Enkele dagen geleden heeft het CBS weer de jaarlijkse verkoopprijzen van koopwoningen gepubliceerd. In 2019 is de gemiddelde verkoopprijs opnieuw gestegen tot 308.000 euro en hiermee komt dat bedrag voor het eerst sinds het begin van de metingen boven de 300.000 euro. Deze resultaten liggen in de lijn der verwachtingen met de huidige stand van de economie, maar het blijft een zorgelijke ontwikkeling. Het wordt namelijk steeds moeilijker voor beginners en eenverdieners om een huis te kopen. Oplossing? Meer huizen bouwen (of minder mensen). Naar aanleiding van de gepubliceerde cijfers zochten wij uit wat nu de duurste huizen zijn die te koop staan in Nederland.
Cijfers CBS
Voordat we een kijkje gaan nemen naar de duurste huizen van Nederland én het goedkoopste huis van Nederland kijken we naar de meest opvallende cijfers die het CBS heeft gepubliceerd. De gemeente met de hoogste gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen is Bloemendaal (831,6 duizend) gevolgd door Blaricum (775,9 duizend), Laren (768,1 duizend) en Wassenaar (711,3 duizend). De gemeente met de laagste gemiddelde verkoopprijs van bestaande koopwoningen is Delfzijl (155,1 duizend) gevolgd door Pekela (161,3 duizend), Brunssum (174,2 duizend) en Den Helder (175,1 duizend). Echter, wanneer we niet alleen naar de extreme gevallen kijken, dan ligt de gemiddelde verkoopprijs van 80 procent van de gemeenten ‘gewoon’ tussen de 230 en 399 duizend euro. Wat verder opvalt is dat het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente is afgenomen in 2019; in 2018 was het verschil nog 760.000 terwijl dit in 2019 nog maar 677.000 was. Reden van de nivellering is niet zozeer het rijker worden van de armeren maar vooral te wijten aan de daling in de gemiddelde verkoopprijs van de duurste gemeente (Bloemendaal).
Naar aanleiding van deze cijfers vroegen wij ons bij deluxery af wat nu eigenlijk de duurste huizen zijn die te koop staan in Nederland én zetten we er ter gelijkenis het goedkoopste huis van Nederland tegenover.
- Bentveldsweg 142, Aerdenhout
Die ruim 15 miljoen euro klinkt dan misschien als een hoop geld maar je krijgt er dan wel 1580 (!) vierkante meter aan woonoppervlakte, 38.181 vierkante meter aan perceel en 37 kamers voor terug. Dit landgoed is zo groot dat Funda maar liefst 125 foto’s nodig had om alles in beeld te krijgen. Het woonoppervlakte bestaat uit drie villa’s en in het buitenperceel is onder andere een oprijlaan, zwembad, voetbalveld, tennisveld, een parktuin, vijvers en uitgestrekte natuur te vinden.
Het ‘hoofdhuis’ heeft een woonoppervlakte van 980m2, verdeeld over twee woonverdiepingen waar je je zeker niet verloren voelt, aldus de makelaar. Het beschikt onder andere over een biljardkamer met balkon, vier slaapkamers, drie badkamers, een ‘luxueuze’ master suite met openhaard, whirlpool, stoomdouche, stortdouche en inloopkast. Verder moet je nog denken aan een wijnkelder, fitness/welness ruimte en een zonnestudio. Genoeg luxe denken we maar zo. Mochten deze 980 vierkante meter dan toch niet genoeg zijn om in te leven, dan kan je altijd nog in de weekenden naar het koetshuis, ’t Jagthuys, het zwembad met het bijbehorende poolhouse of de ontelbare houten speelhuisjes. Het koetshuis beschikt over 292 vierkante meter woonoppervlakte en ’t Jagthuys over ruim 300 vierkante meter.
Benieuwd geworden of dit iets voor jou is? Klik voor de foto’s HIERR
In het artikel van Quote lezen we dat dit landgoed eigendom is van een stichting onder voorzitterschap van Frank van Oers, die in 2006 nog 7,7 miljoen euro neerlegde voor de buitenplaats en 2 miljoen euro voor het Jachthuis. Ondanks dat grote delen na de aankoop door deze stichting zijn gerenoveerd, zullen ze hier zeker niet armer van worden.
- Landgoed De Wielwaal, Eindhoven
Mocht het vorige huis dan toch écht te klein zijn dan kan je altijd nog kiezen voor Landgoed De Wielwaal. Dit landgoed beschikt over ca. 142 hectare grond, 5 gebouwen en natuurlijk de nodige luxe die je mag verwachten bij zo’n landgoed. Alhoewel de prijs van dit landgoed onbekend is, schat de telegraaf de prijs tussen de 20 en 30 miljoen euro. Dit landgoed werd van 1934 tot 2005 bewoond door wijlen Frits Philips en is volledig omheind zodat je een rustige, beschermde en veilige plek hebt om te wonen. De hoofdwoning heeft een bruto vloeroppervlak van 2582 vierkante meter met 40 kamers waarvan 7 slaapkamers/suites met 8 badkamers. Echter, dit huis lijkt zo goed als onverkoopbaar aangezien het al een aantal jaar in de verkoop staat.
Interesse in dit nederige stulpje? Kijk dan HIERR
- Blitseweg 7, Bosch en Duin
Dit huis valt een beetje uit de toon tegenover de vorige villa’s. Waar de rest meer kasteelachtig is, hebben we hier te maken met een modernere woning welke meer geconcentreerd is rond één gebouw. Dit huis staat mooi verscholen tussen de bossen en is gebouwd tegen een heuvel aan wat het een extra dimensie geeft. Uiteraard mogen hier de luxe zaken, zoals een zwembad, niet ontbreken en je schaft deze villa dan ook aan voor 18 miljoen euro.
Bekijk HIERR de foto’s
Verder zien we nog huizen zoals Villa Alsberg aan het Amsterdamse Museumplein te koop staan voor 36 miljoen. Dit is echter vrijwel volledig in gebruik als kantoorpand, vandaar dat we deze villa niet uitgebreid behandelen.
Het goedkoopste Huis van Nederland
Dan nu naar het goedkoopste ‘huis’ van Nederland, naja eigenlijk is het een appartement. Deze staat te koop in Groningen Zuid, Helpman en is een schitterend gelegen appartement in serviceflat ‘Groenestein’. Voor een kleine 70.000 Euro heb je dit schitterende appartement van 30 vierkante meter met 1 slaapkamer. Kleine voorwaarde is wel dat je minimaal 55 jaar moet zijn.
Toch benieuwd naar dit ‘huis’? Klik dan HIERR