De voordelen van een elektrische BBQ

door sulo | Geupdate op:  8 september 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een elektrische BBQ vervangt nog niet eens zo lang de houtskool variant. Die is dus vrij nieuw. Gas- en pelletbarbecue zijn de concurrenten om een lekker stukje vlees te grillen. Barbecue verwijst naar de Carribean, naar Engelse en Franse boekaniers en piraten. Zij ontwikkelden een keuken waarbij je vooral varkensvlees gestaag roosterde om zo de houdbaarheid van het vlees te verbeteren. Barbecue als woord komt van het Spaanse ‘barbacoa’.

Elektrisch grillen, is dat niet onhandig?

Jaren lang vlees bereid op houtskool en nu ineens elektrisch gaan barbecueën. Daar zitten toch niet zozeer voordelen, maar nadelen aan vast? Waar vind ik midden in mijn tuin een stopcontact? Moet je weer met lange snoeren gaan werken. En met een elektrisch apparaat krijg je toch nooit zo’n lekkere rook- en grillsmaak? Dat waar het met barbecue om draait? En kun je dan nog wel op zo’n elektrisch dingetje een hele groep aan je vlees helpen? Nadelen, nadelen, maar ze steunen vaak op vooroordelen. En ze betekenen vrij weinig als je ze tegenover de voordelen van een elektrische BBQ zet. Daar gaat dit artikel dan ook over. Waarom zou je voor stroom gaan als je grillstrepen wilt inbranden? Er zijn meer voordelen dan je denkt.

Hitte over de hele breedte

Toch overstappen op een elektrische barbecue? Die draait dus op elektra. En heeft een paar gloeispiralen die gelijkmatig de boel verwarmen. Er komt geen vuur aan te pas. De grote pré daarvan is dat het vlees gelijkmatig gegrild wordt. De temperatuur klimt snel op en wordt heel gelijkmatig over het rooster verdeeld. Geen likkende vlammen die links ineens een kip verkoold maken terwijl een gamba rechts koud blijft. Twijfel je nog even of je met zo’n stroomapparaat wel een hele club mensen tegelijk aan het eten kunt houden? Niet nodig, veel elektrische BBQ’s kunnen hele families aan het kauwen houden. Neem nou de Severin PG2792 die met z’n royale grillrooster veel tegelijk kan verhitten. Een groot oppervlak heeft natuurlijk wel een flink warmte-element nodig en daarom levert deze Severin 2500 Watt.

Snel schoon

Een tweede plus is de reiniging van je BBQ. Wie ooit een houtskool BBQ heeft schoongemaakt weet dat dit niet het leukste klusje is. En je moet er ook nog op wachten. De hitte van het apparaat moet eerst wel weg. Bij een elektrische BBQ is de hitte supersnel weg; deze koelt vlot af. Bovendien brengt een BBQ op stroom ook veel minder smerigheid met zich mee na het barbecueën. En een compacte barbecue zoals de Severin PG9745 is echt in een wip gereinigd.

Binnen barbecueën… eh… gourmetten

Als derde plus is de inzetbaarheid van de elektrische BBQ. Bij regenachtig weer zet je hem meteen bij je tuindeur neer. Een plekje op een zonnig balkon is ook zo gevonden. Plug en playen maar. Voor de gelukkigen met een echt grote tuin is het dan even behelpen met de haspel, maar ook die is zo uitgerold. Gaat het miezerige weer ineens je geplande barbecue in de weg zitten? Er zijn elektrische BBQ’s in tafelmodel verkrijgbaar zodat je indoor alsnog je eetfeestje kunt aanbieden. Je hebt dan een indoor barbecue met een gourmetfunctie. De Bestron AJA802T is daar een voorbeeld van. Prijstechnisch ook heel interessant. Iets meer wattage handiger? Dan is de Moulinex BG134812 een goede aankoop.

Kan er rook van stroom komen?

Het grootste twistpunt is en blijft de smaak van het klaargemaakte voedsel. De houtskoolfanaten zwaaien met de beroemde rooksmaak die verloren gaat als je elektrisch begint te grillen. Ja, maar je moet dan wel van die sterke rooksmaak houden, hé? Bovendien kun je ook bij een elektrische BBQ die rooksmaak wel krijgen. Je hebt dan een barbecue met klep nodig. En een smokerbox. Dat is een aluminium bak met smeulende houtsintels. De snippers zorgen dan voor de rook. En natuurlijk de smaak.

Safety first

Het houdt niet op met de voordelen van een elektrische BBQ. Neem nou de veiligheid. Anders dan bij een houtskoolapparaat heb je met je stroomkeukentje geen open vuur. De kans op brand is dan ook miniem. Een elektrische BBQ is superveilig. Zet hem alleen niet in de regen en struikel niet over het snoer.

