Welke kleur bretels? Zo kun je ze met je outfit matchen & combineren

door sulo | Geupdate op:  21 augustus 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De bretels springen in het oog, dan moet je je ook afvragen: welke kleur bretels passen erbij? Wij hebben wat tips.

Het samenstellen van je outfit bestaat uit het maken van afwegingen. Wat wil je afstemmen met wat? Teveel afstemmen gaat zeker niet leuk staan en nét niet afstemmen is het foutste wat je kunt doen.

Bij je bretels is het misschien nog wel het lastigste. Je hebt namelijk geen setjes bretels met stropdas of met pochet. Wil je deze afstemmen, dan ga je bijna altijd nét niet de juiste kleur krijgen, al is het alleen al doordat stropdassen vaak een zijdeglans hebben en bretels van elastisch materiaal zijn. We hebben aardig wat inspiratie op onze bretels categorie pagina.

Welke kleur bretels passen erbij?

Ons advies is om zeker niet dezelfde kleur te gebruiken als je stropdas. Ze zitten er te dicht bij en dan zou het eigenlijk één kleurblok vormen. Dat zou net hetzelfde zijn als je colbertje afstemmen met je stropdas, dat wordt nooit mooi. Je riem moet je altijd afstemmen met je schoenen, dat kan met bretels en je pak ook alhoewel je opties dan wel erg beperkt zijn. De meeste schoenen zijn bruin of zwart en dat wil je misschien niet altijd met je bretels ook doen.

Verder vinden een hele hoop mensen dat je je bretels helemaal niet op moet laten vallen en dat je een donkere kleur moet kiezen die bij je donkere overhemd past, bijvoorbeeld zwart of donkerbruin. Het fungeert als een soort ondergoed en is functioneel bedoelt om je broek omhoog te houden. Vragen of je je bretels bij je stropdas moet matchen is dan net hetzelfde als vragen of je je onderbroek in dezelfde kleur moet dragen als je das.

Maar wil je wel een wat uitgesproken look dan is het beste alternatief voor het afstemmen van je bretels op je outfit die wij hebben gevonden is zorgen dat het leer van de bevestiging van de knopen of de clips is afgestemd met je schoenen, de bretels kunnen verder dan een kleur zijn die je wilt en kun je bijvoorbeeld nog subtiel afstemmen met iets kleins in je outfit zoals met je sokken of met je pochet. Fel rode bretels bijvoorbeeld met rode sokken is een look om impact te maken.

Hoe kun je zorgen dat je bretels top kunt combineren met je outfit?

Bretels, iets dat al eeuwenlang wordt gebruikt zowel door mannen als door vrouwen. Wat we kunnen zien is dat ze al eeuwen als perfecte aanvulling in outfits worden gebruikt en steeds weer terugkomen als een modieuze statement.

Bretels hebben een groot en positief effect. Het geeft kleur, harmonie en meer persoonlijkheid aan je look. Het is altijd een icoon geweest voor mannelijke elegantie die nog altijd up-to-date is doordat het een nettere en aantrekkelijke look geeft aan de gehele outfit.

In de laatste jaren zijn er veel manieren geweest als het gaat om het dragen van bretels gecombineerd met verschillende soorten kleding en accessoires. Wat de beste manier is en was om bretels te dragen heeft altijd afgehangen van de type mode door de jaren heen.

Natuurlijk zijn er veel variaties bij het dragen van bretels. Mensen passen ze vaak ook aan afhankelijk van hun eigen smaak en behoefte. Hieronder gaan we verder in op allerlei aspecten van bretels en het dragen ervan, zoals onder andere de geschiedenis van bretels, maar ook hoe je ze het beste kunt dragen. Lees snel verder!

Het ontstaan van bretels en bretels in het dagelijks gebruik

Zoals we al zeiden, bretels worden al eeuwenlang gebruikt door veel mensen. Ze zijn altijd goed van pas gekomen door hun werking, maar hebben ook naast een praktische kant een aanvullende uitstraling gegeven aan de kleding van mensen.

