Hoe onderhouden de beste baarddragers van Nederland hun baard?

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

“Ik kon haast niet wachten om een baard te groeien. Nu hoef je natuurlijk geen wateren te varen om een goede baard te hebben, de twee zijn uiteraard niet wederzijds exclusief. Baarden zijn namelijk iets tijdloos. Gelukkig zijn ze terug in stijl. Het werd stilletjes aan tijd.”

In dit artikel neem ik je mee in hoe enkele van de beste Nederlandse baard influencers hun baard onderhouden.

hoe-onderhouden-beardfluencers-hun-baard

“Alle mannen die wateren varen moeten mannen met baarden zijn.” Elke ochtend, toen ik nog een kind was, werd ik opgehaald door de schoolbus en elke ochtend werd ik begroet door Mark de chauffeur.

Mark was een gepensioneerde kapitein met een geweldig grote baard. Vanaf toen had ik besloten dat enkel de beste mannen een baard hadden.

Sinterklaas, Grote smurf, Kapitein Haddock en Perkamentus hebben immers ook een baard dus ik zat er niet ver naast.

Ik kon haast niet wachten om een baard te groeien. Nu hoef je natuurlijk geen wateren te varen om een goede baard te hebben, de twee zijn uiteraard niet wederzijds exclusief. Baarden zijn namelijk iets tijdloos.

Gelukkig zijn ze terug in stijl. Het werd stilletjes aan tijd.

Plots zijn het niet enkel sterren die de trend zetten, maar ook de hipsters onder ons, de retro gentlemen en zelfs de ruige bikers. Als man kun je het niet helpen, met ontzag toe te kijken als iemand met een mooie volle baard voorbij wandelt.

Alleen moet die wel anders zie je er snel uit als een zwerver.

Wat houdt dat nu juist in? Er zijn talloze mannen met baarden natuurlijk, in alle vormen en maten. Maar er zijn enkele mannen in Nederland die hem het best dragen. Dus zijn we het eventjes aan hen gaan vragen.

Lees ook mijn artikel: de beste baardtrimmers voor een goed onderhouden baard

De Beste Baarden van Nederland

Welke mannen in Nederland dragen hem nu het beste? Zonder twijfel heb je ze wel eens gezien op sociale media zoals Facebook of Instagram. Hun blog gelezen misschien? Deze mannen zijn de trendsetters, de “influencers”.

Of dat nu een bewuste keuze is, of een blij ongelukje. Hier zijn enkele favorieten.

Dutch Monkeys

Broederschap, loyaliteit, gelijkheid, bier en baarden. De Dutch Monkeys zijn een mannenclub, open voor iedereen, ongeacht je religie, seksuele gerichtheid, afkomst, huidskleur of beperkingen.

Er zijn slechts twee voorwaarden: actieve deelname en een baard. Voor deze gasten is er niets mannelijker dan een baard hebben en een biertje te drinken en welke man geniet daar nu niet van? Sign me up!

“Wij zijn geen hipsters” – Dutch Monkeys

de-baarddragers-van-dutch-monkeys

@dutch_monkeys_

De Dutch Monkeys hebben sinds kort hun eerste ‘meet’ gehad in Utrecht en hopelijk zijn er nog veel meer in aantocht. Natuurlijk gaat het niet enkel om bebaarde mannen en feestjes, deze mannen vormen een gemeenschap dat teruggeeft aan de maatschappij.

Dus niet alleen inspireren deze mannen je om een baard te groeien (anders mag je er niet bij!) maar ook om simpelweg een betere man te zijn.

De Baard van Warnsveld

Een stijlvolle baard, een ouderwetse kapperszaak, armen vol tattoos en jazzmuziek in de achtergrond. Je kunt wel zien waarom Debaardvanwarnsveld in de smaak valt bij vele retro-liefhebbers.

