John van Zweden: Oud-hooligan, nu multimiljonair

door sulo | Geupdate op:  5 november 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Waar bij menig mens bij de naam John van Zweden niet meteen een belletje gaat rinkelen, is dat bij deluxery natuurlijk wel anders. De oud-hooligan van ADO Den Haag nam ooit de verf- en behangwinkel van zijn vader over, 34 jaar later verkocht hij zijn aandelen in Swansea City voor €8,5 miljoen euro wat hem in een klap multimiljonair maakte. Hoe? Deluxery zocht het voor u uit. John van Zweden Oud-hooligan, nu multimiljonair

Van Zweden werd op 6 maart 1962 geboren in Den Haag. Op 20-jarige leeftijd nam hij de verf-en behangwinkel Behangparadijs2 van zijn vader over en bouwde deze uit tot een van de grootste woninginrichtings- en behangwinkels van Nederland. De ondernemer behoorde destijds tot de harde kern van FC Den Haag en kwam mede daardoor meerdere malen in aanraking met de politie. In 1983 kreeg hij bijvoorbeeld een stadionverbod van twee jaar, waarna hij in 1995 een levenslange schorsing als scheidsrechter ontving van de KNVB omdat hij het clubhuis van BMT kort en klein had geslagen als reactie op vernielingen aan zijn auto.

Maar hoe is deze ‘behangkoning’ in Swansea City gerold? Van Zweden is naast ADO-fan ook een groot liefhebber van Engels voetbal. Als 16-jarige scholier had hij een penvriend, een supporter van Swansea City. Vanaf dat moment volgde hij alle wedstrijden en sloot hij de club in zijn hart. Zijn clubliefde werd pas echt duidelijk toen Van Zweden de club uit Wales van faillissement redde. Toen in 2002 Swansea aan de rand van de afgrond stond, besloot Van Zweden om samen met lokale supporters de club te redden en de eigenaar uit te kopen. Van Zweden legde circa €60.000,- in.

‘’In 2001 ging Swansea bijna naar de klote door een slechte Australische eigenaar. David belde toen of ik niet 50.000 pond in de club wilde steken, samen met een aantal andere supporters. Zonder met mijn vrouw te overleggen dacht ik: ik doe het gewoon. Dat bedrag was zeker niet mijn laatste geld – al was ik toen allesbehalve miljonair – maar ik gok niet, ik drink niet, en de rest is geschiedenis. De stad ging achter ons staan, het stadion kwam vol. Mijn clubje promoveerde en promoveerde, totdat we met slim beleid een stabiele middenmoter in de Premier League werden’’, zei Van Zweden in 2017 tegen quotenet.nl.

Sinds die overname sloeg Swansea City de weg omhoog in. Waar bij de overname van Van Zweden de club nog te vinden was in de laagste betaald voetbalafdeling, klom de club zich op tot de Premier League. Het hoogtepunt was de winst van de League Cup, waarbij Bradford City met 5-0 werd verslagen. Door die overwinning was de club in 2013 in de Europa League te bewonderen, iets wat Van Zweden niet had durven dromen bij zijn overname schatten wij zo in.

Met een goed beleid, een gestructureerde organisatie en een ijzersterke discipline wist de Haagse ondernemer samen met zijn mede-eigenaren de club te veranderen in een gewaardeerde Premier League club. Hoewel de club tegenwoordig weer terug te vinden is in de tweede divisie van Engeland, de Championship, is die opmars erg indrukwekkend te noemen. Al dat sportieve succes was natuurlijk ook gunstig voor de waarde van de club, en de aandelen van Van Zweden zelf.

En dat bleek inderdaad het geval te zijn. ‘’In 2016 kwamen Amerikanen langs die de club wilden overkopen. Eigenlijk wilden we niet verkopen, want het is toch uniek: een club geleid door supporters. Maar het ging steeds meer aan me knagen. Hier in de behangwinkel kon ik jongens die 1500 euro per maand verdienen geen salarisverhoging bieden, maar bij de club gaf ik voetballers alleen al miljoenen aan tekengeld. Op een gegeven moment kon ik mezelf niet meer in de spiegel aankijken. Maar toen kwam er een groep Amerikaanse investeerders voorbij en konden we de club voor 120 miljoen verkopen. Ik weet het nog als de dag van gisteren: op 22 juli 2016 was ik ineens multimiljonair. Maar goed, geld interesseert mij niet. Ik ben alleen blij dat de toekomst van mijn gehandicapte dochter is veiliggesteld, als ik ooit wegval. Alles voor de familie, dat is de echte winst van mijn uitgekomen jongensdroom’’, vertelde Van Zweden tegen quotenet.nl. Van Zweden verkocht zijn aandelen, waar hij ooit €60.000,- voor betaalde, voor €8.500.000,-, wat John van Zweden in een klap multimiljonair maakte. Met een winstpercentage van zo’n 14.067% kan je zeggen dat dat een geslaagde investering was.

De successen van John van Zweden bleven niet onopgemerkt, want het is en blijft een prachtig verhaal. Hij werd ook voor de media een interessante spreker en vertelde zijn verhaal o.a. bij De Wereld Draait Door, Brandpunt, Rob Kamphues, Humberto Tan bij BNR en de Duitse WDR. Ook de redacties van kranten en tijdschriften zoals Voetbal International wisten hem te vinden. Ook is er een boek over zijn levensverhaal geschreven onder de naam John van Zweden; Behangkoning in de Premier League. In 2014 verscheen er ook nog eens een bioscoopfilm over de ondernemer en zijn collega-directeuren van Swansea City: Jack to a King.

De Haagse ondernemer, die ook eigenaar is van een reclamebedrijf, heeft dus een zeer geslaagd investering gedaan. Hij is tegenwoordig nog steeds actief bij zijn jeugdliefde ADO Den Haag, onder andere als sponsor. Hoewel dus bekend is dat hij in 2016 €8,5 miljoen euro kreeg overgemaakt vanuit Amerika, laat zijn totale vermogen zich moeilijk schatten. Maar goed, van behangwinkel-eigenaar tot multimiljonair, niet slecht toch?

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.