Het dragen van bretels gaat zo ver terug dat we in het begin van de 18de eeuw al mensen zagen die ze droegen. Dit ging natuurlijk voornamelijk om de nut die ze gaven. Het werd gebruikt als onderkleding, als een soort van extra riem om onze broek strak te krijgen en niet af te laten zakken. Het was niet de bedoeling de bretels te laten zien aangezien dit niet voor modieus gebruik was bedoeld.

De Fransen, ten tijde van de Franse Revolutie, waren waarschijnlijk de uitvinders van de bretels voor mannen zoals we ze nu kennen. Het waren stroken van lint met knoopsgaten die aan de knopen van de broek waren bevestigd. Deze stonden bekend als ‘’bretelles’’. De meeste van deze ‘’brettelles’’ waren gemaakt van zijde of satijn en het was gebruikelijk om ze te versieren met logo’s of andere symbolen.

De eerste modellen van bretels waren slechts stroken leer die rechtstreeks op de schouders vielen en door middel van een haak aan de taille van de broek waren bevestigd. In korte tijd werden de bretels, die oorspronkelijk vrij zwaar en oncomfortabel waren, de favoriete keuze van de adel en werden ze uiteindelijk beschouwd als het kenmerk van elke goedgeklede heer.

Bekijk ook onze exclusieve Engelse bretels:

Zwarte bretels met knopen

€49,99 Naar de webshop

Bretels wit met leer en knopen

€36,99 Naar de webshop

Zwarte bretels met pinstripe

€49,99 Naar de webshop

In 1820 besloot de Britse ontwerper Albert Thurston een eigen versie te creëren van de door Fransen gedragen bretels. Dit werd een groot succes en deze ontwikkeling heeft het ontstaan van bretels als een modieuze trend laten ontspruiten.

Bretels ontwikkelden zich tot een grote en internationale mode die steeds zijn ups en downs had in de afgelopen twee eeuwen. Zo was er een periode dat deze trend iets minder gebruikelijk werd, maar in de afgelopen jaren weer tevoorschijn is gekomen.

Bretels komen weer terug in het modebeeld

In de laatste jaren is de fascinatie voor de cultuur van de 20ste eeuw gegroeid. Zo zien we verschillende klassieke trends weer naar boven komen. Kijk bijvoorbeeld naar het dragen van een snor, het dragen van hoeden enz. En deze trends worden meestal gedragen door jongere groepen.

Dit heeft de bretels weer terug gebracht waar ze thuishoorden. Velen zien in dat dit de perfecte aanvulling is voor het dragen van een chique of juist casual outfit, en dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Niet ver van nu zullen we ze steeds meer tegenkomen op straat. Mensen die bretels dragen tijdens een bijzondere gelegenheid of juist naar hun werk of door mensen die ze dragen als een casual accessoire.

Wat voor soorten bretels zijn er?

Onder de meest voorkomende breteltypes vinden we drie verschillende soorten. Bretels in een H vorm, X vorm en Y vorm.

Een van de meest oude en misschien wel meest voorkomende bretels zijn die van een H vorm. Deze worden meestal meer als bretels voor werkkleding beschouwd dan als een accessoire om in een openbare en formele gelegenheid te dragen.

Voor openbare en formele evenementen gebruiken we vaak de X vormige bretels en de Y vormige bretels.

Het zal je misschien in verwarring brengen door niet te weten wanneer je de ene of de andere zou moeten gebruiken.

De bretels in een X vorm zijn meestal smaller en dunner en zijn minder opvallend. Voor die reden zouden we deze bretels kunnen gebruiken. Om niet te veel op te vallen. Bijvoorbeeld wanneer we een jasje of vest dragen over een overhemd.

Aan de andere kant zijn de Y bretels iets dikker en hebben bredere banden. 

Bovendien hebben ze meestal meer versieringen en kleine details die het juist geschikt maken om de bretels zichtbaarder te dragen. Ze zijn geschikt voor het dragen over alleen een shirt of overhemd.

Je moet erop letten dat de breedte van de bretel zelf voldoende is om niet te strak om de schouders te zitten. Het dragen van een te smalle bretel kan een marteling worden na meerdere uren gebruik.

Er zijn twee soorten bretels, afhankelijk van hoe ze aan de broek zijn bevestigd. Deze bestaan uit bretels met een klemmetje om vast te maken en een bretel die je moet lussen.

