5 beste en meest exclusieve whisky’s: een fles tot wel €2500!

door sulo | Geupdate op:  5 november 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

In het vorige artikel over whisky vroegen we aan een expert drie tips voor het investeren in whisky. Na dit artikel vroegen we ons bij deluxery af wat nou goede exclusieve whisky’s zijn die misschien wel het investeren waard zijn (of die je natuurlijk ook gewoon zelf op kunt drinken). Nu we onszelf (nog steeds) geen whisky expert kunnen noemen schakelde we weer de hulp in van een andere whisky expert. beste en meest exlusieve whisky

Deze keer gaat deluxery in gesprek met Robbert die online beter bekend is als ‘confessions of a whisky freak’. Hij zocht voor ons de vijf goede en exclusieve whisky’s uit in verschillende prijscategorieën die hij het aanraden waard vindt.  Dit vertelde Robbert ons erover:

Beste 5 whisky’s

Dag lezers van deluxery! 

Deluxery heeft mij gevraagd om vijf exclusieve whisky’s voor jullie uit te zoeken. Ik heb mijn best gedaan om voor iedereen zijn budget wat te zoeken. Daarbij heb ik gekeken naar prijs, kwaliteit, exclusiviteit, niet onbelangrijk….beschikbaarheid en uiteraard nog een paar andere factoren;).

We zullen beginnen met de goedkopere whisky’s en eindigen met de duurste. Investeren in whisky is helemaal hip, dus ik zou zeggen: let goed op.

Whisky 1: Ardbeg Ardbog

We pakken hier een whisky voor mensen met een budget tot €250.

Ik heb gekozen voor de ardbeg ardbog. Waarom? Omdat oudere ardbeg’s in het verleden zich wel hebben bewezen om goed te groeien in prijs. De ardbog is nu nog redelijk betaalbaar en is soms nog te vinden in de winkels. De prijs ligt vaak ergens tussen de €200 en €250 euro.

Slijterij ’t fust heeft er nog 1 staan. Deze slijterij bevindt zich in Hoorn.

Ardbeg Ardbog

Whisky 2: Glenury Royal 36 Years 1968-2005

Budget tot €750.

Deze heb ik gekozen omdat flessen whisky van gesloten oude distilleerderijen het altijd goed doen. Deze whisky komt van de in 1985 gesloten distilleerderij Glenury Royal.

Hier is de whisky nog verkrijgbaar

Glenury Royal 36 Years 1968-2005

Whisky 3: Ardbeg Hunter Laing

Budget tot €1250

We pakken weer een oude Ardbeg erbij. Dit keer een 21 jaar oude gebotteld door Hunter Laing. De whisky specialist in Alkmaar heeft hier nog 1 fles van (deze heeft trouwens ook nog een ardbeg ardbog staan en een hele collectie aan andere oude ardbeg’s, voor ieders portemonnee wat wils)

Wat het extra leuk en exclusief maakt is dat er van deze ardbeg maar 6 naar Nederland zijn gekomen!

Whisky 4: Port Ellen 15 Years 1969

Voor de mensen met een budget tot €2500

In dit budget is heel veel mogelijk. Vele oude bottelingen van oude gesloten distilleerderijen. Denk aan: Port Ellen of bijvoorbeeld Rosebank. Zoals ik al eerder vermelde zijn oude gesloten distilleerderij bottelingen altijd wel een schot in de roos. Wat je kan doen is meerdere flessen van bijvoorbeeld onder de €1000 kopen. Maar je kan natuurlijk ook al je fiches op zwart zetten om maar even in gok termen te spreken.

Laten we voor dit voorbeeld voor een oude Port Ellen gaan. Gedestilleerd in 1969 en “slechts” 15 jaar oud. Dat betekent dat deze rond 1985 verkocht werd in de winkels. Deze whisky is dus al zo’n 35 jaar uit de schappen. Als je deze dus kan kopen heb je een zeer exclusieve te pakken, maar daar betaal je dan ook voor.

Port Ellen 15 Years 1969

Whisky 5: Brora 40 years 1978-2019

Tsja… met een budget boven de €2500 zijn er veel mogelijkheden. Heel veel mogelijkheden kunnen we wel zeggen. Voor dit voorbeeld pakken we er een uit een hele oude gewilde distilleerderij: Brora

De Brora whisky’s zijn zeer gewild bij de liefhebbers van ons mooie uisge beatha.

Brora 40 years 1978-2019

Ondanks dat er van deze whisky best wat flessen zijn gemaakt (1819 stuks) zal dit absoluut geen miskoop zijn.

Natuurlijk zijn dit slechts vijf goede en exclusieve whisky’s en maar een paar voorbeelden van wat onze geliefde whisky’s kunnen kosten en wat er allemaal mogelijk is. De opties zijn oneindig, ook voor de portemonnee met kleinere budgetten dan hierboven beschreven. Leuk om te vermelden is dat de duurste whisky ooit op dit moment op een prijs van 1.7 miljoen staat. Dit was een oude Macallan, dit merk werd vroeger gezien als de Rolls-Royce onder de whisky’s en hiervan zijn vooral de oude Macallan’s zeer gewild.

Macallan whisky

Dan nog even terugkomend op waarom ik ook kijk naar kwaliteit van de whisky. Hiermee bedoel ik de smaak. Het is heel erg belangrijk dat je een whisky koopt waar je zelf van zou willen drinken. Mocht je namelijk ooit de neiging hebben om de whisky open te trekken, omdat bijvoorbeeld de prijs niet stijgt zoals je wilt, dan kan je hem altijd nog zelf op drinken. Dat is altijd beter dan verlies maken. Rest mij nog om te zeggen dat whisky in mijn ogen vooral gemaakt is om van te genieten en van te drinken. Met vrienden of alleen in je favoriete relax stoel dat maakt niet uit. Als je maar geniet want er bestaat geen product op aarde wat zo mooi is als whisky.

Cheers Robbert.

Lees ook: Whisky kopen, hier moet je op letten

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.