20 soorten herenhorloges: netjes tot outdoor, duik & smartwatch

door sulo | Geupdate op:  13 oktober 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Ik persoonlijk vind het daarom leuk om mijn outfit altijd af te maken met een bijpassend horloge, om toch nog iets met accessoires te doen.

In dit artikel kijk ik naar 20 soorten herenhorloges, inclusief kooptips.

20 soorten herenhorloges (1)

Een polshorloge is een uniek modeaccessoire, want hoewel de belangrijkste functie is om de tijd te vertellen, verhoogt het ook onze stijl.

Maar gevoel voor mode is niet de enige beslissende factor bij het kiezen van welk horloge je wilt dragen.

Er zijn momenteel namelijk ten minste 20 soorten polshorloges en elk heeft zijn eigen unieke kenmerken.

Ja, dat heb je goed gelezen. Er zijn 20 soorten horloges. Maar natuurlijk zijn ze niet allemaal helemaal los van elkaar en zijn er vele combinaties van functies en design.

20 soorten herenhorloges

In feite kunnen de meeste horloges worden onderverdeeld in een paar typen (zoals een automatisch + analoog + duikershorloge).

In dit artikel worden alle 20 soorten horloges vermeld, en welke je zou willen kopen, afhankelijk van jouw behoefte.

Als je denkt dat er een soort horloge is dat ik heb gemist, laat het me dan weten door hieronder een opmerking te plaatsen.

Lees ook: ongestoord op reis met deze noise cancelling headphones

Verschillende horloge typen

Horloge typen kunnen worden verdeeld in 3 grote groepen volgens de onderstaande lijst:

Groep 1: horloge uurwerktype

 1. Automatisch en mechanisch
 2. kwarts
 3. Zonne
 4. Kinetisch
 5. Chronometer
 6. Veeraandrijving

Groep 2: type display

 1. Analoog
 2. Digitaal
 3. Hybride
 4. Tactiel
 5. Touchscreen

Groep 3: horlogefunctie en stijltype

 1. Duik
 2. Chronograaf
 3. Militair
 4. GMT
 5. Dress
 6. Aviator
 7. Atomic Radio Controlled
 8. GPS
 9. Smartwatch

Opgemerkt moet worden dat dit soort horloges niet onafhankelijk van elkaar zijn. Mijn Seiko Prospex is bijvoorbeeld een solar horloge met analoog display en dient als duikhorloge.

Het is dus een mix en match van een functie en een type.

Groep 1: horloge uurwerktype

Wat is een horloge uurwerk? Het is eigenlijk de motor voor het hele horloge, het mechanisme dat die tikkende handen voortstuwt.

Het is het hart van het horloge en zonder beweging is een horloge net zo levenloos als het stalen blok waarmee het is gemaakt.

Daarom is het goed dat we in de eerste plaats kijken naar horlogebewegingen. Er zijn tegenwoordig 6 verschillende soorten uurwerken, zoals hieronder vermeld:

 1. Automatisch en mechanisch
 2. kwarts
 3. Zonne
 4. Kinetisch
 5. Chronometer
 6. Veeraandrijving

Opgemerkt moet worden dat dit niet de enige bewegingstypen zijn die er zijn, maar eerder degenen die momenteel op de markt zijn.

Ik heb een aantal minder bekende bewegingen overgeslagen, zoals een stemvork en elektrische horloges, omdat deze niet meer worden vervaardigd.

Automatische en mechanische horloges

Voor echte horologen zijn automatische en mechanische bewegingen totaal verschillend en moeten ze niet worden samengevoegd,, maar ik heb besloten om dat voor de eenvoud wel te doen.

Ik ben er zeker van dat je automatische horloges (en in mindere mate mechanische) wel eens bent tegenkomen.

Als je door tijdschriften bladert, heb je misschien opgemerkt dat veel high-end horloges zoals Rolex, Omega, Patek Philippe, Vacheron Constantin, enz meestal dit woord op de wijzerplaat hebben staan.

Maar wat betekent automatisch en mechanisch eigenlijk voor een horloge?

Simpel gezegd, het is de originele manier om een ​​horloge te laten draaien door mechanische onderdelen zonder elektriciteit te gebruiken.

Een van de manier waarop we een automatisch / mechanisch horloge kunnen identificeren, is door naar de secondewijzer te kijken.

Tikt het elke seconde of veegt het (of tikt het eigenlijk in een hoog tempo)?

De unieke eigenschap van dit type horloge is dat de secondewijzer zal vegen, wat een zeer ontspannen actie geeft die gewoon heel leuk is om naar te kijken.

Watchfinder & co heeft deze goede video op Youtube over hoe een automatisch horloge werkt:

Dat is ook waar je vaak een echt merk horloge aan kunt herkennen ten opzichte van een nep-horloge, omdat deze uurwerken prijzig zijn en de fake het er niet in zal hebben gestopt.

De interne werking op een automatisch en mechanisch horloge kan in 5 componenten worden uitgewerkt:

Energiebron

Het horloge gebruikt potentiële energie die is opgeslagen in een lange veer of spring.

De hoofdveer zal langzaam afwikkelen terwijl de energie wordt overgedragen om de reeks wielen of tandwieltrein die eraan is bevestigd te roteren.

Wielen of tandwieltrein

Het functioneert om energie van de hoofdveer door het horloge over te dragen.

Door gebruik te maken van tandwielen kan een kleine afwikkelende beweging van de hoofdveer het horloge voor langere tijd van stroom voorzien, waardoor de krachtreserve kan worden verhoogd.

