Beoordeling: Beste elektrische tandenborstel, heb je die slimme nodig?

door sulo | Geupdate op:  13 juni 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Na talloze uren onderzoek, het evalueren van bijna elk beschikbaar model en het testen van 14 tandenborstels heb ik ontdekt dat de Oral-B Pro 3000 de beste elektrische tandenborstel is voor de meeste mensen.

In deze post neem ik je mee in het waarom, en bekijk ik nog heel wat andere tandenborstels die ook het proberen waard zijn.

Stralend witte tanden met elektrische tandenborstels

Deze heeft de minste fancy functies van de modellen die langs zijn gekomen, maar heeft wel de belangrijkste eigenschappen die experts aanbevelen: een ingebouwde timer van twee minuten en toegang tot een van de meest uitgebreide en betaalbare lijnen van vervangbare opzetborstels, die beschikbaar zijn voor de laagste prijs.

Mijn keuze: Oral-B Pro 3000, de beste elektrische tandenborstel voor de meeste mensen.

Hier is hoe je hem goed gebruikt, bekijk deze video van Murmann Dental Health, een tandkliniek (Amerikaans weliswaar):

De Oral-B Pro 3000-borstel wordt geleverd met een kleine oplaadvoet. De borstel moet eenvoudig op deze oplader geplaatst worden, om op te laden.

Eenmaal volledig opgeladen, duurt het minstens een week, van tweemaal daags twee minuten poetsen, voordat de borstel weer moet worden opgeladen.

Dit is vergelijkbaar met de andere tandenborstels die we in deze prijsklasse hebben getest en voor de meeste mensen voldoende.

Het grootste nadeel: hij is luider dan andere tandenborstels.

Tweede plaats: Philips Sonicare 2-serie, een stillere borstel.

De Philips Sonicare 2-serie is een van de goedkoopste elektrische borstels in de serie van Sonicare, maar heeft nog steeds een timer van twee minuten en een oplaadbare batterij en maakt minder geluid dan de Oral-B Pro 3000.

Deze optie heeft wel een kleiner bereik aan texturen en verschillende opzetstukken, maar ze zijn allemaal zacht en goed bruikbaar.

Als je de Oral-B Pro 3000 niet kunt vinden of als je de voorkeur geeft aan een stillere borstel, raden we de Philips Sonicare 2-serie aan.

Net als de Pro 3000 is de 2-serie niet een tandenborstel met ontzettend veel functies, maar heeft toch alles wat je nodig hebt in een elektrische tandenborstel.

De 2-serie werkt veel stiller, maar in tegenstelling tot de Pro 3000, stopt deze na twee minuten poetsen (in plaats van de cyclus opnieuw te starten zoals de Pro 3000 doet) en heeft een minder divers, maar een wel duurder assortiment opzetborstels.

Er is helaas niet veel keuze in textuur en vorm.

Moet je kiezen voor een duurder model?

Volgens de aanbevelingen van tandartsen is het enige noodzakelijke bij tandenpoetsen een basistandenborstel die je correct gebruikt.

Maar er is aangetoond dat elektrische elektrische tandenborstels, ongeacht van welke fabrikant, een veel betere tandzorg bieden dan een handmatige tandenborstel.

Ze verwijderen meer tandplak en verminderen gingivitis.

dan kan het upgraden van een handtandenborstel naar een elektrische heel zinvol zijn.

Een ding dat het vermelden waard is over elektrische tandenborstels is dat ze, ook op de lange termijn, niet goedkoper zijn  dan handtandenborstels.

Elektrische tandenborstels kosten ongeveer 10 keer zoveel als een handtandenborstel en je moet de opzetborstels om de drie maanden vervangen.

Je krijgt er echter wel iets voor terug; Het kost je minder moeite om goede poetsgewoonten aan te leren en zorgt voor, blijkt uit  onderzoek, een significante vermindering van tandplak en gingivitis.

Je moet dan wel elke poetsbeurt twee volledige minuten poetsen.

Hoe de top tandenborstels zijn gekozen

Na het bestuderen van verschillende onderzoeken, die gesponsord worden door de tandenborstel producenten, hebben we geleerd dat alles wat je echt nodig hebt, is een elektrische tandenborstel met een timer van twee minuten, om ervoor te zorgen dat je je tanden lang genoeg poetst.

Fabrikanten van elektrische tandenborstels hebben een aantal extra functies aan de borstels toegevoegd, zoals onder andere UV-licht, maar niets wijst erop dat deze extra functies echt nut hebben.

Alles wat een elektrische tandenborstel je kan bieden, is de automatisering van het poetsproces met een timer. 

De meeste mensen poetsen gemiddeld 46 seconden. Met behulp van een timer gaan mensen op zijn minst naar de twee minuten.

Het is duidelijk dat degenen die poetsen met elektrische tandenborstels, hun gebit beter kunnen onderhouden.

Volgens de experts hebben alle type elektrische borstels het vermogen om tandplak te verwijderen. 

