Hoe verdient een Youtuber zijn geld?

door sulo | Geupdate op:  5 november 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Tegenwoordig zien we veel YouTubers rijden in de duurste auto’s en outfits. Dit zien we onder andere op dit Instagram account en in de categorie ‘In welke auto rijdt..?’  op onze website. Deze veelal jonge ondernemers moeten dus haast wel een aardig zakcentje overhouden aan al hun activiteiten. Maar hoe verdient een YouTuber eigenlijk zijn geld? Hoe verdient een youtuber zijn geld

Een YouTuber heeft verschillende inkomstenstromen die we opsplitsen in onderdelen: directe YouTube inkomsten, Partnerships en Overig.

Youtube

De meest directe inkomsten van een YouTuber komen – vanzelfsprekend – van YouTube.

Echter, voordat een YouTuber geld kan verdienen met YouTube moet hij voldoen aan bepaalde eisen. De belangrijkste eisen zijn:

Wanneer je aan deze eisen voldoet dan kan YouTube bepaalde advertenties rond de video’s plannen zodat de eigenaar geld verdient. YouTube betaalt een bepaald bedrag per 1000 views uit op basis van de content, doelgroep, abonnees en views. Hier zit een bepaald algoritme op die niet bekend of inzichtelijk is voor de YouTubers en/of het grote publiek.  Toch zien we online (insert: https://nos.nl/op3/artikel/2182068-zo-veel-geld-verdien-je-in-nederland-als-youtuber.html) dat het gemiddelde ongeveer 1 euro per 1000 views is voor Nederlandse YouTubers. Echter, er kan vanuit worden gegaan dat de (zeer) grote YouTubers in Nederland gemiddeld gezien wel wat meer krijgen. Deze YouTubers hebben dagelijks zo’n groot bereik van een vaste schare fans dat dit simpelweg veel economische waarde heeft. Om een indicatie te geven van het aantal views van de grotere Nederlandse YouTubers hebben we een lijstje gemaakt van de totale views van een aantal YouTubers en de inkomsten op basis van het Nederlands gemiddelde:

Gio: 452 miljoen views op kanaal 1 en 5 miljoen views op kanaal 2. Inkomsten? 457.000 EUR.

Don de Jong: 233 miljoen views. Inkomsten? 223.000 EUR.

EnzoKnol: 2254 miljoen views op kanaal 1 en 147 miljoen op kanaal 2. Inkomsten? 2.401.000 EUR.

Boaz: 95 miljoen views. Inkomsten? 95.000 EUR.

Zo zien we dat deze ondernemers alleen al een flink zakcentje verdienen aan de YouTube inkomsten. Toch moeten we beseffen dat dit over meerdere jaren is verdiend en dat een YouTuber al ruim 3 miljoen views per maand moet halen om een modaal salaris te onttrekken, wat niet voor iedereen is weggelegd.

Partnerships

Ook verdient een YouTuber veel geld met gesponsorde video’s, product placement en andere partnerships (zoals het gezicht worden van een merk). Deze inkomsten zijn voor nu onmogelijk te achterhalen aangezien de YouTubers hier niet erg transparant over zijn. Toch zien we bijvoorbeeld in deze video (https://www.youtube.com/watch?v=dsbeItrOA_g) dat Gio Latooy zegt dat de marketing klus die het meeste opleverde ongeveer 60.000 EUR is. Dit is dan misschien wel een van de grootste personen op YouTube, maar dat deze creatievelingen al snel significante bedragen met partnership op YouTube en Instagram verdienen staat wel vast. En dit is ook economisch goed te verantwoorden. De meeste kijkers op YouTube zijn vrij jong en laten dat nu net de personen zijn die het lastigst te bereiken zijn voor merken. Ze zitten steeds minder achter de normale televisie en ook de kinderreclames in winkels staan steeds verder onder druk. Advertentie campagnes op YouTube zijn dus de uitgelezen kans om hun jonge doelgroep te bereiken.

Overig

Als we verder kijken naar de inkomsten dan zien we nog een aantal andere aardige inkomsten bronnen. Zo verdienen deze influencers ook geld met onder andere merchandise, DJ-Gages, optredens en andere activiteiten. Met name Enzo Knol heeft een uitgebreide merchandise lijn die onder andere te verkrijgen is bij de Jumbo. Verder zien we onder anderen StukTv regelmatig optreden met hun DJ act en hebben Bram Krikke, Stefan de Vries en Sean Demmers hun eigen ‘zang’ act. En hier zullen ze echt geen tientjes mee verdienen.

Kosten

Toch staan de inkomsten niet gelijk aan de winst (of course), zo draagt een YouTuber normaal gesproken zo’n 20% af aan zijn management, maken ze kosten voor hun video’s en staan ze natuurlijk nog een flink deel af aan de Belastingdienst.

Moeten we dan maar met zijn allen YouTubers worden voor zo’n salaris? De meeste YouTubers zijn op het perfecte moment begonnen toen YouTube nog helemaal in opkomst was en de concurrentie en professionaliteit nog niet zo vergevorderd waren. Tegenwoordig zijn er talloze (vooral jonge) personen die een poging wagen om hun idolen achterna te gaan. Je moet nu dus wel érg opvallen, onderscheidend zijn of de juiste mensen kennen om nu nog zo succesvol te worden als de hierboven genoemde personen.

NOOT: Momenteel is deluxery bezig met een onderzoek naar de inkomsten van verschillende YouTubers en hier komen we dus ook later op terug. Op de hoogte blijven? Houd onze pagina’s in de gaten!

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.