Travelbag of rucssack, knapsack of rugzak, maar het best bekend als backpack. Die onder diverse merknamen verkocht wordt: Deuter, Lowe Alpine of High peak bijvoorbeeld. Het geld groeit je niet op de rug maar een backpack welzeker. Voor je je zuur verdiende geld uitgeeft aan zo’n rugzak, wil je natuurlijk wel even checken of je de juiste koopt. In dit artikel krijg je uitgebreid tips waar je om moet denken als je er een aanschaft. En hoe je een backpack vindt die bij jouw outdoor situatie past. Gebruik je je backpack alleen voor lekkere wandelingen? Of vergezelt hij je ruggelings op ruige overlevingstochten? Of je nu bij een bergsportzaak naar binnen stapt of online je aankoop doet, lees eerst even verder.
Kwaliteit voorop
Backpacks komen in allerlei prijzen. En aanbiedingen. Het eerste dat speelt is kwaliteit. Dat komt omdat je een backpack niet voor een eenmalig avontuur koopt, maar je die voor tal van reizen gaat gebruiken. Een backpack is geen wegwerpartikel. Als de prijzen onbehoorlijk laag zijn, weet je ook meteen hoe de kwaliteit zal zijn. Je wilt echt niet tijdens een fikse klimtocht dat je pas gekochte backpack openscheurt omdat de naden wel heel slap zijn genaaid. Dan verlies je meer dan je rugzak, want ook alles dat eruit dondert. Bij de kleine prijsjes moet je vooral ook de ritsen goed controleren. Want die gaan het eerst. En er dan een nieuwe inzetten is behoorlijk prijzig.
Elke kilo telt als je tilt
Een tweede tip is ook zwaarwegend. Letterlijk. Want het gaat om het gewicht dat de backpack, eenmaal bepakt, heeft. Je kunt een heerlijk royale backpack van merken als Vaude of Osprey aanschaffen met overal zijvakken en voorvakken. Je neemt dan vaak teveel mee op je rug. Je rugzak rolt niet op wieltjes naast je voort! Een gouden regel als je er echt de hele dag mee moet zeulen: je backpack kan dan beter niet meer wegen dan een kwart van je eigen lichaamsgewicht. Voor zware duurtochten gaat dat liefst nog terug naar minder dan 20 procent van je gewicht. Ook handig als je met het vliegtuig gaat, want dan mag je vaak niet meer dan een dikke 20 kilo meenemen. Bedenk tot slot dat ook een lege backpack natuurlijk gewicht heeft. Als je nu niet teveel op je rug gaat torsen, kun je ook nog aan gewicht besparen door te kiezen voor een lichtgewicht rugzak. Bijvoorbeeld de Highlander Rambler backpack 44 liter die zelf slechts een dikke kilo weegt.
Een rugzak moet met je rug mee vloeien
Meteen na het gewicht volgt het comfort. Want draaggemak en pasvorm zijn heel bepalend. Deze twee dingen controleer je door een nieuwe backpack even te vullen en dan te kijken hoe hij gaat zitten terwijl je met heup- en schouderbanden in de weer gaat. Daarmee kun je op pasvorm variëren. Goed draaggemak merk je als de backpack lijkt te steunen op je heupen. Zo ontlast je je schouders. Probeer de banden strak aan te trekken zodat de backpack echt stabiel wordt. Ga dan even lopen om te kijken of het strak zittende geheel ook na een kilometertje wandelen nog comfortabel aanvoelt. Een goede rugzak zit als gegoten op je rug en trekt geen aandacht. Een slechte rugzak zorgt voor pijnlijke schouders, een stijve nek en een rug die maar blijft zweten.
Een degelijke rugzak zit rond de 150 euro
Komt dan pas de prijs aan de orde. Want je wilt voor geen prijs een slecht zittende, te zware rugzak die meteen al scheurt. De gemiddelde prijs van een rucksack schommelt tussen de € 90 en € 260. Heb je niet per direct een rugzak nodig? Dan is het verstandig om eens een paar maanden de prijzen in de gaten te houden, vooral als je een duurdere wilt. Bij tijd en wijle gaan ook backpacks van goede merken in de aanbieding. Bijvoorbeeld die van Nomad, The North Face of Bever. Dan toeslaan betekent korting innen.
Een laatste tip: kijk of je extra zaken bij je backpack krijgt. Bijvoorbeeld een regenhoes. Lang niet alle rugzakken zijn opgewassen tegen urenlange stortbuien. Ook flight bags en slotjes zijn handig.
Een krentje op de rug of een kanjer?
Je kunt kiezen uit tal van formaten. De inhoud van een backpack wordt uitgedrukt in liters.
