Beste hometrainers 2022 + handige tips

door sulo | Geupdate op:  17 augustus 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Fitness! En dan niet eerst de deur uit, op weg naar de sportschool, weer of geen weer. Nee, gewoon lekker thuis aan je conditie werken. Op de zolderkamer of slaapkamer, in de schuur of waar hij ook maar mag pronken. Een hometrainer is natuurlijk niet allereerst iets dat gezien mag worden. Er dient op gezweet.

7 Hometrainer aanraders

Verkrijgbaar bij

bol.com (€329,00)
amazon.nl (€329,00)
Laatst bijgewerkt:: 13 juli 2024 - 03:58

Slank en fit worden

Sporten kost inspanning. Ben je wat gemakzuchtig ingesteld en laat je de hometrainer liever links liggen? Kijk dan ook eens in de spiegel. Kunnen er niet een paar kilootjes af? En die trappen die je op en af gaat, dat is ook eerder sukkelen dan over de traptreden sprinten. Gewicht en conditie – toch maar eens zo’n fiets aanschaffen waar je geen meter verder mee komt? Best een goed idee eigenlijk, vooral omdat de sportschool niet jouw ding is. Kijken en bekeken worden. Steeds die retour door de stad voordat je op de fitnessapparatuur klimt. Gewoon lekker thuis bezig gaan, het gemak voorop. Dit artikel legt je met tips uit hoe je de juiste aankoop doet. Want een hometrainer staat ‘figuurlijk’ niet stil. Ontwikkelingen blijven komen en maken zo’n fitnessapparaat steeds ingenieuzer. Lees verder en kom erachter wat de beste toestellen anno 2022 zijn.

Zo nu en dan een hometrain-sprintje trekken?

Allereerst een setje kooptips voor je nieuwe hometrainer. Zoek eerst een goed plekje in huis waar je fitnesskampioen de ruimte krijgt. Je wilt hem niet uitpakken, in elkaar zetten en dan constateren dat hij op jouw plekje gewoon niet past. Woon je erg klein, dan kun je altijd nog een opvouwbaar model overwegen. Bedenk vooraf hoe vaak je je hometrainer gaat gebruiken. Blijft het bij een tot twee keertjes per week, dan is een eenvoudig en niet te duur model wel goed genoeg. Ga je er echt helemaal op los en ook nog dagelijks, kies dan een degelijk model. Bij intensief gebruik heb je weinig aan een opvouwbaar model.

Zonder zadelpijn zitten

Een niet te onderschatten onderdeel is verder het zadel. Test de hometrainer waar je hem koopt door even te voelen hoe het zadel zit. Lijkt zo’n zadel verdacht veel op dat van een racefiets? Dan moet je de hometrainer niet langdurig gebruiken want zo’n zadel zit na enige tijd niet heel gerieflijk. Bekijk ook of je nieuwe conditie-apparaat over trainingsprogramma’s beschikt. Het is altijd handig om te kijken hoever je komt met gestelde doelen. Sommige hometrainers zijn voorzien van allerlei extra opties. Misschien niet altijd meteen nodig maar best interessant. Zo kan je ijzeren sparringpartner een hartslagmeter hebben. Daarmee houd je je hartslag goed in de gaten.

Virtueel fietsen

Je kunt de hometrainer ook binnenfiets noemen. Je wordt al fietsend fit op een en dezelfde vierkante meter. De meest gebruikte hebben een vliegwiel. Je trapt er lekker op los en het wiel draait mee. Je kunt een weerstand instellen zodat het lijkt of je met wind tegen fietst of een zware helling op moet karren. Vind je zo fietsen een beetje saai? Dan kun je ook een exemplaar aankopen met een beeldscherm. Zo lijkt het ineens alsof je over Franse landweggetjes fietst; de suggestie dus dat je een echte fietstocht maakt. Andere hometrainers zijn zo opgezet dat je je eigen echte fiets erin kwijt kan. Op je eigen fiets peddel je dan naar conditie.

Wat is het succes van de hometrainer? Eigenlijk dat iedereen ermee overweg kan. Een amateur- of topsporter doet er zijn ding mee. Ouderen werken er aan hun beenspieren op. Ook kinderen kunnen de cola en chips er weer af fietsen.

Pro’s en contra’s van de hometrainer

Er is geen allerbeste hometrainer aan te wijzen. Waar het ene toestel goed in is, heeft een ander toestel zijn eigen pré. Het is wel mogelijk om een aantal tophometrainers uit het riante aanbod te lichten. En dan zowel te melden waar de hometrainer in uitblinkt en waar hij iets minder in is. Zo krijg je een goed beeld van hometrainers die anno 2022 zeer geslaagd, gewild en gewoon erg goed zijn. Nogmaals, de presentatie van hometrainers hieronder is niet van goed naar minder goed. Het zijn alle vijf toptoestellen in de huidige markt.

Geteste klasse

De hometrainer Fitbike Ride 5 heeft al heel wat tests doorstaan en wordt algemeen geroemd als een van de allerbeste hometrainers die je nu in Nederland kunt krijgen. Met een prijskaartje van ca. 350 euro geen kattenpis, dus het mindere is wel dat je er budget voor (over) moet hebben. Het bijzondere is dan dat je het toestel geheel aan je wensen kunt aanpassen. De tablethouder zorgt ervoor dat je met je tablet lekker naar series of films kunt kijken terwijl de benen draaiend blijven. De trainingscomputer die erbij hoort, maakt hem helemaal af. Een zere kont is bijna onmogelijk want het zadel zit fantastisch.

