We krijgen vaak de vraag, “hoe match ik nu welke stropdas bij welk overhemd?”.
Voor veel mannen die helemaal niet zo gewend zijn om te matchen kan het ineens een uitdaging zijn wanneer ze voor een nette outfit willen gaan en het afstemmen ineens toch belangrijk is, laat staan wanneer je ook nog je pak erbij moet kiezen.
Ik vertel je hier graag een aantal pro tips om je shirt, stropdassen en pak te combineren als een baas.
Match je shirts en stropdassen op expertniveau
Als het gaat om het samenstellen van een shirt en stropdas combinatie, lijken sommige heren geboren met een soort automatische gave om geweldige ensembles van kleuren, patronen en textuur samen te stellen. De meeste andere mannen vallen echter vaak in een van de twee kampen:
1) de “Ik zal dezelfde exacte combinaties continu dragen en hopen dat niemand het merkt”, en
2) de “Ik zal in de dieptes van mijn kast duiken, mijn ogen sluiten en iets grijpen en hopen dat het goed komt.
Deze arme kerels worden geïntimideerd door de gedachte dat ze moeten nadenken over hun garderobe of hun keuzes moeten degraderen tot een veilig spel van terugkerende vaste patronen die werken.
Op zoek naar een simpele oplossing voor geweldige combinaties? De onderstaande concepten helpen je te begrijpen hoe je jouw eigen pak- en stropdas-combinaties samenstelt. In dit artikel geven we je enkele basistips die je zullen helpen je aanpak te verfijnen om enkele winnende shirt- en dascombinaties te kiezen.
Kleurentheorie in je outfit
Misschien gelijk een goed moment om heel eventjes stil te staan bij kleurentheorie. Warme kleuren vertonen een levendigheid, zoals rood, oranje en geel. Koelere kleuren worden geassocieerd met rust, zoals blauw, groen en paars.
Goed afstemmen van deze kleuren stelt ons in staat om kleuren te harmoniseren. Harmonie is het proces om een gebalanceerde look te creëren.
Een ideale kleurharmonie creëert een situatie waarin je een warme kleur hebt afgezet tegen een koele kleur, waardoor je een visueel contrast creërt. Hiervoor kun je het kleurenwiel gebruiken.
Bijpassende stropdassen op pakken en shirts
Zoals hierboven vermeld, verdeelt het kleurenwiel de kleuren grotendeels in twee kampen, warme en koele kleuren. Met behulp van een kleurenwiel kunnen we kleurenschema’s maken die ons helpen het allerbelangrijkste concept van harmonie te bereiken. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste kleurenschema’s die werken.
Tip: Als je begint met bijpassende stropdassen aan je pakken en overhemden, kun je het beste eerst werken met de onderstaande kleurenschema’s en geleidelijk aan doorwerken naar een complementair (stoutmoedig) kleurenschema.
Combinatie 1: Effen-op-effen
Voordat we ons verdiepen in het mixen van patronen staan we eerst bij de basis stil. Laten we het hebben over een klassieke combo met een laag risico: de effen stropdas als solide combo met een effen shirt.
Voor het merendeel kun je deze combinatie maken zonder in de fout te kunnen gaan, maar er zijn absoluut manieren om het beter te doen. Hier zijn twee manieren om effen op effen matching aan te pakken.
Contrasterende kleurcombinaties
Gebruik contrasterende kleurencombinaties. Dat is natuurlijk niets nieuws en je hebt dit waarschijnlijk al gedaan. Als je een foundation shirt rockt (een foundation shirt is een solide net overhemd, zoals een effen wit of een effen lichtblauw of roze keuze) kun je vrijwel elke gewenste kleurvaste stropdas dragen.
Het is een geweldige manier om je outfit een beetje meer kleur te geven.
Complementaire kleuren zijn de meest opvallend contrasterende kleuren en staan recht tegenover elkaar over het kleurenwiel. Vandaar dat de direct contrasterende kleur van een blauw oranje is, de complementaire kleur van rood is groen en de complementaire kleur van geel is paars.