Houd de buren tevreden

Klagende buren dan. Met een elektrische BBQ wordt de lucht in de tuin van je buren niet vervuild. Geen grote rookontwikkelingen in jouw tuin en de aanpalende stukken groen van de buren. Elektrisch je eten bereiden minimaliseert de burenoverlast. In de waterbak onderin worden de vleesvetten opgevangen. Zo wordt niet alleen de rook verminderd maar blijven ook vieze geurtjes weg. Want die blieven de buren waarschijnlijk ook niet echt.

Er is geen stroomfles

Dan de bron. Stroom. Van houtskool krijg je snel vieze handen. En met gasbarbecues zul je zien dat meteen na de eerste lichting vlees die gasfles net weer leeg is. Hopen dat je een reserve in de schuur hebt staan. Maar ook dan is het weer een heel gedoe om te gaan wisselen. Je handen blijven bij een elektrische BBQ schoon.

Warm, heter, heetst

Met een handige knop stel je zelf de temperatuur heel mooi in. Zo heb je een gecontroleerde hitte en bepaal je zelf het hittebereik. Bij vuur is dat bijna niet te doen. Je hebt dus het megavoordeel van een ideale temperatuur. Biefstuk schroeit weer anders dan kip of varkensvlees. Groenten hebben juist baat bij een lage temperatuur. Met een draai aan de knop wissel je snel van temperatuur.

Snelle graden

Bovendien werkt een elektrische BBQ ook veel sneller dan zijn houtskoolbroertje. Heb je er een met aardige wattage, zeg 2200 Watt, gekocht. Dan is die binnen een paar minuten al op temperatuur en mag het vlees of de groenten er al op. Dan de houtskool BBQ… daar ben je minstens een half uur mee bezig om die ‘op te starten’. En dan moet je ook nog een beetje handig zijn met vuurtje stoken.

Voorbij met zakken houtskool slepen

In het begin van dit stuk werden even een paar nadelen aangestipt. De rij aan voordelen is veel groter. Nog maar eentje. Een elektrische BBQ zal bij aankoop ietsje duurder uitvallen dan zijn houtskool-soortgenoot. Dat is een eenmalig dingetje. Als je een paar keer je vleesfeestje hebt gevierd, is hij alweer goedkoper dan eentje die vonkt op houtskool. Ga je regelmatig barbecueën? Dan doe je dat in het besef dat de stroomkosten veel geringer zijn dan de houtskoolzakken of briketten die je maar aan moet blijven slepen. Stroom hoef je niet bij het tuincentrum of de bouwmarkt af te halen.

Eten in de natuur en denken aan de natuur

Je vraagt je inmiddels af waarom er in vredesnaam nog houtskool BBQ’s zijn, als de voordelen van een elektrische variant zo evident zijn. En die voordelen houden niet op. Nu slepen we het milieu erbij. Elektrisch grillen is zoveel beter voor het milieu dan fossiele stoffen stoken om je vlees te verhitten. Gas of kolen verbranden voor een barbecuefeest is veel milieuonvriendelijker dan stroom. Zeker als je ook nog groene stroom afneemt.

Het oog wil ook wat

Tot slot: er zijn prachtige ranke en oogstrelende modellen te koop. De mooie rondingen van de Tristar Barbecue BQ-2816, bijvoorbeeld. Of de Steba VG400 die dan wel rond de € 300 zit. Maar dan heb je ook een fijn stukje techniek in huis. Want het warmte-element zit hier niet meer onder de grillplaat, maar is er direct in gegoten. Ben je inmiddels al een fervent aanhanger van elektrisch barbecueën geworden? En wil je meteen ook maar de beste belevenis? Dan kom je snel uit bij de Weber Pulse 1000; wel een investering van meer dan 500 euro maar goed voor talloze comfortabele barbecue-avondjes. Een ingebouwde temperatuursensor verzekert je ervan dat het vlees gaar is.

Checklist

Ga je overwegen om een elektrische BBQ te kopen? Let dan op vier zaken zodat je tevreden kunt zijn en blijven:

• Vermogen (kies voor minimaal ca. 2000 Watt)
• Grillmethode (eentje met een deksel geeft meer mogelijkheden)
• Stabiliteit (is er een onderstel, check dan de stevigheid ervan)
• Hygiëne (anti-aanbaklaag van grillrooster, vaatwasserbestendigheid van de opvangbak)

Wat je alleen niet goed kunt checken is het weer. Dat krijg je bij het barbecueën er altijd gratis bij.

Lees ook: Gasbarbecues geven karakter aan je tuinetentjes

Verkrijgbaar bij

bol.com (€355,93)
alternate.nl (€260,00)
amazon.nl (€365,68)
Laatst bijgewerkt:: 12 mei 2024 - 03:16

Verkrijgbaar bij

amazon.nl (€48,99)
bol.com (€48,99)
Laatst bijgewerkt:: 12 mei 2024 - 03:18

Verkrijgbaar bij

bol.com
amazon.nl (€29,61)
Laatst bijgewerkt:: 12 mei 2024 - 03:18
De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.