De 6 verschillende soorten colbert stijlen | van double breasted tot blazer

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie
Er is een overvloed aan pakstijlen, elk met verschillende niveaus van formaliteit. Van casual sportjacks tot tailcoats, dit zijn de vijf meest voorkomende stijlen van colbertjes en hoe ze moeten worden gedragen.

Een pak maakt van iedereen een bruidegom 8

Stijl Afbeeldingen
Netjes: Pak – Colbert Single Breasted Pak colbert single breasted(bekijk meer opties)
Echt Engels: Pak – Colbert Double Breasted Double breasted pak colbert(bekijk meer opties)
Speciale gelegenheid: Diner colbert of smoking Smoking of dinerjas(bekijk meer opties)
High class events: Tailcoats Wanneer draag je tailcoats als colbert stijl
Sportief en casual: Sportsjacket Sportscoat met patch zakken(bekijk meer opties)
Gemakkelijk te combineren: Blazer Een blazer moet donkerblauw marine zijn(bekijk meer opties)

6 soorten colbert stijlen

De 6 verschillende soorten colbert stijlen

Pak: colbert single en double breasted

Een basic colbert kan worden gedragen als onderdeel van een tweedelig of driedelig pak, en pure wol of wollen melanges zijn de beste kwaliteit stoffen om naar te zoeken.

Dit is een meer informele kledij, wat betekent dat er, in tegenstelling tot een smoking, minder regels zijn met betrekking tot details zoals de revers en zakken.

De details

Meestal hebben deze jassen een ingekeepte revers, die af en toe een piek heeft, en ze zijn gemaakt in stijlen met enkele en dubbele rij knopen.

Een basic colbert heeft meestal flapzakken en een smal borstzakje aan de rechterkant (boven de klepzak). De mouwen zijn afgewerkt met een effen zoom of een manchet.

Dit colbert van Suitable is een single breasted colbert als onderdeel van een heel pak (single breasted zie je veel vaker dan double breasted):

Hoe moet je een colbert van een pak dragen?

Het pak is zonder twijfel het enige item in de garderobe van een man dat de stijl van een man weerspiegelt.

Elke man moet minstens één pak hebben dat zowel klassiek stijlvol is als perfect past.

Een goed pak doet een man er slanker, langer en sterker uitzien.

Wie wil dat niet!

Een aanzienlijk deel van wat een pak er goed uit laat zien bij een man, is de constructie en het uiterlijk van het colbert.

Colberts met enkele knoop of double breasted – wat is het verschil?

Een colbertje met enkele rij knopen heeft twee helften die aan de voorkant samenknopen. Dit is de meer klassieke stijl en is overal verkrijgbaar en wijd gebruikt.

Het aantal knopen op een enkel breasted jasje varieert van één tot vier. Standaard jasjes met enkele borst hebben twee of drie knopen met een inkeping.

Een jas met dubbele rij knopen, of double breasted, is formeler dan een jas met enkele rij knopen. Deze jassen hebben vier, zes of acht knoppen aan de voorkant met zes als standaard.

Deze van Selected Homme bij Miinto is bijvoorbeeld een heel stijlvol double breasted colbert:

Piekrevers zijn een bepalend kenmerk van deze jassen en helpen de schouders te accentueren.

Een jas met dubbele rij knopen heeft extra stof die van links naar rechts kan worden omgeslagen.

Het versschil tussen single breasted en double breasted colberts

Het tekort aan stoffen tijdens de wereldoorlogen en de populariteit van jassen met enkele rij knopen bij terugkerende oorlogsveteranen maakten kostuums met dubbele rij knopen een zeldzaamheid.

Aantal knopen aan je colbert

De regels van colbert knopen welke doe je open en dicht

De keuze is tussen een, twee of drie knoppen aan de voorzijde. Voor de meeste mannen zijn twee knopen op een colbert het beste.

Een woord over de regels voor het dichtknopen van een jasje met enkele rij knopen:

Sack versus gestructureerd versus getailleerd colbert

De term silhouet verwijst hier naar de vorm of snit van een colbert.