Escapement

Escapement bestaat uit een set ontsnappingswiel en vork met hendel die samen met het balanswiel werken om te zorgen dat het horloge nauwkeurig loopt.

Het zorgt er ook voor om te voorkomen dat de tandwieltrein uit de hand loopt via de gevorkte hendel.

Controller of balanswiel

De kern van elk automatisch / mechanisch horloge is het balanswiel (de ronde cirkel die woedend heen en weer draait). Het oscilleert met een hoge snelheid en zorgt ervoor dat de timing nauwkeurig is.

Tijdindicator

De tijdindicator is de 3 wijzers (seconde, minuut, uur) die erg belangrijk zijn om de tijd weer te geven.

Dus wat is het verschil tussen automatische en mechanische horloges?

Het verschil zit alleen in het deel van de energiebron. De hoofdveer van het mechanische horloge moet worden vastgezet door de kroon te draaien of op te winden.

Automatic gebruikt daarentegen een gewogen rotor om de veer op te winden. De rotor zal “automatisch” roteren wanneer je het horloge draagt.

Vandaar de term automatisch of ook wel bekend als zelfopwindend (het horloge windt de drijfveer op zichzelf). Zonder twijfel is automatisch horloge handiger in vergelijking met mechanisch.

Het is ook breder vervaardigd. Mechanische horloges hebben minder aanhang en zijn vrij moeilijk te krijgen. Voor een zeer uniek en karakteristiek horloge is automatisch en mechanisch de juiste keuze.

Waarom zou je een automatisch / mechanisch horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk hier meer automatische horloges

Quartz horloge

Ik wed dat de meesten van jullie op elk horloge eerder het woord ‘Quartz Watch’ zijn tegengekomen. Velen moeten weten dat kwarts ook bekend staat als siliciumdioxide of zand.

Het is een overvloedig mineraal op aarde, maar wat heeft het met ons horloge te maken?

Vanwege het onnauwkeurige automatische horloge dat tot + – 20 seconden per dag kan bereiken, is het quartzhorloge uitgevonden.

Bijvoorbeeld dit Armani heren horloge als een van mijn favoriete Quartz horloges:

In plaats van puur mechanisch uurwerk te gebruiken, maakt het horloge gebruik van kwartskristaloscillatie en een geïntegreerd circuit om de tijd bij te houden.

Met zo’n hoge oscillatiefrequentie (typisch kwartskristal trilt met 32768 keer per seconde), is de ruimte voor onnauwkeurigheid sterk verminderd.

Vandaar dat een quartzhorloge een grotere nauwkeurigheid heeft van ongeveer + -10 seconden per maand. Het is ook niet vreemd dat een quartz horloge van hoge kwaliteit (ook wel duurder) een surrealistische nauwkeurigheid heeft van + -10 seconden per JAAR.

Zonder twijfel ligt de schoonheid van het quartzhorloge in zijn buitengewone nauwkeurigheid tegen een betaalbare prijs. Over prijs gesproken, een quartzhorloge is het meest betaalbare type uurwerk.

Het is relatief eenvoudig om te bouwen en kost niet veel. Je kunt er zelfs een krijgen voor slechts €10,- hoewel ik dat niet zou aanraden.

En dat is een van de belangrijkste redenen waarom het zo populair is. Het is ook redelijk robuust, hoewel dit sterk afhankelijk is van de kwaliteit van de productie.

Maar als een beweging, is quartz horloge in staat om meer stoten en vallen te weerstaan ​​in vergelijking met automaten.

Als je een nauwkeurig horloge voor gebruik wilt, koop dan het quartzhorloge.

Waarom zou je een quartz horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Check de meest actuele prijzen van het Armani horloge hier

Solar Watch

Wat is de meest overvloedige en schone energie ter wereld? Ja, dat klopt. Het is zonne-energie.

En een zonne-horloge is zo simpel – het vangt zonne-energie op en zet het om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen op de wijzerplaat van het horloge.

De elektriciteit wordt dan opgeslagen in een krachtcel. Vanaf dat moment is het mechanisme van een solar watch vergelijkbaar met die van een quartz watch.

De horloges uit deze Citizen Eco-Drive lijn hierboven zijn een goed voorbeeld van een solarhorloge onder het Japanse Eco-Drive-label en mijn favoriet op zonne-energie gestuurde horloges.

Wat dit ons geeft is een horloge dat voor altijd kan lopen, zolang je het maar blootstelt aan een helder genoeg licht.

Ja, solar watch gebruikt niet alleen zonlicht (zoals de naam ervan), maar elk soort licht dat helder genoeg is kan gebruikt worden om het opte laden.

Een andere geweldige functie is de lange duur van de energiereserve tot 6 maanden. Dit betekent dat er geen probleem is om ervoor te zorgen dat de vermogensreserve niet leeg raakt zolang je deze spaarzaam gebruikt.

Dit is heel anders dan een automatisch horloge dat minstens één keer per dag moet worden gebruikt om te voorkomen dat het leeg raakt. Een van de vervelendste dingen aan een dergelijk horloge voor iemand als ik die het leuk vindt zijn horloges af te wisselen.

Een ander voordeel? Geen gevreesde lege batterijen meer!

De huidige verbetering in solar watch-technologie geeft ons een beter solar watch dan ooit tevoren. Je merkt de fotovoltaïsche cellen op het horloge nauwelijks meer op.

De eerste solar watch was eigenlijk een horloge met daarop een zonnepaneel. Nu is het zonnepaneel slim verborgen onder de wijzerplaat – en toch functioneert het zo goed als ooit.