Daarom vormen complementaire kleuren het sterkste contrast.
Zulke aanvullende kleuren kunnen het beste worden gebruikt in sociale settings, omdat hun durf mogelijk ongepast lijkt voor de werkplek of voor meer professionele evenementen.
Monochromatisch kleurenschema’s
Gebruik analoge kleurencombinaties. Dat zijn combinaties van verschillende tinten van dezelfde kleur. Dit is een zeer stijlvolle en gemakkelijk uitvoerbare look die velen over het hoofd zien. Draag je een effen lichtblauw shirt? Probeer het met een stevige donkerblauwe stropdas te combineren.
Dit is de gemakkelijkste manier om te beginnen met het experimenteren met kleur en ook met het meest conservatieve kleurenschema. Een monochroom kleurenschema komt overeen met donkere varianten van een kleur met lichtere varianten, bijvoorbeeld een navy-stropdas tegen een lichtblauw shirt of een bordeauxrood stropdas tegen een lichtroze shirt.
Hierdoor kun je er elegant en verfijnd uitzien, zonder dat je noodzakelijkerwijs uit je comfortzone komt.
Een monochromatisch schema is een veilige en eenvoudige manier om er keurig uit te zien en kan worden gebruikt in elke omgeving, van werk, tot presentaties, vergaderingen en zelfs meer formele sociale omgevingen zoals een bruiloft.
Analoge kleurcombinaties
Analoog kleurenschema: de volgende progressieve stap voor de aspirant-dapperman, een analoog kleurenschema is een stap brutaler dan het gebruik van een monochrome kleursequentie. Bij deze kleurencombinatie kiest u aangrenzende kleuren op het kleurenwiel.
Hoewel dit over het algemeen betekent dat je stropkleuren draagt die koele of warme kleuren zijn, en dus nog geen harmonie introduceert (warme en koele kleurbalans), introduceert dit een element van verfijning zonder openlijk stoutmoedig te zijn, zoals John Oliver hier heeft op Last Week Tonight:
Voorbeelden hiervan zijn het dragen van een paarse stropdas met een blauw shirt of ook een olijfgroene stropdas met een blauw shirt! Analoge kleurenschema’s zijn rustgevend voor het oog.
Roze shirt? Ga met een rode, kastanjebruine of paarse stropdas. Dat behoort ook tot de zelfde kleur familie. Hoewel dit niet dezelfde “wow” zal hebben als een contrasterende kleurencombinatie, is het een minimalistische koppeling die een bepaald niveau van netheid uitstraalt.
Triadische kleurenschema’s
Bij een triadisch kleurenschema kies je kleuren die een driehoek vormen langs het kleurenwiel. Voor bijna alle mannen zijn triadische kleuren iets waarmee ze in het verleden hebben geëxperimenteerd. Daarom ziet een rode stropdas er geweldig uit tegen een blauw shirt, net als een donkerdere, mosterdgele kleur.
Een triadisch kleurenschema is een zeer professioneel en toch veelzijdig schema, en kan dus worden gebruikt op het werk, in professionele omgevingen zoals vergaderingen en presentaties, en voor formele sociale evenementen zoals een bruiloft.
Tip: om een voorbeeldige, stilistische look te krijgen, zoals in het bovenstaande geval, laat een van deze triadische kleuren de dominante kleur van je stropdas zijn en heb je de kleur van je shirt als achtergrondkleur in je stropdas.
Zoals alle aspecten van stijl, is oog voor kleur eenvoudig een kwestie van vallen en opstaan en vinden wat voor jou werkt. Experimenteer met online tools voor kleurafstemming, zoals color brewer, om tinten en analoge kleuren voor jouw stropdas of overhemdkleur te vinden.
Eén ding om te vermijden? Draag nooit kleurencombinatie waarbij de kleur in je das te dicht tegen de kleur van je overhemd aanzit. Vermijd bijvoorbeeld het dragen van een licht, effen overhemd met een lichte, effen stropdas.
Draag bovendien nooit een stropdas dat dezelfde kleur heeft als je shirt. Waarom kleuren met slechts één kleurpotlood als je 95 andere kleuren in de doos hebt?