Als de 3de generatie van barbiers, verstaat René Willemsen zijn vak beter dan meeste. Zijn fans op Facebook en Instagram (@debaardvanwarnsveld) zijn het er al vast mee eens.

“Knippen en Scheren, louter voor heren”

de-baard-van-warnsveld

@debaardvanwarnsveld

debaardvanwarnsveld.nl

Iedereen ziet graag een mens die van zijn job houdt en meer liefde voor de job ga je niet vaak vinden dan bij De Baard van Warnsveld. Dat is ook duidelijk in de service dat René biedt. Het is inspirerend en daar is hij trots op.

B4Men

Jan Willem Huffmijer is vele dingen; barbier, blogger en fitness-fanaat om er zo maar enkele te noemen. Als barbier is het zijn passie om mannen te helpen met hun uiterlijk. Maar hij gaat nog een stapje verder.

Zijn blog, b4men.nl, is immers bestemd om mannen te helpen met hun innerlijk. In andere woorden, je geluk is zijn vak. Zoals ik al zei: enkel de beste mannen hebben een baard.

“Whaha die naam influencer geeft mij altijd een beetje de kriebels. Maar goed, we moeten nu eenmaal een labeltje hebben. Ik vind het juist ontzettend leuk om mannen te kunnen adviseren en zo de baarden in Nederland dus nog mooier te maken.” – B4Men

hoe-verzorgt-b4men-zijn-baard

@b4men.nl

b4menbarbershop.nl

Met over 30k followers op Instagram en meer dan 18k op Facebook, is er geen twijfel aan dat de mannen van B4Men een gigantische invloed hebben in Nederland en zelfs België. Zoals te verwachten is, is het duidelijk dat de grootste influencers, mannen zijn die ECHT van hun passie hun beroep hebben gemaakt.

Nasty Nelis

Als je ooit zelf barbier wilt zijn, is Nelis de man die je een bezoekje wilt brengen. Als ‘headmaster’ bij The Old School Barber Academy in Rotterdam en leraar/kapper bij de wereldberoemde Schorem Haarsnijder & Barbier, helpt hij je maar al te graag verder met je carrière als kapper.

Daarbovenop is hij één van de 12 ‘Project X’ barbiers; een liefdadigheid dat geld inzamelt om aspirerende kappers te helpen hun educatie te betalen.

“Het is natuurlijk altijd een eer om mensen te inspireren” – NastyNelis

nasty-nelis-zijn-baardverzorging

@nastynelis

theoldschoolbarberacademy.com

Deze man en zijn prachtige rode baard vind je gemakkelijk terug op Facebook, Instagram en YouTube moet een groot aantal followers in toog. Maar wat Nelis de grootste influencer maakt is natuurlijk het werk dat hij doet als leraar. Zo verandert hij het leven van zijn honderden studenten, week na week.

Als er iets is dat al deze baarddragers gemeen hebben, is het dat ze allemaal iets doen waarvan ze houden.

Niet alleen dat maar ze doen het allemaal in stijl. Net zoals je graag naar Win-video’s kijkt op YouTube, zie je ook graag mensen die hun leven besteden zoals zij dat willen.

Goed! Nu dat we allemaal beste vrienden zijn, zullen we eens een kijkje nemen naar de redenen waarom deze mannen kozen om hun baard te groeien.

Waarom een baard laten staan

Er zijn meerdere redenen waarom iemand zijn baard laat groeien. Een uitdaging voor jezelf misschien? Luiheid? Sommige mannen hun huid verdragen het scheren niet zo zeer. Misschien weet je gewoon niet hoe je, je moet scheren en je bent te verlegen om voor hulp te vragen? Hmm..Dat lijk misschien een beetje te ver gezocht.

Mannelijkheid

Een van de voornaamste redenen een man zijn baard laat staan is natuurlijk voor de mannelijkheid zelf. Het is dan ook je testosteron dat er verantwoordelijk voor is. Niettemin is het ook een statussymbool. Je bent een echte stoere vent en je baard is daar het bewijs van.

