Outfit met vlinderdas | Dit zijn verschillende vlinderstrik herenlooks

door sulo | Geupdate op:  14 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Heren Looks: DE VLINDERDAS. De Vlinderdas kan tegenwoordig weer. Maar waar hij vroeger netjes en Zakelijk was is hij nu vooral Casual. Kijk hier voor inspirerende Looks met een Vlinderdas.

Een leuke kleuren combinatie met verschillende tinten blauw. Je moet er van houden maar als je hem goed combineert staat de strik altijd lekker casual terwijl je laat zien wie je bent. De pochet in het rood is een mooi contrast met de rest van de Look. 

vlinderdas heren looks

Halverwege de jaren 1880 was de Vlinderdas niet meer weg te denken uit de garderobe van de man. Elke modebewuste man had er in ieder geval eentje in zijn arsenaal, elke man die wel eens netjes voor de dag moest komen in ieder geval……..

Outfits met een vlinderdas

Laten we bij elke populaire look even kort stilstaan om je wat inspiratie te geven:

Blauwe Vlinderdas met Blazer

vlinderdas-eigentijds

Subtiele elementen in deze casual look. Nonchalante blazer draag je opgerold en met een casual geruit Overhemd. Rood combineert perfect met het blauw in het Pochet en als je wilt kun je het strikje er ook nog bij dragen. Afgemaakt met een paar leuke leren armbandjes (en lekker messy hairdo) maakt de Casual Blazer Look helemaal af. 

De complete Look is een leuke casual party outfit als je toch wat anders aan wilt hebben als de andere gasten. Ook leuk om te dragen zonder het strikje met bijvoorbeeld blauwe schoenen om met het pochet te combineren.  

Stem altijd je kleurenpatroon goed af wanneer je vlinderdas en bretels combineert.

De Vlinderdas kwam in het begin van de 19e eeuw op als nieuwe stijl van Stropdas, een kleine aanpassing van zijn voorganger de Cravat. De afstand qua stijl tussen de Cravat en de Vlinderdas is ook veel kleiner dan dat met de moderne Stropdas.

Tegenwoordig is het een hele eigen richting op gegaan. Vlinderdasjes zijn natuurlijk black tie, maar met name ook kleurig en casual. En een vlinderdas met bretels stijl zie je ook meer en meer terugkomen in de street style.

Vlinderdas & Hoedje

looks-met-een-vlinderdas

Leuke kleuren combinatie met wit en fel en donker. Leuke kleuren combinatie in deze Heren Outfit met lichte en donkere tinten. 

Misschien niet voor iedereen maar zeker gewaagd. Deze Outfit is in ieder geval perfect afgestemd. Met het spierwitte horloge en witte Vlinderdas is het een look die eruit springt. Net iets fellere donkerblauwe broek dan dat een spijkerbroek zou geven en een leuk contrast met het Overhemd.

Een Look om eruit te springen!

Na de jaren 1880 heeft de Vlinderdas vele veranderingen en aanpassingen meegemaakt. Van Fashion item voor de nette man, bruiloften en black tie gelegenheden tot volledige casual street style nu.

Vlinderdasje met grijs overhemd

heren-outfit-met-een-vlinderdas

In outift gestyled met verschillende blauw en grijstinten. De Look met het vlinderdasje zie je ondertussen overal terugkomen. Van de catwalk tot de straat, iedereen heeft de look weer omarmt.

Maar het is vooral voor de modebewuste jongeren die het weer helemaal hebben opgepakt om het een beetje casual met een spijkerbroek te dragen. Deze Look is perfect afgestemd met allerlei tinten grijs en net blauw-grijs met spijkerbroek en overhemd.

HET BLACK TIE ONTWERP

Black tie

In oktober van 1886 kwam Pierre Lorillard ineens met een nieuwe stijl formele kleding die hij had ontworpen op het formele bal, gehouden op de Tuxedo club. Lorillard’s smoking werd meteen een hit onder andere rijke mode liefhebbers.

De smoking en zwarte vlinderdas look, die bekend staat als “black tie” kledij werd snel immens populair en al snel werd de tailcoat en witte vlinderdas als de primaire formele outfit voor mannen verouderd en geheel vervangen door de Black Tie van Lorillard.

In de afgelopen decennia hebben high-profile vlinderdas voorlopers een beweging gestart die heeft geleid tot een herontdekking van de vlinderdas.

