Schoenen verzorging | alle ins- & outs +schoenen poetsen in 5 stappen

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Net zo belangrijk als dat paar brogues of wingtips is de zorg die je in hen investeert nadat ze de schoenendoos verlaten. Dappere strijders tegen alle elementen van regen tot sneeuw, vuil tot puin, schoenen hebben regelmatig liefde nodig om in topconditie te blijven.

Ik ontvang regelmatig vragen van mannen over de basisprincipes van schoenverzorging. Maar waar te beginnen?

Alles wat je wilde weten over schoenverzorging

Beginners, wees niet bang: zelfs de meest eenvoudige en basisverzorging met de juiste producten zal een dramatisch verschil maken in het uiterlijk van je schoenen en hun duurzame kwaliteit.

Hier is bijvoorbeeld een video van The Shoe Care shop die alle basics in vogelvlucht laat zien:

 

Dat gezegd hebbende, een fijn vervaardigd paar schoenen zou gemakkelijk een decennium of langer moeten meegaan – indien goed onderhouden.

Basic, Intermediate en Advanced Shoecare

Zoals veel dingen heeft schoenverzorging verschillende niveaus, van basis tot gemiddeld en geavanceerd, waarbij elk opeenvolgend niveau een breder scala aan producten, tijd, kennis en technieken vereist.

Het zorgproces kan echter eenvoudig worden aangepast aan wat je wilt bereiken en hoeveel tijd je eraan wilt spenderen. Voor sommigen is het een must en voor anderen een hobby.

Alles wat je nodig hebt voor je schoenverzorging

Het is echter belangrijk op te merken dat zelfs de basisschoenverzorging een enorm en merkbaar verschil zal maken in hoe goed je schoenen er elke dag uitzien en ook voelen.

Laat de complexiteit van de intermediate en geavanceerde schoenverzorgingsroutines je niet ontmoedigen.

Het klinkt nu als een echt mannending, maar vrouwen dragen ook steeds meer leren schoenen die ze ook zouden moeten verzorgen.

Vrouwen doen minder aan schoenverzorging

Basic Schoenverzorgingsgereedschap

Verschillende borstels voor schoenverzorging

Schoenpoets producten voor glad leer

Renovateur (leerherstellende was)

We raden aan het te gebruiken als basis voor elke polish of om een ​​zacht patina te geven tussen robuustere glans.

Zo gebruik je een Renovateur:

 1. Verwijder stof en vuil van schoenen.
 2. Breng een kleine hoeveelheid polish aan met een poetsdoek of dauber (minder is meer).
 3. Masseer de polish in het leer met cirkelvormige bewegingen.
 4. Laten drogen en vervolgens buffen met een paardenhaarborstel.

Als het leer bijzonder vuil is, maak het dan eerst schoon met een Cleaning Soap. Ook als je polish voor de eerste keer gebruikt, gebruik je het beste eerst een zeep (hier verderop) om eventuele afzettingen van siliconen, hars of opgehoopte was te verwijderen.

Als het leer is bekrast, vervaagd of geschaafd, gebruik dan liever naast een renovateur ook een cream polish (hier onder) om de kleurverzadiging te herstellen en een zachte glans te geven.

Saphir Renovateur Medaille d’Or is gemakkelijk het meest verkochte product van Saphir en het meest unieke voor het bedrijf.

Gebaseerd op een gepatenteerde formule van bijenwas en nertsolie, het is als vloeibaar goud voor fijn leer en is ongelooflijk effectief in het verstrekken van diepe voeding om leer te beschermen en te herstellen.

Saphir Renovateur is hier verkrijgbaar

Schoenpoets (shoe polish)

Deze crèmepoets is vooral effectief bij het opnieuw kleuren van vervaagd, bekrast of geschaafd leer en biedt tegelijkertijd diepe voeding van het leer om de algehele leergezondheid te behouden en barsten te voorkomen.

Je gebruikt een schoenpoets wanneer je schoenen een beetje lelijke plekken beginnen te krijgen die je wilt opvullen.

Mooie opgepoetste schoenen

Zo gebruik je Cream Polish schoenpoets:

 1. Verwijder stof en vuil van schoenen.
 2. Breng een kleine hoeveelheid polish aan met een poetsdoek of dauber.
 3. Masseer de polish in het leer met cirkelvormige bewegingen.
 4. Laten drogen en vervolgens buffen met een paardenhaarborstel.

Gebruik ook hier eerst een cleaning soap wanneer je schoenen bijzonder vuil zijn.

Dit is vooral belangrijk voordat je schoenpoets voor de eerste keer gebruikt, omdat siliconen- en harsafzettingen van gewone poetsmiddelen de leerporiën afdichten en voorkomen dat je schoenpoets crème het oppervlak binnendringt.

Gebruik ook de Renovateur als basislaag om het leer volledig te voeden en te hydrateren.

