Hoe lang gaan scheermesjes mee? | Wegwerp & veiligheidsscheermesjes

door sulo | Geupdate op:  19 februari 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Hoe lang gaan scheermesjes mee? Of meer specifiek, hoeveel zal je regelmatig uitgeven aan veiligheidsscheermesjes?

Hoe lang gaan scheermesjes mee

Omdat dat eigenlijk is wat je echt wilde vragen terwijl je naar dat mooie, chique veiligheidsscheermes op de toonbank keek om te zien of je die misschien wilde vervangen voor je wegwerp mesjes.

Of misschien dat je de overstap van of naar elektrisch scheren wil wagen.

Hier een aantal statistieken om je een beeld te geven bij hoeveel je scheert in je leven:

Dat is een grote hoeveelheid tijd om elke ochtend voor de spiegel door te brengen. En als je net als bijna elke andere Nederlandse man bent die een wegwerp-scheermes gebruikt, is dat ook het minimum aantal vervangende wegwerp-mesjes dat je moet kopen.

Te veel? Ja, ik denk het ook.

Mannen gebruiken vaak wegwerpscheermesjes of gebruiken losse scheermesjes die in open scheermessen of in veiligheidsscheermesjes gaan.

Bij beide zul je je afvragen hoe lang ze nu precies mee zullen gaan voordat je ze moet vervangen.

Nick Shaves heeft hier een goede vide (in het Engels) die je kunt bekijken, of lees verder voor mijn volledige uitleg en tips:

 

Hoe lang gaan veiligheidsscheermesjes mee?

Gemiddeld moet en mag je verwachten dat je de veiligheidsscheermesjes elke week vervangt. Dat is ongeveer elke vijf tot zes scheerbeurten, plus of min een paar keer.

Hoe lang gaan wegwerpscheermesjes mee?

De echte wegwerpscheermesjes waarbij houder en mes van één stuk zijn gaan 1 scheerbeurt mee. De “cartridge scheermesjes” waarbij je een houder en losse opzetstukjes koopt zijn ontworpen om 5-10 scheerbeurten mee te gaan.

De echte wegwerp mesjes gaan mij overigens ook 2 scheerbeurten mee omdat ik een baard heb en alleen de nek en wangen bij scheer om elke dag weer een frisse en bijgewerkte look te hebben.

En zo kun je wellicht ook wat extra beurten halen uit je cartridge messen van bijvoorbeeld Gillette, hoewel ik zou adviseren om er niet meer dan een week mee te doen, zeker niet wanneer je ze in de badkamer bewaart waar het vochtig is.

Die 10 scheerbeurten zijn eigenlijk niet haalbaar. In theorie, ja, maar zoals bij de meeste dingen in het leven, ligt het aan persoonlijke voorkeur en hoe dik je baard is.

Gillette, die hun brood verdienen met het verkopen van scheermesjes, zegt dat je de jouwe elke 5-7 scheerbeurten moet vervangen.

Voor sommigen lijkt dat redelijk, voor anderen te vroeg of te laat afhankelijk van je scheeroppervlak en haar dikte.

Elke keer dat je je scheert, zal de delicate snijkant van je scheermes iets botter worden, waardoor je minder glad kunt scheren.

Terwijl de messen bot worden, beginnen ze aan de haren te trekken in plaats van er recht doorheen te snijden, wat kan leiden tot een pijnlijk scheerresultaat en een geïrriteerde gezichtshuid.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn scheermes langer meegaat?

Een groot deel van het probleem is de hoeveelheid vuil die achterblijft in de scheerkop: haar, zeep, dode huid. Als je in de verleiding komt om het met een handdoek te verwijderen, doe het dan niet.

Spoel in plaats daarvan tijdens en na het scheren de kop af met heet water.

Lees ook: mogen scheermesjes mee in je handbagage in het vliegtuig?

Met je scheermes je schaamhaar scheren

Er is ook lichaamshaar om te overwegen. Als je je borst, armen of schaamhaar scheert, moet je dit doen met een apart scheermes. Bacteriën kunnen zich snel verspreiden op een scheermesje en als je jezelf snijdt, kan het geïnfecteerd raken.

Hoe lang gaat een Gillette scheermes mee?