Door het fashion item op zo’n manier te articuleren waarop het eigenlijk oorspronkelijk niet bedoeld was, is het strikje verplaatst buiten haar status van puur formele accessoire.

Witte vlinderstrik

Meestal gereserveerd voor de netste van de netste bijeenkomsten zoals gala’s, maar dan in de avond. Het is zelfs nog netter als een black tie event, een witte vlinderstrik draag je bij een white tie event:

Witte vlinderstrik

Rode vlinderdas

Een combinatie met een rode vlinderdas kan ook erg goed aanslaan. Je kunt het bijvoorbeeld perfect combineren als effen kleur of een klein patroon op een overhemd met een heel klein beetje rood in het patroon:

Rode vlinderdas

Overhemd combineren met vlinderdas

Vraag je je af hoe je een vlinderdas met een overhemd kunt stylen? Vraag je je af over kraagtypes, pasvorm en kleur? Perfect, je bent op de juiste plek!

Ik zal het nu hebben over de verschillende shirttypes die goed passen bij strikjes.

Algemene regels voor een vlinderdasstijl

Uitzoeken welk overhemd je bij je vlinderdas kunt dragen, kan een heel gedoe zijn. Als je je ooit hebt afgevraagd wat voor soort kraag je moet dragen met een vlinderdas, dan is dit stuk iets voor jou!

Er zijn veel verschillende shirt- en vlinderdascombinaties. Na het lezen van dit bericht heb je wat meer duidelijkheid over welke strikoverhemdkragen er geweldig uitzien en welke kragen er vreselijk uitzien.

Hoeveel combinaties van overhemd en vlinderdas zijn er?

Er zijn talloze vlinderdas- en hemdcombinaties. Shirtbedrijf, Proper Cloth heeft een pagina op hun website met 23 verschillende soorten overhemdkragen (en ik weet zeker dat dat geen 100% complete lijst is).

Het punt is, er zijn veel opties als het gaat om het kiezen van je overhemdkraag, maar voor de doeleinden van dit artikel ga ik me alleen concentreren op vier hoofdtypen voor overhemdkragen, aangezien ze betrekking hebben op strikjes.

Deze vier shirttypes vertegenwoordigen waarschijnlijk 99% van de shirttypes die vandaag worden gedragen. De kraagtypes voor vlinderstrik zijn:

  1. Vlinderdas met vleugeltip kraag (wingtip)
  2. Vlinderdas met gespreide kraag (spread)
  3. Vlinderdas met puntige kraag (pointed)
  4. Vlinderdas met button down kraag (button down)

Er zijn veel opties als het gaat om strikoverhemden en kraagstijlen.

Twee algemene regels die je moet volgen bij het selecteren van je kraagtype:

  1. De punten van je kraag moeten verborgen zijn achter de vleugels van de vlinderdas en / of je colbert. Als je kraagpunten groot zijn en te zien zijn, verschuift dat de focus van je vlinderdas naar de kraagpunten, wat geen optimale stijl is.
  2. Je wilt je strakke lijnen behouden als een goed geklede man. Kies je voor een overhemd met een puntige kraag, dan worden de lijnen rond je vlinderdas doorbroken door de verlengde punten, wat wederom niet optimaal is. De vlinderdas of de revers van je jas moet de kraag verbergen en het enige dat zichtbaar moet zijn, is de vlinderdas zelf. Wanneer alleen de vlinderdas zichtbaar is, helpt het om de strakke lijnen in je outfit te behouden.

Kijk hieronder om te zien wat ik bedoel:

Strakke lijn van overhemd en vlinderstrik

Vlinderdas met vleugeltipkraag (wingtip)

wingtip overhemd met vlinderdas

Het eerste kraagtype op onze lijst is de klassieke vleugeltipkraag. Dit overhemdstype is bijna altijd te vinden onder smokings tijdens formele evenementen. Het uiterlijk van “vleugels” is waar de naam vandaan komt en het wordt alleen gedragen met een vlinderdas.

Omdat dit type shirt niet in de eerste plaats wordt gebruikt voor dagelijks gebruik, zal deze gids niet teveel aandacht besteden aan dit type kraag. Als je echter geïnteresseerd bent, volgt hier wat meer informatie over de vleugeltipkraag.

Hoogtepunten:

Vlinderdas met puntige kraag (pointed)

Vlinderdas op overhemd met puntige kraag

De eerste kraag op onze lijst is de meer traditionele spitse kraag. Dit type kraag is een meer gangbare, standaardstijl voor veel mannen.