Gebruik vervolgens de Cream Polish wanneer opnieuw opvullen en kleuren van de schoen nodig is om vervagend, bekrast of beschadigd leer te repareren. Oh, en kleuren kunnen worden gemengd om de juiste kleur voor jouw schoenen te produceren.

Saphir Pommadier Cream Polish is uniek geformuleerd om een ​​zachte matte patina te produceren (versus de hoogglanzende patina van een wax polish), terwijl het zorgt voor diepe voeding en opnieuw kleuren.

Omdat Saphir’s Medaille d’Or Cream Polish een hoge concentratie aan pigmenten en voedingsstoffen bevat, raden we aan om elke keer dat je je schoenen poetst een crème te gebruiken.

Als je vervolgens meer een statement wilt maken met je schoenen, kun je altijd nog de wax polish op de teen gebruiken waar een glanzende afwerking het beste zichtbaar is.

De unieke samenstelling van Saphir Medaille d’Or Cream Polish maakt het gebruik van een grotere verscheidenheid aan wassen (meer dan zeven), sheaboter, volledig natuurlijke terpentijn op basis van dennen en hoogwaardige pigmenten mogelijk om deze crème de beste en meest effectieve die je ooit zult gebruiken.

Het produceert gegarandeerd een onvergelijkbaar patina terwijl het de algehele gezondheid van het leer beschermt en behoudt.

Bekijk alle kleuren hier bij bol.com

Lees ook: manieren om je schoenen te combineren met je riem

Wax polish (schoenwas)

Een schoenwas of wax polish breng je aan wanneer je een hoogglans effect wil op je schoenen.

Voor zeer formele gelegenheden wordt dit type schoen vaak gedragen, maar je ziet het met de trends ook wel naar meer casual events komen en gaan.

Gebruik een doek of handschoen om schoenpoets in te wrijven

Zo gebruik je een high gloss wax polish:

 1. Verwijder stof en vuil van schoenen.
 2. Breng een kleine hoeveelheid pasta aan met een poetsdoek of watten.
 3. Masseer de wax polish in het leer.
 4. Laten drogen en vervolgens buffen met een paardenhaarborstel.

Maak ook hier eerst de lederen poriën schoon en ontstop ze met behulp van een leer cleaner en ik raad ook zeker aan om voordat je de hoogglans gebruikt eerst de “gewone” schoenpoets creme aan te brengen op de gehele schoen.

Lees ook: dit zijn de 5 verschillen tussen smoking en pak

Saphir Mirror Gloss Wax Polish biedt een hoogglans die meestal wordt geassocieerd met een spiegelende afwerking. De wax polish bevat een hogere concentratie wax dan in cream polish.

Het is geformuleerd met bijenwas (8,6%), dat het leer, plantaardige wassen, die een langdurige glans bieden, voedt en verzacht, en minerale wassen, die waterbestendigheid bieden.

De wassen worden opgelost in een volledig natuurlijke terpentijn op basis van dennen die diep in het leer doordringt om deze wassen en andere voedingsstoffen te leveren. Deze wax is van zo’n hoge kwaliteit dat het zelfs lekker ruikt!

Bekijk de Saphir Gloss was hier

Cleaner (leer reiniger)

Bij echt veel vuil en vlekken, of voordat je de eerste keer schoenpoets aan gaat brengen heb je een krachtige reiniger nodig voor het verwijderen van vlekken en diepgaande reiniging van de poriën van glad leer, en het verwijderen van hars-, siliconen- en vuilafzettingen die anders leer zouden verstoppen of afdichten en tot barsten zouden leiden.

Nadat eerdere afwerkingen van schoenpoets en siliconenafzettingen volledig zijn verwijderd, kunnen de schoenpoetsmiddelen diep in het leer doordringen om essentiële voedingsstoffen en voeding te leveren.

Na gebruik is het belangrijk om meerdere lagen polish aan te brengen om de beschermende waxafwerking opnieuw op te bouwen.

Zo gebruik je een leer reiniger:

 1. Aanbrengen met een katoenen doek, wrijven in cirkelvormige bewegingen.
 2. Stop zodra de doek geen kleur of glans meer heeft.
 3. Verwijder eventuele resterende reiniger met een licht vochtige schone poetsdoek.

BIOnyx leerreiniger is ongelooflijk effectief. Nadat eerdere polijstmiddelen zijn verwijderd, is het belangrijk om de beschermende waslaag opnieuw op te bouwen met behulp van eerst een renovateur (om de voeding te herstellen) en vervolgens meerdere lagen cream polish aan te brengen.

Het is niet goed om een reiniger te gebruiken telkens wanneer je jouw schoenen poetst. In plaats daarvan, reserveer het voor uitgebreide reinigingen een tot drie keer per jaar.

Gebruik een Cleaning Soap (hieronder) voor een mildere reiniging.

BIOnyx is hier te koop

Cleaning Soap (leer zeep)

Reinigingszeep wordt gebruikt om afgewerkt leer schoon te maken voorafgaand aan het polijsten.

