5 verschillen tussen smoking en pak | zo kies je

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Wat is het verschil tussen een smoking en een pak?

5 x een verschil tussen smoking & pak

Het verschil tussen een smoking en pak is met name de satijnen randen over de revers en vaak de zakafwerking, knopen en broekspijp die een smoking heeft. Een pak heeft dit niet.

Vandaag gaan we het hebben over de fysieke verschillen tussen smoking en kostuums, de niet-tastbare verschillen en de uitzonderingen op de regel.

Fysieke verschillen tussen een smoking en een pak

Het primaire fysieke verschil tussen een smoking en een pak is de aanwezigheid van satijn. Traditioneel heeft een smoking satijn op de revers, knopen, zakafwerking en een satijnen zijstreep langs de pijp van de broek.

Pakken bevatten geen satijn en hebben meestal plastic knopen of knopen met dezelfde stof als de jas (ook wel zelfknopen genoemd).

Sommige moderne smokingopties hebben het gebruik van satijn geminimaliseerd tot een dunne satijnen afwerking op de revers en een dunne satijnen kraal langs de broekspijp, maar het belangrijkste verschil tussen de twee is dat smoking satijn aan de buitenkant heeft en pakken niet.

Natuurlijk zijn er op elke regel uitzonderingen.

Andere fysieke verschillen, zoals geschikte accessoires, spelen over het algemeen alleen een rol als we het hebben over traditionele black tie-normen.

Voor de meeste moderne smokingfuncties zoals prijsuitreikingen en bruiloften, zijn de lijnen tussen wat geschikt is om te dragen met een smoking versus pak vervaagd.

Het is gebruikelijk, hoewel steeds minder, om lange stropdassen en hoge giletten met je smoking te dragen.

Traditioneel is dit echter een look die alleen geschikt is voor pakken. Smoking worden historisch alleen gedragen met strikjes en cummerbunds of lage giletten.

Lees meer over smoking en cummerbunds in dit artikel

Gentleman’s Gazette heeft deze Youtube video over de verschillen:

 

Uitzonderingen

Er zijn een paar formele opties, zowel traditioneel als modern, die geen satijn bevatten. De eerste is wat bekend staat als “Tropical Black Tie” of beter bekend als een wit dinerjasje.

Dit wordt traditioneel gedragen met een wit shirt met omgeslagen kraag, zwarte accessoires, zwarte broek en een wit dinerjasje. Het jasje moet een voorkant met 1 knoop hebben, zakken met klep en zelfrevers. Het is een smoking, maar niet een die satijn bevat.

Een modernere satijnloze smokingoptie bestaat in een paar stijlen die voornamelijk zijn gemaakt om te voorzien in een groeiende vraag in de bruiloftsmarkt.

Smokinglijnen zoals de Allure Men Tuxedo-lijn van Jean Yves maken bijna identieke smoking, maar in verschillende kleuren. Terwijl de zwarte, staalgrijze en heidegrijze smoking satijn bevatten, doen de tan en leisteenblauwe smoking dit niet.

Omdat ze deel uitmaken van een grotere lijn van identieke smokings, worden deze nog steeds beschouwd als smoking en zijn zeer populaire opties voor zowel avond als overdag bruiloften.

Smoking of een pak voor je bruiloft?

Dit is een vraag waar je misschien mee kunt zitten. Met name wanneer je zelf niet dagelijks een pak draagt.

Een smoking is niet alleen de nettere optie, maar ook nog eens specialer, want niemand zal normaal dagelijks een smoking dragen terwijl mensen wel dagelijks pakken dragen.

Wat de accessoires betreft, worden smoking dus traditioneel gedragen met strikjes en een vest of cummerbund, terwijl pakken traditioneel worden gedragen met een lange stropdas, alleen of met een bijpassend vest.

Dat wil niet zeggen dat je geen strikje met een pak of een lange stropdas met een smoking kunt dragen. Dat kan als jij dat wilt.

Met name voor je bruiloft is dit een veelgemaakte keuze aangezien er minder regels zijn ten opzichte van een black tie event waar een strikje verplicht is.