Combinatie 2: Effen stropdas met patroon shirt
Kiezen voor een effen-op-patroon combi vereist meer aandacht dan alleen het matchen van kleuren, maar wees gerust dat je nog steeds aan de veilige kant zit. Een effen stropdas op een shirt met een patroon is zelfs een van de gemakkelijkste manieren om patronen in je outfit te verwerken.
Hier is de eenvoudige maar belangrijke tip om dit uit te proberen: combineer de kleur van je solide stropdas met de kleurenfamilie van een of meer kleuren in je shirtpatroon. Het hoeft dus niet per se met de hoofdkleur uit je overhemd te zijn.
Combinatie 3: Patroonstropdas op een effen overhemd
Het omgekeerde, een patroonstropdas op een effen overhemd werkt op hetzelfde principe. Combineer een of meer kleuren in het patroon van de stropdas met de kleurenfamilie van het effen shirt. Perfecte basiscombinatie!
Combinatie 4: Patroon-op-patroon
Nu je de basis onder de knie hebt kunnen we naar een uitgebreidere combinatie: het combineren van het patroon van een overhemd met een patroon in de stropdas. Tuurlijk, het is geen rocket science, maar sommige heren lijken het toch te mijden omdat ze bang zijn dat ze er uiteindelijk niet uit zullen zien.
De eerste stap om een ramp te vermijden? Sla de paisley-shirts over. Ik zal je een paar voorbeelden laten zien van patroondassen met patroonoverhemden die écht werken. Ik leg je ook uit hoe je enkele eenvoudige tips kunt toepassen om succesvolle patroon-op-patrooncombinaties zo eenvoudig mogelijk te maken.
Varieer patroontype
Vermijd hetzelfde patroon in zowel je shirt als je das. Als je shirt polka dots heeft, combineer het dan niet met een gestippeld stropdas. Gemakkelijker kan een tip toch niet zijn?
Varieer patroongrootte en schaal
Over het algemeen moeten de patronen op je stropdas groter en brutaler zijn dan de patronen op je overhemd. Een dikke, breed gestreepte stropdas zou bijvoorbeeld werken met een dun gestreept overhemd, maar niet met een dik, breed gestreept overhemd.
Een grote ruit zou goed mengen met een kleinere ruit. Als patronen van dezelfde grootte (en / of type) worden gebruikt, kan dit resulteren in een veel te drukke outfit.
Combineer een detail in de das met de dominante kleur van het shirt
Bepaal de dominante kleur in je shirt en zoek naar een stropdas met een deel van die kleur in het patroon. Bijvoorbeeld, wit en blauw, fijn geruit hemd (dat er overwegend blauw uitziet) zou mooi passen bij een bruine (of een andere basiskleur) stropdas met gewaagde blauwe strepen.
Gestippelde stropdas op een overhemd met dessin
Hier zie je een voorbeeld van het gebruik van een gestippeld patroon op de stropdas met een subtiel dessin in het overhemd. Het afwijkende patroontype en -formaat zullen de ogen niet overvloeden met patroon informatie, terwijl het lichtblauwe van het gingham-shirt mooi aansluit op de marine in de das.
Gestreepte das op een geruit overhemd
Hier heb je een dappere gestreepte das tegen een fijn gerasterd overhemd. Het kleinere rasterpatroon van het shirt werkt goed in het creëren van een meer gedempt canvas voor de luidere strepen van de stropdas terwijl de fijne strepen van lavendel in de stropdas de paarse in het shirt oppakken.
Geruite das op een gestreept overhemd
Ten slotte een van mijn persoonlijke favorieten: een geruite das met een gestreept overhemd. Het shirt heeft lijnen, maar is groot genoeg om niet te botsen met het drukke ruitpatroon van de stropdas.
Het feit dat de lijnen van het shirt verticaal gaan terwijl de geruite lijnen diagonaal bewegen, draagt ook bij aan het visuele evenwicht en voorkomt dat uw collega’s optische illusies in je shirts gaan opzoeken. Ook werkt schuine strepen in je das altijd goed met verticale strepen in je overhemd.