Eerst heb ik alleen gezocht naar standaard borstels met een timer van twee minuten, maar wilde daarna toch ook nog de uitgebreidere modellen testen. 

Ik heb borstels zonder oplaadbare batterijen niet meegenomen in mijn onderzoek, omdat losse batterijen een hoop gedoe en verspilling zijn.

Ik heb ook de modellen gemeden, die werden beoordeeld als ’te luidruchtig’ of met een te korte batterijduur. Ook de borstels die een te klein assortiment compatibele opzetborstels hadden.

Als een borstel compatibel is met een breed scala aan opzetborstels, is dat wel een klein pluspunt. 

Zowel Oral-B als Philips Sonicare maken uitgebreide lijnen borstels en doen niet echt de moeite om duidelijk te maken wat het verschil is tussen deze keuzes.

Hoewel de Oral-B 7000 meer kost dan de Oral-B 3000 vanwege de extra, maar ietwat onnodige functies,  heb ik ervoor gekozen om te testen of de gebruikerservaring beter was.

Dat was het niet.

Dezelfde test heb ik toegepast op de Philips Sonicare-lijn en geprobeerd geen borstels te kopen die alleen werden onderscheiden door hun onnodige functies.

Het grappige van elektrische tandenborstels is hoe vergelijkbaar een model van 70,- euro is met een exemplaar van 200,- euro.

Dit zijn de zeer kostbare, maar zeker niet noodzakelijke, extra’s van een dure elektrische tandenborstel:

Wat betreft sonische reiniging, verschillende reinigingsmodi of druksensoren, vertellen experts ons dat ze niet nodig zijn.

Hier de top keuzes op een rijtje, daarna gaan we dieper in op alle functies en beoordelingen:

Elektrische tandenborstel Afbeeldingen
Mijn keuze: Oral-B Pro 3000

Oral-B Pro 3000 elektrische tandenborstel

(bekijk meer afbeeldingen)

Tweede plaats: Philips Sonicare 2-serie Tweede plaats Philips Sonicare 2-serie elektrische tandenborstel(bekijk meer afbeeldingen)
Beste slimme bluetooth tandenborstel met app: Philips sonicare platinum connected Philips sonicare platinum connected tandenborstel met bluetooth en app(bekijk meer afbeeldingen)
Budget Bluetooth tandenborstel: Oral-B Pro 4000 3D White Smart-serie Budget Bluetooth tandenborstel: Oral-B Pro 4000 3D White Smart-serie  (bekijk meer afbeeldingen)
Tandenborstel met slimme poetsdetectie: Oral-B Genius 8000 Tandenborstel met slimme poetsdetectie: Oral-B Genius 8000  (bekijk meer afbeeldingen)
Beste app: Oclean One smart sonische tandenborstel Oclean One smart sonische tandenborstel(bekijk meer afbeeldingen)
Poetsen en flossen in één: Waterpik Complete Care 5.0 Sonic Poetsen en flossen in één: Waterpik Complete Care 9.0 Sonic(bekijk meer afbeeldingen)

Elektrische tandenborstels worden vaak in de uitverkoop aangeboden. Al deze borstels worden geleverd met een timer van twee minuten.

Dat is het belangrijkste voordeel van een elektrische tandenborstel.

Als je meer uitgeeft dan de top twee keuzes, dan krijg je een aantal extra’s die je eigenlijk niet echt nodig hebt:

Besteed meer dan 30,- euro of zo, en je krijgt meestal een kwadranttimer.

Dit element, hoewel een leuke optie, is niet strikt noodzakelijk, tenzij je van die stijl van poetsen houdt of je tandarts heeft gemerkt dat je worstelt met gelijkmatig poetsen.

De tijd voor elke kwadrant is slechts een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je lang genoeg poetst om plak op elke tand aan de tandvleesrand en de kauwoppervlakken te verwijderen, ervan uitgaande dat je goed poetst.

Besteed ongeveer 70,- euro meer en je borstel wordt geleverd met een reisetui en een paar extra poets modi, die de borstel op verschillende patronen of frequenties laten trillen.

Deze borstels hebben ook de neiging om met een hogere frequentie te bewegen, ten belope van 30.000 tot 40.000 bewegingen per minuut, in tegenstelling tot de bewegingen van 8.000 tot 20.000 bewegingen per minuut van een goedkopere borstel.

Er is geen bewezen verschil in effectiviteit tussen snellere en langzamere borstelbewegingen in bestaand onafhankelijk onderzoek.

Ik heb slechts één kleine, wat verouderde studie gevonden die borstels vergeleek met 2.100, 2.500 en 3.500 poetsbewegingen per minuut en hier ontdekte men dat de middelste frequentie het meest effectief was in het verwijderen van tandplak (“maximaal 1,5 keer beter” dan de andere frequenties en leverde “Ongeveer 50 procent minder “tandplak spots” dan de hoogste frequentie).

