Welke kleur pak moet ik kopen? Beste keuzes van blauw tot zwart

door sulo | Geupdate op:  19 februari 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

WELKE KLEUR PAK MOET IK KOPEN?  

Er zijn zoveel mogelijkheden

welke-kleur-pak-moet-ik-kopen

De vraag waar veel mannen mee kunnen zitten is welke kleur pak ze moeten kopen. Lees verder voor welke situatie je het beste je kleur kunt kiezen…..

 

pak-kleuren-navy-grey-black

THE SINGLE SUIT  

ALS JE MAAR 1 PAK ZOU HEBBEN

De persoon die maar zelden een pak draagt zal er waarschijnlijk maar eentje hebben. Hij moet dan dus ook een pak kiezen wat voor bijna alle gelegenheden is te gebruiken.

Een slim fit pak is een goede basis optie en flexibeler dan een driedelige, en al helemaal dan een smoking. Wanneer draag je die?   Maar hoe kies je nu de juiste kleur?

De speciale gelegenheden die zich voordoen zijn natuurlijk de bruiloft, of begrafenis. Of het incidentele feestje waar je netjes naartoe moet. De drager van het pak moet zorgen dat hij niet uit de toon valt bij zulke gelegenheden.

Een donker, conservatief pak is dan de beste keuze als eerste pak. Zwart, navy blauw of antraciet zijn allemaal goede keuzes, maar antraciet is misschien de beste keuze vanwege zijn veelzijdigheid.

Een pak met bretels is bij elke gelegenheid een slimme zet, de bretels kun je altijd nog afstemmen op je pak keuze.  

Een zwart pak is toch vaak echt de go to eerste keuze om in je kledingkast te hebben hangen. Hij staat traditioneel gezien wat netter en het is zeker een must als pak voor een begrafenis. We krijgen vaak de vraag of een blauw pak ook zou kunnen naar een begrafenis.

En tuurlijk, een net pak aandoen is vaak al een stap voor op die beetje vreemde neef die er geen heeft dus blauw kan altijd en is heel veel beter dan niets, maar traditioneel gezien is dat zwarte kostuum toch echt de betere keuze.

welke-kleur-antraciet-pak

DE KEUZE  

ZOVEEL KLEUREN, HOE KIES JE…..

Het eerste wat anderen opvalt aan je pak is de kleur.

De 1e impressie is heel erg belangrijk, en voordat iemand ziet wat voor een snede je hebt gekozen voor je pak of hoe hij valt, ziet iemand als eerste de kleur. De belangrijkste keuze die je dus zult moeten maken is de kleur van je pak.

Het belangrijkste om te weten is dat sommige kleuren eigenlijk altijd kunnen, en andere kleuren zijn gebonden aan bepaalde gelegenheden, of seizoenen. Het is zonde wanneer je een leuke modern fit hebt laten maken, of misschien wel een double breasted heren kostuum op maat, alleen om erachter te komen dat de kleur niet meer in stijl is.

Het ene kleur pak zal heel goed passen bij een specifieke gelegenheid, terwijl hij bij een andere volledig uit de toon zal vallen.

kleur-pak-stoffen

DE MOGELIJKHEDEN  

WELKE KLEUR PAK DAN NOG MEER?

De heren onder ons die regelmatig een pak dragen willen natuurlijk ook wat meer keuze hebben.
De traditionele kleuren zijn

Elke garderobe zou rondom deze basiskleuren aangevuld moeten worden. Een veel voorkomende vraag hierbij is “welke kleur is Navy?”.

Navy is de donkere variant van blauw. Bijna elk blauw pak is ook Navy, dus wat dat betreft zit je meestal goed en tegenwoordig zie je ook wel meer fellere en lichtere kleuren blauw als colbert voorbijkomen waar je ook goed rondom kunt combineren.

Een goede aanvulling hierop zou Bruin kunnen zijn met kleuren variërend van zandkleur tot donker-chocolade-bruin. Bruin is een handige aanvulling voor de garderobe omdat professioneel stijladvies vaak aangeeft dat mannen het meest tot hun recht komen in “aardse tinten”.

Belangrijk om te weten is nog dat bruine pakken tot de jaren ’80 niet gezien werden als geschikt om zakelijk te dragen. Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo, maar er kunnen mensen zijn die nog van de “oude stempel” zijn.

