De laatste weken veelvuldig in het nieuws: Sander Schimmelpenninck. Onder meer hoofdredacteur bij Quote, Talkshow host op donderdag bij Op1 en regelmatig in het nieuws met ‘controversiële’ uitspraken. Maar wie is Sander Schimmelpenninck nu eigenlijk? En kunnen we iets meer te weten komen over zijn denkbeelden? Lees het nu op deluxery!
Over Sander Schimmelpenninck
Sander Schimmelpenninck (26 juni, 1984) is geboren in Diepenheim en opgegroeid op het landgoed Nijenhuis. Hij woonde met zijn gezin in het Bouwhuis, terwijl zijn opa en oma in het kasteel woonden op het terrein. Landgoed? Kasteel? Ja, Sander is namelijk van adel. Voluit heet hij dan ook Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck. Echter, naar eigen zeggen heeft de adel geen geld of macht en is het dan ook vooral ‘kneuterig’. Wel is een van de grote voordelen van lid zijn van de adellijke familie, het feit dat de gehele familiegeschiedenis terug is te vinden. Bekendste familielid? Rutger Jan Schimmelpenninck, raadpensionaris van de Bataafse Republiek. De ondernemer groeide in het Bouwhuis op met zijn vader, die rentmeester was van kasteel Twickel, en zijn moeder, die radioloog is bij ZGT Hengelo. Momenteel woont hij in Amsterdam maar is regelmatig te vinden in het Zweedse Gotenburg, waar zijn vriendin woont.
In 2003 begon hij met een opleiding rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Niet omdat hij het erg leuk vond maar vooral omdat dit wel in het plaatje paste en dat je met de studie rechtsgeleerdheid alles wel kon worden. Iets waar hij naderhand al snel op terugkwam. Hij zegt nu vooral tegen mensen ga geen rechten gaan studeren, maar eerder iets economisch en het liefst nog technisch. In 2008 studeerde hij af om vervolgens aan de slag te gaan op de Amsterdamse Zuidas. Hier begon hij bij Houthoff Buruma als Business lawyer en startte hij de beroepsopleiding om een echte advocaat te worden. Drie jaar later en een illusie armer kwam hij er toch achter dat dit niet hetgeen was waar hij voor is weggelegd. Sander was toch meer van de generalisatie dan van het specifieke werk en hij maakte de beroepsopleiding dan ook niet af.
Samen met studievriend Jaap Reesema besloot hij om in 2012 een pizza restaurant te beginnen in Amsterdam. In het eerste jaar een groot succes, daarna iets minder. De stijgende vastgoedprijzen bleek een voordeel voor hen en zorgde ervoor dat iemand het huurcontract in 2016 wilde overnemen.
Wanneer we verder kijken naar zijn loopbaan vinden we nog een mooi lijstje met activiteiten:
- Vanaf 2013 redacteur bij Quote
- Sinds 2016 hoofdredacteur van Quote
- In 2018, winnaar van het elfde seizoen van ‘De slimste mens’.
- Sinds 2019 columnist van dagblad de Volkskrant
- Sinds 2019, eigen podcast; ‘Zelfspodcast’
- Sinds 2020, op donderdag talkshow host bij NPO 1 samen met Welmoed Sijtsma
Ondernemer Sander
Zoals hierboven al vermeld is de ondernemer momenteel hoofdredacteur van Quote. In een interview met Villamedia vertelt hij dat hij hier ongeveer 7000 euro bruto per maand mee verdient. Met dit bedrag is hij begonnen en dit gaat ook niet meer omhoog, wel krijgt hij nog een bonus omdat Quote het in 2019 financieel goed heeft gedaan. Een leuk basissalaris natuurlijk, maar wat het echt leuk zal maken zijn de schnabbels die hij nog ernaast doet. Zo presenteerde hij voor WNL het programma Opvolgers, was hij regelmatig te zien bij talkshow programma’s, presenteert hij momenteel samen met Welmoed Sijtsma op donderdag het talkshow programma Op1, is hij columnist bij de Volkskrant en heeft hij de zelfspodcast samen met Jaap Reesema. Al deze activiteiten bij elkaar zullen ervoor zorgen dat hij écht een leuk salaris heeft.
Het belangrijkste van ondernemen vindt de geboren Twentenaar waarde toevoegen. Elke ondernemer moet op een of andere manier waarde toevoegen aan een product of een dienst zodat hij of zij echt aan het ondernemen is. Een simpele pandjesflipper in Amsterdam die een pand opkoopt, een likje verf geeft en vervolgens met een paar ton winst doorverkoopt vindt hij niet echt een ondernemer.
Zelf zit hij ook in het vastgoed sinds de verkoop van zijn aandelenportefeuille. Voordeel van vastgoed tegenover aandelen? Het is tastbaar, je hebt meer controle en je kan er altijd nog zelf in gaan wonen. In Amsterdam bezit hij twee appartementjes; 1 om in te wonen en 1 om te verhuren. Ook investeert hij op het eiland Hvar in Kroatië. Een land waar hij veel is geweest en waar hij erg in gelooft. Hier heeft hij een pand gekocht die hij opknapt en splitst in vier studio’s om te verhuren.