Of het nu gaat om het dragen van een pak of een smoking voor je bruiloft, dat heeft minder te maken met de fysieke verschillen en meer met de verschillende berichten die een smoking en een pak zenden.

Deze dag is van jou en je toekomstige vrouw en jullie kunnen je kleden zoals je wilt. Maar de waarheid is, je kunt een mooi pak dragen voor een bruiloft en je heel dapper en gekleed voelen, maar dat geldt ook voor alle aanwezigen.

Voor je bruiloft wil je iets dragen dat jezelf en deze dag onderscheidt van de rest. Dat is waar een smoking om de hoek komt kijken.

Het doel van kleden voor je bruiloft is niet alleen maar er op je best uit te zien. Dat is een groot deel ervan, maar het is ook om je huwelijk te vieren in een ensemble dat speciaal voor dat doel is ontworpen.

Je trouwdag is een speciale dag en verdient een speciale dresscode.

Een pak zegt dat je een goed samengesteld, competent, onstuimig en productief lid van de samenleving bent. Dat is waarom ze geweldig zijn voor de werkplek en minder formele sociale functies.

Maar een smoking zegt meer dan dat. Een smoking zegt: ‘Ik ben gekomen om dit moment met je te delen.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat je, als je het goed doet, er nooit beter uitziet dan in een goed gemaakte, goed passende smoking en alle blikken op jou zullen zijn gericht (nou ja, op je vrouw dan met haar jurk maar jij bent een goede tweede).

Lees ook: verschillende soorten heren bretels voor elke man

Andere verschillen tussen smoking en pakken

Het is belangrijk op te merken dat, meer dan alleen de zichtbare fysieke verschillen, een smoking een andere boodschap zendt dan een pak.

Sommige mensen (zoals ik) hebben de neiging om de meeste dagen een T-shirt en een spijkerbroek met bretels te dragen.

En het lijkt in eerste instantie dat voor iedereen die zich zelden aankleedt, het dragen van een pak net zo’n sterke boodschap verstuurt als een smoking omdat het even zeldzaam is. Maar dat is niet zo. En hier is waarom.

Veel mensen dragen elke dag pakken. Ongeacht of jij het doet of niet, het is een maatschappelijke norm.

Je kunt met een pak naar de supermarkt gaan en niemand zal denken dat het raar is, gewoon dat je een belangrijke kantoorbaan hebt of accountmanager bent.

Ga je naar de supermarkt in je smoking dan zul je wel wat vreemde blikken krijgen.

Als je ervoor kiest om bijvoorbeeld een pak voor je bruiloft te dragen, is de kans groot dat anderen die aanwezig zijn ook een pak dragen. En het is niet hun trouwdag.

Het doel van een smoking is niet alleen om je aan te kleden en er mooi uit te zien. Dat is er een deel van, maar slechts een deel.

Het gaat erom een ​​speciale gelegenheid te vieren door iets speciaals te dragen dat je nergens anders zou dragen. Je smoking zegt: “Dit moment is speciaal voor mij. Dit is waar ik wil zijn. Ik zou nergens anders willen zijn dan hier.”

Of dat nu is voor je bruiloft of voor en belangrijk black tie event.

Dat is het punt. En daarom zijn de twee ensembles, zelfs als je er in een pak moordend uitziet en zelfs als je je zelden of nooit in een van beide kleedt, gewoon niet gelijk voor een echt speciale gelegenheid.

Is een pak of een smoking meer formeel?

Een smoking is formeler dan een pak. Er wordt verwacht dat een smoking wordt gedragen tijdens black tie-evenementen of bruiloften, maar alleen voor de bruidegom. Ze worden beschouwd als avondkledij en worden alleen ’s avonds gedragen. Het wordt als ongepast beschouwd om vóór 17.00 uur een smoking te dragen.

Betekent Black Tie een smoking dragen?

Black tie is een dresscode voor sociale functies die na 18.00 uur beginnen en in feite betekent: “dit feest is chique en mannen zouden een smoking moeten dragen”. Een uitnodiging voor black tie geeft aan dat je kleding absoluut geschikt moet zijn.

Lees ook: dit zijn de belangrijkste dress codes die je moet kennen

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.