Je pochet vouwen doe je zo | eenvoudig tot ingewikkeld [+video]

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Hoe vouw je een pochet. Dat kan natuurlijk op meerdere manieren. Wij hebben er een aantal voor je verzameld.

Hoe vouw je een pochet? In dit artikel neem ik je mee in de populairste manieren van vouwen.

hoe-vouw-je-een-pochet

Je eerste Pochet, hoe vouw je hem?

Er zijn heel veel verschillende manieren om je pochet te dragen. Maar wat zijn nou goede tips & tricks?

Wij hebben een aantal basis tips voor je verzameld voor een perfecte style voor dit zakdoekje voor je colbert, maar verder naar onder hebben we ook nog onze favoriete voor gevorderden geplaatst.

Zo zit er hopelijk voor elk niveau van drager wat bij. Ken je de basics al? Scroll dan gerust naar beneden voor echte uitgebreide vouw wijzen om te proberen.

Voor ik verder ga, ties.com heeft hier ook een geweldige video over de basics:

 

pochetje-vouwen-how-to

THE BASICS  

Manieren om je pochet te vouwen

We hebben hier eerst een aantal simpele oplossingen voor je gevonden om te beginnen in het Pochet vouwen.

Niet iedereen heeft ervaring in het vouwen wanneer ze beginnen met een pochet dragen en soms zijn de basics ook uiteindelijk gewoon de beste vorm van vouwen. Het is namelijk gelijk voor iedereen herkenbaar en een meer basic fold staat ook wat zakelijker.  

Classic of Presidentiële pochet fold

De Classic Fold bijvoorbeeld, is een stijlvolle oplossing die heel gemakkelijk is uit te voeren. Ik gebruik hem nog steeds heel vaak omdat je niet altijd een hele uitgebreide vouw wil in je Outfit.De Classic Fold is simpel te vouwen voor de beginner:

 1. Vouw het pochet helemaal uit op een harde ondergrond
 2. Vouw hem dan dubbel en glijd met je hand over de vouw. Zo wordt deze strak en ontvouwt het pochet niet per ongeluk in je borstzak
 3. Wanneer je een groter pochet hebt vouw je hem nog een keer dubbel en druk je hem stevig aan
 4. Buig de onderkant naar boven, net zo ver dat het hele pochet vanaf de onderkant van je borstzak in zijn geheel nét boven je borstzak uitsteekt, je ziet nu een streep boven je borstzak uitkomen
 5. De zijkantjes kun je nog even goed strak trekken zodat het een duidelijke en strakke lijn vertoont boven je borstzak uit

 

Harvey Specter in Suits gebruikt deze Fold altijd en hij staat ook erg zakelijk. Hier is een afbeelding waarop je precies kunt zien hoe je je Pochet in deze klassieke stijl vouwt.

hoe-vouw-je-een-pochet

Pochet in de unstructured fold

Pochet vouwen nummer 2 unstructured foldDe Unstructured Fold is ook een simpele keuze en geeft gelijk wat meer volume aan het Pochet:

 1. Houd het pochet los in je hand met het midden van het pochet naar boven
 2. Pak één van de vier punten vast en vouw deze losjes omhoog, naar het midden van het pochet toe
 3. Doe hetzelfde met de overige drie punten
 4. Je hebt van elke punt van het Pochet de piekjes naar boven staan
 5. Stop het pochet nu in zijn geheel in je borstzak zodat elke punt boven het borstzakje uitsteekt.
 6. Verdeel de punten en het midden van de stof over je borstzak voor een volume effect. Het moet een beetje warrig (ongestructureerd) blijven zitten, dus niet perfectioneren, en geeft een casual uitstraling.

Hoe vouw ik een peaked fold pochet?

Pochet vouwen nummer 3 peaked foldDe Peaked Fold zie je ook vaak terugkomen. Hij is ook netjes te gebruiken, net als de Classic Fold, en laat toch een wat groter gedeelte van het Pochet zien. Gemakkelijk uit te voeren en een superstijlvolle Look.

 1. Leg het pochet neer op een harde ondergrond
 2. Vouw het pochet dubbel
 3. Vouw nu de ene kant schuin over het midden heen zodat er twee punten ontstaan aan de bovenkant
 4. Vouw nu de linkerzijkant naar het midden toe
 5. Doe vervolgens hetzelfde met de rechterkant
 6. Houd het pochet stevig vast in het midden terwijl je hem in je borstzak plaatst

One tip up

Een andere populaire manier om het pochet te vouwen is de driehoekige “one tip up” -vouw. Hij past bij elk type pochet en kledingcode.

Persoonlijk vind ik deze vouw leuk met een effen, niet-wit, pochet.

Hoe vouw je je pochet met een tip omhoog

Hoe vouw je de one-tip-up?

