Hoe lang duurt het om je baard te laten groeien?

door sulo | Geupdate op:  19 februari 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Het eenvoudige antwoord is dat het voor elke man anders kan zijn, maar er zijn dingen die je kunt doen om het proces te helpen.

In dit artikel beantwoord ik de vraag en heb ik tegelijk ook enkele tips.

Hoe lang duurt het om je baard te laten groeien

Genetica speelt een belangrijke rol in de lengte en dikte van je gezichtshaar, en de tijd om die baard te laten groeien kan variëren van twee maanden tot zes jaar, afhankelijk van hoe lang de baard is die je probeert te laten groeien.

Hoewel het haar meestal 1,3 centimeter per maand groeit, hoe langer je de baard laat groeien, hoe langer je kunt verwachten dat het duurt.

Als je enkele van de kenmerken van je haar begrijpt, kun je beter begrijpen hoe lang het duurt voordat je baard groeit.

Voordat ik erin duik is hier een video van Beardbrand op Youtube waarin ze een timelapse laten zien van hoe snel je baard groeit in een jaar:

 

Het proces van het laten groeien van een baard

Wanneer je je baard probeert te laten groeien, zal het haar drie verschillende fasen van ontwikkeling of baardgroeisnelheid moeten ondergaan.

Deze fasen worden als volgt geclassificeerd:

De eerste fase, de anagene, is de daadwerkelijke groei van je baard, en afhankelijk van je individuele genetica kan het slechts een paar maanden of mogelijk meerdere jaren duren om te voltooien. Zodra het haar stopt met groeien, komt het in de catagene fase en is het sluimerend.

Dan, de laatste fase, de telogene fase wanneer nieuw haar probeert het andere haar uit de weg te duwen terwijl het proces helemaal opnieuw begint.

Baard laten groeien

Sommige haren in je baard hebben verschillende tijden in de anagene fase. Sommige vallen uit, sommige blijven groeien, je zult het pas weten als je de gewenste lengte hebt bereikt en naar de volheid van de baard kijkt.

Hoe lang kan een baard worden?

Als je niets aan je baard hebt gedaan, wordt deze gemiddeld uiteindelijk ongeveer 90 centimeter lang. Nogmaals, je genen zullen dicteren of je baard die lengte bereikt of niet.

Hoe lang kan een baard worden

De manier om te bepalen hoe lang de baard nodig heeft om te groeien, is door te kijken naar het afstoten van het haar.

Dit betekent dat je de derde fase van haargroei bent ingegaan en in de beste positie bent om dan precies te vertellen hoe lang het zal duren om de baard in de toekomst weer te laten groeien.

Zodra de groeifasen zijn voltooid, drukken de nieuwe haren de oude eruit en begint het proces opnieuw.

Dit proces zal je niet alleen precies vertellen hoe lang het zal duren om je lange baard te laten groeien, het zal je ook precies laten zien hoe lang de maximale lengte is die je baard zal kunnen groeien.

Vergeet niet dat niet elk haar in de baard tegelijkertijd de laatste fase zal ingaan, dus sommige haren kunnen stoppen met groeien bij 30 cm, terwijl anderen kunnen doorgaan tot 90cm of langer.

Besteed meer aandacht aan de patronen om jouw individuele omstandigheden in te kunnen schatten.

Factoren die van invloed zijn op je baardgroei

Elke man die besluit om aan een baardreis te beginnen, vraagt ​​zich vrijwel zeker minstens één keer af hoeveel tijd het kost om zijn gezichtshaar tot een bepaalde lengte te laten groeien.

Deze vraag wordt gevolgd door een andere: welke stappen moet je nemen en hoe kom je daar?

Om de antwoorden op deze twee vragen te vinden, moet je eerst weten welke factoren een rol spelen in het hele baardgroeiproces.

Wetende dat je genen bepalen hoe lang het duurt om een ​​baard te laten groeien, is helemaal niet geruststellend, maar wees gerust dat er andere factoren zijn die de lengte van je baard bepalen.

Laten we het allemaal simpelweg in twee groepen verdelen. De eerste groep zijn de factoren die je niet kunt beïnvloeden, en de andere groep zijn die factoren die je volledig zelf in de hand hebt.