Respondenten zeiden ook dat dit de meest comfortabele frequentie was. Er waren echter slechts 10 deelnemers, ze poetsten slechts een deel van de tijd onder toezicht en ze gebruikten elke tandenborstel slechts drie dagen.

Reinigingsmodi doen er niet toe, volgens experts online en onderzoek dat ik heb gezien.

De enige die zou kunnen helpen is de “gevoelige modus” voor mensen die de normale oscillaties van de borstel te hard vinden.

Mensen met gevoelige tanden kunnen ondervinden dat hun tanden minder gevoelig zijn wanneer de borstelkop langzamer beweegt of er minder druk wordt uitgeoefend.

De gemiddelde persoon heeft het echter niet nodig.

Wat het bleken betreft, helpen alle tandenborstels oppervlaktevlekken te verwijderen bij gebruik van een goede tandpasta, omdat tandpasta’s milde schuur- en reinigingsmiddelen bevatten.

In deze prijsklasse krijg je ook een kleine boost in de levensduur van de batterij. Dat maakt niet zoveel verschil, want het is gemakkelijk om je borstel, indien nodig, op de lader in je badkamer te plaatsen.

Met meer dan €100,- boven budget krijg je nog een paar extra modi op je borstel, een reistas die de borstel onderweg kan opladen en misschien een druksensor die oplicht zodra deze is geactiveerd.

De druksensor is bedoeld om de gebruiker te waarschuwen wanneer deze te hard poetst en te hard poetsen is een slechte zaak. Tandartsen en experts zijn het hier mee eens.

In theorie kan een druksensor goed zijn. Bij onze tests hebben we echter vastgesteld dat sommige borstels met druksensoren ervoor zorgden dat de gebruiker heel hard op zijn tanden moest drukken voordat het alarm zou afgaan.

De hoeveelheid druk die een gebruiker kan uitoefenen voordat de sensor hem ontmoedigt, suggereert dat de beschikbare druksensoren meer een gimmick zijn dan een nuttige functie.

Ongeveer €150,- meer brengt je bij de Bluetooth-borstels (en een afname in batterijduur). Deze worden meestal geleverd met meerdere opzetborstels, een oplaadkoffer en nog meer reinigingsmodi.

We onderscheiden drie poetstechnieken: 

Is “sonisch” poetsen beter?

Een punt van orde over het woord ‘sonic’: De advertentie van Sonicare, die nu bijna twintig jaar oud is, doet sommige mensen geloven dat sonische tandenborstels tandplak verwijderen met “geluidsgolven”.

Dit is in geen enkel onderzoek bewezen.

Sonische tandenborstels kunnen echter wel een secundair effect produceren met vloeistofdynamica, zoals beschreven wordt in een aantal studies. 

Onafhankelijk onderzoek toont aan dat de vloeistofdynamiek die wordt gegenereerd door een tandenborstel die met hoge frequentie beweegt, “bacteriën in vitro kan verwijderen”, zelfs op een afstand tot 4 mm voorbij de uiteinden van de borstelharen” (Stanford, 1997).

De effectiviteit van deze beweging varieerde, afhankelijk van de afstand en de poetstijd. Er was echter geen 100 garantie in het verwijderen van alle bacteriën of tandplak, maar dit is wel een belangrijk, secundair effect dat wordt gegenereerd door een “sonische” tandenborstel.

We konden geen onafhankelijke onderzoeken vinden die sonische tandenborstelmodellen of -merken met elkaar vergelijken, en alle borstels die op het aspect van de vloeistofdynamica zijn getest, zijn Sonicare-borstels, allemaal borstels met 31.000 bewegingen per minuut.

Andere merken hebben tandenborstels die sneller, langzamer en met ongeveer dezelfde snelheid als deze bewegen.

Hoewel het effect van de vloeistofdynamiek bestaat, moet je er rekening mee houden dat dit minder effectief is dan echte borstelharen die je tanden en tandvlees schrobben.

De beste elektrische tandenborstel beoordeeld

Laten we nu uitgebreid kijken naar elk van deze tandenborstels.

Mijn keuze: Oral-B Pro 3000

De beste elektrische tandenborstel voor de meeste mensen.

De Oral-B Pro 3000 heeft de belangrijkste functies voor de laagste prijs: een timer van twee minuten, een gemakkelijk poetsproces en compatibiliteit met het grootste assortiment opzetborstels.

De Pro 3000 is een van de goedkoopste modellen van Oral-B, maar hij wordt geleverd met alle functies die de meeste van onze experts aanbevelen, voor de laagste prijs – een timer van twee minuten (met een handige kwadrant waarschuwing) en een brede selectie van compatibele en betaalbare opzetborstels.

Ik zelf, heb deze Oral-B borstel-lijn al sinds 2015 aanbevolen.

De Pro 3000 heeft comfortabel aanvoelende oscillerende borstelharen, een eenvoudige interface met één knop en een batterij die 11½ dag duurde bij tweemaal dagelijks gebruik.