Om nog maar te zwijgen over de efficiëntie van het paneel. Die is tegenwoordig honderd keer beter. Voor een probleemloos en nauwkeurig horloge staat het solar horloge nummer 1 op mijn lijst.

Tip: de combinatie van chronograaffunctie met solarhorloge is de beste omdat we de stopwatchfunctie kunnen gebruiken zonder bang te zijn dat de batterij leeg raakt!

Waarom zou je een Solar Watch moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk alle Citizen Eco drive solar modellen hier

Kinetisch horloge

Een ander geweldig alternatief voor het normale quartzhorloge is het kinetische horloge. Iedereen weet dat kinetiek geassocieerd wordt met beweging, maar wat heeft het te maken met een horloge?

Op de eenvoudigste manier iotgelegd, is een kinetisch horloge een huwelijk tussen de nauwkeurige tijdmeting van quartz en het zelfopwindende mechanisme van automatisch.

Dit geeft een quartzhorloge dat geen batterijvervanging nodig heeft, maar wordt regelmatig opgeladen door het continu te dragen.

De Seiko Kinetic is een van de beste kinetische horloges die je kunt krijgen.

Het is ook een gewogen rotorachtig automatisch horloge dat draait wanneer het horloge beweegt.

Maar in tegenstelling tot een automatisch horloge met zijn hoofdveer, zet het kinetische horloge deze rotorbeweging om in elektriciteit dankzij een interne dynamo.

Deze elektriciteit wordt vervolgens opgeslagen in een krachtcel met een vermogensreserve van maximaal 6 maanden.

Voor mij zou ik eigenlijk een solar watch over een kinetische wacht nemen. Maar het is ook een kwestie van welke modellen er bschikbaar zijn en waar jij het meeste voor voelt.

Een gebied waarvan ik voel dat het horloge op zonne-energie wint, is het gemak van opladen. Bij een kinetisch horloge moet je het horloge nog steeds dragen om het op te laden.

Maar met een solar watch hoef je het maar een paar uur achter elkaar onder een voldoende fel licht te plaatsen. Het is veel eenvoudiger, handiger en een cool groen energieconcept.

Dit is slechts mijn mening, dus laat me weten wat jullie denken over deze twee soorten bewegingen.

Aan de andere kant, als je nog steeds die gewogen rotor wilt voelen draaien bij elke beweging maar een hekel hebt aan de onnauwkeurigheden van automatisch horloge, dan is dit kinetische horloge een goede keuze.

Waarom zou je een kinetisch horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk alle modellen van Seiko Kinetic hier

Chronometerhorloge

Chronometer moet niet worden verward met chronograaf (ik kom daar later in dit artikel op terug).

Hoewel de chronograaf in feite een chronometer is, is een chronometer op de eenvoudigste manier een zeer nauwkeurig automatisch horloge.

Verwijzend naar het probleem van de nauwkeurigheid van het automatische horloge, kunnen de + -20 seconden per dag een beetje te veel zijn voor mensen in de huidige maatschappij om mee om te gaan.

Vooral voor industrieën of beroepen die vertrouwen op nauwkeurige tijdregistratie, zoals spoorweg, marine-expeditie, maar ook gewoon je kantoorbaan.

Als zodanig heeft de mensheid geprobeerd een nauwkeurig automatisch horloge te maken dat een acceptabele nauwkeurigheidslimiet zal hebben en dit speciaal gemaakte horloge wordt de chronometers genoemd.

Rolex is een luxe horlogemaker die de meeste van zijn horloges chronometer gecertificeerd heeft.

Technisch gezien is het horloge gemaakt van hoogwaardige materialen die niet snel uitzetten of krimpen met de temperatuur.

De beweging is ook geavanceerder dan de rest. Een deel ervan is ook een hi-beat beweging om afwijkingen in nauwkeurigheid te verminderen.

Momenteel wordt de naam chronometer alleen verkregen door horloges die zijn getest en gecertificeerd door de Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC), een testinstituut in Zwitserland.

Het horloge wordt in 16 dagen op verschillende posities getest (verschillende posities van het horloge, d.w.z. met de voorkant naar boven, met de voorkant omlaag, verticaal enz. Deze kunnen de nauwkeurigheid beïnvloeden, denk aan de zwaartekracht) en temperaturen.

Voor vergelijkingsdoeleinden moeten chronometers een gemiddelde dagelijkse snelheid van -4 of +6 seconden / dag hebben.

Alleen horloges die de COSC-vereisten hebben doorlopen, krijgen de chronometerstatus en kunnen het woord op de wijzerplaat zetten.

Maar hoe zit het met die horloges waarvoor geen chronometer op de wijzerplaat staat? Is het niet accuraat?

Welnu, sommige horlogemakers kiezen ervoor om hun horloges niet naar Zwitserland in te dienen voor COSC-tests, omdat dit ongetwijfeld wat kosten met zich meebrengt.

Sommige makers hebben ook hun eigen QC-tests die van dezelfde standaard zijn als COSC. Naar mijn mening is de chronometerstatus niet echt vereist in dit tijdperk (we hebben onze smartphone al met de meest nauwkeurige tijd).

Maar als je een geavanceerd automatisch horloge met een gecertificeerde nauwkeurigheid wilt krijgen, moet je misschien naar chronometers kijken.

Waarom zou je een chronometer moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Spring Drive horloge

In 2005 bracht Seiko de veeraandrijving uit, een revolutionaire beweging die de horologie naar een ander niveau brengt.

Net als een kinetisch horloge kan ook van veeraandrijving worden gezegd dat het een verbinding is tussen automatisch zelfopwindmechanisme en kwartsnauwkeurigheid.