De vorm van een kledingstuk bepaalt de toon van je uiterlijk. Er zijn drie basissilhouetten voor een colbert:

  1. Sack colbert: Zoals de naam al doet vermoeden, is het een vormloos jack met smalle schouders. Het jasje hangt aan het lichaam, presenteert een klassieke vorm voor iedereen die zich wil mengen in de menigte terwijl het de vorm van de drager verbergt. Vaak gedragen door gezette mannen of leraren (sorry leraren).
  2. Gestructureerde silhouet colbert: beïnvloed door het militaire uniform. Dit is het meest formele silhouet voor een colbert. De schouders zijn gewatteerd en de taille is wat ingenomen waardoor de drager een bijna zandloper uitstraling heeft.
  3. Getailleerd silhouet-colbert: dit silhouet is geschikt voor mannen die in vorm zijn. Het heeft een getailleerde pasvorm en wordt vaak geassocieerd met Italiaanse snede. Met minimale vulling wordt de houding verbeterd door het gebruik van hoge armsgaten.

De constructie van de schouder moet een aanvulling vormen op de lichaamsbouw. Voor hellende schouders is mogelijk padding nodig om het gebied op te liften.

Een man met smalle schouders en extra gewicht rond het middengedeelte vereist een iets uitgebreid horizontaal schoudergebied. Een lichaam met een sterke V-vorm kan sterke schouders overslaan in een colbert voor meer balans in het algehele uiterlijk.

Een goede schouderconstructie zakt niet over de schouderlijn en is groot genoeg om onbeperkte bewegingen van de armen mogelijk te maken.

De Italianen geven de voorkeur aan een zachte ongestructureerde schouder. De Engelsen houden van een beetje vulling in de schouders, waardoor een zachte bult op de schouderlijn ontstaat.

Notch versus piek versus sjaalrevers

Revers moeten altijd een afspiegeling zijn van de verhoudingen van de jas. Een brede revers op een colbert past bij een goed geproportioneerde man.

Dezelfde revers op een kleinere man zal zijn frame juist verkleinen.

De revers moet zich uitstrekken tot ongeveer het midden tussen de kraag en de schouders.

Er zijn drie veel voorkomende soorten revers:

Soorten colbertzakken

Een standaardkenmerk van een colbert is een zak aan de linkerkant van de borst. Dit wordt de borstzak van de jas genoemd.

De flappen op de zakken moeten consistent zijn met de grootte van de revers – niet te groot of te klein.

Knopen voor een colbert

Of ze nu functioneel zijn of niet, een colbert heeft knopen op de mouw.

Vier knopen zijn standaard voor een jasje, terwijl een sportjack er meestal maar twee heeft. Voor een pak met twee knopen geef ik de voorkeur aan twee of vier knopen op de mouw.

Voor een colbert met drie knopen zou ik gaan met drie knopen op de mouw.

De knopen op een mouw van een colbert moeten dicht bij elkaar worden geplaatst. Elkaar bijna kussen.

Een colbert met losgeknoopte mouwknoppen was vroeger een teken van superieure kwaliteit.

Dit is niet langer een bepalend kenmerk omdat in massa geproduceerde pakmakers dit ontwerpdetail kopiëren in een poging om hun goederen in een gunstig licht te presenteren.

Ongevoerde versus half gevoerde versus volledig gevoerde colbertjasjes

Een voering van natuurlijke vezels aan de binnenkant van een colbert is een teken van kwaliteit.

Bemberg is een natuurlijke vorm van rayon gemaakt van katoen. Het wordt beschouwd als de koning der voeringen omdat het duurzaam, relatief goedkoop, ademend en gemakkelijk te vinden is.

Zijde is een luxe stof en daarom duur. Hoewel gewild voor pakken, vooral op maat, adviseer ik het niet omdat het moeilijk te reinigen is en onmogelijk te repareren als het gescheurd is (je moet het vervangen). Het is echter ademend, dus een optie voor warm weer.