Soms wel even een geknutsel vooraf

Ook een kampioen is de Christopeit AL-1. Je moet er niet op gaan als je meer dan 150 kilo weegt. Deze hometrainer heeft een hoog niveau van comfort en een prima prijsstelling. Hij heeft computergestuurde trainingsprogramma’s aan boord en is geschikt voor beginners en diehards. Alleen is de montage vooraf iets waar je tijd voor moet nemen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€329,00)
amazon.nl (€329,00)
Laatst bijgewerkt:: 13 juli 2024 - 03:58

Familievriendelijke fitness

De Fitbike Ride 5 HRC zit net als zijn broertje (de 5) ook rond de 350 euro. Daarvoor krijg je er een borstband bij zodat je hartslag gemeten wordt. Een zeer degelijk vehikel en ook nog eens voor het hele gezin. Hij is namelijk instelbaar op lengte, leeftijd en gewicht. Iets minder is de handleiding.

Nederlands trots

De VirtuFit HTR 1.0 hometrainer hoort met een adviesprijs van 259 euro (maar vaak goedkoper te krijgen) tot de beste goedkopere hometrainer. Het is net of je op een echte fiets zit. Voor dit geld krijg je geen stabieler model. Het Nederlandse fitnessmerk VirtuFit is dan ook bekend om kwaliteit en nog eens kwaliteit. Terwijl jij je inspant, zet deze hometrainer alles om in data: hartslag, calorieverbruik, snelheid, er zit zelfs een odometer(totaal afstand) op. Zo kun je goed bijhouden hoeveel vooruitgang je maakt. Wel blijven trainen, natuurlijk.

Trainen met lengte

De beste hometrainer met het ‘ligfiets’ model is de Tunturi Performance E50-R. Hiervoor moet je echt je beurs uitdiepen want dit modelletje verruilt van eigenaar voor zo’n 1100 euro. Het is dan wel een kampioen voor cardio training. Deze ligfiets hoort ook thuis in de revalidatie. Hij komt met visuele routes. Al fietsend, crossend, roeiend of rennend de mooiste landschappen van de wereld zien voorbijkomen. Tunturi heeft trouwens ook een goed model voor lange mensen. De Tunturi Performance E60 is de beste keuze van alle hometrainers als je soms bukkend de deur door moet. De trainingscomputer die erbij hoort is heel goed afleesbaar.

Zware jongens, lekker leunen

Heb je vaak last van je rug en wil je wel een hometrainer om je conditie te verbeteren? Dan past de Gymost Turbo R11 helemaal bij jou. Van alle hometrainers met een rugleuning is dit de beste. Waar andere soms de onderrug niet of nauwelijks steunen doet de Gymost dat zeker. Je moet er thuis wel de ruimte voor hebben want hij is aan de grote kant.

Alles draait om het vliegwiel

Hometrainers worden vaak op een aantal elementen getest, om zo te kijken wie er als winnaar uit de bus komt. Het vliegwiel is een van die essentiële onderdelen die nader onder de loep komen. Een goed vliegwiel van behoorlijk gewicht maakt het trappen soepeler en de overgang naar een ander weerstandsniveau probleemlozer. Ook de stevigheid van het trainingstoestel is een belangrijk punt. Als je weet wat het maximaal belastbare gewicht van zo’n hometrainer is, weet je ook hoe stevig die is.

Gereed voor een goede houding

Trainingsprogramma’s tellen ook mee in testen en weerstanden. Heeft je hometrainer weinig weerstanden? Dan kun je na wat langer gebruik misschien minder goed trainen omdat je alle weerstanden al vlot aankan. De zithouding is ook iets waarop wordt getest. Gelukkig hebben de meeste hometrainers al een ergonomische standaard; ze zijn met andere woorden ontwikkeld voor een verantwoorde zithouding. FitBike, Focus Fitness, Kettler en Tunturi zijn een paar merken die het ‘zitten’ op een hometrainer heel serieus nemen. Geluid is ook een dingetje dat getest wordt. Jij, je huisgenoten en ook je buren hebben liever geen toestel dat trilt en lawaaiig is.

Lees ook: Beste roeitrainers 2022 + handige tips

Verkrijgbaar bij

betersport.nl (€349,00)
bol.com (€349,00)
amazon.nl (€349,00)
Laatst bijgewerkt:: 13 juli 2024 - 03:58

Verkrijgbaar bij

bol.com
betersport.nl (€999,00)
amazon.nl (€1.007,49)
Laatst bijgewerkt:: 13 juli 2024 - 03:54

Verkrijgbaar bij

bol.com (€329,00)
amazon.nl (€329,00)
Laatst bijgewerkt:: 13 juli 2024 - 03:58

Verkrijgbaar bij

betersport.nl (€349,00)
bol.com (€349,00)
amazon.nl (€349,00)
Laatst bijgewerkt:: 13 juli 2024 - 03:58

Verkrijgbaar bij

bol.com (€329,00)
amazon.nl (€329,00)
Laatst bijgewerkt:: 13 juli 2024 - 03:58

Verkrijgbaar bij

bol.com
betersport.nl (€999,00)
amazon.nl (€1.007,49)
Laatst bijgewerkt:: 13 juli 2024 - 03:54
De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.