Sollicitatie, hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

door sulo | Geupdate op:  14 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Als je verder wilt komen in je loopbaan krijgen we er allemaal wel eens mee te maken? Solliciteren voor een nieuwe baan. Maar hoe schrijf ik nou een goede motivatiebrief?

In dit artikel wil ik alle stappen om tot de perfecte motivatiebrief te komen met je doornemen.

motivatie-brief-voorbeeld

Jij weet als geen ander waarom je bij een volgend bedrijf wilt gaan werken. Je vindt de functie geweldig maar warschijnlijk het bedrijf waar je hoopt binnen te komen ook. In ieder geval heeft iets in de combinatie van werk en bedrijf je enthousiast gemaakt.

Dit enthousiasme moet je onder woorden kunnen brengen om een goede motivatiebrief te schrijven.

Het is tegenwoordig al net zo belangrijk om een goede presentatie te hebben als om een goede brief te hebben. Zorg dat je brief er uitnodigend uitziet om te gaan lezen. De eerste vallen namelijk al af voordat ze überhaupt zijn doorgenomen.

Kies een rustig font en zorg voor voldoende spacing tussen de alinea’s. Oh, en gebruik alinea’s! Verder kun je, afhankelijk van het werkveld waarin je zit, best een andere stijl kiezen dan een standaard word document.

Maak een mooie header en footer die eruit springt. Onze wat betreft styling is maak er in ieder geval een PDF van. Dit oogt gelijk at rustiger en stuur vooral je motivatie brief niet direct in de email als tekst.

Hier zijn een aantal tips & tricks over de inhoud van de brief:

Don’ts:

  1. Gemiddeld is niet goed genoeg. Jouw motivatiebrief moet anders zijn dan die van anderen, eruit springen. Kopieer dus niet klakkeloos een brief zoals een ander hem zou schrijven, of zelfs je brief die je voor een andere functie en een ander bedrijf had geschreven. Stem je brief af op het bedrijf en de functie en maak hem persoonlijk. Laat met je brief zien hoe jij bent.
  2. Wees concreet. Een bedrijf wil weten waarom jij bij ze wil gaan werken. Wees dus concreet en to-the-point en maak vooral geen gebruik van super complexe bewoordingen en lange poëtische volzinnen. Vertel het zoals jij het zelf zou vertellen.
  3. Zorg dat het geen herhaling is van je CV. Je motivatiebrief is een aanvulling op je CV, zorg dat het geen opsomming wordt van hetgeen je hebt opgenomen in je CV. Je kunt best de meest relevante ervaringen of opleidingen aanstippen maar that’s it. Zorg dat de motivatie ook echt een motivatie is en niet alleen gaat over jouw ervaringen die in je CV staan.
  4. Zorg dat het klopt met je CV. Je moet in je motivatiebrief zeker niet overdrijven. Je kunt geen ervaringen of skills beschrijven die een heel ander beeld laten zien dan wat je in je CV als ervaring hebt opgenomen.
  5. Stuur het met een “serieus” emailadres. Iedereen stuurt zijn sollicitatie tegenwoordig per mail. Zorg ervoor dat de mail die je naar je toekomstige bedrijf stuurt afkomstig is van een serieus emailadres. Als je serieus genomen wilt worden kun je niet aankomen met het tiener email adres met uitgesproken “from” van de dingen waar je toen van hield. Gewoon je naam bij een gerespecteerd email account zoals gmail. Stuur ook zeker geen sollicitatie vanuit je email bij je huidige werkgever.

Lees ook: welke dress code geldt er voor je werk?

Do’s:

  1. Wat is jouw USP? Verstel helder waarom ze jou zouden moeten kiezen voor deze baan. Wees concreet en overtuigend zonder arrogant te zijn. Wat is jouw USP ten opzichte van de concurrentie? Wat kun jij bieden naast de vereisten wat je een stap voor geeft op de concurrentie? Je bent bijvoorbeeld heel precies voor de boekhouding maar je kunt ook nog eens heel goed werken in projecten om de werkzaamheden te verbeteren. Of je bent een designer maar kunt ook nog eens heel goed praten met de developers omdat je daar zelf ook ervaring in hebt.
  2. Gebruik iemands naam. Als je de naam van de verantwoordelijke weet, gebruik dan zijn of haar naam in je aanhef. De persoon zal in ieder geval persoonlijk benaderd voelen, wat weer een stap voor is op diegene die dit niet heeft gedaan.
  3. Gebruik alleen je positieve punten. Dat is altijd verstandig om in je motivatie brief te doen. Je zwakkere punten blijken wel uit je CV en zullen ze meenemen in het gesprek. Je hoeft hier geen aandacht op te leggen in je brief.
  4. Formuleer je brief positief en op de toekomst gericht. Bijvoorbeeld: “Ik wil graag leren en ben bereid me aan te passen aan deze nieuwe werk situatie” in plaats van: “Ik heb op dit moment geen ervaring in zo’n werksituatie”. Vertel over hoe je het zou gaan doen, niet over wat je nu nog mist.
  5. Motiveer je uitspraken met feiten en ervaringen. Wanneer je een uitspraak doet over waarom ze jou zouden moeten nemen op basis van je kwaliteiten, dan kun je deze kwaliteiten maar beter onderbouwen met feiten. Grijp voor de belangrijkste dingen terug naar je ervaringen op je CV op werk gebied. Maar schroom vooral ook niet om ervaringen uit je persoonlijke leven erbij te betrekken. Bijvoorbeeld het voetbal team wat je coached.
  6. Win informatie in over het bedrijf. Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf waar je wilt gaan werken. Zorg dat je je research hebt gedaan en laat je brief bijvoorbeeld aansluiten op de bedrijfscultuur, het aantal medewerkers wat er werkt of de markt waarin ze opereren. Als je nu vast kunt laten zien dat je snapt met welke zaken het bedrijf te maken heeft in de dagelijkse operatie heb je gelijk een grote stap voorsprong. Dan weten ze dat je snapt wat er gebeurt en dat je de rest ook wel snel op zal kunnen pakken.
  7. Beperk je tot de meest relevante ervaringen. Je wilt ook nog ruimte in je brief over laten om te vertellen wie jij bent als persoon en wat jou beweegt. En een té lange brief is ook een afknapper. Vergeet niet dat iemand het ook nog echt moet gaan lezen.
  8. Benoem wat je tot nu toe al hebt bereikt. Vertel over je studie en werkervaring en hoe het heeft geleid tot war je nu bent. Vertel ook zeker waar je naar toe wilt gaan (uiteraard gerelateerd aan de functie waarop je solliciteert).
hoe-schrijf-ik-een-goede-motivatie-brief

Nog een paar laatste checks voor je verzendt:

Hoop dat je de tips kunt gebruiken. Succes met solliciteren en heel veel plezier in je loopbaan!

Tip: kom goed voor de dag en trim ook je neushaar :)

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.