Deze niet-alkalische, oplosmiddelvrije formule is zacht voor afgewerkt leer, maar effectief bij het verwijderen van polijstophopingen en vuil, waardoor het leer zijn natuurlijke uiterlijk herstelt en poriën worden geopend voor polijsten.

Gebruikt voor het aanbrengen van poetsmiddelen of zelfs de renovateur, opent het de poriën van het leer waardoor de penetratie van kleur en de afgifte van voedingsstoffen wordt vergemakkelijkt.

Zo gebruik je een leer zeep reiniger:

De Famaco Saddle Soap is een milde formule en geschikt voor gebruik vóór normaal polijsten. Gebruik Saphir Reno’Mat voor een agressievere reiniging. Het is geschikt voor alle fijne leersoorten – van op maat gemaakte schoenen tot bagage en banken.

De zeep bevat voedingsstoffen die helpen voorkomen dat het leer na gebruik uitdroogt. Het is echter altijd aangewezen om het gebruik ervan op te volgen met een renovateur en crème schoenpoets.

Famaco Saddle Soap is hier verkrijgbaar

Schoenranden repareren met herstellende opvullingscrème

Een herstellende opvullingscrème is een op hars gebaseerde recoloring-crème die wordt gebruikt om diepe vlekken, krassen en zelfs brandplekken van sigaretten op glad leer te herstellen.

Het bevat alleen hars en geconcentreerd pigment en is zeer gemakkelijk te gebruiken.

Vanwege de harsbasis is het zeer effectief wanneer het wordt gebruikt als randhersteller, omdat het niet kan worden gemorst (zoals traditionele vloeibare kleurstoffen), gemakkelijk met de vinger kan worden aangebracht en niet op kleding kan vlekken.

Als een herstellende randcrème kan het worden gebruikt om diepe vlekken en schade aan leer te repareren die anders door traditionele lakken niet zou kunnen worden bedekt.

Zo kun je je schoenranden en diepe vlekken repareren:

 1. Reinig het gebied waar je van plan bent de hars aan te brengen
 2. Breng met je vinger aan op kleine gebieden tegelijk.
 3. Laat drie tot vijf minuten drogen.

De Saphir Renovatrice is de herstellende schoenreparatie die het beste resultaat oplevert. Ook deze hars wordt geleverd in verschillende kleuren om bij je schoen te matchen en kleuren kunnen worden gemengd om elke gewenste tint te bereiken.

Kan worden verwijderd met de diepe reiniger die ik hierboven heb besproken en let op, het is geen vervanging voor traditionele schoenpoets. Je brengt dit aan als basislaag.

Bedoeld voor gebruik op kleine plekken.

Check de meest actuele prijzen hier bij Amazon

Lees ook: meer comfort met Xsensible herenschoenen

Schoenverzorgingsproducten voor speciale leersoorten

Shell cordovan schoenpoets crème

Van de buitenkant lijkt shell cordovan vrij veel op elk ander schoenleer – glad, glanzend en rijk gekleurd in de kleuren bordeaux, bruin en zwart – maar het heeft een aantal unieke eigenschappen die het ideaal maken voor herenschoenen.

Het is ook een veel zeldzamer en arbeidsintensiever leer dan koeienhuid.

Wat is Shell Cordovan?

Shell cordovan is de naam voor een specifiek stuk leer van paardenhuid. De “shell” verwijst naar het achter gedeelte van de huid. De naam “cordovan” is afgeleid van de stad Cordoba en betekent “van Cordoba”; samen verwijzen de termen naar dit specifieke type paardenleer.

Shell cordovan komt uit slechts een klein deel van de paardenhuid. In tegenstelling tot ander leer is de schaal een membraan in het midden van twee opperhuidlagen in het achterste gedeelte van een stuk paardenhuid.

Het achterhandgedeelte van de huid gebruikt voor shell cordovan begint op ongeveer 24 ″ van de staart en strekt zich 24-28 ″ uit aan beide zijden van het paard. De exacte grootte is afhankelijk van het specifieke paard.

Kenmerken van Shell cordovan

Shell cordovan is uitzonderlijk duurzaam. De poriën zijn zo dicht op de achterhand van een paard dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog. De huid is van nature bestand tegen water (hoewel niet ondoordringbaar) en strekt zich uit. In plaats van te kreuken, komen er rimpelingen in shell cordovan.

Omdat kreuken kan leiden tot scheuren in het leer, helpt de neiging om te rimpelen in plaats van kreuken het oppervlak van het leer en de algehele levensduur van de schoen te behouden.

Bovendien veroudert shell cordovan zeer goed en ontwikkelt het een bijzonder mooie patina na verloop van tijd. Een goed verzorgd paar schoenen kan echt een leven lang meegaan.

Het is echter een misvatting om te denken dat deze schoenen voldoende verzorging hebben aan af en toe oppoetsen met een katoenen poetsdoek.

Het leer zelf accepteert niet zo goed kleurstof, dus het wordt meestal gevonden in donkere tinten bruin, zwart en wat bekend staat als “cordovan” -kleur, wat een donkere bordeauxrode kleur is.