De “body” van de tandenborstel overleefde de nodige val-proeven op de vloer en in water. Het beste nieuws echter is dat je niet te veel betaalt voor functies, zoals digitale monitoren, reiskoffers of inductieve opladers.

Niets van deze functies zal je tanden schoner maken dan de Pro 3000 dat kan.

De eenvoud met één knop, is geweldig, er zijn geen nutteloze reinigingsmodi nodig.

De timer van de Pro 3000 gaat elke 30 seconden af ​​en waarschuwt de gebruiker door even te pauzeren.

Na twee minuten pulseert de borstel drie keer om aan te geven dat een volledige cyclus is afgelopen, maar zal blijven poetsen als de gebruiker wil blijven poetsen, hij moet altijd handmatig worden uitgeschakeld.

Goed voor het bijwerken van bepaalde delen van je gebit waaraan je misschien nog niet genoeg aandacht had besteed.

Bij veel duurdere borstels, zoals de Philips Sonicare DiamondClean, activeert het indrukken van de knop meerdere keren verschillende reinigingsmodi, waardoor je door elke optie heen gaat om weer terug te keren naar de eenvoudige standaardreinigingsmodus.

De borstels van Oral-B zijn ook gemiddeld goedkoper dan de vervangingskoppen voor andere borstels.

Het gebruik van de juiste opzetborstel voor je tanden en tandvlees is belangrijk, en we vinden het leuk dat de Pro 3000 kan profiteren van alle opzetborstels van Oral-B.

Het opzetbostel assortiment is het breedste van alle tandenborstelmerken, waardoor het gemakkelijk is om een borstel te vinden die voldoet aan de voorkeuren van de gebruiker en de aanbevelingen van zijn tandarts.

De borstels van Oral-B zijn gemiddeld goedkoper dan de vervangingskoppen voor andere borstels.

Tandartsen adviseren om elke drie maanden een nieuwe tandenborstel te kopen, dus deze kostenbesparingen kunnen na verloop van tijd oplopen.

De Philips Sonicare-opzetborstels zijn meestal duurder, maar merken zoals de Waterpik en Dazzlepro hebben koppen die ongeveer dezelfde prijs hebben.

Hoger geprijsde Oral-B-modellen hebben niet veel meer te bieden dan deze keuze. Investeren in de Pro 3000 geeft je toegang tot dezelfde set opzetborstels als het kopen van een €150,- kostend Oral-B Black 7000-model (met uitzondering van een paar minder algemeen beschikbare modellen).

De Pro 3000 gaat naar bewering, volledig opgeladen, zeven dagen (bij 2x per dag poetsen)mee. In praktijktests ging hij zelfs 11½ dag mee, wat gemiddeld is voor een borstel in deze prijsklasse.

Net als de duurdere modellen heeft de borstel de val-test overleefd, past hij goed in de lader en zijn de opzetborstels makkelijk vervangen.

Oral-B verandert de naam van deze borstel ongeveer een keer per jaar, maar in principe blijft de hele serie vrijwel hetzelfde.

De Pro 3000 was ook redelijk comfortabel in gebruik. Oral-B-modellen gebruiken rotatie en pulsatie, dus de borstels zoemen niet zo intens wanneer de kop van de borstel je andere tanden raakt.

Alle Sonicares trillen op dezelfde (hoge) frequentie en produceren een meer schokkend gevoel wanneer de achterkant van de borstel tegen andere tanden botst.

De Pro 3000-serie heeft een oplaadindicator, een indicator voor een bijna lege batterij en een eenvoudig gesloten oplaadsysteem waar je de borstel gewoon op kan plaatsen.

De Oral-B Pro 3000 heeft een beperkte garantie van twee jaar waarbij de koper het aankoopbewijs moet bewaren en het product naar een erkend servicecentrum moet verzenden als het moet worden gerepareerd.

Dit is typerend voor een product in deze prijsklasse en categorie.

Gebreken maar geen dealbreakers

Over het algemeen vond ik de oscillerende Oral-B-tandenborstels luider en sonischer poetsen dan het vibrerende formaat van de Philips Sonicare-borstels.

Een ander belangrijk nadeel van de Pro 3000 is dat de kop afwijkt van de gebruikelijke roterende / pulserende beweging van de meeste krachtige Oral-B-borstels.

De kop heeft twee bewegende delen: een die verticaal op en neer beweegt en een langere borstel aan de bovenkant die heen en weer beweegt.

In vergelijking met andere tandenborstels was de beweging een beetje heftig.

Gelukkig kun je, als je de Pro-kop niet leuk vindt, elke andere Oral-B-opzetborstel op de handgreep gebruiken.

Tandenborstels moeten sowieso om de drie maanden worden vervangen, dus het kopen van nieuwe opzetborstels is onvermijdelijk.