“Ik liet hem staan om zo mijn babyface een beetje mannelijker te maken” – B4Men

“Het staat mannelijk, mits goed verzorgd” – Debaardvanwarsnveld

Daarbovenop zijn er vele dames die een baard onweerstaanbaar vinden en wij, als mannen, doen natuurlijk niets liever dan er goed uitzien voor het andere geslacht. Of hetzelfde geslacht, het is me eender.

Dus of je nu een stijlvolle barbier bent, een houthakker, een Middeleeuwse koning, een Airsoft team of een tovenaar, een baard verzekert je dat je dit vol met zelfvertrouwen kunt doen.

Haarverlies

“Waarom zou je klagen over kaalheid/inhammen als je dagelijks je kin scheert” – Debaardvanwarnsveld

Haarverlies is vaak een van de grootste zorgen die een man kan hebben als hij ouder wordt. Twee op elke drie mannen krijgt immers voor zijn vijfendertigste met een of andere vorm van haarverlies te maken.

Om te compenseren voor het verliezen van hun haar, groeien deze mannen vaak hun baard uit. Niet andersom; de mythe dat een baard laten groeien haarverlies kan veroorzaken, is al lang weerlegt. Dit helpt ook met het vormen en definiëren van hen gezicht om de balans een beetje te herstellen.

“Ik heb mijn baard al jaren, ik schat een jaar of tien. Het begon met een sikje omdat ik niet heel veel haar meer had.” – B4Men

b4men-met-zn-baard

Dus hoewel sommigen er fantastisch uitzien met de Mr. Proper-look, kunnen de meeste kale mannen best iets doen met een baard. Is je haarverlies, je zelfvertrouwen in de grond aan het boren? Laat dat haar op je kin staan voor massale confidence-boost.

Luiheid

Laten we eerlijk zijn, vele van ons scheren niet elke dag. Het leven is vaak hectisch en je hebt niet altijd tijd om jezelf te scheren elke ochtend na het douchen. Dus je stelt het uit, keer na keer, totdat je dons uitgroeit tot een stoppelbaardje. Op dit punt is het niet meer de snelle scheerbeurt die je uitstelde maar een goed half uur werk.

“Waarom ik begon met het laten staan van mijn baard? Gemakzucht!” – Dutch Monkeys

stoere-mannenbaard-van-dutch-monkeys

Hoewel dit een van de voornaamste redenen is dat mannen niet scheren, is het uiteindelijk een paradox. Op een gegeven moment moet je die baard ook gaan onderhouden als je er goed uit wilt blijven zien.

Zoals ik al zei, niemand wil er uit zien als een zwerver. Behalve misschien als dit je uiteindelijke doel was. In dat geval, proficiat! Nu ben je de ultieme belichaming van luiígheid.

Persoonlijke stijl/Uitdaging

Misschien de beste redenen van al, is dat je een baard liet groeien, simpelweg omdat je een baard wilde. Misschien had jij ook een Mark in je leven (herinner je Mark nog?) waar je naar opkeek en nu wil je ook een machtige man zijn waar zowel kinderen en non-baarddragers vol ontzag van zijn.

“Kleine kinderen vragen vaak of ik de vader van Pipi Langkous ben” – Debaardvanwarnsveld

Kan het zijn dat je gewoon wilt zien hoe ver je kunt gaan met je baard? Je hebt vast wel eens het Beard-Growth-Chart T-shirt gezien dat duidelijk aangeeft waar jij rankt naargelang de lengte van je baard. Van ‘Manly’ tot en met ‘Godly’, het ultieme doel.

“In het begin liet ik hem staan uit luiheid die dan overging in willen zien hoelang hij uiteindelijk zou kunnen worden. Dat was voor mij een cm of 20!” – NastyNelis

Kijk! Uiteindelijk maakt het helemaal niet uit waarom je kiest niet te scheren. Te lui om te helpen donderen? Je hebt een foto gezien op Pinterest van een bebaarde Adonis die je wilt emuleren? Je bent de nieuwe Messias en wilt je geloofwaardigheid wat verhogen?