Saphir Creme Cordovan Medaille d’Or Cream Polish is speciaal ontwikkeld om de strakke poriënstructuur te behouden en te beschermen die uniek is voor cordovan leer.

In plaats van een op terpentine gebaseerd oplosmiddel, dat de poriën van het leer kan uitbreiden, gebruikt het Neatsfoot Oil om het leer te penetreren en voedingsstoffen af ​​te leveren terwijl het meer dan zeven soorten was bevat.

De kleuren kunnen worden gemengd om een ​​breed scala aan afwerkingen te produceren die precies bij jouw dure cordovan schoenen past.

Zo gebruik je cordovan schoenpoets:

 1. Verwijder stof en vuil van schoenen.
 2. Breng een kleine hoeveelheid schoenpoets aan met een poetsdoek of dauber (minder is meer).
 3. Masseer de polish in het leer met cirkelvormige bewegingen.
 4. Laten drogen en vervolgens buffen met een paardenhaarborstel.

Hoe kun je zien of het leer shell cordovan is?

De beste manier om te zien of het leer shell cordovan is, is om te kijken waar zich vouwen op de bovenkant van de schoen vormen. Als er micro-breuken zijn, dan is het bovendeel absoluut leer. Als de vouwen eruitzien als rimpelingen, zonder kleine scheurtjes, dan is het shell cordovan.

Bekijk de Saphir Cordovan schoenpoets hier bij Amazon

Verzorging voor exotische reptielen huiden

Er bestaan ook verzorgingsproducten speciaal samengesteld om essentiële voeding en bescherming te bieden voor exotische huiden, waaronder hagedis, krokodil en slang.

Normale crèmes en poetsmiddelen zijn niet geschikt voor deze fijne huiden.

Zo verzorg je je schoenen of accessoires van reptielen leer:

 1. Verwijder stof en vuil van schoenen met een paardenhaarborstel. De schubben van deze leersoorten verzamelen gemakkelijk stof; daarom is het essentieel om het goed af te borstelen alvorens het leer te voeden met een polish.
 2. Als het leer erg vuil is, met name rond de gewrichten van de schubben, gebruik dan eerst een leer-reinigingszeep. Een formulering zonder oplosmiddelen beschadigt het leer niet.
 3. Masseer de crème voor reptielenleer royaal in het leer met een poetsdoek met cirkelvormige bewegingen.
 4. Als je de schoenen gaat opbergen, laat dan de crème op het leer zitten en poets hem later af voordat je hem draagt. Als je de schoenen meteen gaat dragen, poets dan af met een paardenhaarborstel.

Saphir Reptan Beauty Milk kan bijvoorbeeld worden gebruikt op alle exotische leren en is geschikt voor zowel exotische schoenen als lederen accessoires.

Als je je exotische schoenen voor langere periords gaat bewaren, laat dan een lichte laag van de beauty milk op het leer en bewaar in een doos op een koele, donkere plaats.

Dit helpt de huid te beschermen tegen uitdroging tijdens opslag. Wanneer je klaar bent om de schoenen weer te dragen, poets je af met een paardenhaarborstel.

Leer verzorging voor Suède en Nubuck schoenen en accessoires

Suède shampoo reiniger

Goede reinigers voor suède leer zijn op basis van speciale oplosmiddelen voor suède, nubuck en textiel. Dit maakt ze zeer effectief bij het verwijderen van ingebed vuil en herstelt de afwerking van het leer.

Het kan ook effectief worden gebruikt met grotere accessoires van suède leer en niet alleen voor schoenen.

Zo reinig je suède leer schoenen:

 1. Verwijder vuil van het suède met een suède borstel
 2. Gebruik de Gommadin Suède Eraser om moeilijke, ingebedde vlekken te verwijderen
 3. Verdun de shampoo in een kleine kom met water in ongeveer 50/50 verhouding
 4. Gebruik de meegeleverde borstel bij het product of een grote dauber om de schoen te wassen
 5. Spoel de suède schoen onder de kraan en schrob met de dauber om alle resterende shampoo te verwijderen
 6. Herhaal indien nodig
 7. Droog de schoen met een handdoek en laat drogen
 8. Nadat de suède schoen is opgedroogd, moet je het leer weer wat opfraaien met de suède borstel

De oplosmiddelen in de Omni’Nettoyant van Saphir zijn zeer effectief bij het vernieuwen van de afwerking van suède naast het reinigen.

De Omni kan ook worden gebruikt om textielschoenen te reinigen, zoals slippers van kasjmier, wol of linnen.

Deze shampoo is hier verkrijgbaar bij Amazon

Suède vlekkenverwijderaar

Een vlekkenverwijderaar verwijdert vlekken, watervlekken en vaste vervuiling van suède en nubuck om de originele afwerking en textuur van je schoenen te herstellen.