Maar het ging verder dan kinetisch en is momenteel een van de technologisch meest geavanceerde bewegingen. Veeraandrijving energiebron is hetzelfde als een automatisch horloge. Dat wil zeggen, het heeft een veer die potentiële energie opslaat.

Er is ook dezelfde rotor om de hoofdveer op te winden wanneer het horloge wordt gebruikt. De tandwieltrein is ook hetzelfde. Maar wat veeraandrijving de beweging verbetert, is het tijdwaarnemingsgedeelte.

In plaats van het balanswiel en echappement, maakt de veeraandrijving gebruik van een tri-synchro-regelaar om tijd te houden.

Deze nieuwe uitvindingen gebruiken een geïntegreerd circuit in combinatie met een kwartskristal om ervoor te zorgen dat het horloge met een perfecte nauwkeurigheid loopt.

Het doet dit door elektromagnetische kracht uit te oefenen om de tandwieltrein te vertragen wanneer en indien nodig.

Het resultaat is een nieuw type uurwerk met quartz-achtige nauwkeurigheid, maar wordt aangedreven door de normale veer zoals in een automatisch horloge.

De veeraandrijving heeft een nauwkeurigheid van + -1 seconde per dag, hoewel veel eigenaren getuigen dat het veel beter is dan dat.

En een ander uniek kenmerk van de veeraandrijving is de continu vegende secondewijzer.

Het is een echte ingrijpende actie omdat de tandwieltrein alleen wordt vertraagd door de elektromagnetische kracht en niet echt stopt zoals in automatisch horloge.

De tweede hand op een automatische bestaat eigenlijk uit een paar kleine bewegingen (meestal 6 tot 8 slagen per seconde) die de vegende actie geven.

Maar wees gewaarschuwd, spring drive kost een hoop geld om te bezitten! Toch, als je een geavanceerde uurwerkbeweging wilt, is er niets beter dan een Seiko-horloge met veeraandrijving.

Waarom zou je een Spring Drive-horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Groep 2: horloge display type

Na beweging is het volgende dat een horloge definieert het weergavetype.

Het display is erg belangrijk, want dat wordt ons elke keer getoond als we naar het horloge kijken.

Er zijn 5 verschillende soorten displays die momenteel verkrijgbaar zijn:

 1. Analoog
 2. Digitaal
 3. Hybride
 4. Tactiel
 5. Aanraakscherm

Analoge horloge display

Analoge horlogeweergave is de oudste en originele weergave van een horloge. Het heeft de veel voorkomende uurnummers (1 tot 12) die cirkelvormig zijn geplaatst met de 12 uur bovenaan.

De uurnummers worden met de wijzers van de klok mee van 1 tot 12 bepaald. Het meeste analoge horloge heeft 3 wijzers: uur, minuut en seconde.

Hierboven staat mijn Seiko solar horloge met analoog display met 3 handen

De uurwijzer is de kortste, gevolgd door de minutenwijzer en de tweede hand.

Een van de nadelen van analoog horloge is dat het vrij moeilijk kan zijn om in één oogopslag de juiste tijd te zien, met name de minutenwijzer.

Als het je opvalt, zul je zien dat de meeste horloges de minutenwijzer niet verlengd hebben tot aan de rand van het horloge waar de markeringen zich bevinden. Hierdoor zijn de minuten moeilijker nauwkeurig te bepalen.

Dit is niet het geval met de uurwijzer die gemakkelijk kan worden ontcijferd, omdat de uurmarkeringen gemakkelijk herkenbaar zijn.

De tweede hand aan de andere kant is bijna altijd erg lang en zal de markeringen raken, dus het lezen ervan is een eitje.

Dit is een gebied dat het digitale display (het volgende type display) beter doet ten opzichte van het analoge horloge.

Ongeacht dit nadeel, houd ik persoonlijk ook veel van het analoge display. Ik vind het leuk dat het niet digitaal is.

Minstens de helft van mijn dag besteed ik aan het kijken op een scherm, of het nu computer of tv is. Het analoge horloge kan dus een soort houvast zijn in een volledig digitale wereld.

Ik heb ook een smartwatch en wissel ze vaak af, afhankelijk van mijn outfit.

Waarom zou je een analoog horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk dit Seiko solar horloge hier bij bol.com

Digitaal horloge

De anti-thesis van analoog horloge is het digitale horloge-display. Het is momenteel het goedkoopste type displaytype, dankzij massaproductie van LCD die het goedkoper maakt dan zelfs het analoge display.

Merken als Casio G-Shock zijn een goed voorbeeld waarvan ik denk dat bijna iedereen er al eerder een van is tegengekomen.

Casio G-Shock hierboven is het digitale basishorloge dat zeer betaalbaar en populair is.

Een digitaal display heeft veel voordelen ten opzichte van analoog display. Ten eerste kan het tijd gemakkelijk en nauwkeurig de tijd vertellen.

Het is niet nodig om uit te zoeken waar de minutenwijzer zich daadwerkelijk bevindt. De minutenteller van het digitaal horloge vertelt je precies hoe laat het is, zelfs tot de exacte seconden.

Het is een echt handig hulpmiddel, vooral voor degenen die een snel en gemakkelijk horloge willen lezen.

Bovendien wordt het meeste digitale horloge ook geleverd met AM / PM-indicator en dag / datumweergave en kun je deze instellen als je liever de 24uurs weergave hebt die we in Nederland gebruiken.

Het is heel gemakkelijk om veel informatie in een klein horloge te plaatsen in tegenstelling tot het analoge type.