Zoals bij de meeste tandenborstelmodellen is de batterijlevensduur-indicator op de Pro 3000 vaag: hij laat je weten wanneer de batterij vol is (een continu groen licht gedurende vijf seconden nadat je deze van het oplaadstation hebt verwijderd) en wanneer hij “laag” is (een rood knipperend licht na het uitschakelen van de borstel).

Oral-B geeft niet aan hoe lang het duurt om de borstel volledig op te laden, maar je kunt ‘m elke dag opladen zonder de problemen, zolang je de borstel maar om de zes maanden volledig leegmaakt.

Werking over langere tijd

Het belangrijkste van elke elektrische tandenborstel, is de levensduur van de batterij.

In de loop der jaren verliezen oplaadbare batterijen hun oplaad capaciteit. In het geval van een tandenborstel kan dit betekenen dat deze minder krachtig wordt of niet zo lang meegaat tijdens het reizen.

Daarnaast, zelfs bij veelvuldig reinigen, heb ik vastgesteld dat witte rubberen oppervlakken van de Pro 3000-handgreep na verloop van tijd kunnen verkleuren.

Check de meest actuele prijzen hier bij bol.com

Tweede plaats: Philips Sonicare 2-Serie

Een stillere borstel.

De Philips Sonicare 2-serie is een van de goedkoopste elektrische tandenborstels in de serie van Sonicare, maar heeft nog steeds een timer van twee minuten en een oplaadbare batterij en maakt minder geluid dan de Oral-B Pro 3000.

Deze keuze heeft een kleiner bereik texturen en vormen van opzetkoppen, maar ze zijn allemaal zacht en goed bruikbaar.

De Philips Sonicare 2-serie is een van de goedkoopste Sonicare-borstels, met een vergelijkbare prijs als onze nummer 1 keuze.

Deze borstel is stiller dan ons aanbevolen model Oral-B, met een subtielere beweging (hoewel de trillingen iets ongemakkelijker kunnen aanvoelen wanneer de achterkant van de borstel tegen je andere tanden stoot).

De 2-serie heeft ook twee keer de levensduur van de batterij van de Oral-B, twee weken op een enkele lading in plaats van een week (in onze tests ging hij zelfs 16 dagen mee), dus het is misschien een betere keuze voor reizigers die geen lader willen inpakken.

Een leuk extraatje van alle Philips Sonicare-borstels, inclusief de 2-serie, is dat de opzetborstels worden geleverd met een kleine plastic kap die je kunt openen en die beschermen tegen de coliformsprays die rond de badkamer vliegen als je je tandenborstel in de open lucht bewaart.

De dop is gemakkelijk te verliezen, maar het is toch een leuke touch.

De Sonicare 2 heeft een timer van twee minuten en een oplaadbare batterij.

Toen ik dit model voor het eerst testte, had het geen 30-seconden stimulatietimer, maar onlangs heeft Philips bevestigd dat de huidige Serie 2-“body’s” nu worden geleverd met een kwadranttimer.

Ik denk niet dat de stimulatietimer absoluut noodzakelijk is, maar het is fijn dat deze functie nu aangeboden wordt.

De 2-Serie heeft een enkel indicatielampje dat aangeeft wanneer de batterij bijna leeg is.

De vervangende opzetborstels voor de 2-Serie zijn iets duurder dan de vervangingskoppen van de Oral-B, waardoor de kosten van de Oral-B op de lange termijn iets lager zijn.

Volgens onze tests zijn Philips Sonicare-opzetborstels omwisselbaar en konden alle Sonicare-borstels die we hebben getest, op elkaars “body” geplaatst worden.

Philips Sonicare omschrijft dit nergens expliciet. De meeste Philips Sonicare-opzetborstels zijn langwerpig met zachte haren en hebben geen opties voor elementen met extra structuur, zoals rubberen flappen of polijstborstels, dit maakt dat je hier minder opties krijgt dan met Oral-B.

De borstel uit de 2-Serie is klein, zacht en langwerpig.

Net als het Oral-B-model, wordt de 2-Serie geleverd met een beperkte garantie van twee jaar waarbij je de bon moet bewaren en de borstel moet verzenden als deze onderhoud nodig heeft.

De 2-Serie heeft ongeveer dezelfde prijs als de Oral-B Pro 3000, maar online prijzen kunnen fluctueren.

Check de meest actuele prijzen hier

Philips en Oral-B ten opzichte van overige merken

Hoe komt het nu dat deze twee merken ver boven de andere elektrische tandenborstels uitsteken? Dat komt natuurlijk door hun prestaties. Ze zijn in staat om je tanden perfect schoon te krijgen en tandplak te verwijderen.

Dat komt voornamelijk door de techniek die deze tandenborstels gebruiken. Oral-B gebruik maakt gebruik van een Trizone techniek.

De meeste tandenborstels maken echter oscillerende en pulserende bewegen maar bij Trizone komt daar nog een zijwaarts roterende beweging bij kijken. De tandenborstel is zo nog beter in staat de tanden schoon te maken en dus gaatjes te voorkomen.

