Je baard kam je met een speciale kam: maar welk merk is het best

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Het komt misschien als een verrassing voor de meeste mannen, maar er is een juiste manier om elke dag je baard te kammen.

De kans is groot dat je de groeifasen hebt doorstaan ​​en ook die jeukende baardfase hebt doorstaan, dus nu wil je de vruchten van al die arbeid kunnen laten zien.

In dit artikel vertel ik je over deze volgende fase, en dat specifiek over het kammen van je baard.

Beste baardkammen

Het correct kammen van de baard zal niet alleen het gevoel van je baard verbeteren, het zal zeker ook het uiterlijk verbeteren.

Het beste kun je hout nemen voor je kam, zoals met deze betaalbare Peter’s Beard baardkam, om gemakkelijk door droog of nat baardhaar te gaan zonder dat de tanden breken of achter haartjes blijven hangen.

Wat is het verschil tussen een baardkam en een gewone kam?

Er zijn drie kritische verschillen tussen standaardkammen en baardkammen die je moet begrijpen: het productieproces, het materiaal waarvan ze zijn gemaakt en de breedte van de tanden.

Als je eerste instinct is om een ​​gewone, goedkope kam uit een supermarkt te pakken en op je baard te gebruiken, doe het dan niet. Er is niets ergers dat je jouw gezichtshaar aan kunt doen.

Het is beter om je baard helemaal niet te kammen dan hem te kammen met een goedkope plastic kam. Het beste wat je kunt doen is een betrouwbare kam kiezen die expliciet is ontworpen voor baarden.

Het vinden van de juiste gezichtshaarkam hangt grotendeels af van de grofheid en de lengte van je baard.

Gebruik een speciale baardkam zoals eentje van hout

Waarom je je baard niet met een gewone kam moet kammen

Goedkope kammen worden op een grote pers gemaakt, die ze uit een mal stampt. Daarom hebben deze kammen veel microscopische gekartelde randen langs elke tand.

 Wat betekent dit voor je baard? Niets goeds, dat is zeker.

Zodra je deze kam door je gezichtshaar haalt, zal het je haarzakjes uit elkaar scheuren. Dit zal verder leiden tot breuk, gespleten baardhaar-punten en statische haren.

Hoewel er een paar manieren zijn om gespleten haarpunten aan te pakken, is de meest effectieve het helemaal afscheren van de punt van je baard die er nu niet meer uitziet!

Je denkt nu waarschijnlijk dat het knippen van gezichtshaar een normaal proces is.

En je hebt gelijk, maar wanneer je gespleten haarpunten ontwikkelt, zul je gedwongen worden je baard vaker dan nodig te knippen en dan kun je nooit je volle baard laten staan.

Statische energie en wrijving zijn ook dingen die je zult ervaren als je besluit je baard te kammen met een gewone kam.

De goedkope kam zal je baard elektriseren, waardoor er veel verdwaalde haren in ontstaan.

Last but not least zijn plastic kammen om een ​​goede reden goedkoop – hun tanden breken meestal heel gemakkelijk.

Dit komt vaker voor wanneer je de kam in je broekzak opbergt. Gespecialiseerde kammen voor baarden zijn ontworpen om gemakkelijk in je zakken mee te dragen.

Wanneer een of meer tanden van goedkope kammen breken, zal de schade aan je baard nog erger zijn omdat de kam de haren meer dan voorheen zal trekken.

Voordat je het beseft, moet je je plaatselijke winkel opnieuw bezoeken om een ​​andere kam te kopen, wat betekent dat je eigenlijk geen geld bespaart, zoals je dacht dat je zou doen.

Wat zijn gespecialiseerde baardkammen?

Kammen die speciaal voor je baard zijn gemaakt, zijn meestal van hout of hoorn. Deze materialen zijn steviger dan plastic, waardoor ze sterker en duurzamer zijn.

Ook wordt elke tand erop afzonderlijk gezaagd en vervolgens gepolijst. Dit proces elimineert de gekartelde randen en het resultaat is een soepele kamervaring.

