Draag een colbert tijdens de feestdagen | Tips voor een leuke outfit

door sulo | Geupdate op:  13 april 2019
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat het weer tijd is voor chique en elegante kleding.

Voor mannen is de keuze vaak net iets gecompliceerder dan voor vrouwen. Moet je nu écht een pak dragen of kan je er ook op een andere manier feestelijk uitzien?

Er zijn mannen die met plezier een pak dragen tijdens de feestdagen, maar er zijn ook mannen die zich daarentegen comfortabeler voelen in ander soort kleding, die net wat minder formeel is. In dat geval is een colbertje een betere keuze, een veel gezien mode-item tijdens de feestdagen.

Een colbert is een net jasje, vaak gemaakt van luxueus materiaal. Het colbert is op maat gesneden en sluit naadloos aan. De juiste colbert maakt van elke kerel een man.

Het colbert is veelzijdig

Waarmee kun je een colbert het beste combineren? Met het colbert kun je eigenlijk alle kanten op. Je kan het ‘smart-casual’ houden, waarbij je formele en informele kledingstukken met elkaar combineert. Zo match je ook je shirt met een keurig colbert. Tip: ga in zo’n geval voor een basic T-shirt of anders voor een shirt met een niet te drukke print.

Colberts zijn daarnaast uiterst geschikt om op een chiquere wijze te dragen. In het geval je houdt van een meer formele stijl, maar je liever geen pak aan wil doen, dan kun je een colbert combineren met een mooi overhemd en nette schoenen. Je kan er ook een stropdas bij aan doen.

Wat de mode-fanaten ook erg waarderen is een elegante colbert op een stoere jeans. Ook kun je natuurlijk bretels opnemen in je stijl, voor die extra fashionable look. Het colbert is het perfecte item dat mannen kunnen dragen tijdens de feestdagen

Knopen van je colbert open of dicht?

Het colbert is dus veelzijdig, maar er is wel een etiquette waar de mannen zich aan moeten houden bij het dragen van dit kledingstuk.

Als je een colbert draagt met twee knoopjes, is de ongeschreven regel dat het bovenste knoopje dicht hoort. Je kan dit knoopje eventueel open maken op het moment dat je gaat zitten. Maar waar komt deze regel nu eigenlijk vandaan?

Daarvoor moeten we even terug in de tijd, zo rond de 18de eeuw waarin koning Edward VII koning was van Engeland, Ierland en Indië. Deze koning stond bekend om zijn nogal grote, ronde postuur. Op een avond wilde de koning toasten en toen hij ging staan sprong het onderste knoopje van zijn colbert af. De gasten van de koning hebben toen uit respect allemaal hun onderste knoopje losgedaan. Sindsdien wordt het colbert dus gedragen met het onderste knoopje los.

Echter, ben je op een feestje en wordt jouw favoriete nummer gedraaid, dan mag je best je jasje openmaken om helemaal los te gaan. Geen zorgen, niemand zal je vreemd aankijken!  

In het geval jouw colbert slechts één knoop heeft, is de keuze helemaal aan jou of je het jasje liever open of gesloten draagt.

Ook wanneer je een colbert hebt met drie knoopjes is er geen duidelijke regel; zolang je de middelste knoop maar dicht doet zit je altijd goed. Op deze manier blijft in ieder geval je postuur zichtbaar (en in het geval je een buikje hebt past die er ook nog netjes onder).

Colberts en blazers, wat is het verschil?

Er bestaat nogal eens wat verwarring tussen colberts en blazers. In de volksmond is het voor velen hetzelfde, maar bestaan er toch een aantal verschillen. Blazers zijn, in vergelijking met colberts, vaak gemaakt van minder chique materialen. Ze zijn vaak gemaakt van katoen of soms van textiel. De blazer is daarom meer geschikt voor een casual gelegenheid of als vrijetijdskleding, terwijl de colbert een betere keuze is voor de feestdagen en andere speciale gelegenheden.

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.