Philips maakt op zijn beurt gebruik van een sonische techniek met de Sonicare. Met deze techniek wordt er makkelijk vuil ook tussen de tanden verwijderd.

Deze merken onderscheiden zich dus van de rest. Verder hebben de elektrische tandenborstels van Oral-B en Philips wat handige, extra functies. 

Verzorging en onderhoud van je elektrische tandenborstel

Omdat opzetborstels ongeveer elke drie maanden moeten worden vervangen, lopen de totale kosten van het bezit van een elektrische tandenborstel op.

Sommige retailers verkopen vervangende opzetborstels in bulk, en sommige fabrikanten geven regelmatig coupons uit, die kunnen helpen de kosten laag te houden.

Bijna elke elektrische tandenborstel die we hebben getest, moet worden gespoeld en / of schoongeveegd na elk gebruik.

Anders krijg je te maken met opgedroogde tandpastaresten die in spleetjes gaan zitten, vooral waar de borstelkop het handvat raakt.

Naast het afspoelen en afvegen van de borstel na gebruik, is het misschien de moeite waard om de opzetborstel regelmatig te verwijderen om deze in zijn geheel te reinigen.

Onze ervaring is dat een wattenstaafje zeer geschikt is om viezigheid uit de kleine opening van de borstelsteel te krijgen.

Lees ook: kunnen scheermesjes mee in de handbagage in het vliegtuig?

Heb je een slimme tandenborstel nodig?

Het is een paar jaar geleden dat de eerste, met een app verbonden, oftewel “slimme” elektrische tandenborstels beschikbaar kwamen, maar de beperkte mogelijkheden ten opzichte van de extra kosten maakt dat ze nog niet populair zijn. Ze kosten minstens het dubbele van een standaard elektrische tandenborstel.

“Slimme” borstelmogelijkheden variëren sterk, maar het gaat vooral om het volgen van je poetsgewoonten, meestal door verbinding te maken met je telefoon of tablet via Bluetooth.

De duurste “slimme” modellen, zoals de Oral-B Genius en Philips Sonicare FlexCare Platinum Connected, kunnen precies volgen waar de borstel poetst.

Ik denk dat een van de redenen waarom mensen op zoek zijn naar een elektrische tandenborstel met Bluetooth-verbinding, is dat ze bevestigd willen zien, dat hoe ze poetsen voldoende, goed of beter is dan wat ze eerder deden.

Tandartsen vinden dit op zich een goed initiatief, als het patiënten daadwerkelijk informatie geeft over het wel of niet  voldoende poetsen en vooral als dit een patiënt aanmoedigt om te poetsen.

Er zijn tal van gratis apps – inclusief Oral-B’s voor Android en iOS – die kunnen worden gebruikt, ook voor niet-“slimme” borstels, aangedreven of handmatig, om je te helpen de tijd en je tandenpoetsen bij te houden en je eraan te herinneren je tong te reinigen en eventueel te flossen.

Eerlijk gezegd, als het erop aankomt heb je deze dure borstels helemaal niet nodig. Je moet voor jezelf gewoon kiezen voor een goede mondgezondheid.

Ongeacht de tandenborstel (handmatig of aangedreven, “slim” of niet), poets twee keer per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta, flos één keer per dag en bezoek je tandarts regelmatig om te controleren of je het juiste doet.

Beste slimme bluetooth tandenborstel met app: Philips sonicare platinum connected

Een van de best beoordeelde borstels in de Sonicare-lijn, de Philips Sonicare FlexCare Platinum Connected heeft niet alleen veel meer reinigingsinstellingen dan je nodig hebt (drie in totaal, elk met meerdere snelheden), hij kan via Bluetooth verbinding maken met een app op je telefoon die is bedoeld om bij te houden of je elk deel van je gebit voldoende poetst.

De app toont een illustratie van een mond die geel begint te worden en die witter wordt naarmate je jouw tanden poetst in de loop van twee minuten.

De delen van je mond die je niet goed genoeg poetst, blijven in theorie geel.

In werkelijkheid was de locatietracking niet nauwkeurig genoeg om me veel nuttige informatie te kunnen verstrekken.

De app verdeelt de mond in zes gebieden en kon op betrouwbare wijze zien of ik de voor- of achterkant van de tanden had gepoetst, maar niet of ik een specifieke tand had gemist.

De app verwacht ook dat je de delen van je gebit in een specifieke volgorde poetst, en als ik de borstel naar een deel van mijn gebit bracht waar de app het niet had verwacht, registreerde hij deze beweging niet.

Wanneer een dergelijke borstel ongeveer evenveel kost als een onverzekerd bezoek aan de tandarts, houd ik het liever bij goed poetsen en het zo nu en dan bezoeken van een profesisonal.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid van de Sonicare Connected

Budget Bluetooth tandenborstel: Oral-B Pro 4000 3D White Smart-serie

De Oral-B Pro 4000 3D White Smart-serie is ook een slimme borstel. De goedkoopste van alle Bluetooth-modellen die ik heb overwogen, maakt deel uit van de Oral-B lijn van elektrische tandenborstels die het keurmerk hebben verdiend.