De tanden van een baardkam kunnen niet gemakkelijk met een vinger worden verplaatst, terwijl dit met een goedkope plastic kam consequent zal gebeuren.

Baard- en hoofdharen zijn verschillend, in die zin dat baardharen veel grover zijn en daarom heb je een kam nodig waarvan de tanden niet buigen.

Slechts een van de redenen waarom een ​​haarkam geen goede keuze is voor het kammen van gezichtshaar, is de ruimte tussen de tanden.

Tanden op haarkammen zijn niet voldoende uit elkaar geplaatst om door de grove baardharen te glijden.

Dit gezegd hebbende, baardkammen hebben verschillende afstanden, en hierdoor kunnen ze moeiteloos glijden, zelfs door de dikste en grofste baarden.

Houd er echter rekening mee dat je een kam moet kiezen, rekening houdend met de dichtheid en de lengte van je baard.

Als je baard bijvoorbeeld krullend en grof is, is een kam met grotere afstand tussen tanden de beste keuze. Voor zachtere baarden zullen kammen met tanden die dichterbij staan beter werken.

Voor een korte baard die ook zacht is, heb je een kam met nauwere tanden nodig, terwijl lange en dichte baard om meer ruimte tussen zijn tanden vraagt.

Materialen van baardkammen

Alle gezichtskammen worden met de hand gemaakt, maar de materialen waarvan ze zijn gemaakt variëren.

Materialen waaruit kammen zijn gemaakt, zijn hout, metaal en celluloseacetaat.

Houten baardkammen

Hout is het meest voorkomende materiaal en het is de beste keuze voor een baardkam.

Dit is het soort materiaal dat elke serieuze bebaarde man zou aanbevelen omdat houten kammen meer voordelen hebben dan het lijkt.

Voordelen van houten kammen zijn talrijk. Het eerste wat je zal opvallen is hun uiterlijk, en ze zien er allemaal geweldig uit, gewoon omdat ze zorgvuldig met de hand zijn vervaardigd.

De breedte tussen hun tanden varieert afhankelijk van het type baard dat je ermee wilt kammen.

Ze worden ook met de hand gesneden en het doel is om de ruwe randen te vermijden. Als de randen van een kam niet glad zijn, trekt deze aan je baard, wat tot breuk leidt.

Gelukkig gebeurt dit bijna nooit met houten gezichtskammen. Het enige nadeel van deze kammen is dat ze niet waterdicht zijn.

Er zijn echter houten kammen van verschillende prijs en kwaliteit, die je moet overwegen voordat je er een koopt.

Je hoeft zeker niet teveel te betalen want een heel betaalbare optie is deze Peter’s Beard houten baardkam waarmee je gemakkelijk je baard kunt shapen en olie of balsem (lees hier mijn artikel met alles over balsem) over je baard kunt verdelen:

Metalen baardkammen

Net als dat je plastic kammen absoluut moet vermijden zou je hetzelfde moeten doen met metalen baardkammen.

Hun randen zijn erg ruw en ze beschadigen je haarzakjes in het gezicht, maar veroorzaken ook baardwrijving en statische elektriciteit. Genoeg redenen om ze niet op je kostbare gezichtshaar te gebruiken.

Een super leuk voorbeeld van een metalen kan is deze RVS baardkam:

Celluloseacetaat baardkammen

Celluloseacetaat is vergelijkbaar met rubber, en sommige baardexperts beschouwen het als een van de beste materialen voor gezichtskammen.

Deze baardkammen zijn zeer gemakkelijk schoon te maken en veroorzaken geen statische baard en wrijving.

Een goed voorbeeld is deze van Kingbrown die we in ons assortiment voeren en erg betaalbaar:

Baard verzorging en kam technieken

In welke richting je je baard kamt, zal bepalen of deze in de gewenste richting zal groeien of niet.

Als je je baard goed kamt, hoef je je geen zorgen te maken dat deze wordt beschadigd.