Wat wel uitmaakt is dat je het doet voor jezelf en hopelijk blij bent met het resultaat.

Nu kan het wel eens zijn dat je job vereist dat je gladgeschoren bent. Neem dan onmiddellijk ontslag!! Je hebt dat soort negativiteit niet nodig in je leven. Geintje! Vaak laten bedrijven mooi verzorgde en getrimde baarden toe, zolang ze niet te lang zijn.

Als jouw bedrijf zelfs dat niet toestaat dan… Tja, dan is het leven vanaf nu, net dat beetje minder helder.

Welke Baard Past?

Geloof het of niet, maar niet elke baard past bij elke man. Nu denk je misschien; “Ik doe toch gewoon wat ik zelf wil, zeker!” en dat is je recht natuurlijk. Maar deze mannen zien er niet per ongeluk ZO fantastisch uit met hun baard.

Buiten het algemeen onderhoud van het goede gezichtshaar, is het ook belangrijk dat je eventjes nadenkt over de vorm en lengte van je baard. Past de vorm van je baard namelijk bij de vorm van je gezicht?

“Op een moment was ik er klaar mee maar ik wilde ook niet weer een glad gezicht. Dus haalde ik de zijkanten eraf. Het beste wat ik in jaren heb gedaan.” – Nelis

Nu zijn er natuurlijk een heel stel verschillende baardstijlen, allemaal met leuke namen. Maar voor dat je door de virtuele catalogus, dat het internet is, gaat bladeren, kijk dan eens eerst naar de vorm van je gezicht. Heb je een rond hoofd?

Dan zijn mutton-chops misschien niet zo’n goed idee. Een lang gezicht? Misschien beter om je baard kort te houden aan de kin.

Als je wilt dat je baard, je gezicht complimenteert, zorg er dan voor dat het intonatie geeft aan je fijnere gezichtskenmerken en de minder fijne, verstopt. Het doel is uiteindelijk om je gezicht een ovale vorm te geven want deze is immers gezien als het meest aantrekkelijke.

“Toen ik hem eraf haalde, zei men dat ik hem gelijk terug moest laten groeien” – B4Men

Vierkant Gezicht

Je gezicht is min of meer zo lang als het breed is met scherpe hoeken aan je kaaksbeen en weinig graduatie gaat naar je jukbeenderen. Een baard die lengte toevoegt maar kort is aan de zijkanten is je beste optie.

Rond Gezicht

Je gezicht is zo lang als het breed is maar ditmaal zijn je jukbeenderen het breedste punt. Terwijl je voorhoofd en kaak met een zachte hoek naar de wang toe lopen. Kies een lange baard met weinig haar aan de zijkanten.

Ovaal Gezicht

Een gezicht dat iets langer is dan het breed is met een prominente, maar niet scherpe kaak met zachte lijnen naar je kin en voorhoofd. Zo goed als elke baardstijl past bij dit gelaat. Als je een korte baard wil, probeer het dan even te houden aan de kin en de zijkanten.

Driehoekig Gezicht

Net zoals bij een vierkant gezicht, heeft je hoofd hier ook dezelfde lengte als de breedte. Het verschil is dat je van je wang, scherp naar je kin toe gaat terwijl je voorhoofd en jukbeen even wijd zijn. Je kaaksbeen is niet erg prominent. Een langere baard die korter is aan de zijkanten is het beste in dit geval maar zorg er wel voor dat hij een beetje breder blijft aan de graduatie van je kin. Op deze manier lijk je gezicht ovaler.

Lang Gezicht

In dit geval is je gezicht langer dan het breed is. Het doel is hier om breedte toe te voegen aan je gelaat met een baard die goed gevuld is aan de zijkanten. Vermijdt het toevoegen van lengte door de baard kort te houden aan de kin.