Deze is qua vorm en functie vergelijkbaar met de topkeuze, behalve dat hij drie reinigingsmodi heeft (twee meer dan nodig) en via Bluetooth verbinding maakt met een app.

Hij is ook twee keer zo duur.

Hoewel dit model geen positiedetectie heeft, slaat het poetstijd- en drukgegevens van de 30 meest recente poetsbeurten op, die je later met de app kunt synchroniseren, mocht je jouw telefoon of tablet niet elke keer in de badkamer willen meenemen wanneer je je tanden poetst.

Als je het beoordelen van je basis-poets-prestaties motiverend vindt en liever geen app of pen en papier nodig hebt elke keer dat je poetst, overweeg dan de Pro 4000 Smart Series.

Bekijk hem hier bij bol.com

Tandenborstel met slimme poetsdetectie: Oral-B Genius 8000

De Oral-B Genius 8000 kan de positie van de borstel in je mond volgen, dankzij ingebouwde locatiesensoren en toegang tot de camera aan de voorzijde van de telefoon.

Afgezien van de slimme mogelijkheden is de borstel zelf, net als mijn top keuze, een betrouwbaar hulpmiddel.

Net als andere modellen in de Oral-B-lijn, heeft deze meer reinigingsmodi dan nodig en is hij compatibel met alle vervangende koppen van dit merk.

En net als de Pro 4000 heeft de Genius een ingebouwde druksensor die rood knippert als je te hard poetst (geen app nodig).

Als je reist met een elektrische tandenborstel, zul je de meegeleverde hoes waarderen, die ook het handvat van de borstel en een telefoon kan opladen.

Maar tenzij je merkt dat ‘gecheckt worden’ je helpt motiveren om bepaalde plekken in je mond grondig te borstelen die je normaal gesproken zou missen, zou je de helft van de kosten van deze borstel kunnen uitgeven aan een ander slim model voor het volgen van je poetsgewoonten, zoals de Pro 4000, of minder dan een kwart van de kosten voor een even goede poetsbeurt met de “gewone” Oral-B topkeuze.

Bekijk deze Oral-B Genius hier

Philips Sonicare 3

Philips Sonicare 3-serie Gum Health voelt en werkt vergelijkbaar aan de 2-Serie, met een glanzend plastic handvat en minimale grijpranden.

Nu onze tweede plaats komt met een kwadranttimer, heeft deze tandenborstel geen functies waarvan we denken dat het de moeite waard is om extra aan uit te geven.

Waterpik Sensonic SR-3000

Waterpik Sonic tandenborstel Sensonic Professional Plus (SR-3000) heeft een dikke basis met grijpende rubberen panelen, een enkele knop en een kleiner bereik aan koppen dan Oral-B of Philips.

De hogere prijs van deze borstel geeft je een extra reinigingsmodus, twee extra indicatielampjes voor het batterijniveau en een reisetui.

Deze beweert betere resultaten te geven doordat de opzetborstel sneller te beweegt dan de Philips Sonicare-modellen, maar volgens alle onderzoek die we konden raadplegen, betekent sneller niet beter.

Lees ook: stijlvolle herenportemonnees die je die oude grote dingen doen vergeten

Oral-B SmartSeries Black 7000

De Oral-B SmartSeries Black 7000 wordt geleverd met een “digitale gids”, nog een (onnodige) extra, bovenop een timer en zes poetsstanden geprogrammeerd op een afzonderlijke aan / uit-knop.

De basis is erg zwaar, met grote rubberen panelen in zwart en zilver plastic, met dezelfde oplichtende druksensor als het 4000-model.

De 7000 wordt geleverd met een reisetui en een oplaadstandaard voor vier extra opzetborstels in een kleine plastic koepel.

Philips Sonicare DiamondClean

De Philips Sonicare DiamondClean is mooi gestroomlijnd met een matte kunststofafwerking en heeft enkele echte luxe functies, zoals een inductief oplaadglas en een reisetui, maar de prijs voor deze extra’s is te hoog.

De DiamondClean heeft vijf reinigingsmodi (vier te veel) die je handmatig moet doorlopen als je de borstel moet uitschakelen voordat je twee minuten bereikt. De opzetborstels zijn ook erg duur.

Beste app: Oclean One smart sonische tandenborstel

Hoewel je technisch gezien de slanke Oclean One kunt gebruiken zonder slimme functies (de bijbehorende Oclean Pro-app voor iOS en Android biedt poetsanalyses), heeft deze sonische tandenborstel geen ingebouwde timer.

Als je de borstel niet op je mobiele apparaat aansluit, is het aan jezelf om de stimulatie te bepalen. Bovendien kan de One alleen via USB opladen.