Zo maak je moeilijke vlekken op suède schoon:

 1. Verwijder vuil van het suède met een suede borstel
 2. Wrijf de vlekkenverwijderaar op plaatsen die moeten worden behandeld
 3. Wanneer je klaar bent, verwijder je het resterende product met een suèdeborstel

Het gebruik van de vlekkenverwijderaar lijkt veel op het gebruik van een potloodgum: identificeer de droge vlek die je probeert te verwijderen, neem dan de gum en wrijf deze met matige tot stevige druk in de vlek.

Borstel schoenen uit met paardenhaarborstel. Je zult niet zien hoe effectief de suède gum is zonder een suède reinigingsborstel te nemen en de witte resten die de gum achterlaat weg te vegen.

Borstelen voltooit het proces van het verwijderen van de droge vlek en pluist de plek weer op tot zijn originele look, waardoor je als-nieuwe suède schoenen overhoudt.

De grove textuur van de Saphir Gommadin Eraser schuurt vlekken en glansvlekken van de schoenen terwijl deze tijdens het dragen kunnen ontstaan.

Het verandert de kleur van je schoenen niet.

Zo’n vlekkenverwijderaar is echt bedoeld voor specifieke behandeling van nare plekken zodat je er niet mee rond hoeft te lopen, terwijl een suède shampoo wordt gebruikt voor regulier onderhoud van de hele schoen.

De Saphir Eraser is hier te koop

Beschermende spray voor suède en ander leer

Een spray wordt gebruikt voor het beschermen, waterdicht maken en het bieden van een anti-vlekbehandeling voor alle leer-artikelen, suede, nubuck en textiel.

Zo gebruik je een beschermende spray voor suède:

 1. Reinig het oppervlak van vuil met een suèdeborstel of, indien van toepassing op glad leer, een paardenhaarborstel
 2. Schudden voor gebruik
 3. Spray het oppervlak van de schoen met een kleine hoeveelheid vanaf een redelijke afstand
 4. Laat drogen en, indien gebruikt op suède, borstel met een suède borstel

In tegenstelling tot andere waterdichtingsproducten bevat Saphir Super Invulner geen siliconen. Het is net als “Scotchguard” maar gebruikt een non-siliconenformule, veilig voor luxe leer en textiel.

De Super Invulner kan worden gebruikt om elk materiaal waterdicht te maken, inclusief suede, glad leer en textiel. Wanneer water niet langer pareltjes vormt op je schoen is het tijd om de spray opnieuw aan te brengen.

Check prijzen hier bij Amazon

Suède & Nubuck renoverende spray

Een renoverende spray reinigt, kleurt en maakt suède en nubuck gelijk een beetje waterdicht. Het bevat amandelolie om het zijdeachtige uiterlijk van suède te herstellen, terwijl het wordt beschermd tegen watervlekken.

Zo gebruik je een suède herstellende spray:

 1. Schudden voor gebruik.
 2. Verwijder vuil van het suède met een suèdeborstel.
 3. Spray het oppervlak van de schoen met een kleine hoeveelheid vanaf een redelijke afstand.
 4. Laten drogen en borstelen met een suèdeborstel.

Saphir Renovateur Suede Spray is uitstekend in het herstellen van de kleurverzadiging en glans van suede schoenen, je moet het vanwege de ingrediënten alleen niet binnenshuis gebruiken.

Hoewel het enige waterpoofing-bescherming biedt, raad ik wel aan om ook de Saphir Super Invulner naderhand te gebruiken voor verbeterde waterdichtingbescherming.

Dit product bevat geen siliconen en is volkomen veilig voor de duurste suède en nubuckschoenen.

Een renovateur bevat wel kleur dus stem hem af op de kleur van je schoen.

Verschillende kleuren zijn hier verkrijgbaar

Zo poets je schoenen in 5 stappen

Elk paar lederen schoenen moet regelmatig worden gepoetst om er goed uit te zien. Als je je schoenen niet minstens om de paar maanden oppoetst, maken je doffe schoenen geen goede indruk.

Een mooi paar gepolijste schoenen is een van de belangrijkste details die mannen over het hoofd zien. Onderscheid jezelf door te leren hoe je jouw schoenen kunt laten stralen!

Poets je schoenen in 5 stappen

Reinig je schoenen met een vochtige doek

Verwijder eerst oppervlakkig vuil met een vochtige (maar niet natte) poetsdoek om de schoen voor te bereiden op het polijsten.

Als de doek de kleur van het leer verandert, is het te nat.

Breng schoenpoets aan

Dan is het tijd om de schoenpoets in de juiste kleur aan te brengen.

Schoenpoets is ideaal om het bovendeel verder te conditioneren, kleurverlies door slijtage en reiniging te herstellen, en ook om een ​​matte glans toe te voegen.

Selecteer eerst een kleur die het beste bij je past:

 1. een tint lichter dan de bovenkant om de bestaande bovenste kleur te behouden
 2. exact dezelfde tint om zo nodig krassen te vullen of helemaal donker te worden, of
 3. een tint donkerder om de bestaande bovenste kleur donkerder te maken.