Diamant Gezicht

Vergelijkbaar met een rond gezicht waar je jukbeenderen het wijdste punt zijn van je gezicht. Maar ditmaal gradueert je gezicht scherper naar je kin en voorhoofd toe. Je kaak kan al dan niet prominent zijn. Een baard die je scherpe kaak verbergt is hier de meest complementaire. Hou het lang aan je kin en kort aan de kanten.

Geweldig! Nu dat je weet waar je naar uit moet kijken, ben je klaar om de perfecte stijl voor jezelf te vinden. Er zijn meer dan 60 populaire baardstijlen. Een beetje te veel om ze allemaal op te noemen natuurlijk. Het is ook belangrijk dat JIJ, de bebaarde man, ook blij bent met je baard.

Inspiratie voor een baard

“Ik hou zelf van grote baarden maar ik vind wel dat dit samen moet gaan met een strakke coupe” – Debaardvanwarnsveld

Laat je inspireren! Deze influencers hebben genoeg aanwezigheid op het internet om je een lopende start te geven. Wat past bij jou of je levensstijl? Het is niet abnormaal om af te wisselen tot dat je de perfect baard voor jou vindt. Houd natuurlijk wel in de gaten dat het een tijdje duurt voordat je een grote baard groeit.

“Ik blijf vaak lang bij dezelfde, dan ben ik het weer zat en dan begin ik met weer iets nieuws voor een lange tijd” – NastyNelis

nasty-nelis-houdt-zijn-baard-lang-hetzelfde

Naargelang een man zijn baard groeit, groeit zijn stijl ook. Als je even rondkijkt, wordt het al gauw evident dat bepaalde kleding simpelweg beter staan bij een baard dan andere. Zo is bijvoorbeeld de vontage gentleman met een baard echt “in” op het moment en het is niet moeilijk te zien waarom.

“Mijn B4Men Barbershop is de grootste inspiratiebron voor mij en wissel dus heel vaak af…. Tot de ergernis van mijn vrouw en kinderen” – B4Men

Als je het dan toch echt niet weet, kun je het altijd vragen aan iemand die er zijn vak van maakt. Barbiers zoals deze influencers maken er hun vak van, om je er beter te doen uitzien. Dus is het gewoon een kwestie van het aan hen te vragen. Daarbovenop zorgen ze er ook voor dat je kapsel er ook bij past. Wat een service!

“Ik ben redelijk stijlvast maar varieer soms wel eens in de lengte” – Debaardvanwarnsveld

Verandering van spijs doet eten. En net zoals je, je kapsel om de enkele maanden of per jaar misschien veranderd, is het dus ook niet onredelijk om je baardstijl aan te passen naargelang wat je wilt. Hoewel als je deel wilt zijn van de “Yeard-Club” (Één jaar oude baard hebben) wil zijn, laat hem dan staan.

“We wisselen wel eens af. Genoeg Broeders om ons heen om een goede indruk te krijgen” – Dutch Monkeys

Hoe een baard te onderhouden

Je hebt het ondertussen misschien al geraden maar je gezichtshaar gewoon zijn eigen ding laten doen is niet hoe je dat edele bontwerk bereikt. Net zoals je haar elke dag aandacht nodig hebt, is je baard ook aan attentie toe.

Ook in dit geval is het waar dat, des te meer haar je hebt, des te meer werk je hebt. Of dat haar nu op je hoofd staat of op je gezicht is maakt eigenlijk niets uit.

Ik zeg wel ‘meer werk’ maar dat is natuurlijk relatief. Er zijn enkele stappen die je dagelijks moet nemen, en enkele die je wekelijks neemt. Maar zodra je het onder de knie hebt, zijn het slechts enkele minuutjes extra per dag. Je kunt de perfectie immers niet haasten.

“Elke man met een baard heeft een bepaald ritueel” – Dutch Monkeys

Hier is wat je moet onthouden als je, je baard goed verzorgen wilt.

