Bretels zijn ONDERGOED. Traditioneel moeten bretels altijd bedekt zijn met een jas, gilet, cummerbund, trui of een combinatie van al deze artikelen. Bretels zijn geen accessoire die ervoor bedoeld zijn om mee te pronken, zoals bijvoorbeeld een pochet dat wel is.
Het lijkt erop dat je jouw ondergoed over je kleding draagt en het niet eens weet.
Hoe komt het dat bretels eigenlijk ondergoed zijn?
De leren riem als praktisch kledingstuk is een vrij recente uitvinding. Vóór de Eerste Wereldoorlog waren riemen grotendeels decoratief buiten militaire uniformen (en zelfs dan waren ze vaak meer decoratief dan praktisch).
Het traditionele accessoire om een mannenbroek omhoog te houden was een paar bretels, en tot op de dag van vandaag blijven ze de geprefereerde methode van vele verfijnde dressoirs.
Ik gebruik de term accessoire hier heel los, want het waren geen accessoires die je met trots droeg. Het was hetzelfde als je onderhemd die je overhemd beter op zijn plek hield en beschermde tegen het meeste zweten. Niet iets om te laten zien.
Maar tegenwoordig dragen mensen zo’n onderhemd soms ook als fashion statement, en met de bretels is het ook precies zo.
Er zijn tegenwoordig veel manieren om ze te dragen en met een gilet kan je ook een outfit samenstellen als deze. Het is echter totaal niet traditioneel en waar ze ooit voor ontworpen zijn.
(foto: trendsuspenders.com)
We hebben zelf ook deze helemaal leren bretels.
Hier zijn 10 dingen die je eigenlijk moet weten over bretels voordat je ze toevoegt aan je repertoire
Natuurlijk kun je tegenwoordig afwijken, het is een stijl die niet veel mensen meer traditioneel dragen. Nou ben ik helemaal niet iemand die zou zeggen dat je altijd vast moet houden aan alle tradities. We hebben zelf bijvoorbeeld ook bretels met clips.
Maar wil jij het écht goed doen, gebruik dan deze tips.
1. KNOPEN, NIET CLIPS
Er is niets grappiger dan opklikbare bretels. Het is gewoon slecht ontwerp, echt waar. De enige manier om de metalen clip te laten functioneren, is door een hap in de tailleband van je broek te haken.
Als je bretels gaat dragen, gebruik dan het traditionele design met lederen of stoffen knoopbevestigingen. Typisch op een broek bevinden de knopen zich aan de binnenkant van de tailleband, maar op denim of zware canvas werkbroeken zijn ze aan de buitenkant te vinden (hier meer tips over het dragen en bevestigen).
2. DITCH DE RIEMLUSSEN
Ik zeg zelden nooit, maar draag nooit een riem en bretels tegelijkertijd (ze dienen hetzelfde doel). Ik geef de voorkeur bretels op een eenvoudige tailleband (geen riemlussen). Het ziet er strakker uit en het bewijst dat je all-in op de bretels zit.
3. DENK OM DE HOOGTE
Bretels werken het beste en zien er het best uit bij broeken met een gemiddelde tot lange opkomst. Die laag uitgesneden Europese broek die laag op je heupen zitten, ziet er vreemd uit als je ze draagt met bretellen (die bedoeld zijn om je broek te laten hangen aan of juist boven je natuurlijke middel).
4. STEL DE LENGTE IN
Een goed paar bretels moet instelbaar zijn – je zult de lengte willen aanpassen aan jouw lengte en de lengte van je torso. Als je groter bent dan 1.96m, heb je misschien ook lange bretels nodig om een ernstig chronisch wedgie-probleem te voorkomen.
5. LAAT EEN KLEINE RUIMTE
Bretels worden het best gebruikt op broeken die een beetje los zitten in de taille (“comfortruimte”) en hebben enige ruimte bij de heupen en het bovenbeen.
Ze zijn een comfortabele keuze, en een deel van dat comfort is dat de stof van de broek iets om je heupen en benen hangt, in plaats van ze strak genoeg aan je lichaam te bevestigen, zodat de zwaartekracht ze niet naar beneden trekt.
Bretels bevestigd aan een te slank ontwerp broeken zijn duidelijk niet-functioneel en zien er gewoon uit als een onnodig modeaccessoire.
6. ACCENTUEER DE TAILLE
Bretels zijn de beste oplossing voor het ophouden van broeken voor mannen met grote buiken. Met de bretels kun je je natuurlijke taille laten zweven, in plaats van een riem onder je onderbuik te spannen (wat hem alleen maar benadrukt).
7. MAAK DE FLUCTUATIES GEMAKKELIJK
Als jij het soort man bent dat in gewicht schommelt, kunnen bretellen een geweldige oplossing zijn. In plaats van de kleermaker te bezoeken om de taille op al je broeken telkens maar weer aan te passen, naai je eenvoudig enkele bretelknopen in de broek.
Bretels elimineren de opeenhoping van stof die ontstaat wanneer de tailleband wordt vastgezet met een riem, en zorgt ervoor dat de stof rond de heupen en knieën in een glad vlak valt in plaats van onnatuurlijk uit de natuurlijke lijn te worden getrokken.
8. SUSPENDERS ZIJN ONDERGOED
Zoals ik al aangaf moeten traditioneel de bretels altijd bedekt zijn met een jas, vest, cummerbund, trui of een combinatie van die artikelen. Een goed voorbeeld hiervan waar het nog steeds zo wordt gedragen is het uiterst nette smoking pak.
(foto: blacktieguide.com)
Bretels zijn geen accessoire dat bedoeld is om te pronken, zoals een pochet. Het is cool als iemand een subtiele blik ervan binnen in je colbert te zien krijgt, maar als je ze bovenop een casual outfit gooit, wordt de outfit niet cool. Het lijkt erop dat je je ondergoed draagt over je kleding en het niet eens weet.
9. EEN FORMELE NOODZAAK
Nog een andere waar ik achter sta: je moet nooit een riem met formalwear dragen.
Formele bretels zouden volgens traditioneel recept moeten zijn: witte om te gebruiken met je witte overhemd, een heel bleke crème of lichtgrijs, of dezelfde stof als de accenten op je smoking (meestal zwart satijn of grosgrain).
10. ALLEEN EEN BEETJE D-I-Y
Broeken voor bretels voorbereiden is net zo eenvoudig als het naaien van 6 knopen (en het losmaken van enkele riemlussen, als je helemaal doorgaat).
Je hebt drie sets van twee knoppen nodig, die elk een paar centimeter uit elkaar worden genaaid aan de binnenzijde van de tailleband. Eén paar staat op de middelste achterzoom. De andere twee paar bevinden zich aan elke kant van het midden.
Eindelijk, als je op zoek bent naar een goede selectie hoogwaardige beugels, hebben we hier een selectie van English Fashion voor je welke een goede start zijn om te beginnen.