Bekijk hem hier bij bol.com

Poetsen en flossen in één: Waterpik Complete Care 5.0 Sonic

Als je meestal een elektrische tandenborstel en een waterflosser gebruikt, lijkt het misschien aantrekkelijk om twee afzonderlijke gereedschappen te vervangen door een combinatie van elektrische tandenborstel en waterflosser, zoals de Waterpik Sonic.

Maar in de praktijk gaven we er de voorkeur aan onze elektrische tandenborstel en onze waterflosser afzonderlijk te gebruiken.

Het mondstuk voor de waterflosser van de Sonic Fusion SF-01 is ingebouwd in de opzetborstel. In de modus Alleen borstelen, heeft de Sonic, die een garantie van drie jaar heeft, een kwadrant stimulatie.

Vervangende koppen kosten elk behoorlijk wat, het zijn zo’n beetje de allerduursten.

Beide Sony Fusion modellen van Waterpik hebben de ADA zegel verdiend.

Check de meest actuele prijzen hier

Welke tandenborstels hebben de test niet gehaald

We hebben ook een paar andere modellen geëlimineerd zonder te testen:

De Foreo Issa is een siliconenborstel met een slanke en aparte uitstraling, maar klantbeoordelingen suggereren dat de siliconen borsteltips volledig het vermogen missen om net zo grondig te reinigen als plastic borstelharen.

Foreo’s Issa Hybrid integreert traditionele haren met siliconen, maar heeft middelmatige beoordelingen.

De Cybersonic 3 Complete Sonic en Cybersonic Classic kwamen voor in onze product-zoekopdrachten, maar we besloten om ze niet te testen omdat ze een zeer beperkte selectie van opzetborstels hebben (met een optioneel en dubieus ogend “gratis” vervangingsprogramma dat heel veel rekent aan verzendkosten om extra geld te verdienen).

We zijn niet van plan om de nieuwe Y-Brush te testen. Het bedrijf adverteert dat dit apparaat alle tanden van een persoon tegelijkertijd kan reinigen, in totaal 10 seconden (vijf seconden voor de bovenkant, vijf voor de onderkant).

In plaats van een standaardkop op een handvat, ziet het Y-Brush-borsteltje eruit als een mondbeschermer met borstelharen.

Het bedrijf verkoopt vier mondstukgroottes – geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder tot volwassenen – en beveelt aan om het mondstuk (wat behoorlijk aan de prijs is) elke zes maanden te vervangen.

Waarom een elektrische tandenborstel gebruiken?

Zowel elektrische als handtandenborstels zijn effectief bij het reinigen van tanden zolang je  de juiste techniek gebruikt en lang genoeg poetst.

Over het algemeen kan een elektrische tandenborstel het poetsen vergemakkelijken, wat resulteert in een betere verwijdering van tandplak.

Hoe vaak moet je een elektrische tandenborstel gebruiken?

Ongeacht welk type tandenborstel je gebruikt, blijf twee keer per dag twee minuten poetsen.

Kan een elektrische tandenborstel je tanden beschadigen?

De elektrische tandenborstel veroorzaakt geen schade aan de tanden of tandvlees, veel onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat de elektrische tandenborstel in het algemeen beter is voor de tanden en het tandvlees.

Tandartsen zijn het erover eens dat te veel of te hard poetsen de tanden en het tandvlees zal beschadigen.

Helpen elektrische tandenborstels bij het witter maken van tanden?

Dat is waar, een elektrische tandenborstel het verschil kan maken. Elektrische tandenborstels bieden een diepere reiniging en geven je wittere tanden. 

Veroorzaken elektrische tandenborstels terugtrekken van het tandvlees?

Hoewel elektrische tandenborstels een handig hulpmiddel kunnen zijn om jouw glimlach zowel mooi als gezond te houden, is het van belang om te weten hoe je deze op de juiste manier gebruikt.

Degenen die de borstel niet goed gebruiken, kunnen schade veroorzaken aan het delicate weefsel van het tandvlees, wat kan leiden tot terugtrekkend tandvlees.

Hoe hard moet je drukken met een elektrische tandenborstel?

De meeste oplaadbare elektrische tandenborstels hebben ingebouwde timers van twee minuten en sommige hebben zelfs professionele timers die voor elk kwadrant 30 seconden tellen.

Als je een oplaadbare elektrische tandenborstel gebruikt, hoef je niet hard te drukken, noch te schrobben.

Doe je tandpasta op een elektrische tandenborstel?

Maak je tandenborstel nat en breng een beetje tandpasta ter grootte van een erwt op de borstel aan. Dit helpt je op de meest effectieve manier bij de reiniging van jouw tanden en mondholte.

Je kan de tandpasta ook voor het poetsen, rechtstreeks op de tanden aanbrengen om de pasta beter over je gebit te verspreiden.

 

Lees ook: de beste elektrische baardtrimmers en baardtondeuses op de markt

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.