Hier is nog wat informatie die Gillette zelf geeft:

Scheermesjes van Gillette

Elke cartridge in de Fusion-familie moet tot een maand scheren leveren, maar dit kan variëren, afhankelijk van:

Om de beste scheerbeurt te krijgen, raden we je aan om je cartridge te vervangen bij het eerste teken van mesbotheid of ongemak. En als je je niet kunt herinneren wanneer je het mes voor het laatst hebt vervangen, betekent dit waarschijnlijk dat het tijd is voor een nieuwe.

Als je een scheermes met een indicatorstrip gebruikt (bijvoorbeeld MACH3), let dan op:

Hoe weet je of je scheermes bot is?

Een scheermes moet soepel over je huid glijden. Als je scheermes blijft haken of trekken, wordt je mes bot en moet het worden vervangen. Botte mesjes kunnen kerven, snijwonden en huidirritatie veroorzaken. Vervang je mesje ook als er roestsporen op zitten.

Overschakelen naar veiligheidsscheermessen

In feite is de hoge frequentie van het vervangen van wegwerp-mesjes de reden waarom de meeste mannen beginnen te denken aan het inruilen van hun Gilettes of Kruidvat huismerkjes voor veiligheidsscheermessen.

Ik heb hier een heel artikel geschreven over het kiezen voor een veiligheidsscheermes of “safety razor”.

Wegwerp scheermessen of “cartridge scheermessen”, hebben vanwege hun wegwerpkarakter de neiging om gemakkelijk bot te worden. Waarom denk je dat scheermes fabrikanten altijd aanbevelen om je cartridges elke drie weken te vervangen?

Veiligheidsmessen zijn echter gemaakt van roestvrij staal of koolstofstaal van medische kwaliteit. Dit maakt het mes zeer scherp. Het wordt niet gemakkelijk bot door herhaaldelijk scheren.

Maar hoe kun je weten of overschakelen op veiligheidsscheermessen je echt geld kan besparen?

Factoren die de levensduur van veiligheidsscheermesjes bepalen

Bij de verzorging en het onderhoud van veiligheidsscheermesjes spelen veel factoren een rol. Dit zijn:

Bladdikte en afwerking

Niet alle messen zijn hetzelfde. Hoewel veiligheidsscheermesjes over het algemeen zijn gemaakt van roestvrij staal, heeft elk productiebedrijf zijn eigen formulering.

Liefhebbers van scheermesjes noemen Zweeds staal vaak als een van de topkwaliteit metalen die voor scheermes worden gebruikt. Over het algemeen zijn Europese scheermesjes van hoge kwaliteit.

Anders dan metallurgie, zal het slijpen en coaten van het mes ook een aanzienlijke invloed hebben op de levensduur en duurzaamheid van het veiligheidsscheermesje.

Er zijn verschillende technieken om het mes te slijpen en te coaten, en deze zijn allemaal gepatenteerd. Als je deze begrijpt, krijg je inzicht in hun levensduur.

Het gebied van het scheeroppervlak

De hoeveelheid gezichtshaar die je moet afscheren is ook een belangrijke factor. Sommige mensen hebben misschien een dikke baard op hun kin en wangen, en heel weinig haar in de nek, terwijl anderen alleen haar op hun kin of boven de lip hebben.

In de meeste gevallen, hoe meer gebied je moet scheren, hoe hoger de frequentie van je reizen naar de winkel om nieuwe mesjes te kopen.

Haarfollikeldikte en grofheid

Het zal je misschien verbazen om te weten dat mensenhaar erg sterk is en kan worden vergeleken met koperdraden. Grof en dik haar scheren kan ervoor zorgen dat het mes sneller bot wordt dan fijn en dun gezichtshaar.

Tegen de haarrichting

Hoe je je scheert, kan ook de scherpte van het veiligheidsscheermes beïnvloeden. Voor beginners raad ik altijd aan om met de haargroei mee te scheren tijdens hun eerste scheerbeweging.

Scheren tegen de haar richting in slijt de messen sneller. Zelfs degenen die al lang met traditionele scheermessen scheren, weten dat men zich alleen tegen de haar richting moet scheren tijdens de tweede en derde keer over een plek.

Onderhoud en opslag van messen

Net als elk ander product van roestvrij staal, kan de combinatie van zout uit de huid en vocht uit de luchtvochtigheid de veiligheidsscheermesjes aantasten.

Dit proces wordt oxidatie genoemd. Wanneer scheermesjes dit proces ondergaan, kan het metaal afbladderen, waardoor de messen gekarteld en bot worden.