De al genoemde genetica is, samen met je leeftijd en ras, iets dat je niet kunt veranderen, ongeacht hoe sterk je dat wilt. Anderen zoals je levensstijl, voeding en baardverzorgingsroutine zijn factoren die van jou afhankelijk zijn.

Genetica

Inmiddels heb je je gerealiseerd dat als je grootvader en vader dikke baarden hebben, de kans groot is dat je ook een grote baard kunt laten groeien.

Kan ik een baard laten staan

Op basis van dit feit zullen sommige mannen nooit vol of lang gezichtshaar kunnen laten groeien, en anderen zullen helemaal geen baard hebben. Geloof het of niet, daar zit ook iets goeds aan, hoewel het er nu misschien niet zo uitziet.

Ironisch genoeg hebben mannen die moeite hebben om gezichtshaar te laten groeien minder kans om hun hoofdhaar te verliezen. Mannen die een baard kunnen laten groeien, ervaren sneller kaalheid.

Genen beïnvloeden bijna elk aspect van je baardgroei, maar dit kan van man tot man verschillen.

Eerste gezichtsharen beginnen te groeien in de puberteit, maar het is aan jouw genen om te beslissen wanneer je baard tijdens de puberteit begint te ontspruiten, en hoe lang en sterk hij wordt.

Het patroon van je groei wordt ook bepaald door genetica. Dit betekent dat sommige mannen, hoewel ze een mooie baard hebben, hier en daar een paar lege plekken op hun gezichtshaar kunnen hebben.

Deze mannen moeten gewoon wachten tot hun baard langer wordt, en de langere haren zullen uiteindelijk die plekken bedekken waar de haren helemaal niet groeien.

Net als met zoveel dingen is de beste manier om erachter te komen hoeveel tijd je nodig hebt om je gezichtshaar te laten groeien door gewoon te ervaren. Te stoppen met scheren, het scheermes weg te gooien en geduldig te zijn.

Gemiddeld kun je verwachten dat het enkele maanden zal duren voordat je een lange, vollere baard laat staan.

Veel mannen besluiten om een ​​baard te laten groeien alleen omdat ze denken dat ze dan minder tijd kwijt zijn dan met constant scheren. Dit is een veel voorkomende fout.

Het hebben van een baard is een eindeloze verbintenis, en de tijd die je eerder hebt besteed aan het scheren, moet je nu besteden aan het onderhouden en verzorgen van je baard.

Een alternatief voor de man die het minste tijd kwijt wil zijn aan zijn gezichtshaar verzorging is om een stoppelbaard te laten staan. Elke dag of om de dag de tondeuse over je baard laten gaan (zoals een van deze tondeuses en baardtrimmers), gaat een stuk sneller dan elke dag scheren.

Hoewel je het er waarschijnlijk mee eens zult zijn, dat een volle, dikke baard elke seconde van je tijd waard is.

Leeftijd

Leeftijd is een andere factor die veel te maken heeft met je baardgroei. Meestal zijn de eerste tekenen van gezichtshaar zichtbaar wanneer je de puberteit bereikt, wat ergens tussen de 12 en 16 jaar betekent.

Een-tiener-kan-nog-geen-baard-laten-staan-maar-vanaf-25-jaar-wel

Wanneer je deze leeftijd bereikt, zullen je testosteronniveaus stijgen. Als de testosteronniveaus worden verhoogd, veranderen je vellusharen in terminale androgene haren.

Dit geldt niet voor elke man, en late bloeiers zullen waarschijnlijk nog een paar jaar moeten wachten om te genieten van hun gezichtsbos.

Voordat je je haast om te denken dat je nu als tiener een langere en dikkere baard kunt laten groeien dan ooit tevoren, houd er rekening mee dat je nog een paar jaar geduld moet hebben om de baard te hebben die je wenst.

Het beste wat de meeste mannen kunnen verwachten als ze in de puberteit zijn, is de groei van snor en misschien wat onregelmatige wanggebieden.

Degenen met betere baardgenetica zullen echter merken dat hun baard sneller en voller groeit dan het gezichtshaar van de meeste andere mannen, maar een mooie prijswinnende volle baard als tiener zit er niet in.