Om de polish op het bovendeel aan te brengen, gebruik je een schone poetsdoek om een ​​zeer kleine hoeveelheid crème te pakken. Breng vervolgens de polish op de bovenkant met de doek in een cirkelvormige beweging met lichte tot matige druk aan.

Afpoetsen met een paardenhaarborstel

In het ideale geval laat je de schoenpoets in de loop van 1 uur volledig drogen, vooral als er kleur moet worden toegevoegd aan de bovenkant.

Maar als je geen uur hebt, zou een paar minuten voldoende moeten zijn om de polish te laten drogen.

Zodra de polish is opgedroogd, borstel je het bovenwerk met een paardenhaarborstel met behulp van stevige zijwaartse bewegingen met lichte druk.

In dit stadium is een zachte afwerkingsborstel van paardenhaar ideaal, omdat deze het beste werk levert om een ​​glans te produceren zonder waxen te verwijderen.

Deze cyclus moet twee tot drie keer worden herhaald om de afwerking op te bouwen of meer of minder als dat nodig is.

Breng Wax Polish aan

Als een matte glans de voorkeur heeft, is het niet nodig om verder te gaan. Als echter een glanzende schoen gewenst is, is een luxe Wax Polish ideaal.

Vanwege de hoge concentratie verschillende wassen in een Wax Polish is deze ideaal alleen gebruikt voor de teen en hiel.

Als je wax polish op de bovenkant van de schoen aanbrengt waar de schoen buigt, kan de wax barsten en een witte waas produceren (als dit gebeurt, verwijder dit met leer reiniger).

Begin met het aanbrengen van een dunne (minder is meer!) laag wax polish, in dezelfde tint als de eerder geselecteerde schoenpoets, met een schone doek in een cirkelvormige beweging met lichte tot matige druk.

Laat de waxpoets volledig drogen.

Poets de Wax Polish op met een paardenhaarborstel

Zodra de was is opgedroogd, borstel je het bovenwerk met een paardenhaarpolijstborstel met behulp van stevige zijdelingse bewegingen met lichte druk.

Zorg ervoor dat je alle vouwen of oneffenheden in het bovenwerk grondig poetst om de ongewenste opeenhoping van was in de loop van de tijd te voorkomen.

Deze cyclus kan indien nodig worden herhaald om het gewenste glansniveau te bereiken.

Schoen onderhoud leer

Dagelijkse schoenverzorging is veel minder tijdrovend dan het klinkt en het levert veel waar voor je tijd op.

Dagelijkse verzorging kan een hele hoop helpen om een ​​groot aantal schoenen er ongelooflijk uit te laten zien, bijna alsof ze net vers uit de schoenendoos waren gekomen, voor weer de komende jaren.

Het proces kan worden onderverdeeld in twee basiscategorieën:

Ochtendverzorging

Gebruik ALTIJD een schoenlepel!

Er zijn maar weinig dingen die het uiterlijk van een goed paar schoenen bederven, zoals de versleten, ingeklapte hielkap die ontstaat wanneer een man gewoon zijn voeten in een paar schoenen duwt.

Welnu, het kan gemakkelijk worden voorkomen. Gebruik altijd een schoenlepel wanneer je ’s ochtends een paar schoenen aantrekt.

Een schoenlepel is een eenvoudig hulpmiddel waarmee een heer zijn schoenen gemakkelijk kan aantrekken zonder de hielkap te beschadigen.

Ja, het lijkt in het begin misschien wat lastig of zelfs overdreven, maar je schoenen zullen je bedanken.

In feite is er nooit echt een geval waarin een schoenlepel niet moet worden gebruikt (met uitzondering van laarzen, die het meestal niet nodig hebben).

Als je toevallig zonder schoenlepel bent, of als je bent vergeten er een in je koffer te pakken, kan een rijbewijs, kamersleutel, creditcard of zelfs gevouwen papier worden gebruikt.

Borstel met een paardenhaarborstel

Een paardenhaarborstel kan worden gebruikt om stof te verwijderen dat zich heeft afgezet sinds je voor het laatst deze schoenen droeg. Het enige dat nodig is, is een zeer zachte, korte poetsbeurt om ze er weer netjes uit te laten zien voor de dag.

Gebruik een katoenen doek (of een katoenen schoenenzak als een doek niet handig is) om de gewenste glans terug in het leer te wrijven om je schoenen weer zacht te laten glanzen.

Als schoenen goed zijn onderhouden, moeten er resten was achterblijven in de poriën van het leren bovenwerk.

Een zacht polijsten in de ochtend verzacht deze wassen, waardoor een mooie, zachte patina op de schoen wordt hersteld.

Avondverzorging

Na een dag van blootstelling aan de elementen, van slecht weer tot vuil en stof, hebben je schoenen aardig wat te verduren gehad.

Om ervoor te zorgen dat ze zo ongeschonden mogelijk de volgende dag weer dienst kunnen doen, moeten ’s avonds een paar snelle maar cruciale taken worden uitgevoerd.