De volgende standaardmodellen zijn er:
• 40-60 liter
• 60-80 liter
• 80-100 liter
Liter kun je vervangen door kilo. Een backpack van 70 liter kan dus gevuld worden tot 70 kilo aan spullen. Een goede keuze is afhankelijk van het soort reizen dat je gewoonlijk maakt. Reis je geregeld in natuurgebieden zonder horeca en accommodatie? Dan moet je veel meer meenemen dan op een wandeling door semi-bebouwd gebied. Ga je vaak drie hele maanden de natuur in, dan moet je wel wat op sleeptouw meenemen. Tijdens een weekendtripje of een weekje weg voldoet dan weer een kleine backpack. Ben je geregeld in echt warme landen? Dat scheelt meenemen van veel kleding en dan hoef je ook minder bagageruimte op je rug. Weinig spullen mee en (sub)tropische bestemmingen? Een kleine backpack tot 40 liter is dan oké. Ook een ideale rugzak als je gewoon een dagje eropuit wilt. Wat langer backpacken? Zo’n 60 tot 80 liter backpack doet het dan wel voor je. Maar voor echte expedities, lange kampeertochten of reizen in niet echt toegankelijk gebied is een rugzak van 80 tot 100 liter nodig; alleen al voor al die kampeerspullen.
Een backpack vanaf het scherm bestellen of in een winkel halen
Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Je zou denken dat je in de winkel eerst kunt passen maar veel online aanbieders hebben eigenlijk net zo’n service. Eenmaal thuisgeleverd kun je die ook passen en als de backpack niet goed zit, kan hij heel vaak zonder kosten weer retour. Travelbags, Bol.com en Decathlon zijn een paar goede online aanbieders van backpacks. Soms superieure rugzakken zoals een backpack van Fjällräven of heel prettig geprijsde zoals de backpacks van Quechua. Ook de betere merken Batura en Phantom zijn snel online gevonden. Coolblue en Backpackspullen.nl hanteren een mooi assortiment aan backpacks.
Volstorten of slim inpakken?
Als je een backpack vult, doe het dan vooral slim. Je zwaarste spulletjes horen bovenin de rugzak. Denk aan een zaklamp, water of toilettas. En daaronder, dus onderin de backpack, horen de lichtere zaken, bijvoorbeeld een vest of een slaapzak. Je kleren kun je kwijt in het middenvak. Sorteer je kleding eerst en doe ze per soort in plastic zakken. Sokken bij sokken en shirts bij shirts. Moet je onderweg je rugzak in- en uitpakken dan gaat dat een stuk vlotter dan wanneer je alles door elkaar hebt gehusseld. En probeer ook eens het ‘nieuwe’ inpakken: niet vouwen maar rollen. Er is een handige rolmethode, de Army Roll. Je voorkomt er verkreukelde kleren mee. En door te rollen, kan er meer in je backpack. Een voorbeeld hoe je de Army Roll toepast op een shirt:
• Leg het shirt op een plat en hard oppervlak.
• Vouw de onderzijde van het shirt naar buiten toe.
• Vouw de mouwen naar binnen toe; je hebt nu een rechthoekige vorm.
• Draai het shirt 180 graden, rol het op vanuit de kraag. Rol goed strak.
• Na het strak oprollen, sluit je het af met de zomen.
Welk merk is sterk?
De namen kwamen in dit artikel al even voorbij maar het is goed om te weten wat elk merk speciaal maakt. Genoemde merken zijn door en door beproefd en echte toonbeelden van kwaliteit. Om te beginnen met Deuter. Dit merk werd geboren vanuit alpine sporten. Een hele uitgave maar je bent dan wel gewapend tegen extreme weersomstandigheden. Ook het Duitse merk Vaude doet het goed bij alpinisme.
Nomad is een Nederlands outdoormerk en staat bekend om de onverslijtbare duurzaamheid. Een goede Nomad rugzak is een vriend voor het leven. Het merk Fjällräven heeft twee kanten – enerzijds trendy rugzakken maar aan de andere kant ook backpacks voor stevige trektochten. Het houten frame in de rugzak is er voor meer draagplezier maar als het je hindert, kan je het er ook uithalen. Fjällräven past goed bij ecologische backpackers. Het Californische merk Osprey is gewild bij trektochten. Lowe Alpine past goed als je als klimgeit de bergen in wilt.
Backpack binnen en vullen maar
Je hebt je backpack gevonden. Het is een fraaie Gregory Baltoro geworden of een Jack Wolfskin Highland Trail. Misschien een Arc’teryx Brize. Stuk voor stuk geprezen rugzakken. Nou nog inpakken. Wat moet er eigenlijk beslist mee? Een wereldstekker en een externe batterij voor je telefoon. Die handige microvezelhanddoeken. Een paar plastic zakken. Duct tape en touwtjes, kopieën van paspoort, credit card, enz. EHBO-kitje en cijferslotjes. Ga je een echte hike maken, dan is een waterzak een goed idee. En wie Azië of Zuid-Amerika in de planning heeft: wc-papier!
Lees ook: Beste daypack beoordeeld | Top 5 outdoor & urban rugzakken + koopgids