Donkergrijs/Antraciet is een goede kleur om te beginnen voor de jonge man. Navy blauw kan nog wel eens de jeugdigheid accentueren en dat doet antraciet niet.

Navy Blauw daarentegen is een goede traditionele keus en doordat hij veel wordt gebruikt zul je nooit uit de toon vallen. Wanneer je voor andere kleuren gaat is het belangrijk om rekening te houden met wat bij jou past.

Het maakt hierbij uit wat je haarkleur is, de kleur van je ogen en je huidskleur.

De tips die stylisten altijd voor vrouwen hebben gelden dus met pakken zeker ook voor heren. Het beste is om alles goed in de spiegel te bekijken en houd hierbij ook rekening met verschillende lichtvallen. De stof van een pak kan onder fluoriserende lampen heel anders kleuren dan in de buitenlucht. 

welke-kleur-pak-moet-ik-het-beste-kopen

Grijs pak, welke kleur overhemd doe ik daarbij?

Een van mijn favorieten naar het werk is een grijs pak met een wit overhemd. Ik heb er vaak ook een wit pochet bij in om aan te sluiten bij het witte overhemd, omdat wit verder nergens in de outfit meer naar voren komt natuurlijk.   

Mijn lievelingscombinatie is om er dan een zwarte stropdas en zwarte nette schoenen bij aan te doen.   Tip: grijs pak, wit overhemd, wit pochet, zwarte stropdas en zwarte nette schoenen.     En natuurlijk helemaal in lijn met de artikelen in onze shop.  

Een grijs pak straalt, net als een blauwe, vertrouwen en rust uit. Het is de kleur die laat zien dat mensen op je kunnen bouwen, dat het goed komt wanneer ze je een opdracht geven.

Misschien niet de kleur van creativiteit (de “Grijze mus, accountant”) maar in de juiste situaties kan hij zorgen dat je een stapje voor hebt.

Loyaliteit en een goed werk ethos, dat zijn de kenmerken van het grijze pak.

Kun je ook bruine schoenen combineren met een grijs pak?

Zeker kan dat. En onthoud, hoe donkerder de bruine schoenen zijn, hoe netter het zal staan. Hier is een voorbeeld van een goed uitgevoerde combinatie:

bruine schoenen bij je pak

(bruine schoenen met een grijs pak bij stylemann)

Blauw pak met zwarte schoenen

Wat je heel vaak ziet is een blauw pak met bruine schoenen, blauw en de juiste kleur bruin gaan goed samen. Maar een blauw pak met zwarte schoenen is ook een uitstekende keuze, mits op de juiste manier uitgevoerd natuurlijk.

Het belangrijkste om te onthouden is dat niet alle blauwe pakken met zwarte schoenen moeten worden gecombineerd. Het hangt dus helemaal van het pak af.

Als de blauwe pakkleur te licht of levendig is, oogt het pak over het algemeen meer casual, waardoor het minder geschikt is om een ​​schoen zo formeel als zwart te dragen.

In deze gevallen raden we aan om in plaats daarvan een schoen in een bruine tint te nemen (en onthoud, hoe donkerder de tint bruin, hoe formeler het eruit ziet).

Dus, hoe weet je of je blauwe pak een goede kleur heeft voor zwarte schoenen? Hier zijn een paar voorbeelden:

levendig blauw pak

(Tom Hiddleston in een levendig blauw pak op Pinterest)

Dit eerste voorbeeld laat zien hoe levendig blauw de kleur van het pak kan zijn en er nog steeds geweldig uit kan zien met zwarte schoenen.

Hoewel deze kleur blauw over het algemeen gepaard gaat met bruine, wat zorgt voor een veel meer ontspannen look, verhoogt het dragen van zwarte schoenen deze look onmiddellijk waardoor het verrassend formeel lijkt.

Als de betreffende blauwe pakkleur lichter is dan deze, raden we aan bruine schoenen te dragen.