Rayonvoering op polyester- of oliebasis komt vaak voor bij goedkope en massaproductie jassen. Vermijd deze omdat ze het minst ademend zijn.

De voering van de binnenjas is meestal qua kleur afgestemd op de stof van het pak. Als je besluit om met een contrasterende kleur te gaan, wordt het pak meer casual (hoewel je het dichtgeknoopt kunt houden en niemand het weet) en kan je helpen een statement te maken.

Een voering biedt een colbert zijnduurzaamheid en helpt zijn lijn te behouden.

Een ongevoerd jasje kost zeker meer dan een volledig gevoerd pak.

Waarom?

Arbeid en vaardigheid: ongevoerde jassen zijn zeldzaam en de kunstenaar die de jas bouwt, moet ervoor zorgen dat zijn binnenste stiksels mooi zijn, omdat de eigenaar van het colbert het kan zien.

Voordelen versus nadelen van elke voeringstijl:

Lees ook: welke kleur pak moet ik kopen?

Verschillende openingen aan de achterkant van het colbert

Pak colberts kunnen al dan niet een opening of gleuf hebben in het onderruggedeelte. De drie opties voor ventilatieopeningen in een colbert zijn:

Speciale gelegenheid: Diner colbert of smoking

Het dinerpak wordt ook wel een smoking genoemd. Een goede smoking wordt altijd gemaakt in marine of zwart. In termen van de jas zijn er bepaalde markeringen van een goede smoking.

De details

De revers moet worden afgewerkt met satijn of grosgrain, in een sjaal of piekvorm (nooit ingekerfd).

De zakken zijn zonder flapjes. Als het jasje toch flappen heeft, moeten deze worden ingestopt en er is geen borstvakje.

Ten slotte moeten de knoppen bedekt zijn met dezelfde stof als de revers. Vermijd knopen die van plastic, hoorn of metaal zijn.

Lees meer: combineer bretels met een smoking voor extra stijl

Zo moet je een dinerjasje dragen

Een grote collectie witte en zwarte smokings vind je hier bij Suitable

High class events: Tailcoats

Tails is een zeer formele look gereserveerd voor gelegenheden met een white tie. Gezien de formaliteit van deze stijl van pak, zie je zelden tailcoats gedragen.

Wanneer draag je tailcoats als colbert stijl

De details

De jas heeft een lange, afgeronde rug als een staart. Alle andere elementen zijn vergelijkbaar met het hierboven beschreven diner-colbert of smoking.

Hoe moet je tailcoats dragen?

Sportief & Casual: Sportscoat of sports jacket

Dit is een casual jas die meer ademend is. Het is geconstrueerd met een zachtere afwerking, meestal van katoen, linnen, wol en soms een zijdemix, en is meestal half gevoerd.

De details

Voor een meer ontspannen look is er minder schoudervulling in een sports jacket. Deze colberts kunnen in veel verschillende kleuren worden gedragen en zijn een geweldige manier om felle kleuren zoals rood en lichtblauw in je kledingkast te injecteren.

Details zoals elleboogpatches en verschillende soorten zakken (patch of flap) kunnen worden toegevoegd en er kan mee worden gespeeld.

Zo moet je een sportjasje of sports jacket dragen

Hier bij Suitableshop hebben ze een grote collectie sportscoats

Gemakkelijk te combineren: Blazer

Blazers zijn afstammelingen van marine-uniformen en moeten eigenlijk donkerblauw zijn. Tegenwoordig wordt de term veel doorelkaar gebruikt met de sportscoat.

Als je je een blazer voorstelt, denk dan aan schooluniformen, maar met een meer volwassen stijl.

De details

De vorm van een blazer is meer gestructureerd dan een sportsjacket. Ze zijn over het algemeen vierkantig met brede schoudervullingen, een ingekeepte revers en de zakken zijn opgestikt.

Blazers worden meestal gemaakt met dichte en zware wol, zoals kamgaren, en gouden metalen knopen, gouden strepen en epauletten zijn gemeenschappelijke kenmerken.