Je baard laten staan in verschillende levensfasen

Hoe lang duurt het om een ​​baard te laten groeien als tiener?

Om beter te begrijpen hoe lang het duurt om als tiener een baard te laten groeien, moet je begrijpen dat het groeitempo van je haar varieert afhankelijk van je leeftijd.

Baardgroei vanaf 18 jaar

Na de puberteit, ergens tussen de 18 en 25 jaar, zul je merken dat je baard sneller, voller en dikker wordt. Dit is ook de leeftijd waarop de meeste mannen de hoogste testosteronniveaus hebben.

Extra testosteron zorgt ervoor dat de baarden van sommige mannen hun groeipotentieel bereiken en alle open plekjes invullen, waardoor het lijkt op dikker en voller gezichtshaar.

Als dit bij jou niet het geval is, wanhoop dan niet en blijf nog een paar jaar geduldig voor je baardtijd. Dit is niet wat je op dit moment wil horen, maar het is de enige waarheid.

Volwassen baardgroei

Eindelijk, tussen 25 en 35 jaar kun je verwachten dat je baard het dikste is en sneller groeit dan ooit tevoren. Op deze leeftijd zal je baard zijn volledige potentieel bereiken.

Dit alles is misschien niet voor elke man hetzelfde, maar het geeft je een beter idee en een goede indicatie van wat je kunt verwachten en de tijd die je nodig hebt om gezichtshaar te laten groeien op basis van je leeftijd.

Ras

Je ras is de factor die een van de belangrijkste effecten op de groei van je baard zal hebben. Het zal bepalen of je een baard al kan laten groeien als een tiener of als een volwassen man.

Kaukasiërs hebben meestal het dikste gezichtshaar. Aan de andere kant hebben donkere mannen soms veel problemen bij het laten groeien van hun baard.

Donkere mannen die wel gezichtshaar kunnen laten groeien, ontwikkelen daarentegen echter vaak wel juist volle dikke baarden.

Ras is van invloed op je baardgroei

Aziaten kunnen een baard ontwikkelen, maar hebben vaak de meeste uitdaging om een ​​volledig dekkende baard te ontwikkelen, en er zijn een aantal redenen waarom dit gebeurt.

Hoe kun je je baard sneller laten groeien?

Als je je zorgen maakt over hoe snel gezichtshaar groeit, kun je een aantal maatregelen nemen om het haar daadwerkelijk te helpen in de verschillende groeifasen.

Het eerste wat je moet doen nadat je hebt besloten om een ​​baard te laten groeien, is stoppen met scheren en het scheermes weggooien. Je hebt het minimaal vier weken niet nodig.

Laat je baard eerst 4 weken groeien

Laat de natuur in die tijd zijn gang gaan en weersta de drang om tegen die tijd je baard te knippen en te vormen.

Beginners kunnen meestal niet gedisciplineerd blijven en beginnen hun gezichtshaar veel te vroeg in te korten. Dat is wanneer er veel fouten gemaakt worden omdat ze meer haren afsnijden dan bedoeld.

In plaats daarvan moet je je gezichtshaar door alle groeifasen laten evolueren, maar vooral het anagene stadium waarin de haren onderbroken moeten kunnen groeien.

Als je je toevallig niet kunt weerhouden en toch gaat scheren, weet dan dat je weer een nieuwe vier weken nodig hebt om weer een korte baard te laten groeien. Dat gezegd hebbende, na het scheren heeft je baard vier tot zes weken nodig om naar zijn vorige lengte te groeien.

Vier weken zijn verstreken, wat nu? Welnu, de tijd is gekomen dat je enkele stappen begint te nemen om ervoor te zorgen dat je baard zijn volledige potentieel zal bereiken.

Goed eten en gezond leven voor een vollere baard

Genetica is niet de enige bepalende factor in hoe snel en hoe lang die baard gaat groeien.

Giftige stoffen in het lichaam, je stressniveau en het voedsel dat je regelmatig consumeert, hebben ook invloed op hoe snel je baard kan groeien.