Er bestaan veel verschillende varianten van bretels. Er zijn veel verschillende designs die je kunt combineren met het type van je outfit. Ze bestaan in veel verschillende materialen zoals zachtere stoffen tot leer.

Hoe gebruik je bretels?

Wat is nou precies de manier om bretels te gebruiken? Het gebruiken van bretels is vrij simpel. Het is erg eenvoudig om ze om te doen, maar zoek altijd een maat die bij je past. Als je dat niet doet dan zullen ze je al snel ongemakkelijk laten voelen. Bij het aanschaffen denk er altijd aan dat de ze flexibel, maar wel stevig genoeg aanvoelen.

Natuurlijk moet je altijd een stijl kiezen die bij je past; je persoonlijkheid, je uiterlijk en de kleding waarbij je ze combineert. Je moet er rekening mee houden dat er speciale broeken zijn die zijn ontworpen voor het dragen van bretels. Deze zijn speciaal gemaakt voor het gebruik van bretels en gebruiken geen riem.

Hoe onderscheid je ze? Heel eenvoudig, broeken ontworpen voor bretels hebben twee knopen aan de binnenkant op heuphoogte, speciaal voor het vastmaken van bretels. Vaak hebben ze ook geen riemoptie. Het is niet noodzakelijk om zo’n speciale broek of pantalon te hebben aangezien het ook mogelijk is om bretels te dragen met normalere soorten broeken. Er zijn namelijk bretels met clips, die passen op elke broek, en bretels met knoopsgaten, waar je dus die bewuste knopen voor nodig hebt. Tegenwoordig zijn er zelfs bretels met lussen die je op broeken met voor bretels geschikte knopen kunt vastmaken én op broeken zonder die knopen.

Wanneer je over de juiste bretels beschikt, houd ze van voren naar achteren vast als je ze om doet en aan je broek vastmaakt. Coördineer je gekozen bretels met de rest van je kleding om een stijl te creëren die zowel modern als uniek is.

Maak de bandjes aan de achterkant van de broek vast. Voordat je je broek aandoet, zorg ervoor dat de bretels bevestigd zijn op de juiste plaats. Zorg dat de bretel in een rechte lijn is met de broek. Bevestig ze met een klemmetje of knoop ze aan de broek.

Hijs je broek op voor het dragen van bretels. Til hem zo veel mogelijk op omdat je geen riem zult dragen. Bevestig elke knoop of ritssluiting om de broek op zijn plaats te houden. Broeken met grote tailles werken beter met bretels en bieden meer steun.

Til de bretels over je rug en daarna over de schouders. De X vormige bretels zullen gemakkelijk over de rug gaan. De Y vormige bretels starten vanaf de tailleband naar het midden voordat ze worden opgesplitst in twee banden. Zorg ervoor dat de bretels vlak, comfortabel en gecentreerd op uw rug zitten.

Als de bretels te los zitten, zullen ze van je schouders glijden. Pas de bretels indien nodig aan.

Trek de bretels recht naar beneden over de borst. Ongeacht de stijl, de bretels moeten vallen in twee rechte en verticale lijnen. De voorkant zal waarschijnlijk meer gescheiden zijn dan de achterkant. Zolang de bretels er even en comfortabel uitzien, heb je ze perfect geplaatst.

Bevestig de bretels aan de voorkant van de broek. Maak of knoop ze vast op dezelfde manier als je dat aan de achterkant hebt gedaan.

Schuif de gesp op de bretels om ze losser of strakker te maken. De meeste bretels zijn verstelbaar, zodat je ze gemakkelijk en snel zelf kunt aanpassen, zelfs als ze niet op de exacte maat zijn gemaakt. Zoek een gesp waarbij de stroken op de rug of aan de basis van de voorste stroken worden gekruist. Verschuif de gesp om de stroken in te korten of te verlengen om de perfecte lengte te krijgen.

Bretels die zijn gelabeld als elastisch of ‘past in alle maten’ zijn altijd verstelbaar. Bretels die niet verstelbaar zijn, zijn die gemaakt met de hand zijn, zoals van leer. 