Zo kun je een blazer dragen

Hier bij Suitableshop heb je er een aantal van kwaliteit en ook een heel stel erg betaalbare

Wat is het verschil tussen een blazer en een colbert?

De blazer is een stap lager dan het colbert. Het is een soort hybride omdat het formeler is dan een sportjack, maar in tegenstelling tot het colbert, is een blazer niet gemaakt met een bijpassende broek. Blazers hebben een lossere pasvorm in vergelijking met colberts.

Zo weet je of je pak en colbert goed past

Een geweldig pak ziet er niet zo geweldig uit als het niet past. Hier zijn 7 belangrijke zaken om zeker te weten dat je pak en colbert je goed passen:

7 zaken om zeker te weten dat je pak goed past
  1. Schoudervullingen eindigen bij je schouders.
  2. Je platte hand moet gemakkelijk in je pak onder de revers glijden wanneer de bovenste (of middelste) knoop wordt vastgemaakt. Als je een vuist erin steekt, moet het pak aan de knoop trekken.
  3. De bovenste knoop van een tweeknoopsvariant colbert, of de middelste knoop van een drieknoopsjasje, mag niet onder je navel vallen.
  4. Met je armen langs je lichaam moeten je knokkels gelijk zijn met de onderkant van je jas.
  5. Jasmouwen moeten vallen waar de basis van je duim je pols raakt.
  6. Tussen één en anderhalve centimeter manchet (onderkant van je overhemd) moet zichtbaar zijn.
  7. Twee tot drie centimeter ruimte tussen je schoen en de onderkant van je broek.

De Oost bespoke tailering heeft hier een leuke video over waar ze op letten bij het aanmeten van een pak:

 

Kan ik een colbert dragen met jeans?

De waarheid is dat er 3 factoren zijn die bepalen of je een colbert met jeans kan dragen. Overigens kan deze vraag ook gelezen worden of het aanvaardbaar is om een colbert te dragen als blazer of sportjack, want dat zijn eigenlijk de enige colberts die op jeans mogen worden gedragen.

Colberts worden echter vaak door elkaar gehaald met sportscoats en blazers.

Kan ik een colbert dragen als blazer?

De vuistregel hier is dat als de stof erg fijn is, deze mogelijk niet als een afzonderlijke blazer werkt en alleen met de bijpassende broek moet worden gedragen. Hoe meer textuur en stevigheid in de stof, hoe gemakkelijker het is om het nonchalant te dragen.

Kan ik een colbert dragen met een kaki broek?

Als het blauw is met knopen, is het een blazer, geen colbert. En die gaan perfect samen met kaki’s. Als het is gemaakt van mooie fijne stof en een bijpassende broek heeft, is het een colbert. Deze kunnen allemaal met denim of kaki worden gedragen, zolang de kleuren en stoffen elkaar aanvullen. Een colbert mag echter alleen met de juiste jurkbroek worden gedragen.

Kan ik een krijtstreep jasje dragen met een andere broek?

Wil er niet zo zwart wit over zijn, maar: nee. Als je jasje een blazer of sportsjacket versie van je colbert is, is de kans groot dat het goed past bij een niet-pak broek (zoals jeans of chino’s), maar in bijna elke situatie hebben jasjes met krijtstrepen een bijpassende broek.

Welke broek past goed bij een blauwe blazer?

Een lichte kaki, olijfgroene, grijze, bruine of zelfs lichtblauwe broek ziet er professioneel uit als deze correct is gestyled. Plus, elke kleur schoenen past goed bij marine blauw, van zwart tot Merlot. Wees creatief met de kleur van je shirt.

Kan ik een colbert dragen zonder stropdas?

Een overhemd en stropdas zien er niet goed uit zonder een colbert. Maar andersom, het dragen van een pak zonder stropdas is eigenlijk geen slechte look. Er zijn momenten waarop je niet te veel autoriteit wilt uitstralen, of er zelfs helemaal “compleet” uit wilt zien.

Lees ook: alle verschillende dress codes uitgelegd

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.