De volgende foto is een meer typisch voorbeeld van hoe blauwe pakken over het algemeen met zwarte schoenen worden gedragen. Dit donkerdere kleurenpak is meer marine dan blauw en slijt nog beter met de zwarte schoenen vanwege het lage contrast tussen de twee.

navy blauw pak zwarte schoenen

(Navy blauw pak met zwarte schoenen op nextluxury.com)

Vergeet niet dat het combineren van blauwe of navy-pakken en zwarte schoenen een outfit eleganter maakt. Donker gekleurde sokken moeten worden gedragen om bij de broek te passen.

Een fris wit overhemd zorgt voor een flatterend licht / donker contrast in je outfit dat door de eenvoud van de kleuren een vorm van formaliteit laat zien.

Voor de meest formele kleding, kies dan voor een Frans manchet shirt, voor een extra mate van elegantie. Als je indruk wilt maken tijdens een diner met klanten of met vrienden, dan doet een combinatie van blauw pak en zwarte schoenen precies wat je wilt.

Een zwart pak met een blauw overhemd, kan dat?

Er zijn niet heel veel looks waarbij je een zwart pak kunt dragen met een blauw overhemd, maar er zijn een paar uitzonderingen waar het er toch perfect uit kan zien.

Een zwart pak met een donkerblauw overhemd

Het zorgt nét nog voor een beetje kleurcontrast waardoor het niet gelijk black-on-black is zoals een Johnny Cash Outfit, maar het is ook weer niet een super contrast. Dit kan een look zijn die je best kunt uitproberen.

Zwart pak met donkerblauw overhemd

(Jake Gyllenhaal in een zwart pak met donkerblauw overhemd op Quora)

Supernetjes zwart pak met lichtblauw overhemd

Wil je deze look laten werken, dan moet alles echt supernetjes gestyled zijn en perfect op elkaar aansluiten, maar een zwart pak met licht blauw overhemd kan nog steeds een goede manier zijn om een statement te maken. 

Het is wel direct een hele formele en zakelijke look waar je bewust mee om moet gaan.

zwart pak met lichblauw overhemd

(zwart pak met lichtblauw overhemd op wallstreetoasis.com)

Welke kleur bretels horen daar bij?

  De kleur van de bretels is misschien nog wel veel persoonlijker dan het pak en hier kun je echte elke kant mee op. Ons advies is om in ieder geval uit te kijken dat het niet téveel hetzelfde wordt allemaal. De kleuren die je in de bretellen kunt kiezen zijn denk ik óf neutraal en daarmee dicht in de buurt van je pak.

Dit kan alleen als je een lichtkleurig overhemd aan hebt.

Anders wordt het dus weer allemaal veel te donker of te grijs. Donkere bretels op een wit overhemd doen het bijvoorbeeld erg goed en zorgen er toch voor, ondanks dat ze nagenoeg dezelfde kleur hebben als je pak, dat ze eruit springen met genoeg contrast met je overhemd.  

Felle kleuren zijn ook erg goed te doen. Hier kun je het beste mee afstemmen met je stropdas of met je sokken. Zo kun je wel zien dat je niet zomaar een “random” kleur hebt gekozen maar er wel wezenlijk over na hebt gedacht.  

Verder gelden in het rijk van de kleuren voor bretels net als met stropdassen dat je bepaalde kleuren uit kunt zoeken voor het resultaat dat je wilt boeken. Ook hier kies je bijvoorbeeld rood wanneer je sterk wilt staan in onderhandelingen en ga je voor blauw voor meer gemoedsrust en vertrouwen.  

Kies een stijlvol pochet bij je kostuum

Het kan weer! Je ziet steeds vaker weer een pochet terugkomen in de herenmode, en met goede reden. Het geeft extra klasse aan je outfit en steeds meer mannen kiezen daar weer voor. Zeker met series over de jaren ’20 tot en met series over de jaren ’50 en ’60, retro komt weer terug.   

Wat is een kostuum?

Een kostuum is een andere naam voor een pak. Het is een synoniem hoewel “kostuum” vaak ook wel als netter wordt beschouwd. Kostuum wordt bijvoorbeeld vaker geassocieerd met hetgeen je speciaal koopt voor je huwelijk, of voor een black tie event terwijl een pak vaak wordt genoemd als hetgeen je aandoet naar je werk.

Het pochet past perfect bij een kostuum aangezien je hier dus voor nét die stap netter gaat.    

Lees meer: hoe kies je een goed zakhorloge?

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.