Een heuse faux-pas is het combineren van bretels met een riem. Doe het niet! Bretels maken het gebruik van een riem overbodig. En bovendien zijn bretels ook stukken comfortabeler dan het dragen van een riem voor verschillende redenen.

Zijn bretels voor alle dagen of alleen speciale gelegenheden?

Er zullen hierover verschillende meningen bestaan of bretels voor alle dagen bestemd zijn of juist alleen voor speciale gelegenheden. Dit hangt af van je behoeftes en hoe comfortabel je je erbij voelt. En daarbij, niet elke bretel is geschikt voor elke gelegenheid. Sommige zijn casual en kunnen worden gebruikt om modieus op straat te lopen, voor werkgelegenheden en kunnen elke dag kunnen worden gebruikt, vooral als je een jasje draagt.

Bretels in een H vorm zijn vaak het meest geschikt voor werkgelegenheden. Dit is niet noodzakelijk en we kunnen natuurlijk ook bretels in een X of Y vorm dragen als werkkleding. Wat we willen zeggen is dat die van een H vorm het meest voorkomt voor deze gelegenheid. Ze zijn vaak de ideale aanvulling voor een zakenoutfit of simpelweg onze werkkleding.

X en Y vormige bretels zijn vaak beter bestemd voor speciale gelegenheden. Vooral als het gaat om openbare en formele evenementen. Als je op wilt vallen dan zijn die van een Y vorm vaak de beste keuze.

X vormige bretels vallen vaak wat minder op. Dus als je doel is om de bretels bijvoorbeeld slechts te gebruiken om je broek op te houden en niet zozeer als modieus item te showen dan is dit wellicht een betere keuze.

Opvallende bretels zijn vaak meer geschikt voor speciale gelegenheden. Vooral die meerdere kleuren en designs hebben, of zijn gemaakt van een extra luxe stof, zoals zijde. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie met kleding die je zou dragen bij een gala, bruiloft, een speciale meeting.

Mensen die graag meegaan met de mode en die graag bretels dragen, worden nu nog gezien als trendsetter, maar we kunnen goed merken dat deze trend steeds meer in raakt.

Hoe kun je bretels combineren met je outfit?

Er zijn veel manieren waarop je bretels kunt combineren met je outfit. Dit hangt natuurlijk wel af van je stijl, smaak, persoonlijkheid en de gelegenheid waar je je in bevindt. Zo kan je ze combineren met een erg nette en chique manier van kleden of juist om hip over straat te lopen. Bretels zijn hip, maar niet hipster!

We moeten altijd voorzichtig zijn met het combineren van bretels. In dit opzicht zijn er zijn er meerdere eenvoudige regels waaraan we ons kunnen houden.

Bretels voor een klassieke look voor werkgelegenheden

Veel mannen dragen bretels naar het werk omdat de dresscode om het werk en nu eenmaal om vraagt. Het kan ook door je persoonlijke beslissing zijn of dat er om de zoveel tijd belangrijke sociale evenementen moeten worden bezocht. Kies in dit geval je bretels zo elegant mogelijk in combinatie met je kleding.

Deze klassieke trend zorgt altijd voor succes, ongeacht het seizoen of het jaar waarin we ons bevinden of de voorstellen die de veelzijdige mode-industrie elk seizoen oplegt. Het is altijd raadzaam om een elegante broek te dragen. Zo hebben we natuurlijk speciale broeken gemaakt voor bretels. Dit is al helemaal een aanrader. Geschikte broeken hier zijn altijd in de stijl van lange broeken, pantalons, chino’s en gerelateerde varianten.

Een geschikte combinatie voor een klassieke look maak je met het dragen van een stropdas. Aan de ene kant moet de kleur van de bretels altijd overeenkomen met die van de stropdas of mogelijk een vlinderdas. Er zijn ook verschillende manieren waarop je bretels met een vlinderdas kunt combineren. Dit kan gaan om een combinatie van kleuren die bij elkaar past, bijvoorbeeld een blauwe vlinderdas of stropdas met blauwe of donkerblauw/zwartachtige bretels.