Niet alleen dat, sommige digitale horloges hebben ook een ingebouwde achtergrondverlichting die kan worden geactiveerd met een druk op de knop.

Deze functie is erg belangrijk voor degenen die een echt buitenhorloge willen. Naar mijn mening is dit echt een geweldige functie.

Je kunt niet ontkennen dat het niet nuttig is om de tijd in het donker te weten (niet te vergeten ook heel cool!).

Misschien is het enige nadeel van een digitaal horloge-display tegenwoordig hoe alomtegenwoordig het is. Niet alleen om de pols van mensen, maar ook op onze smartphones, computers, tv – eigenlijk alle digitale dingen om ons heen.

Waarom zou je een digitaal horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk deze digitale G-shock hier bij bol.com

Hybride horlogeweergave

Bepaalde horloges combineren het analoge en digitale display om een ​​hybride horlogeweergave te creëren.

Dit geeft de meer traditionele uitstraling van de analoog met rijke informatie van het digitale scherm. Het is geschikt voor diegenen die het beste van beide soorten horloges willen.

De Casio G-Shock GA 100 hierboven is een voorbeeld van een hybride horloge met analoog en digitaal display

De analoog ziet er onmiskenbaar beter uit (althans voor mij LOL) en kan voor sommige mensen herkenbaarder zijn.

Digitaal deel van het horloge is meestal voor de extra info zoals datum, dag, zelfs de tijd in digitaal display.

Om nog maar te zwijgen van dit soort horloges wordt meestal geleverd met andere functies zoals chronograaf, alarm en achtergrondverlichting, waardoor ze een geweldige keuze zijn.

Waarom zou je een hybride display-horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk deze hybride Casio G-shock modellen hier bij bol.com

Tactile horloge display

Tactiele horlogeweergave is vandaag de voorloper van de smart touchscreen-compatibele smartwatches (daarover later meer).

Een tactiel horloge, zoals Tissot T-Touch-horloges, is superieur aan een normaal digitaal horloge, maar is er nog niet helemaal.

Ja, het reageert op aanrakingen door mensen, maar het kan alleen worden gebruikt om opdrachten te selecteren, functies te activeren, enzovoort.

Bijvoorbeeld de Tissot T-Touch T0914204705701 met tactiel display dat toegang tot zijn functies mogelijk maakt door eenvoudig op het scherm te tikken

Met andere woorden, het tactiele horlogescherm vervangt de behoefte aan veel drukknoppen, vooral voor horloges met veel functie (zoals de Tissot T-Touch).

In plaats van vaak op knoppen te moeten drukken om door functies te bladeren, is het horloge geprogrammeerd om een ​​functie te openen als we een specifiek deel van het scherm aanraken.

Dit maakt een horloge met veel functies veel eenvoudiger te bedienen en verbetert de gebruikerservaring. Hierdoor is een tactiel horloge in dit opzicht beter.

Waarom zou je een tactiel displayhorloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Touchscreen Watch Display

Het laatste type horlogeweergave, en misschien wel de coolste op dit moment, is het touchscreen-horloge.

Het wordt veel gebruikt voor de smartwatch (waar ik later dieper op inga in het type horlogefunctie) om veel coole dingen op een horloge uit te voeren waar we een paar jaar terug slechts van konden dromen.

Het is moeilijk om niet aan de Apple Watch te denken bij het bespreken van touchscreen-horloges, toch?

Touchscreen horloge is op een heel ander niveau dan een tactiel horloge.

Het heeft meestal een kleurenpaneel en reageert op onze vingerbewegingen (swipen, aanraken, duwen), net als een smartphone, waardoor het een heel cool gadget is om te hebben.

Stel je voor dat je alle dingen doet die je op je telefoon hebt gedaan, maar in plaats daarvan op je horloge. Oké, ik moet toegeven dat de ervaring niet zo goed is als onze telefoons vanwege het kleine schermformaat.

Het is een beetje krap en het beantwoorden van berichten kan best lastig zijn. Niet alleen dat, we moeten het om de paar dagen of zelfs dagelijks opladen, omdat het veel batterij-juice verbruikt.

Maar toch, voor een coole gadget die veel functies heeft, is het touchscreen-geactiveerde horloge een geweldig item om te hebben.

Waarom zou je een horloge met touchscreen moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk alle Apple watch modellen hier

Groep 3: horlogefunctie en stijltype

De laatste groep soorten horloges is de functie- en stijlgroepering. In deze groep kan een horloge worden onderverdeeld in deze 9 soorten op basis van functionaliteit en stijl:

 1. Duik
 2. Chronograaf
 3. Militair
 4. GMT
 5. Dress
 6. Aviator
 7. Atomic Radio Controlled
 8. GPS
 9. Smartwatch

Ik wed dat je nooit hebt geweten dat er zoveel horlogefuncties en stijltypen zijn, toch?

Nou, dankzij technologische vooruitgang worden horloges tegenwoordig geavanceerder dan alleen maar de tijd vertellen. Laten we ze een voor een bekijken!

Duik horloge

Een van mijn favoriete horloges is het duikhorloge. Dit kleine uurwerk doet precies wat het zegt: een horloge dat we kunnen gebruiken voor duiken en andere watergerelateerde activiteiten zoals zwemmenen surfen.

Een duikhorloge wordt geleverd met een waterbestendigheidswaarde om aan te geven hoe diep een waterdruk het kan weerstaan.

Dat is de reden waarom sommige horloges een ‘100 m’ of ‘330 ft’ hebben op de wijzerplaat, dat aangeeft tot welke diepte ze gebruikt kunnen worden.