Baard Wassen

Je hebt een leuke baard. Fantastisch! Dan heb je al vaak gehoord; “Krijg je dan geen stukjes eten vast in je baard?” en dan zeg je “Ja, dat is dan voor later!”. Of toch zoiets van die aard.

“We wassen hem wekelijks, of na een ‘skirm’” – Dutch Monkeys

Maar goed, je eet elke dag, elke dag werk je of ga je naar buiten, de elementen tegemoet. Af en toe drink je eens een glaasje wijn of bier. Misschien rook je? Je baard absorbeert allerlei stof en geuren en weet ik veel wat nog en net zoals je haar, wordt die dan ook vuil.

“Als die stinkt en/of irriteert, dan was ik hem met een shampoo/conditioner, voor de rest; dagelijks douchen en wekelijks wassen” – NastyNelis

Buiten dagelijks te douchen zoals je nu al doet, is het ook heel belangrijk om wekelijk je baard te wassen met een baardshampoo en conditioner. Zo hou je hem proper, voorkom je dat die uitdroogt en dan gaat die ook niet stinken.

Minstens één keer per week is normaal gezien voldoende maar als je een lekker vettige kebab gegeten hebt, kan je je baard misschien beter nog eens goed wassen.

Baardolie

Mogelijk de meest belangrijke stap in het verzorgen van je baard. Niet alleen houdt het je baard zacht en soepel maar daarbovenop verzorgt het de huid onder de baard. Niets is erger dan de jeuk die een baard kan veroorzaken.

Dagelijks je baard met olie bewerken kan dit voorkomen.

“Ik was mijn baard en gebruik altijd een olie. Die heb ik, in samenwerking met Dutchbeards, zelf ontwikkeld, genaamd ‘Satan’s Bluff’ en deze is natuurlijk mijn favoriet. Verder hou ik hem zo natuurlijk mogelijk” – B4Men

Welke olie je gebruikt is natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Ze komen in alle soorten, geuren en kleuren. Wat dit ook bedoelt is dat de olie je baard lekker doet ruiken.

“Ik gebruik dagelijks olie en balsem van Captain Fawcett” – Debaardvanwarnsveld

Denk er wel aan dat baardolie niet bedoeld is om je baard te stijlen. Daar zal ik het meteen wel over hebben. Maar elke man die zijn baard ook maar een beetje respecteert, gebruikt dagelijks baardolie.

Baardbalsem

Baardbalsem is bedoeld als baardolie en baard-wax in één product. In andere woorden, het verzorgt je huid EN je kan het gebruiken om je baard een beetje te stijlen. Let wel op dat het niet zo’n verzorgende eigenschappen heeft als baardolie en ook niet zo effectief is om je haar te stijlen als wax.

Net zoals baardolie, vind je baardbalsem met allerlei frisse geuren. Zodat je baard dagelijks, goed ruikt. Perfect voor een avondje uit!

Baardwax

Des te groter je baard, des te gemakkelijker die weerbarstig wordt. Dit is wanneer baardwax je beste vriend is. Het heeft weinig tot geen goede eigenschappen voor je huid want het is puur en alleen voor het stijlen van je baard in de gewenste vorm.

“We werken hem dagelijks bij met olie en wax” – Dutch Monkeys

Dus nu hoef je, je geen zorgen te maken over de wind of dat je baard je vorm zal verliezen gedurende de dag. De wax, gemaakt van bijenwas, zorgt ervoor dat je er de hele dag in stijl erbij loopt.

Zoals al de baardproducten, is baardwax met verschillende geuren verkrijgbaar is. Let wel op dat je niet te veel baardwax insmeert. Anders word je baard misschien iets te vettig.

Baardkam

Ook heel belangrijk is namelijk een baardkam. Zonder een goede baardkam is je baard al gauw een wirwar van knopen en ziet die er gewoon niet behoorlijk netjes uit.