Door de messen op de juiste plaats te bewaren en deze goed te onderhouden, verleng je de levensduur van de messen.

Scheerfrequentie

Deze is vrij duidelijk. Als je je baard dagelijks scheert, zullen de messen zeker veel sneller bot worden dan wanneer je om de 2 of 3 dagen scheert.

Dit betekent echter niet dat je de veiligheidsscheermesjes weken kunt gebruiken als je scheerfrequentie slechts eenmaal per week is.

De reden hiervoor is dat er een “tijdslimiet” is voor het gebruik van veiligheidsscheermesjes vanwege de impact van oxidatie.

Dat gaat ervan uit dat je in elke scheersessie drie keer over je huid gaat: met de groeirichting mee, erover en tegen de groeirichting in.

Het exacte aantal kan natuurlijk variëren tussen mannen, omdat het afhangt van veel andere factoren die we eerder hebben genoemd.

Als je een ervaren nat scheerder bent, kun je de levensduur van je scheermes met goede techniek verlengen voorbij zes scheerbeurten.

We raden een beginner echter niet aan om zo lang gebruik te maken van één mes, zelfs als de messen nog in goede staat zijn.

Dit komt omdat het gebruik van een bot mes het voor een beginner moeilijk maakt om de basistechnieken bij het scheren te leren, zoals het uitoefenen van druk tijdens het scheren.

Handige tips om veiligheidsscheermesjes langer mee te laten gaan

Er zijn verschillende methoden die men kan gebruiken om de levensduur van de veiligheidsscheermesjes te verlengen. Deze kunnen de levensduur van je messen tot een week verlengen.

Droog de messen

Nadat je het scheermes na elk gebruik hebt gewassen, moet je het mes altijd drogen met een handdoek of een föhn. Eventueel vocht dat op het mes achterblijft, oxideert het metaal, waardoor het afbladdert en bot wordt.

Als een alternatieve droogmethode kan men het veiligheidsscheermes na elk gebruik over een oude spijkerbroek laten gaan. Het heeft het extra voordeel dat het mes wordt geslepen.

Jeans

Coat de scheermessen

Week het scheermes in een flesje of beker gevuld met stoffen zoals minerale olie of babyolie, druivenpitolie, barbicide of zelfs azijn. De vloeistof beschermt het mes tegen blootstelling aan vocht en het vocht in de lucht.

Opslagplaats

Het laatste wat je kunt doen om de levensduur van de messen te verlengen, is de scheermesjes op de juiste plaats opbergen.

De badkamer, de meest vochtige ruimte in het huis, is geen ideale plek om scheermessen op te bergen.

In plaats daarvan moeten veiligheidsmesjes in hersluitbare zakken worden bewaard en in een gesloten kast of lade worden geplaatst.

Of je kunt jouw messen eenvoudig in een droge ruimte in je huis bewaren.

Dus zal iemand in staat zijn om meer te besparen door over te schakelen naar een veiligheidsscheermes?

Ja absoluut.

Natuurlijk zijn de kosten vooraf van het veiligheidsscheermes duurder dan het gebruikelijke wegwerppatroon. Maar de duurzaamheid van het apparaat is veel betrouwbaarder dan je gebruikelijke plastic wegwerp.

Het gaat gegarandeerd een leven lang mee.

Als het gaat om de levensduur van de messen, is deze vaak korter dan zowel elektrische scheerapparaten als wegwerpmesjes omdat er meer in een pak zitten. Dit betekent dat je vaker messen moet kopen.

Lees ook: elektrische scheerapparaten met de beste scheerbeurt

Maar veiligheidsscheermesjes zijn tegenwoordig goedkoper dan wegwerp-scheerpakjes.

Nog handiger is dat veiligheidsscheermesjes allemaal in één industriële standaardspecificatie worden geleverd. Dit betekent dat je gemakkelijk langs verschillende merken scheermesjes kunt winkelen voor nog lagere prijzen.

De beste waar voor je geld

Veiligheidsscheermesjes hebben verreweg de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Natuurlijk is het iets duurder in de eerste aanschaf als je een luxe wilt kopen, maar op de lange termijn is het goedkoper in het gebruik van de mesjes.

Lees ook: alle tips die je ooit nodig zult hebben over schoenverzorging

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.