 1. Begin met het pochet op een vlakke ondergrond te leggen
 2. Vouw een hoek naar binnen zodat je twee overlappende driehoeken krijgt
 3. Vouw een zijde van de driehoek naar binnen
 4. Doe hetzelfde aan de andere kant
 5. Plaats ten slotte het pochet in de zak van je jasje

NIVEAU 2  

De Stairs Fold

Mooi, niveau 1 hebben we gehad. Mocht je nog nooit een pochet hebben gevouwen dan heb je nu hopelijk wat tools om je eerste stappen te zetten.

pochet-stairs-vouw

pochet-stairs-vouw-2

De Classic Fold voor een zakelijke meeting en meteen ook nog twee manieren met wat meer volume voor bijvoorbeeld een feestje of een dagje uit.   Dan zien we met iets meer moeilijkheid van vouwen de Stairs Fold.

Meteen leuk want je ziet hem niet zo vaak. De Stairs Fold laat zien dat je aandacht besteedt aan je Look.

Het geeft gelijk een lekker groot oppervlakte doordat je met een aantal lagen boven het borstzakje uitkomt. Je ziet gelijk in 1 oogopslag dat het vouwen ervan best wat moeite heeft gekost.

Een heel groot voordeel is ook nog dat hij altijd goed op zijn plek blijft zitten. Dit komt omdat het pochet door een aantal keer vouwen best wat volume heeft gekregen.

Zo zakt zelfs het gladste satijnen Pochet niet weg. Je moet wel best een groot Pochet gebruiken om hem succesvol uit te voeren.

ECHT UITGEBREID – DE ROOS  

Pochet gevouwen tot een roos

Als je al een tijdje bezig bent met Pochetten dragen en je wilt af en toe eens wat anders, wat doe je dan nog? Dan ga je echt aan de slag met vouwen. Net als origami gaat het om schoonheid te maken met een “simpele” vouw.

De Roos is er zo eentje om de perfecte zakdoek in je colbert te krijgen. Hier staat hij stap voor stap uitgewerkt.

pochet-vouwen-de-roos

Het lijkt heel simpel, het zijn maar weinig stappen, en dat is het eigenlijk ook wel. Maar om hem echt goed te laten vallen in je borstzak vergt vaak nog best een aantal pogingen.

Hier gaat het er ook om dat je een wat groter Pochet gebruikt zoals je ook kunt vinden in deze Pochet Categorie Shop waar we verschillende maten hebben.

Om af te sluiten nog een laatste voorbeeld van een mooie vouw die je gelijk kunt aan gebruiken. Er zijn natuurlijk veel meer manieren om ze te vouwen dus ga op zoek en leef je uit.

Dat is het leuke er natuurlijk van, de zelf expressie zowieso al omdat je een pochet draagt, wat je al steeds meer ziet maar nog helemaal niet zo alledaags is.

Het combineren van kleuren en patronen kun je ook al meenemen. En nu met deze inspiratie ook de manier van het vouwen van je Pochet. Heel veel plezier met het vouwen en ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan :)

pochetten-vouwen-3-peaked

Wat achtergrond over het Pochet

Als je nu nog steeds leest ben je vast erg geïnteresseerd in dit heren accessoire. Ik vertel je dan ook graag nog wat over de achtergrond van het zakdoek voor in je colbert, oftewel het Pochet.  

Natuurlijk ontstaan vanuit de behoefte om iets bij te dragen waarmee je je voorhoofd kon afvegen op een warme dag of eventueel je neus snuiten, het is dus ook echt wel vanuit een zakdoek ontstaan en heeft zich ontwikkeld naar de buitenkant, als fashion item voor in het borstzakje van je colbert.

Maar wist je dat ze al werden bijgedragen sinds de oude grieken en romeinen?

Daarna raakten ze een beetje in de vergetelheid en in de middeleeuwen werden ze eigenlijk alleen nog op het hoofd gedragen tijdens het werken, tenminste, dat soort doeken leken het meeste op wat de grieken en romeinen al gebruikten.  

Pas in de 16e eeuw kwamen deze pochetten weer terug in de zakken van edele heren, hoewel onzichtbaar in de broekzak. Al die tijd waren het dus alleen écht zakdoeken die we hebben gezien maar het pochet is dus wel echt ontstaan vanuit de zakdoek.

Niet eerder dan het begin van de 20ste eeuw werden ze ook verplaatst naar de borstzaak en kwamen allerlei patronen en gebruik van stoffen naar voren.

Toen werd het een echt mode item waarmee je kon laten zien dat je geld had om zo’n extra accessoire ook mooi als stijlitem te kunnen gebruiken.  

In de jaren 30 en 40 werd het pas echt een hype omdat grote hollywood sterren het toen begonnen te dragen.

En met alles, zodra sterren het gaan doen volgt het grote publiek later en werd het een ware hit. Toen ontstonden ook de eerste wilde vouw wijzen om je pochet prominent in je borstzak te laten zien.

Wanneer moet ik een pochet dragen?

Het antwoord is simpel. Als je net iets netter wilt gaan dan normaal. Ga je normaal in spijkerbroek? Dan volstaat een blazer met een net gevouwen pochet (of als de belgen het noemen: stoeferke) natuurlijk al.

Ga je in je dagelijks leven al vaak in pak naar kantoor? Dan is een pochet net dat extra beetje netheid. Wanneer moet ik een pochet dragen? Nette zakelijke meetings of een net feestje.

Mighty Good Man: Men’s Fashion Boutique helpt je graag met jouw stijl.

English Fashion Pochet Rated 4.2 / 5 based on 39 reviews.

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.