De Seiko Prospex hierboven is een voorbeeld van een duikhorloge met hoge waterbestendigheid tot 200 meter diep. Let ook op de extra grote wijzers en markeringen die zijn gevuld met groene lume.

Een ander kenmerk dat een duikhorloge heeft, is schokbestendigheid en voor sommigen magnetische weerstand. Deze criteria zijn de reden waarom duikhorloges duurder en omvangrijker zijn dan andere soorten horloges.

Om zo’n grote waterdruk te weerstaan, moet de constructie van het horloge erg taai en stevig zijn.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het meestal rubberen afdichtingen gebruikt om de kleine openingen rond de kroon te beschermen tegen binnendringend water.

Sommige duikhorloges maken ook gebruik van een geschroefde kroon voor extra waterbestendigheid.

Bovendien moet een echt duikhorloge voldoen aan de ISO 6425-vereisten wat betreft fysieke en waterbestendigheidstests.

Het horloge wordt ook geleverd met een in één richting draaiende ring die kan worden gebruikt om de duiktijd bij te houden.

Lumes wordt ook rijkelijk bovenop de handen en markeringen gebruikt om te helpen bij het tonen van de tijd in het donkere gebied onder water.

Hoewel duikhorloges gebouwd zijn rond praktische eigenschappen met grote en gemakkelijk leesbare markeringen en wijzers, is het ook een van de meest geliefde horloges.

Ik vind duikhorloges erg prettig vanwege de stoere en mannelijke uitstraling. En omdat het robuust gebouwd en zwaar is, heb je het gevoel dat je duikhorloge niet zal breken als je dingen buitenshuis doet.

Heb ik ook gezegd dat het erg veelzijdig is en met elke kleding kan worden gebruikt? Behalve ook hier weer samen met een formele outfit voor een feest.

Waarom zou je een duikhorloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Chronograaf

Chronograaf wordt meestal aangezien voor chronometer (of vice versa) vanwege hun gelijkenis in de naam, maar ik kan je verzekeren dat het zelfs bij lange na niet vergelijkbaar is met elkaar.

Hoewel een chronometer een nauwkeurig automatisch horloge is, is een chronograaf eigenlijk een stopwatch die we kunnen gebruiken om de duur en tijd van een gebeurtenis vast te leggen.

Dit is de Bulova, een van de meest populaire chronograafhorloges.

Ze herkennen ten opzichte van andere analoge horloges is heel eenvoudig.

Kijk maar op de wijzerplaat en als het horloge veel subdials heeft met enkele pushers aan de zijkant, dan is dat een chronograaf.

Voor een digitaal horloge maakt een chronograaf bijna altijd deel uit van het horloge (nou ja, het is niet zo moeilijk om een ​​stopwatch-functie in een digitaal horloge te maken, toch?).

Naar mijn mening zijn er 2 dingen die een chronograaf onderscheiden van andere horloges.

Niet alleen dat, sommige chronografen zijn ook uitgerust met een tachymeter of telemeter-schaal die extra informatie biedt.

Waarom zou je een chronograaf moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk alle chronograaf modellen hier

Militaire of veldwacht horloges

Terugkijkend op een paar eeuwen geleden was het zakhorloge (lees hier alles over zakhorloges) de norm en een hulpmiddel voor heren in een bepaalde functie.

Pas toen het horloge om de pols populair werd, werd het horloge in algemene zin ook populair.

En die populariteit kan worden toegeschreven aan militaire wacht en vliegerwacht. Militaire of veldwacht is een soort horloge dat door legeroutfits werd gedragen tijdens de oorlogvoerende periodes van WOI en WOII.

Gedurende deze tijden habben soldaten horloges nodig om gesynchroniseerde bewegingen tijdens missies te verzekeren. Zo werd het polshorloge erg belangrijk.

Het grote publiek leek daarna in te spelen op deze trend en nu is het polshorloge de norm terwijl het zakhorloge verouderd raakt.

Citizen Eco-Drive BM8470 hierboven is een voorbeeld van een militair horloge.

Net als een duik horloge, is militair horloge doelbewust gebouwd. Je zult er een heel gemakkelijk leesbare wijzerplaat op vinden.

Het is ook niet zo glanzend als andere horloges met weinig tot geen sterk gepolijste oppervlakken. Sommige zijn zelfs bedekt met matte verf.

Modern militair digitaal horloge maakt ook gebruik van rubberen behuizing voor duurzaamheid in extreme omstandigheden.

Het idee is waarom we een mooi en stralend horloge moeten maken als het op het vuile veld wordt gebruikt?

Voor mij is een militair horloge geweldig voor buitenactiviteiten vanwege de robuuste uitstraling die perfect geschikt is voor deze doeleinden. Een horloge nodig voor je campingexpeditie? Kijk eens naar een militair / veldwacht horloge!

Waarom zou je een militair horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Check de meest actuele prijzen hier

GMT horloge

Een probleem met het begrip tijd is hoe het verschilt van plaats tot plaats. Verschillende locaties op aarde hebben verschillende tijdzones die worden afgebakend op basis van de lengtegraad van de plaats op onze aarde.

Voor iedereen die regelmatig reist of zaken doet over de hele wereld, is dit een probleem om dingen bij te houden.

Een piloot die meestal tussen continenten vliegt, zal het moeilijk vinden om te communiceren met zijn / haar geliefden.

Evenzo is communicatie tussen landen belangrijk voor een multinationaal bedrijf.