Een baard kammen is geen eenvoudig proces, vooral als je een groentje bent als het gaat om baardgroei (hier is hoe lang het duurt).

Een van de dingen die je misschien een beetje uitdagend of te veel moeite vindt, is het conditioneren van je baard voordat je hem gaat kammen.

Dit is nodig als je klitten wilt vermijden. Klitten kunnen de tanden van kwetsbare kammen beschadigen, maar ze kunnen ook je baard beschadigen door trekken bij het doorheen halen van de kam.

Om dit te voorkomen, heb je drie beschikbare baardconditioners tot je beschikking: baardolie, baardbalsem en anti-klitten sprays.

Ze werken allemaal geweldig, en welke conditioner je zult kiezen, hangt vooral af van je voorkeuren.

Nadat je je baard hebt geconditioneerd, gebruik je baardwax om je baard op zijn plaats te houden. Als je deze stap overslaat, raakt je gezichtshaar gedurende de dag weer verstrikt.

Dit gebeurt wanneer je baard tegen je nek, borst of andere baardharen wrijft en met het gebruik van baardwax zul je dit vermijden.

De beste manier om je baard te kammen

Dus voordat we de vijf essentiële voordelen van het kammen van je baard bespreken, laten we eerst een beetje praten over de juiste manier om dat gezichtshaar te kammen.

Stap 1: Kies de juiste kam voor je baard dikte

Het kan niet genoeg worden herhaald, maar het kiezen van een kam met de juiste tanden is essentieel. De bredere kam zal gemakkelijker door je baard glijden.

Het moet echter ook kleinere tanden hebben voor het kammen van snorren. Houd rekening met het materiaal waarvan een kam is gemaakt.

Plastic is bijvoorbeeld de verkeerde keuze, want het veroorzaakt statische elektriciteit, haken en ogen en het beschadigt je baard.

Stap 2: Kam vanaf de nek naar boven

Begin door de baard vanaf de onderkant te kammen en naar boven en naar buiten te komen. Dit proces moet bij de nek beginnen en naar de wangen en kin toe werken.

Door op deze manier te kammen, scheid je al het gezichtshaar zodat de baard voller lijkt.

Stap 3: Trek niet aan klitten

Er is een mogelijkheid dat je tijdens het kammen wat klitten in je baard tegenkomt. Probeer niet aan hen te trekken en eraan te trekken.

Kom in plaats daarvan langzaam en voorzichtig door het verstrikte gebied. Meestal zijn die klitten slechts enkele haren die over elkaar zijn gekruist.

Baardolie is een geweldige manier om met klitten om te gaan en bij gebruik in combinatie met een kam kan het de kam gemakkelijker door je baard laten glijden.

Als je veel last van klitten hebt begin dan je proces voortaan met het aanbrengen van een goede baardolie, zoals deze Limited Baardolie van Captain Fawcett, om in deze stap 3 minder vaak klitten tegen te komen:

Stap 4: Kam daarna pas naar beneden

Zodra de hele baard naar boven is geborsteld, begin je de baard naar beneden te kammen, zodat je hem kunt stylen op de manier die jij leuk vindt.

Stap 5: Kam je snor opzij

Vergeet niet om die snor naar de zijkanten en weg van je mond te kammen.

Stap 6: Kam je baard zacht en langzaam

Kam je baard nooit te agressief en vermijd ook dat je de kam heel snel door je gezichtshaar steekt.

De juiste techniek is om de baard zacht en langzaam te kammen.

Op welk moment in je ochtendroutine gebruik je de baardkam?

Hoewel het kammen van een baard veel voordelen heeft, zal de tijd die je hiervoor kiest het verschil uitmaken tussen een middelmatige en een goed uitziende baard.

De beste tijd om je gezichtshaar te kammen is na de douche. Maar doe het niet direct na de douche, want dat is het moment waarop je baard nog nat is.

Het kammen van natte haren resulteert bijna altijd in haaruitval. Als je geen dik gezichtshaar hebt, zal het kammen van je baard als het nat is, het nog minder dicht maken.