“Dagelijks, na het douchen, kam ik hem goed uit” – Debaardvanwarnsveld

een-geweldige-baard-moet-je-uitkammen

Nog beter is dat, wanneer je olie, balsem of wax aanbrengt, helpt de baardkam om het even te verdelen, voor een beter effect. Voor deze reden alleen al is het een echte must voor mannen die wateren varen (mannen met baarden).

Nu is een baardkam natuurlijk niet hetzelfde als een gewone kam. Vaak is deze gemaakt van hoorn of hout en staan de tanden namelijk iets verder uit elkaar. Tevens zijn de tanden ook iets minder scherp om haarsplitsen te vermijden.

Baard Trimmen/Contouren

Nu komt het moeilijke deel. De rest was simpel. Een belangrijk deel van je baard te onderhouden, of je hem nu houdt zoals hij is of als je in die onhandige groeifase zit. Je denkt misschien;

“Waarom zou ik mijn baard trimmen als ik hem aan het groeien ben?” en dan zeg ik “Omdat je baard niet altijd even groeit en een oneven baard ziet er belachelijk uit!”.

“Wekelijks houd ik mijn contouren bij, zodat de baard er altijd wel netjes en verzorgt uitziet.” – B4Men

Het doel is uiteraard dat je baard de gewenste vorm en lengte behoudt. Bijgevolg hangt deze taak heel veel af van de baardstijl die je hebt of hoopt te bereiken. In geval van twijfel, neem dan een bezoekje aan je barbier.

“Natuurlijk is de vorm en lengte belangrijk en dat passen we dan altijd bij de persoon zelf aan.” – NastyNelis

Maar als je baard in volle groei is je wilt er de volgende paar maanden net uitzien als een oermens. Dan volg je deze stappen:

  1. Uitkammen: En we bedoelen wel AL je gezichtshaar kammen. Zorg er goed voor dat alle haren in dezelfde richting in gaan
  2. Tondeuse: Pas de lengte van de setting aan naargelang de lengte die je wilt aan de zijkanten en herhaal dit voor de bodem natuurlijk. Het is aan te raden met een hogere setting te beginnen en naar beneden te werken. Een foutje tijdens het contouren is moeilijk ongedaan te maken (CTRL Z??)
  3. Trim de snor: Kam je snor naar de buitenkanten toe, gebruik de clippers op de gewenste lengte en kam je snor terug naar beneden en knip alle haartje die op je bovenste lip zitten.
  4. Schaar voor details: Gebruik een schaartje voor alle verdwaalde haartjes en geef je zelf een meer natuurlijke look.
  5. Afwerken met Baardolie of balsem: Hou je baard gezond en reukvrij.

Als je deze basisstappen volgt dan zie je er altijd goed uit met een baard. Nu ga je natuurlijk wel een goede tondeuse nodig hebben, een scherp schaartje en een baardkam. Zo ben je verzekerd dat je baard steeds ‘on point’ is.

That’s all Folks

Daar heb je het dan. Zo onderhouden de beste baarddragers van Nederland hun baard.

Er is een reden voor hun bebaarde levensstijl, ze weten welke baard bij hen past en waarom deze zo goed staat bij hen en ze weten zeer goed welke stappen ze dagelijks en wekelijks moeten nemen om ervoor te zorgen dat deze er steeds goed uitziet.

Een baard is een levenswijze, een belangrijk deel van je self-image. Die moet passen bij je haarstijl en de kleding die je draagt. Als je alle drie aspecten kunt perfectioneren, dan kan niets je nog tegenhouden.

Ik wil alle beardfluencers (ja, ik noem jullie toch lekker zo) heel erg bedanken voor al hun input en inzichten. Ik hoop dat jullie lezers er allemaal wat aan hebben gehad en wellicht krijgt Nederland en nu weer een baarddrager bij: JIJ!

Lees meer: bekijk deze scheerapparaten voor de moeilijk te bereiken plekjes

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.