Rolex GMT Master is een perfect voorbeeld van een GMT-horloge. Let op de lange hand met rode steel – dat is de GMT-uurwijzer

Gelukkig is GMT watch hier om je te helpen. GMT (of Greenwich Meridian Time) horloge is een horloge met een extra tijdzoneweergave.

Op een analoog horloge wordt dit meestal gedaan door een extra hand te hebben die specifiek het uur van de tweede tijdzone aangeeft. Deze hand roteert eenmaal per 24 uur zodat we de exacte tijd (AM of PM) van onze beoogde tijdzone weten.

Er zijn ook GMT-horloges die een speciale subdial bieden voor de GMT-uurwijzer. Voor een digitaal horloge wordt het standaard weergegeven of moeten we door enkele knoppen klikken.

Als je in een jetsetter-leven leeft, kan het GMT-horloge je daarbij helpen.

Waarom zou je een GMT-horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk hier alle GMT modellen

Dress Watch

Het volgende type horloge is dress watch. Eenheel gemakkelijk te onderscheiden horloge van de anderen. Het heeft meestal een simpele en niet-bezette wijzerplaat, met meestal gepolijste afwerking.

Het hoofddoel is om te worden gebruikt voor formele feesten, nette kantoorbaan of black tie-evenementen, dus een prachtig horloge is nodig.

Ik geloof zeker dat minder meer is bij dress watches en een eenvoudige maar prachtige wijzerplaat werkt het beste.

De Seiko SFP lijn hierboven is op dit moment een van de beste waar voor je geld van formele horloges op de markt en bewijst dat het niet per se een fortuin hoeft te kosten.

In tegenstelling tot de andere typen horlogefuncties, is een dresshorloge alleen geschikt voor analoge of traditionele weergave.

Hoewel een digitaal display qua functie beter is, hebben we die extra functionaliteit niet nodig als we naar een bal gaan, toch?

Een G-Shock is bijvoorbeeld een geweldig stuk horloge met veel mogelijkheden, maar het hoort gewoon niet thuis op de pols van een man die een smoking draagt.

Als je je verkleed voor een evenement, zorg er dan voor dat je een van deze dress watches koopt om je stijl te voltooien.

Lees ook: dit is het verschil tussen een smoking en pak

Waarom zou je een dress watch moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk deze Seiko dress watch hier

Aviator horloge

Naast militaire en duikhorloges is aviator horloge een ander type horloge dat is uitgevonden voor industrieel gebruik, in dit geval voor de piloten.

Tijdens de vroege jaren 1900 begonnen vliegtuigen en luchtschepen op te komen. En het enige dat de ontluikende piloten en uitvinders nodig hadden, was een goed polshorloge om hun vlucht te timen.

En dat is de geschiedenis van hoe het eerste vliegeniershorloge, de Cartier Santos, is uitgevonden. Het werd gemaakt door Cartier voor Alberto Santos-Dumont, een luchtvaartuitvinder gevestigd in Parijs.

Het Aviator-horloge heeft grote en krachtige markeringen, meestal met een even grote horlogekast.

Het moet leesbaar genoeg zijn zodat piloten de tijd in één oogopslag kunnen zien.

Seiko SNK809 is een betaalbaar automatisch horloge met Type-B B-Uhr-ontwerp.

Een van de meest populaire vliegeniershorloges is de B-Uhr of Fliegers, die nogal wat donkere geschiedenis heeft.

Het werd oorspronkelijk gebruikt door de Duitse bommenwerperpiloten tijdens de Tweede Wereldoorlog met twee ontwerpen: het normale polshorloge Type A en het Type B.

Het Type B vliegerhorloge is het horloge met het onderscheidende binnenringontwerp. Ik vind het vrij intuïtief omdat de binnenring is gemarkeerd met de uren terwijl de buitenring minieme markeringen heeft.

Dit is heel anders dan het traditionele analoge horlogeontwerp. De logica is dat de korte urenwijzer op de binnenring zal landen en de langere minutenwijzer op de buitenring. Het type B B-Uhr is dus eigenlijk beter leesbaar dan een normaal horloge.

Sommige vliegershorloges zijn ook uitgerust met een chronograaf voor extra functies. Het kan ook extra schalen hebben, zoals een tachymeter en een regel met schuifrand.

Seiko SSC013 is een vliegerhorloge met chronograaf en regel met schuifrand.

Met deze schalen kan de piloot snel complexe berekeningen uitvoeren.

Waarom zou je een Aviator-horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk deze Seiko Aviator hier bij Amazon

Atomic radiogestuurd horloge

Hoewel het quartzhorloge nauwkeurig is, heeft het nog steeds een onnauwkeurigheid tot + -10 seconden per maand. Niet echt zo veel, maar sommige mensen kunnen er nog steeds door worden afgeschrikt.

Wat als ik je vertel dat er elke dag een horloge is dat kan worden gesynchroniseerd met de atoomklok – het meest nauwkeurige horloge dat er bestaat?

De Casio G-Shock Master of G hierboven is een geavanceerd horloge met atomaire radiobesturing, chronograaf, eeuwigdurende kalender en tegelijkertijd op zonne-energie.

Dat is het atomaire radiogestuurde horloge. Wat het horloge doet, is elke nacht radiosignalen oppikken en vervolgens zijn tijd synchroniseren met die van de atoomklok.

Hierdoor is de tijd van het horloge altijd actueel en nauwkeurig (stel je voor dat de + -10 seconden per maand onnauwkeurigheid elke dag opnieuw wordt ingesteld).

Maar één ding waar we op moeten letten, is dat het radiosignaal vrij moeilijk te detecteren is als het horloge zich in een betonnen jungle als de stad bevindt of beschut is.