Een betere tactiek is om uit de douche te komen, je baard droog te maken met een handdoek en hem vervolgens nog een paar minuten aan de lucht te laten drogen.

Breng daarna een hoogwaardige baardolie aan en haal je baardkam door je baard.

Baardolie hydrateert je gezichtshaar en voorkomt dat je baardharen worden getrokken of breken.

Als je een föhn gebruikt kam je baard dan niet meer. Dit is vergelijkbaar met nat hoofdhaar.

Terwijl je baard nog steeds heet is, zijn de haren veel zwakker dan normaal. Als je dan je gezichtshaar probeert te kammen, riskeer je de haren uit hun routes te trekken.

Nu wil je waarschijnlijk weten: hoe vaak moet je je baard kammen?

Bij het borstelen van je baard is één keer per dag genoeg. Als je het vaker doet, zul je het beschadigen. Je baard kammen kun je 3-5 keer per dag doen, en dit zal geen schade aan je baard veroorzaken. Daarom dragen veel baarddragers hun kam ook bij zich.

De beste manier om je baard te verzorgen

Inmiddels weet je hoe belangrijk het is om een ​​baardbalsem of baardolie op het gezichtshaar aan te brengen om het gezond en sterk te houden en ervoor te zorgen dat de huid eronder voldoende gehydrateerd is.

Er is slechts zoveel dat je kunt bereiken wanneer je het product op je handpalmen aanbrengt en in het haar wrijft.

De beste manier om je baard te verzorgen is om:

Wanneer je je baard elke dag kamt na het aanbrengen van de baardcrème, zullen de tanden van de kam dit product gelijkmatig verdelen bij gebieden die dit het meest nodig hebben.

Hoe kun je je baard stylen?

Baardkam van hout

Of je nu goede of slechte haargenen hebt, de enige manier waarop je je baard kunt stylen om de gewenste look te krijgen, is door het gezichtshaar te kammen.

Wanneer je het haar met een kam vormt, kun je die stijl op elke gewenste manier stylen.

Stop een tijdje met kammen en je zult je realiseren hoe onbeheersbaar gezichtshaar kan worden. Als je een bepaalde stijl wilt, is het kammen van het haar de gemakkelijkste manier om die gewenste look te bereiken.

Daarnaast kun je als je voor een precieze look wilt gaan een baarwax gebruiken om je baard in een bepaalde style te vormen.

Nu je weet wat de voordelen zijn van het kammen van je baard, pak dan niet zomaar een goedkope kam of gebruik degene die je gebruikt voor het haar op je hoofd.

Zoek een hoogwaardige gezichtshaarkam die speciaal is ontworpen om moeiteloos door klitten te werken zonder haren uit de wortels te trekken.

De voordelen van het kammen van je baard

Nu je begrijpt hoe je de baard moet kammen, laten we het hebben over de voordelen van het kammen van je baard.

Voorkom ingegroeide haren

Die kleine bultjes en rode vlekken rond je wangen en nek zijn gewoon ingegroeide haartjes die rond krulden en onder de huid begonnen te groeien.

Door elke dag het haar te kammen, zorg je ervoor dat al die gezichtsharen in de juiste richting groeien, zodat je die lelijke en pijnlijke ingegroeide gezichtsharen vermijdt.

De haren uitlijnen voor een vollere baard

Man-met-een-vol-gekamde-baard

Om een ​​vollere baard te geven, moeten al die haren perfect op je gezicht zijn uitgelijnd.

Wanneer je elke dag je baard kamt, train je in feite verschillende haren om in verschillende richtingen te groeien.

Net zoals het kammen van het haar op je hoofd ervoor zorgt dat de haren op een bepaalde manier groeien, voor een vollere en mannelijke baard, is elke dag kammen absoluut essentieel.

Houd je mond schoon

Door het haar rond je mond te kammen, train je niet alleen de haren om rond de mond te groeien, het helpt ook om te voorkomen dat al die voedseldeeltjes vast komen te zitten in de gezichtsharen.