Stop met roken

Mannen die roken en een baard willen laten groeien, moeten absoluut stoppen met deze activiteit. Naast dat het extreem slecht is voor je algehele gezondheid, zorgt roken ervoor dat je baard niet zijn volledige potentieel bereikt.

Het roken van sigaretten heeft een negatieve invloed op je bloed circulatie. Als je gezichtshaar de juiste bloedstroom nodig heeft om te groeien, begrijp je waarom roken en een volle, lange baard niet samengaan.

Door te stoppen met roken zal een dikkere en dichtere baard sneller groeien.

Je dieet verbeteren

Het veranderen van je dieet zal de tijd verminderen die nodig is om je baard te laten groeien. Het eten van gezonder voedsel in plaats van gefrituurd voedsel zal het haar in de eerste fase helpen om veel sterker te groeien, waardoor het haar volledige potentieel in minder tijd bereikt.

Als je je afvraagt ​​welke voedingsmiddelen een goed uitgangspunt zijn bij het kweken van een gezonde baard, begin dan met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, vooral A, B, C en E.

Magnesium, ijzer, zink, selenium en silica-rijke voedingsmiddelen zijn iets waar je ook naar wilt kijken. Last but not least, er is geen dik en vol gezichtshaar zonder eiwitten.

Alle mannen weten al dat eiwitten geweldig zijn voor spiergroei. Nou, ze zijn ook geweldig voor je baardgroei.

Beperk de inname van geraffineerde suikers en combineer dit met een eiwitrijk, vetarm dieet, omdat dit het tempo en de snelheid van je haargroei in het gezicht zal stimuleren.

Om maar een paar voedingsmiddelen te noemen die rijk zijn aan eiwitten die je een gezondere, mooiere baard kunnen bezorgen:

Groenten en fruit zijn ook nodig als je het baardgroeiproces wilt versnellen. Fruit dat het beste werkt, zijn abrikozen, appels, aardbeien, bananen, perziken, kiwi’s, ananas en andere citrusvruchten.

En groenten: ga voor avocado, wortelen, spinazie, broccoli, sla, peulvruchten, tomaten, paprika’s, asperges en champignons.

Regelmatig sporten

Nu je weet hoe je de groei van je gezichtshaar kunt verhogen en versnellen met het gebruik van voedsel, zou het geen kwaad doen als je je dieet ondersteunt door regelmatig te sporten.

De voordelen van regelmatig sporten zijn legio. Om te beginnen verhoogt het trainen de testosteronniveaus. Testosteron is het primaire hormoon dat verantwoordelijk is voor de baardgroei.

Wanneer dit hormoon wordt gestimuleerd door te trainen, helpt het de androgene haren op je gezicht dikker en sneller te laten groeien. De circulatie van je lichaam kan ook worden verbeterd als je vaak naar de sportschool gaat. Verbeterde bloedsomloop is ook een van de boosters voor haargroei in het gezicht.

Verlaag je stress

Het is belangrijk om stress te verminderen wanneer je een fantastische baard probeert te laten groeien. Veel studies hebben bevestigd dat wanneer je in een staat van hoge stress verkeert, je een langzamere haargroei of zelfs haaruitval kunt ervaren.

Trainen helpt je om stress te voorkomen en kwijt te raken, waardoor je baard sneller groeit en er beter uitziet.

Goed slapen

Zorg ervoor dat je elke nacht tussen de 7 en 8 uur slaap krijgt. Het is bekend dat de lichaamstemperatuur daalt wanneer we slapen.

Lagere temperatuur leidt tot een verhoogde bloedcirculatie die snellere en verhoogde haargroei tijdens de slaapcyclus veroorzaakt, en ja, dit geldt ook voor gezichtshaar.

Dieet, lichaamsbeweging en slaap zijn drie factoren die je goed moet doen. Als je niet goed slaapt en eet of regelmatig sport, zal dit leiden tot langzamere haargroei in het gezicht, en dat is niet je doel.

Betrokken blijven bij het baardgroeiproces

Hoe lang het ook duurt om een ​​baard te laten groeien, je zult onderweg een aantal problemen hebben. Als je net begint met het groeien van een baard, moeten je haren zich aanpassen aan de nieuwe groei.