Een nachtelijke schoenverzorgingsroutine is essentieel om te voltooien voordat je dat paar wegzet voor een volgende dag.

LAAT Schoenen ademen, voeg dan schoenspanners toe

Als je de luxe van tijd hebt, geef je schoenen dan ook een adempauze en laat ze 15 minuten luchten nadat je ze hebt uitgedaan.

Schoenverzorging is een belangrijk onderdeel van de tools van de man

Overdag absorberen de binnenvoering en binnenzool een aanzienlijke hoeveelheid zweet van de voet.

Door schoenen te laten ademen nadat ze zijn verwijderd, kan het grootste deel van dit vocht verdampen voordat schoenspanners worden ingebracht.

Een schoenspanner is een apparaat dat de contouren van een voet nabootst en helpt de vorm van een paar schoenen te herstellen en te behouden wanneer ze niet in gebruik zijn.

Het verzacht ook het rimpelen van leer dat kan optreden als gevolg van slijtage.

Spanners gemaakt van ceder, in tegenstelling tot plastic of metaal, zijn ideaal, over het algemeen prima en hebben het voordeel van zowel beperking van de geur als absorptie van eventueel achtergebleven vocht aan het einde van de dag.

Elk paar leren schoenen moet worden bewaard met schoenspanners. Als je niet voor elk paar schoenen hebt, gebruik ze dan op de schoenen die het laatst zijn gedragen en wissel ze af.

Borstel met een paardenhaarborstel

Net als in de ochtendroutine, zal een tweede zachte poetsbeurt met een paardenhaarborstel werken om vuil of vlekken die zich gedurende de dag hebben opgehoopt te verwijderen.

Als er harde vervuiling is opgetreden die niet kan worden verwijderd door borstelen, maak deze dan schoon met een vochtige doek.

Dek ze af met een doek of een schoenenzak

Een schoenentas of stoffen hoes voorkomt ophoping van stof of vuil, wat uitdroging kan veroorzaken, waardoor je schoenen stofvrij zijn de volgende keer dat je ze draagt.

Een stoffen of katoenen schoenentas is met name essentieel voor die schoenen voor speciale gelegenheden in je kast die minder aandacht en minder vaak gedragen worden dan die die bijna dagelijks worden gedragen.

En zo simpel is het. Twee sets ABC’s voor ochtend en avond, plus twee tot drie minuten, is alles wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat die schoenen netjes blijven.

Een beetje onderhoud helpt je schoenen jarenlang gezond, mooi en in topconditie te houden.

Suède schoen onderhoud

Suède schoenen zijn zonder twijfel de gemakkelijkste schoenen om te onderhouden. Met de juiste zorg moet een goed paar schoenen gemaakt van hoogwaardig suede er tientallen jaren goed uit kunnen zien.

Het probleem dat de meeste suède tegenkomt, is het vinden van suède verzorgingsproducten van hoge kwaliteit. Met de juiste producten is suede eigenlijk ongelooflijk gemakkelijk om voor te zorgen.

De meeste mensen gooien hun suède schoenen niet weg vanwege echte schade, maar vaak alleen omdat ze vuil zijn geworden. Maar met de juiste zorg en onderhoud, kun je je suède schoenen jarenlang mooi houden!

Deze tutorial biedt een overzicht van eenvoudige dagelijkse trucs om je suède schoenen er geweldig uit te laten zien!

Ochtendschoenverzorging voor suede

Gebruik ALTIJD een schoenlepel

Net als bij je ochtendroutine voor kalfsleer, gebruik altijd, altijd, altijd een schoenlepel wanneer je in je schoenen schuift.

Met een schoenlepel kan een man gemakkelijk zijn schoenen aantrekken zonder de hiel te beschadigen.

Borstel met een suede borstel

Nadat je je schoenen hebt aangetrokken, geef je ze een goede poetsbeurt met een suèdeborstel. Het is echt moeilijk om te hard te poetsen dus je kunt best wat wat kracht zetten achter je poetsbeurt.

De stijve borstel van een suèdeborstel dringt door de pluisjes en verwijdert vuil of roetophopingen. Het pluist ook de buitenkant opnieuw, waardoor een goed verzorgde suède look wordt hersteld, ongeveer op dezelfde manier als een stofzuiger doet met tapijt.

Avondschoenverzorging voor suede

Dankzij de textuur van suede kan het na een lange dag gemakkelijk vuil en roet ophopen. Nogmaals, het belangrijkste onderdeel van iemands avond routine voor schoenverzorging voor suede moet zijn om het leer goed uit te borstelen. Dit verwijdert vuil en houdt het suède schoon en fris.

En ook hier, als je de tijd hebt, laat je schoenen dan 15 minuten ademen nadat je ze hebt uitgedaan en zet ze weg met houten schoenspanners om de vorm te behouden en vocht te onttrekken.

