Alles over Jort Kelder

door sulo | Geupdate op:  4 november 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Steeds vaker zien we Jort Kelder opdraven in talkshows en podcasts.

Recent kwam hij nog groot in het nieuws met zijn opmerking dat ‘we de economie kapot laten gaan voor het redden van het leven van een stel te dikke-rokende-80-jarige die daarna misschien nog twee jaar leven’.

Een ingecalculeerde opmerking denken wij. Alles over Jort Kelder

Foto “Week van de ondernemer 2011” van ING Nederland op Flickr onder Creative Commons

Destijds was het gesprek over de economische gevolgen van de Coronacrisis totaal nog niet aan de gang en met de bom die Jort liet vallen werd deze discussie in een keer opengebroken.

Ook won Jort dit jaar de Pim Fortuin prijs voor het vrijuit vertellen van zijn mening ongeacht de eventuele publieke gevolgen die dit met zich mee brengt. Maar wie is Jort Kelder nou eigenlijk, en waarom is hij zo belangrijk dat we hem steeds bij programma’s zien aanschuiven om naar zijn mening te luisteren? Deluxery zocht alles over Jort Kelder uit.

Jort Kelder

Jort Kelder (55) is eigenlijk al bekend en op tv sinds wij ons kunnen herinneren bij deluxery. Hij studeerde in 1990 af in Nederlands Recht aan de Universiteit van Utrecht. Tegelijkertijd was hij actief als persvoorlichter in het Hoofdbestuur van de liberale jongerenorganisatie JOVD, een soort jongerentak van de VVD. Ook liep hij stage bij het zakenblad Quote en na het afronden van zijn studie werd hij hier ook redacteur.

Amper drie jaar later werd hij hoofdredacteur van het tijdschrift. Toen het blad verkocht werd aan Hachette Filipacchi Médias, de grootste uitgever van tijdschriften ter wereld, besloot Jort om ermee te kappen als hoofdredacteur. Het gevoel verkocht te worden vond hij toch niet helemaal geweldig, vooral niet omdat hij zelf ook een poging wilde doen samen met een paar andere redacteuren om het blad over te nemen. Toch ontving hij bij de overname zo rond de 500.000 euro. Geld dat na een paar Maserati’s, liefdes en reisjes naar de Malediven weer op was.

In zijn tijd bij Quote was hij niet alleen actief bij het tijdschrift. Zo presenteerde hij verschillende tv-programma’s en was hij actief als columnist bij onder andere NRC Handelsblad en Het Parool. De schnabbels waren dan ook wel broodnodig aangezien de hoofdredacteur eigenlijk al sinds jaar en dag een ton per jaar krijgt bijgeschreven, hetzelfde wat ook Sander Schimmelpenninck nu krijgt als hoofdredacteur bij Quote.

Dat alleen is natuurlijk niet voldoende voor de Nederlandse beroepskakker. Zoals een echte BN’er werkt Jort ook samen met verschillende merken en bedrijven. Een daarvan is Suit Supply. Dit bedrijf heeft de ‘Jort’ pakken geïntroduceerd. Daar zal hij vast en zeker een mooi percentage over krijgen, en niet te vergeten; gratis pakken voor de baas. Recent nog kwam Jort in het nieuws met een nieuwe poster waarop die poseert met een Nederlandse vlag op de achtergrond.

Geld

Maar ja, als je zelf 13,5 jaar als hoofdredacteur hebt gewerkt voor een blad dat voornamelijk over andermans geld schrijft dan kan je verwachten dat andere mensen dit ook gaan doen. Eén daarvan zijn wij. Gelukkig maakt Jort het ons niet al te moeilijk en publiceert hij af en toe zijn belastingaangiftes om zo te laten zien dat hij gewoon netjes zijn belasting betaald. Misschien publiceert hij het ook omdat een inkomen van zo’n half miljoen per jaar natuurlijk ook niet slecht is.

Jort verdient zijn geld tegenwoordig door columns te schrijven, boeken te schrijven, dagvoorzitter of speeches te geven, op te treden in talkshows, een eigen podcast te maken, tv-programma’s te presenteren en vast en zeker nog een paar andere schnabbels. Beseffend dat een speech of dag optreden zo rond de 6 á 10k kost loopt dat aardig op. In 2016 werd het vermogen van de bekendste breteldrager van Nederland nog geschat op 3 miljoen euro. Ondertussen kunnen we wel stellen dat het vermogen wel richting de 4 miljoen euro gaat.

Ondanks de Coronacrisis en de gevolgen dat meneer Kelder niet kan optreden als spreker tijdens events, en hierdoor een grote smak geld misloopt, hoeven we ons dus zeker geen zorgen te maken over de financiële status van deze beroepskakker. Lees ook: dit zijn de leuke bretellen looks van Jort Kelder

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.