Op dit punt zul je waarschijnlijk droogheid en jeuk ervaren. Het belangrijkste is om dit stadium te doorstaan, want het zal snel voorbijgaan. Dat is de reden waarom baardolie bestaat, om je te helpen de jeuk en droogte bijna moeiteloos te overleven.

Goede baardolie zal baard jeuk verlichten en stoppen, maar hydrateert ook je gezichtshaar en voorkomt dat het uitdroogt. Je kunt ook overwegen om vaker baardshampoo te gebruiken, om te voorkomen dat de huid onder je baard ook droog wordt.

Trimmen stimuleert baardgroei

Nadat je je baard 4 tot 6 weken alleen hebt gelaten, moet je beginnen met het shapen en vormgeven.

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, kan het trimmen van je gezichtshaar gunstig zijn voor de groei van je baard. Op een gegeven moment kan je baard gespleten haarpunten ontwikkelen of kan het in de war raken.

Die gespleten haarpunten moeten worden afgeknipt als je het groeipotentieel van je gezichtshaar wilt verbeteren en uiteindelijk sneller gezonder en dikker wilt groeien.

Het vormgeven van je gezichtshaar moet beginnen bij de hals. Als je niet zeker bent dat je het zelf kunt doen, ga dan de eerste keer naar een professionele barbier.

Voor mannen die besluiten om de baard zelf te knippen, komt een geweldige baardtrimmer van pas. De eerste stap moet het definiëren van de halslijn zijn.

Rookies falen vaak bij deze stap en scheren de neklijn te hoog. Om deze fout te voorkomen, plaatst u de halslijn op twee vingers boven je Adamsappel.

Verwijder met een baardtrimmer alle losse haren en neem vervolgens een traditioneel scheermes om de precieze lijnen te knippen. Op deze manier vorm je de halslijn zonder deze te ver in te snijden.

Direct na de halslijn komen de wanglijnen. Het beste wat je kunt doen met wanglijnen is om ze op natuurlijke wijze te laten groeien.

De belangrijkste reden om de wanglijnen van je baard te scheren, is als ze je gezicht en in de richting van je ogen beginnen te kruipen. Op dat moment mag je deze strays verwijderen om een ​​nettere en beter gedefinieerde wanglijn te creëren.

Lees meer: precies en glad bijscheren met een veiligheidsscheermes

De juiste verzorgingsproducten

Overweeg om baardverzorgingsproducten van hoge kwaliteit te gebruiken, zoals baardoliën, balsems, borstels en kammen, om ervoor te zorgen dat je gezichtshaar altijd zo snel mogelijk groeit.

Baardolie en balsem

Baardoliën en -balsems staan ​​bekend als zachtmakers en conditioners die gezichtshaar zachter en gehydrateerd maken dankzij hun ingrediënten.

Naast het helpen je baard jeuk te overwinnen aan het begin van je baardgroeiende reis, en je gezichtshaar zachter, gezonder en beter behandelbaar te maken, zorgen deze producten ervoor dat je baard in de loop van de tijd sneller groeit.

Dit geldt natuurlijk alleen voor baardbalsems en oliën gemaakt met natuurlijke ingrediënten.

Lees hier alles over het kiezen van de juiste baardolie

Sommige mannen denken vaak dat baardverzorgingsproducten niet nodig zijn en dat het enige mannelijke ding om te doen is je baard vrij te laten groeien en er nooit voor te hoeven zorgen.

Dit kan niet verder van de waarheid zijn. Wanneer je baard begint te groeien, zul je niet alleen jeuk ervaren, maar ook een droge huid, die uiteindelijk baardroos veroorzaakt.

De beste manier om deze baardschilfers te verwijderen, is door baardolie of balsem te gebruiken, omdat ze als supplement werken en je gezichtshaar gevoed en gehydrateerd houden.

Kies baardolie verstandig en zorg ervoor dat deze is gemaakt met ten minste een van de volgende ingrediënten: castor-, argan-, kokos-, jojoba- of hennepzaadolie.