Niets kan maanden werk wegnemen, zoals kijken naar een baard met overal kleine voedseldeeltjes.

Is het beter om je baard te kammen of te borstelen?

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het beslissen of je een kam- of baardborstel gebruikt.

Het is waar dat hun doel hetzelfde is, om je baard glad en vrij van klitten te maken.

Er zijn echter meer verschillen tussen deze twee baardverzorgingsproducten. Ten eerste het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.

Baardborstels zijn vaak gemaakt van dierenharen zoals zwijnen en paardenharen. Zwijnenharen hebben bewezen beter te zijn in het verminderen van kroezen en klitten en het gelijkmatig verdelen van baardolie door de baard.

Kammen zijn gemaakt met harde materialen, zoals sandelhout en perenhout. Deze houtsoorten zijn duurzamer gemaakt en voorkomen statische elektriciteit terwijl je je baard kamt.

Draagbaarheid is het tweede verschil tussen baardborstels en kammen. Omdat gezichtskammen veel dunner zijn dan borstels, zijn ze ook draagbaarder.

Je kunt een baardborstel niet in de zak bewaren, maar je kunt dit wel met een kam.

Een baardkam is goed voor het stylen van een baard en het is ook een grote hulp bij het vormen van je baard naarmate hij langer groeit.

Wanneer je jouw gezichtshaar bijsnijdt met een baardtrimmer of een baardschaar, helpt een kam je door meer controle en nauwkeurigheid te bieden.

Uiteindelijk komt alles neer op je persoonlijke voorkeuren, of je nu een kam of een borstel kiest.

De meeste mannen gebruiken kammen om knopen en klitten in hun baard kwijt te raken en voor stylingdoeleinden, terwijl ze een baardborstel gebruiken om de haren in de gewenste richting te laten groeien.

Gebruik-van-je-baardkam

Hoe de baardkam schoon te maken

Het schoonmaken van een baardkam is van vitaal belang, omdat vuile kammen je baard vet maken en etensresten en stof in je gezichtshaar achterlaten.

Dit zal meer problemen met je baard veroorzaken.

Aan de andere kant maakt een schone kam je gezichtshaar glad en netjes en dwingt het om in de gewenste richting te groeien.

Het enige schoonmaakgereedschap dat je nodig hebt, is een vloeibare zeep en een tandenborstel.

Zo maak je je kam schoon:

  1. Het eerste wat je moet doen, is de zeep aan elke kant van de basis van je kam plaatsen.
  2. Spreid de zeep met je vingers tussen de tanden van de kam en spoel deze onmiddellijk af met warm water.
  3. Je zult merken dat er nog wat zeepresten zijn, maar desondanks moet je meer zeep toevoegen.
  4. Begin daarna de tandenborstel te gebruiken vanaf de basis en beweeg naar het einde van de tanden van de kam. Dit moet onder stromend water gebeuren.
  5. Spoel alle zeep met de tandenborstel af totdat je merkt dat al het vuil dat zich had opgehoopt is verwijderd. Dep dan je kam droog.
Houten baardkam

Dit proces is bijna hetzelfde bij het reinigen van elke soort baardkam, met lichte aanpassingen voor fijne tanden en houten kammen.

In het geval van fijne kammen, moet je meer tijd besteden aan het spoelen van de kam met een tandenborstel. Het doel is om echt tussen elke tand te komen, zodat je zeker weet dat er geen vuil meer is.

Hout mag niet te lang in water worden ondergedompeld, anders splintert het en zwelt het op. Je moet er ook voor zorgen dat je al het water eruit hebt verwijderd.

Het goede nieuws is dat je de baardkammen niet te vaak hoeft schoon te maken. Als er geen zichtbaar vuil op is gebouwd, maak het dan nog niet schoon.

Optimaal moeten baardkammen ongeveer om de twee jaar worden schoongemaakt. Sla dit proces niet over als je de levensduur wilt verdubbelen en langer wilt genieten van de perfecte baardkam!

Lees ook: de best beoordeelde baardtrimmers voor jouw baardstijl

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.