Borstel met een suede borstel

Nadat schoenspanners zijn geplaatst, geef je schoenen een krachtige poetsbeurt met een goede suèdeborstel.

Als er enige vervuiling is die een suèdeborstel niet kan verwijderen, gebruik dan Saphir’s Gommadin Suede-gum als “vlekkenreiniger”.

Suede schoenen grondig schoonmaken

Reinig droge vlekken met Saphir Gommadin Suede gum

De eerste stap is om eventuele droge of moeilijke vlekken te verwijderen met de Gommadin Suede Eraser.

Dit is een optionele stap en je hoeft alleen maar het suede te bekijken en te inspecteren om te zien of er hardere vlekken zijn die eruit zien alsof ze bovenop het echte suede zitten.

De Gommadin Suede Eraser heeft kleine filamenten waarmee je echt in het suede kunt komen en die er een beetje af kunt borstelen. Probeer de vlekken uit te wrijven met matige tot stevige druk.

Shampoo en diep reinigen van het suede

De volgende stap is om vervolgens het suede te wassen met een suede shampoo. Dit is veilig te gebruiken op suede, Nubuck en textiel, en is een fantastische en allesreiniger.

Het gaat echt in het leer komen, vuil verwijderen en het helpt om de kleur bijna te vernieuwen en die lichte patina te herstellen die je van suède schoenen verwacht.

Schud de shampoo, zoals deze Saphir Omni Nettoyant, en giet wat in een bak met water. Je wilt het verdunnen, twee tot één of drie op één zou voldoende moeten zijn.

Neem je dauber en wrijf het in en shampoo de schoenen behoorlijk krachtig, spoel dan de schoenen met water.

Krant invoegen en laten drogen

Je gaat de kleur van het suede zien veranderen als het water het suede begint te verzadigen. Dat is volkomen normaal.

Het is absoluut veilig en goed om je suède schoenen nat te maken, dus maak je geen zorgen over het water.

Nadat je de schoenen krachtig hebt gewassen met de Saphir Omni Nettoyant, is de volgende stap om de schoenen vervolgens te vullen met papier zodat ze hun vorm behouden en ’s nachts drogen.

Je zou een schoenspanner kunnen gebruiken, maar de krant werkt beter omdat dat zal helpen een deel van het water te absorberen dat de schoenen hebben opgenomen.

Reinig de schoenen met een suède reinigingsborstel met hoornrug

De volgende stap is om het suede opnieuw te borstelen met een suèdeborstel.

Nu is de reden waarom dit belangrijk is, net als wanneer je tapijt wast, elke keer dat je water op suède doet, zul je in principe de mooie pluis laten instorten.

Dus je moet het opnieuw borstelen met een suèdeborstel om die schoen opnieuw te pluizen. Je kunt een grote suèdeborstel met hoornrug gebruiken en met gemiddelde tot stevige druk gewoon het suede uitborstelen.

Conditioneer en renoveer de kleur met Saphir Renovateur Conditioneringsspray

Nu heeft Saphir Medaille d’Or een ongelooflijk product, het is de Renovating Suede en Nubuck Spray en het is het enige product op de markt dat daadwerkelijk suede zal conditioneren.

Het gebruikt een amandelolie om het suède daadwerkelijk te verzorgen en te voeden om het zacht te houden. En dan is het ook verkrijgbaar in vier kleuren: neutraal, zwart, lichtbruin en donkerbruin.

Je wilt gewoon je schoenen naar buiten brengen en vervolgens de schoenen op een afstand van ongeveer 20cm spuiten met de juiste kleur en vervolgens 30 tot 45 minuten laten drogen.

Waterdicht en bescherm suède met Super Invulner Waterdichtingsspray

De Super Invulner Medaille d’Or Spray is veilig om te gebruiken op echt hoogwaardige suedes. Het maakt geen gebruik van schadelijke siliconen om de waterdichting te produceren.

De Super Invulner wordt op dezelfde manier aangebracht als de Renovating Suede Spray. Je wilt deze gewoon meenemen naar buiten en vervolgens de schoenen op een afstand van ongeveer 12 inch spuiten en vervolgens 30 tot 45 minuten laten drogen, en dan ben je klaar.

Dek af met een doek of een schoenenzak

Een schoenentas of stoffen hoes voorkomt ophoping van stof of vuil, wat uitdroging kan veroorzaken, waardoor je schoenen stofvrij zijn de volgende keer dat je ze draagt, helemaal wanneer je ze niet vaak aan hebt.

De juiste verzorging van suède gaat een heel lange weg om je suede er geweldig uit te laten zien. Ik denk dat je verrast zult zijn hoe groot het verschil is met deze eenvoudige methoden bij het onderhoud van je suède schoenen.

Mijn opa heeft me veel dingen geleerd, nog van voor de wegwerp economie. Schoenpoetsen was er jammer genoeg niet één van maar de verzorging van belangrijke dingen zeker wel!

Opa legt uit hoe schoenenpoetsen moet

Lees meer: nette sneakers, kunnen ze voor kantoor?

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.