Al deze natuurlijke ingrediënten kunnen invloed hebben op hoe lang je baard nodig heeft om te groeien, maar ricinusolie en jojoba-olie zijn bijzonder efficiënt.

Lees hier alles over baardbalsems om te verzorgen en stylen

Borstels en kammen

Bijna niets kan nuttiger zijn bij het verkorten van de tijd die nodig is om een ​​baard te laten groeien dan een baardkam en borstel.

Een baard borstelen heeft veel voordelen, zoals je gezichtshaar dikker en voller laten lijken. Baardborstels zijn ook geweldig in het bedekken van kale plekken in je baard.

Een baardborstel van goede kwaliteit is meestal die met varkenshaar, en ze zijn uitstekend in het omgaan met gespleten haarpunten, waardoor haren sterker zijn en minder vatbaar voor beschadiging en breuk.

Als je denkt dat goedkope baardborstels ook het werk doen, denk dan nog eens goed na. Je kunt een paar euro besparen, maar goedkope borstels zijn niet van goede kwaliteit en de kans is groot dat ze je haarzakjes in het gezicht beschadigen waardoor het nog langer duurt om een volle baard te laten staan.

Baardkammen zijn vooral bedoeld voor styling, en ze geven je niet precies het uiterlijk van een vollere baard. Zowel de baardkam als de borstel kunnen bij goed gebruik echter de bloedtoevoer naar je gezichtshaar verhogen en je baardgroei stimuleren.

Gebruikelijke fout bij het borstelen en kammen van je baard is het te overdrijven. Zelfs de beste baardkam of borstel kan niet werken als je agressief aan de haren trekt of veel te vaak borstelt.

In het ergste geval zal te veel borstelen en kammen van je gezichtshaar je baard beschadigen en kun je zelfs wat haarzakjes uittrekken.

Baardgroeiserums en vitamines

Baardgroeiserum zoals Lipogaine is een effectieve behandeling voor dun haar, waardoor je een vollere baard krijgt door de bloedtoevoer naar de haarzakjes te vergroten.

Overweeg baardolie en shampoo om ook de haarzakjes te revitaliseren.

Hoewel in sommige gevallen en voor sommige mannen baardgroeivitaminen en serums de resultaten hebben aangetoond in het verminderen van de tijd die nodig is om een ​​baard te laten groeien, zouden ze het laatste moeten zijn dat je overweegt te gebruiken.

Supplementen mogen alleen worden ingenomen nadat je alle natuurlijke methoden hebt geprobeerd om een ​​baard sneller te laten groeien en alleen nadat je je arts heeft geraadpleegd.

Als een gezonder dieet, sporten, betere slaapgewoonten en baardverzorgingsproduct niet werkten, zou je moeten overwegen om baardsupplementen aan je routine toe te voegen.

Zelfs dan, kijk wat je arts hierover zal denken voordat je begint met het innemen. In elk middel zitten sotffen die invloed hebben op je hormoonhuishouding of in ieder geval je vitamine en mineralen inname.

Conclusie

Terug naar de oorspronkelijke vraag, de tijd die nodig is om je grote baard te laten groeien, wordt bepaald door je individuele genen, je dieet en je algehele lichamelijke gezondheid.

Het verbeteren van je gezondheid in het algemeen in combinatie met de juiste verzorging en routine verhoogt de snelheid waarmee je haarzakjes het haar laten groeien.

Hier zijn de antwoorden op een paar eenvoudige vragen die we via sociale media en e-mail hebben gekregen:

Hoe veel groeit baard haar in een maand?

Baard haar van de gemiddelde persoon groeit 1,25 centimeter of 0,5 inch (als je het voor je baardtrimmer wilt weten) per maand.

Hoe veel groeit baard haar in een jaar?

De baard van de gemiddelde persoon groeit 15 centimeter per jaar. Dat is als je het goed blijft verzorgen en bijhouden zodat het een jaar lang ook daadwerkelijk langer blijft worden.

Hoe lang duurt het om een snor te laten groeien?

Je snor groeit in hetzelfde tempo als de rest van het gezichtshaar, dus zo’n 1,25 centimeter per maand.

Lees ook: dit zijn de beste baardtrimmers om een mooie baard bij te houden

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.