Qua vastgoed is Kroatië maar een moeilijk land. Het land heeft te maken met een corrupt systeem dat geduld vereist, Kroaten hebben een andere mentaliteit met betrekking tot geld verdienen en de jongeren trekken weg. Toch denkt de ondernemer juist daarom dat het daar mogelijk is om waarde toe te voegen in plaats van in Amsterdam te gaan concurreren als vastgoedopkoper met jonge stellen. Zijn Kroatische vastgoedbeheerder heeft een baan dankzij hem en door het pand op te knappen en te verdelen in kleinere studio’s om vervolgens te verhuren via Airbnb zorgt hij ervoor dat er toeristen zitten in plaats van dat het leegstaat. En de economie van Kroatië moet het juist hebben van toeristen. Waarde toevoegen dus.
Het kopen van panden om vervolgens te verhuren is eigenlijk een simpel trucje dat je tot in den treuren kunt herhalen. Je koopt een huis om in te wonen, je koopt een huis om te verhuren en met het rendement uit dát huis koop je weer je volgende huis. Om dit concept tot een succes te maken geeft hij nog een paar aardige tips in dit interview: overweeg eerder 2 goedkope woningen dan 1 duurdere woning; koop vastgoed op plekken waar je in gelooft; gebruik rendement voor de aankoop van nieuw vastgoed; verhuur de panden waar je zelf niet woont.
De elite
Alhoewel veel mensen het niet zouden verwachten van de hoofdredacteur van de Quote beroept Sander zich veelvuldig op de rijken om zich in te zetten voor de maatschappij. Hij verwijt met name de economische elite dat ze zich terugtrekt in hun eigen wereld en daarbij geen oog meer heeft voor wat er zich buiten die wereld afspeelt, laat staan initiatief neemt om iets bij te dragen aan die wereld. Hier schreef Schimmelpenninck ook samen met Zuidas-Predikant Ruben van Zwieten een boek over genaamd; Elite gezocht. Een soort aanklacht tegen de elite met de volgende hoofdpunten: het is tegenwoordig armoedig gesteld met de verbeeldingskracht en de grotere ideeën over de wereld van de elite; de financiële elite leeft in een parallelle werkelijkheid, kinderen krijgen privé onderwijs en ze wonen op afgesloten plekken. Dit is stom, niet Europees en egoïstisch. En als de financiële elite zo onzichtbaar is als nu dan wekt dat wantrouwen. De elite moet meer verantwoordelijkheid nemen voor hun rijkdom en zich meer inzetten voor de maatschappij.
Hier zit ook gelijk de onderliggende gedachte achter Quote. Veelvuldig krijgen ze de vraag wat het hun nou aan gaat wat iemand bezit en waarom ze zich hiermee bemoeien en daarover publiceren. Het punt is dat het geld dat de allerrijksten hebben verdiend uiteindelijk allemaal van ons komt. Het betekent niet alleen dat ze een boot of enorm huis kunnen kopen, het betekent ook dat ze hiermee een zekere invloed hebben en macht mee kunnen uitoefenen. Hierbij kun je dus ook denken aan de mogelijkheden om geen belasting te betalen. Het is dus ook belangrijk om te zien hoe zij hun geld gebruiken en inzetten. Heel terecht dus dat ze het grote geld van de wereld in kaart brengen, volgens Sander Schimmelpenninck.
Schimmelpenninck in het nieuws
Tegenwoordig zien we de graaf ook steeds meer in het nieuws komen. Zijn uitgesproken mening is een reden om veelvuldig uitnodigingen te ontvangen vanuit bijvoorbeeld Hilversum. Er zijn er tegenwoordig maar weinigen die een niet altijd even populaire mening durven te verkondigen. Zo zagen we in het verleden controversiële uitspraken over bijvoorbeeld het feit dat vrouwen meer moeten werken, wat veel stof deden opwaaien. Ook deed Schimmelpenninck laatst nog een uitspraak over het uiterlijk van Yolanthe waar hij haar vergeleek met een kat met down. Wij hebben hier altijd maar gemixte feelings over. Was het stijlvol? Nee. Was het aardig? Nee. Was het nodig? Nee. Was het een wereldramp? Ook niet. Hij deed deze uitspraak bij een podcast die misschien enkele tienduizenden keren wordt beluisterd. Het zijn juist alle mensen die er zo graag schande over willen spreken die ervoor zorgen dat er zo’n groot ding van wordt gemaakt. Wanneer deze mensen het gewoon hadden laten gaan, was het nooit zo’n groot ding geworden, had Yolanthe het nooit gehoord en was niemand beledigd geweest.
Het lijkt ons dan ook niet nodig om iemand gelijk compleet neer proberen te sabelen en in een hoekje proberen te duwen op basis van een aantal fragmenten uit bijvoorbeeld een podcast. We moeten er allang blij mee zijn dat er nog mensen zijn die niet zomaar meelopen met de ‘media elite’ en nog een eigen mening hebben en durven te geven.
Binnenkort komt Schimmelpenninck ook weer op tv als presentator van het programma Dragons’Den met onder andere Nikki Plessen en Won Yip in de jury.
Lees hier meer over Nikki Plessen!
Lees hier meer over Won Yip!