olie, boter en bijenwas.

Een goede baardwax bevat ook veel van dezelfde ingrediënten die we eigenlijk vinden in baardbalsem! De dingen veranderen echter nogal wat voor de verhoudingen van de betrokken ingrediënten.

Zoals je waarschijnlijk wel zou raden, heeft baardwax een veel hogere concentratie bijenwas dan een van de andere ingrediënten.

Aan de andere kant, veel baardwaxen slaan sheaboter over in de ingrediëntenlijst:

Als je niet zeker weet wat lanoline is (ik moet helaas toegeven dat ik het ook moest googlen), is het een wasachtige substantie die is afgeleid van schapenwol.

Zoals je zou kunnen afleiden, is het een andere bewaaragent, net als bijenwas.

We verkopen zelf geen baardwax, maar deze Blanco hier bij bol.com is perfect voor het sculpten van snor en baard:

Moet je baard balsem en wax afzonderlijk of samen gebruiken?

Zowel baardbalsems als waxen hebben hun eigen verschillende doeleinden.

Hoewel we hierboven kunnen zien dat baardwax 3 van de 4 dezelfde ingrediënten heeft als elke baardbalsem, welke is echt zinvol om te gebruiken?

Als je op zoek bent naar een gezond ogende baard die ook zacht is, moet je gaan voor een baardbalsem.

Baardbalsem gaat helemaal over de conditionering van je baard en minder over de stijl.

Maar vergeet niet dat het nog steeds wax bevat, dus er is een beetje styling beschikbaar wanneer je het op je baard aanbrengt.

Zoals we ontdekten, heeft baardwax wel wat voedingsstoffen in de vorm van dragerolie in het mengsel zelf, het is echter geen vervanging voor een fatsoenlijke baardbalsem.

Dit is hoe het zit: Je kunt baardbalsem niet overslaan en meteen naar de baardwax gaan.

Als je echt gaat voor het stylen van je baard, dan moet je eerst wat baardbalsem aanbrengen en vervolgens baardwax aanbrengen.

Je moet de één niet zonder de ander doen, omdat er gewoon niet genoeg draagolie in de baardwax zelf zit om ervoor te zorgen dat je baard zacht, gezond en vooral vrij van baardroos blijft.

Je kunt dus wel alleen baard balsem gebruiken zonder baard wax als je voldoende styling krijgt uit alleen de balsem. Je kunt echter beter niet alleen baard wax gebruiken zonder eerst ook balsem aan te brengen.

Nu we de basis hebben behandeld in het verschil tussen een baardbalsem versus wax, is het tijd om te begrijpen hoe je het eigenlijk gebruikt:

Hoe moet je baard balsem en wax aanbrengen?

Baardbalsem is eigenlijk vrij eenvoudig aan te brengen. Er zijn echter mannen die met het aanleren van slechte gewoonten door te weinig of te veel te gebruiken.

Dus zelfs als dit je tweede of derde keer is dat je een baardbalsem aanbrengt, onthoud dan nog het volgende:

  1. Schep een klein beetje balsem uit het blik als je een kleinere baard hebt (minder dan een paar centimeter)
  2. Neem de balsem en plaats het in de palm van je hand
  3. Leg dan de baardbalsem of wax weg en begin je handen in elkaar te wrijven
  4. Zodra het volledig is gesmolten, wil je beginnen door de vloeibare resten van de balsem of wax in je baard te wrijven
  5. Begin met de basis of de wortel van je baardfollikel en werk dan geleidelijk naar de punt van je baard

Lees meer: de beste baard borstels beoordeeld om je balsem te verspreiden

Hier is een korte video over hoe je het kunt toepassen:

 

Nadat je het gevoel hebt voldoende dekking te hebben, leidt dit tot de volgende stap:

Na het aanbrengen van een baardbalsem of wax, is het tijd om het te borstelen of kammen.

Als je op zoek bent naar een gelijkmatige verdeling van de baardbalsem of wax in je baard, moet je een borstel gebruiken.

Maar niet zomaar een borstel, een borstel met varkenshaar.

Een varkenshaarborstel is geweldig om de oliën in je baard te vangen en op de juiste manier te verspreiden.

Maar het gebruik van een borstel met varkenshaar stopt daar niet, het is ook geweldig voor het geven van een veel vollere of natuurlijkere uitstraling aan je baard, vooral als die van jou wat dunner is.

Als je echter echt je baard een mooie vorm of stijl wilt geven, wil je een baardkam gebruiken. Het gebruik van een kam geeft je veel meer controle en stelt je in staat je baard naar jouw stijl te stylen.

Natuurlijk gebruiken sommige mannen zowel een borstel (om de olie gelijkmatig te verdelen) als een kam om je baard een beetje stijl te geven.

De keuze is natuurlijk helemaal aan jou!

Zijn dat echt alle keuzes die je hebt voor baardonderhoud?

Absoluut niet!

In feite, als dit je eerste uitstapje is naar de baardwereld en het goed onderhoudt, is het belangrijk dat je ook de schoonheid van baardolie begrijpt.

Baardolie lijkt veel op baardbalsem zonder bijenwas en boter.

Daarom bestaat het alleen uit twee kerningrediënten, een drager en etherische oliën.

In een eerder bericht schetste ik enkele van de allerbeste baardoliën op de markt om je een beetje tijd te besparen als je van plan bent om deze route te volgen in plaats van te kiezen tussen een baardbalsem versus wax.

Maar als je op zoek bent naar baardproducten om je baard te stylen, kunnen zelfs de duurste baardoliën je daar niet mee helpen.

Omdat er geen vasthoudmiddel is zoals bijenwas of lanoline, zal je baard gewoon zacht aanvoelen en er gezond uitzien maar niet gestyled worden.

Dit maakt baardolie vooral geweldig voor mannen met een veel kortere baard die niet zoveel nodig heeft bij het stylen of vormgeven.

Begrijp je het verschil tussen een baardbalsem versus wax?

Zoals bij elk artikel hoop ik dat deze hulp enkele vragen binnen de wereld van baardonderhoud verheldert.

Maar natuurlijk, als je het gevoel hebt dat iets onduidelijk is of je vraagt ​​je nog steeds iets af wat te maken heeft met baardbalsems of oliën, plaats dan een regel in het commentaargedeelte hieronder. Ik weet zeker dat andere mannen waarschijnlijk dezelfde vraag hebben als jij! Ik zal mijn best doen om het te beantwoorden!

Lees ook: hoe snel groeit mijn baard eigenlijk?

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.