Bretels van een donkere kleur passen vaak het meest bij klassieke werkkleding, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen voor sommige combinaties waarin variatie goed bij je outfit past.

Als je een jas draagt over je overhemd, dan zullen je bretels waarschijnlijk niet opvallend zijn. Hier kan je kiezen voor meer comfort en het is vaak een goed idee om deze te combineren met de kleur van je broek, overhemd, jas etc.

Je kunt bretels mogelijk dragen op een traditionele wijze met een gilet of cummerbund. Dit is niet noodzakelijk maar aangezien bretels traditioneel gezien ondergoed is, vinden velen het plezierig ze te dragen met een gilet of met een cummberbund of iets dat er op lijkt.

Voor een look voor formele en openbare evenementen

Als je voor een formele look kiest en je elegantie uit wilt stralen dan kan je kiezen voor opvallende maar chique bretels die goed bij een formele gelegenheid passen. Net zoals bij een klassieke look kies je hier vaak voor een nette lange broek, een net overhemd en bijvoorbeeld een vlinderdas.

Zorg dat de combinatie goed bij je past. Het moet kunnen passen bij je lichaamsbouw, je persoonlijkheid en natuurlijk de type gelegenheid. Hoe belangrijker de gelegenheid, hoe netter je eruit wilt zien. Als het minder formeel is kan je bijvoorbeeld kiezen voor een semi-formele look die zowel chique als modebewust is.

Als je voor een semi-formele look kiest kan je kiezen uit bretels die meer kleurrijk zijn. Bijvoorbeeld bretels met meerdere kleuren en patronen tegelijk. Dit gaat goed samen met een stropdas of vlinderdas en een jasje die verschillende designs en diverse kleuren hebben.

Voor een belangrijkere evenementen kunnen we bretels combineren met een smoking. Het dragen van bretels bij je smoking zorgen voor het puntje op de i om je een chiquere en aantrekkelijkere look te geven.

Voor een fashion en niet-formele look

Als je op zoek bent naar een modieuze look dan is dat zeker mogelijk. Bretels zijn toch echt (weer) in de mode. Steeds vaker zien we mensen op straat die met bretels rondlopen en zien dat dit totaal niet voor belangrijke evenementen bedoeld is, maar meer voor een casual en hippe uitstraling.

Voor het combineren van bretels met een moderne look kiezen we vaak voor kleurrijke en casual ontwerpen. Bij het creëren van zo’n look hoef je je niet noodzakelijk aan regels te houden die je een bepaalde look zullen geven.

Er zijn veel kleuren, patronen, ontwerpen en vormen van de klassiekers tot de grappigste en meest originele stijlen met krachtige tonen. Zo kunnen we bretels dragen met een klassiek overhemd en een nette lange broek. Dit hoeft niet zo keurig als bij het dragen van een formele look. Je kunt bijvoorbeeld bretels dragen van kleine tot grote maten met weinig tot veel patronen net zoals je overhemd, broek en bijvoegende accessoires. Je kan dit met of zonder stropdas doen. Velen dragen een overhemd die niet geknoopt is en half los zit. Alles is mogelijk.

Je kan ook kiezen voor een overhemd te dragen met een spijkerbroek of juist een normaal shirt dragen met een nette lange broek of een spijkerbroek. Als je bretels voor een dagelijkse stijl wilt combineren en je niet wilt houden aan de klassieke looks, kan je dat doen met spijkerbroeken of jeans. Je kan een eenvoudig shirt met een leuk ontwerp en gekleurde bretels combineren met de kleuren van je kleding of in vergelijkbare tonen.

Als je wilt kun je zelfs een witte broek combineren met een donkerblauw shirt en felle rode bretels, en deze tegelijkertijd combineren met je schoenen. Het gaat erom dat je de juiste tonen en patronen kiest die goed met elkaar combineren zonder je look te overdreven en vol te maken. Leef jezelf dus uit!

Zoals je hebt kunnen lezen is de bretel geen nieuwe bezoeker in de mode, maar bestaat het al vele honderden jaren. Waar het eerst werd gezien als een nuttig instrument om je broek op te houden, lopen tegenwoordig de hippe en modieuze heren én dames met dit accessoire!

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.