Matching in de context van pakken
Voor degenen onder u die zichzelf zien als stijlvolle heren, is het toevoegen van een krijtstreep pak welicht iets dat je overweegt te doen. Of natuurlijk een pak met ruit of ander patroon, daar geldt dit ook voor. Het is weer een extra patroon om rekening mee te houden met alleen je overhemd en je stropdas.
Kies voor een van de drie basiselementen (pak, overhemd en das) in ieder geval een effen keuze. Hoewel sommige mannen er mee weg komen om drie stukken met een patroon aan te trekken, zul je jezelf een stuk minder hoofdpijn bezorgen wanneer je je aan deze richtlijn houdt.
Het hebben van een neutraal canvas als basis, zoals een stevig charcoal pak, is een geweldige manier om een overhemd met een strak dessin en das aan te vullen en het risico te vermijden dat het lijkt alsof je té hard probeert.
Onthoud dit vooral: leer deze als eenvoudige richtlijnen om je eigen stilistische expressie te vormen. Als je denkt dat je een patroon-op-patroon-op-patroon combo kunt rocken, ga er dan vooral voor. Speel met verschillende combinaties en wees vooral niet bang om iets unieks te ontdekken en uit te drukken!
Hoe vergelijk je stropdassen met je pakken en shirts?
Ben je op zoek naar dassen die je bestaande garderobe (pakken & shirts) aanvullen? De kunst van het matchen van de stropdas met je pakken en shirts is iets dat de beste van ons nog lastig vinden.
Wij mannen zijn opgegroeid met sport, films en lezen over sexy badpakmodellen. We speelden basketbal en bezochten voetbalwedstrijden. Maar nooit, leerden we over kleurentheorie. Dat is iets wat niet in onze opvoeding zat. We hadden gewoon geen idee.
Totdat we deze belangrijke waarheid beseften. Evolueren naar ons hoogste potentieel als een gentleman vereist ook om aandacht te schenken aan de fijnere details in het leven. Stropdas en overhemd is voor veel al lastig, laat staan wanneer je ook nog een pak aan de mix toevoegt.
Patroonmixing met pak, das én overhemd
Net als bij kleuren, wil je idealiter dat je daspatroon een contrast vormt met het shirt en het pak dat je draagt. Als algemene vuistregel: wanneer je begint, vermijd het mixen en matchen van drie patronen, want dat kan overkill zijn, vooral als je niet zeker weet wat je aan het doen bent!
In tegenstelling tot wat de meesten van ons aanvankelijk denken, hoeven patronen op patronen niet per se visueel van elkaar te kunnen worden onderscheiden. Het hoeven dus niet noodzakelijk verschillende patronen te zijn (bijvoorbeeld ruiten tegenover strepen).
Hoewel het verschillende patronen kunnen zijn, kunnen ze ook soortgelijke patronen in verschillende verhoudingen zijn.
Zoals eerder hierboven al aangegeven is het absoluut essentieel dat de patroonverhouding varieert, of de patronen gelijk of verschillend zijn. Wanneer je ook nog patronen in je pak toevoegt wordt het belang hiervan uiteraard alleen nog maar sterker.
Als de verhoudingen van het patroon dicht bij elkaar liggen ziet de algehele esthetiek er te rommelig en druk uit en zal het precies het tegenovergestelde doen van wat je wilt bereiken.
Mixen met je stropdas clip
Conclusie
Zoals je leest kun je zoveel kanten op. Ben je beginner, start dan met het combineren van kleuren. Gebruik simpele combinaties voor vaak het beste effect, en wanneer je je daar comfortabel in voelt, maak dan de stap richting patroon combinaties met eerst een effen pak en een patroon overhemd en/ of stropdas.
Voeg daarna pas moeilijkere zaken toe zoals drie patronen of kleurcombinaties met dominante kleuren in je overhemd of juist in de details van het patroon.
Oh ja, en vooral veel plezier met het samenstellen van je outfits!