De langwerpige punten hebben een visueel afslankend effect, wat goed werkt voor rondere gezichten of brede halzen.

Als je de mogelijkheid hebt, zou ik niet kiezen voor deze kraagstijl als je een vlinderdas draagt. De punten van de kraag steken hoogstwaarschijnlijk uit, wat de aandacht van je vlinderdas af zal trekken. Je breekt ook de lijnen van je outfit.

Wanneer je een warenhuis binnengaat, zullen de meeste overhemden die je kunt kopen van deze stijl zijn, we raden je aan ze te vermijden als je regelmatig een vlinderdas draagt.

Hoogtepunten:

Vlinderdas met gespreide kraag (spread)

Vlinderdas met gespreide kraag

Het volgende kraagtype is de spreadkraag, ook wel de spread (of wide spread) genoemd. Een wide spread kraag is precies zoals de naam al aangeeft … een wijde kraag.

Dit type kraag wint aan populariteit naarmate mannenmode populairder begint te worden en kan worden gedragen met een traditioneel pak en stropdas. Zelfs zijn sommige wijd uitlopende halskragen zo uit elkaar gespreid dat ze cutaway-kragen worden genoemd omdat het lijkt alsof de kraag is “weggesneden”.

Er is een dunne lijn tussen het dragen van een vlinderdas met een gespreide kraag en het dragen van een vlinderdas met een opengewerkte kraag, maar aangezien de kraag voor beide voldoende achter de vlinderdas moet worden verborgen, zijn beide waarschijnlijk goede keuzes.

Persoonlijk houden we van de gespreide kraag voor de vlinderdas. De punten van de halsbanden zijn volledig weggestopt onder de revers van het colbert en zorgen ervoor dat de vlinderdas de aandachtstrekker is met minimale afleiding.

Omdat de kraag breed genoeg is om zich onder de revers van je jas te verbergen, zijn er geen uitstekende punten die de lijnen in en rond je vlinderdas breken. De wijd uitlopende kraag wordt sterk aanbevolen voor de regelmatige strikdrager.

Hoogtepunten:

Vlinderdas met button-down kraag

Vlinderdas met button down shirt

De volgende kraagstijl op onze lijst is de knop naar beneden. De button-downkraag kan worden beschouwd als een meer “preppy” of “casual” stijl. Je zou geen button-downkraag dragen voor een formele gebeurtenis, maar je zou waarschijnlijk weg kunnen komen met een button-down bij een normale 9 tot 5 baan.

Voor strikjes valt de button-down kraag tussen een puntkraag en een gespreide kraag. Het is geweldig dat de knopen vanaf de kraag proberen de kraagpunten vast te maken en het shirt op zijn plaats te houden, waardoor de punten achter de vleugels van de vlinderdas worden verborgen.

Soms, afhankelijk van de grootte van je specifieke vlinderdas, zijn de vleugels mogelijk niet groot genoeg om de punten voor de kraag te verbergen en steken ze uit.

Dat gezegd hebbende, is de aanbeveling om een ​​button down alleen met een vlinderdas te dragen als de knopen en kraagpunten op de juiste manier verborgen zijn. Als dat niet het geval is, is dit niet het einde van de wereld, maar het is ook geen optimale stijl.

Hoogtepunten:

Dus wat is de beste overhemdkraag voor een vlinderdas?

Oordeel: de vlinderdas met gespreide kraag.

Dit type kraag verbergt de punten van de kraag achter het colbert (ervan uitgaande dat je er een draagt) en legt de focus volledig op de vlinderdas.

Waarom is het belangrijk om de kraagpunten te verbergen?

Het verbergen van de kraagpunten zorgt ervoor dat de focus uitsluitend op jouw vlinderdas ligt en dat u strakke lijnen rond je nek behoudt. 

Conclusie

Met de komst van snap-on verstelbare bandjes kan helemaal iedereen het strikje dragen.

Stijl iconen als Karl Lagerfeld en Manolo Blahnik hebben de vlinderdas heruitgevonden, komieken als Charlie Chaplin en Pee-wee Herman hebben de Vlinderdas gebruikt voor zijn grappige “anders-dan-anderen” uitstraling, de iconische stud looks van Fred Astaire en Frank Sinatra is ondertussen niet meer uit de geschiedenis weg te denken.

De Vlinderdas is veelzijdig en de Vlinderdas is terug.

Lees ook: herenhorloges voor elke outfit

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.