Maar gelukkig hebben de meeste van deze horloges een handmatige synchronisatie-optie, zodat je de tijd kunt synchroniseren terwijl je op een open plek bent.

Een ander nadeel van het horloge is dat het signaalgebied beperkt is tot bepaalde gebieden of landen.

De radiogestuurde synchronisatie van het Citizen Blue Angels-horloge kan bijvoorbeeld alleen werken in Japan, China, Noord-Amerika en Europa – vermoedelijk omdat alleen deze gebieden radiosignaalstations hebben die atoomkloktijd uitzenden.

Dus als je je buiten deze gebieden bevindt, is het horloge net als elk normaal quartzhorloge.

Waarom zou je een atoomradiogestuurd horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Check de beschikbaarheid van deze Master of G hier

GPS horloge

De volgende is het GPS-horloge. Kortom, er zijn tegenwoordig twee soorten GPS-horloges. De eerste is tegenwoordig het fitnesshorloge met GPS, van merken zoals Fitbit, Garmin, Polar enz.

Met de GPS kan het bijhouden hoe ver we hebben gelopen, joggen, wandelen, fietsen of andere activiteiten. Het is een verbetering ten opzichte van een fitnesshorloge dat alleen een versnellingsmeter gebruikt, omdat de GPS de totale afgelegde afstand kan volgen.

Een fitness horloge met GPS is deze Fitbit Versa 2:

Sommige hebben ook een hartslagsensor. Van daaruit is toegang tot een compleet logboek met informatie zoals afstand, tijd, tempo enz.

Deze zijn vooral van belang voor atleten. Omdat het wordt gebruikt voor sportactiviteiten, is het horloge meestal digitaal en gemaakt van plastic of rubberen siliconen met waterbestendigheid.

Een ander type GPS-horloge is een quartzhorloge met GPS-technologie, zoals deze Seiko Astron GPS.

Ik zou zeggen dat dit een geavanceerder horloge is dan het atomaire radiogestuurde horloge hierboven.

Seiko Astron is een voorbeeld van een “normaal” horloge met de functionaliteit om de tijd in te stellen op de huidige tijdzone via GPS-positionering

Wat het horloge doet, is GPS gebruiken om zijn tijd te synchroniseren met de tijd van de satelliet.

Aangezien GPS-signalen overal ter wereld kunnen worden vastgelegd, is er geen beperking op het gebruik van dit horloge in vergelijking met het radiogestuurde horloge.

Bepaalde GPS-horloges van dit type kunnen ook automatisch achterhalen waar het horloge is en vervolgens de tijd instellen op basis van de huidige tijdzone.

Ik geloof dat dit het grootste voordeel is van elk GPS-horloge. Het maakt het leven zo eenvoudig voor frequente reizigers. Slechts een druk op de knop en het horloge zal zijn tijd voor je instellen.

Waarom zou je een GPS-horloge moeten kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Smartwatch

Last but not least, de smartwatch. Ik denk niet dat ik er een uitgebreide inleiding op moet geven, want ik weet zeker dat je er al iets over zult weten.

Zowel Samsung Gear, Apple Watch als andere kleinere merken winnen momenteel aan populariteit.

Wat de smartwatch doet, is de smartphone om onze pols brengen, wat heel erg cool is. De huidige line-up van smartwatches kan veel dingen doen, zoals oproepen aannemen, berichten lezen, agenda-afspraken melden, enz.

Samsung Gear S3 – een smartwatch met veel functies:

Sommige hebben zelfs een hartslagsensor en GPS om als fitnesshorloge te functioneren. Met zo’n geweldige cv is het voor iedereen totaal moeilijk om het te weerstaan.

Een ander cool ding dat ik leuk vind aan de smartwatch is hoe gemakkelijk aanpasbaar het is.

De wijzerplaat kan worden gewijzigd in elke gewenste sjabloon, net zoals hoe we de achtergrond van onze smartphones of computers kunnen wijzigen.

Dit betekent een onbeperkte mogelijkheid van hoe het horloge eruit kan zien, wat geweldig is voor degenen die zich gemakkelijk kunnen vervelen LOL!

Een groot nadeel van de smartwatch is de lage batterijduur. Zoals elke smartphone, moet de smartwatch ook constant worden opgeladen.

Het meeste moet na elke paar dagen worden opgeladen, wat nog steeds beter is dan smartphones.

En natuurlijk, hoe meer je met het horloge speelt, hoe sneller the juice wordt leeggezogen.

Een manier om dit probleem te omzeilen, is door het horloge elke dag op te laden voordat je gaat slapen.

Het is niet echt een goede gewoonte om een ​​batterij op te laden terwijl deze nog half vol is, maar als je echt bang bent dat je dure smartwatch onaangekondigd je in de steek zal laten, is dit de enige manier om daar zeker van te zijn.

Als je voorop wilt lopen met de huidige draagbare technologie, is de smartwatch een must-have in je horlogecollectie.

Waarom zou je een smartwatch kopen?

Waarom je het NIET zou moeten kopen

Bekijk de Gear Frontier hier

Conclusie

De wereld van horloges verandert voortdurend, net als de rest van de wereld. Slechts een paar jaar geleden hebben we er nog nooit aan gedacht om een ​​smartwatch te hebben die dingen kan die een telefoon kan.

En dan te bedenken dat het dragen van een horloge om onze pols slechts een eeuw geleden niet in de hoofden van de mensen in die tijd was.

In dit opzicht ben ik echt enthousiast over wat de toekomst zal brengen. Wat het ook zal zijn, laten we er klaar voor zijn!

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.