Gasbarbecues geven karakter aan je tuinetentjes

door sulo | Geupdate op:  3 september 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Hoe ging dat vroeger bij de bedoeïen in de woestijn, bij de boekaniers van de Caribische eilanden? Of waar ook maar de overleving gebood dat je open vuur benutte om je kostje gaar te krijgen? Het echte mannenwerk: een dier slachten en het vlees buiten garen om er dan de tanden in te zetten. Dat oeroude mannengevoel komt nu nog naar boven als je in je tuin de barbecue opstelt om een heerlijk eetfestijn te starten. Eentje waar al je vrienden of je hele gezin zich aan kunnen laven. Barbecueën was sinds het stenen tijdperk een vereiste en is nu een heerlijke bezigheid in de buitenlucht geworden. Zodra het zonnetje zich laat zien, lonkt de tuin en sleep je de houtskool al naar buiten.

Aan het gas!

Houtskool? Dat kan ook anders. Heb je al eens nagedacht over een interessante variant van een houtskoolbarbecue? Dat is de gasbarbecue. Die vereenvoudigt de klus behoorlijk. Je draait letterlijk alleen een knop om om je outdoorparty te starten. Geen gedoe meer met kolen of briketten. Buren, vrienden, collega’s en familie kun je met een gasbarbecue gewoon spontaan uitnodigen voor je tuindiner. Een gasbarbecue maakt spontane uitnodigingen mogelijk. Alleen even wat vlees en groente klaarzetten. Een gasbarbecue hoef je ook niet voor te stoken. Binnen een paar minuten is die gereed voor je steaks; grillklaar! Steaks die op een grillrooster horen. Goed vlees hoort op een barbecue bereid, niet in een koekenpan. En sommige barbecues staan ook nog eens ongelooflijk mooi in je tuin, zoals de Boretti Addizio met een hele stijlvolle look. Ook de gasbarbecues van Weber zijn soms complete buitenkeukens en bij Weber kun je uit veel modellen kiezen. Zoals de Weber Nexgrill DeLuxe 5B. Of een kampioen zoals de prijzige Weber Genesis II E-435. Weber is een kwaliteitsmerk van barbecue-apparatuur. Toch kun je hier ook in een goedkoop segment wel terecht. De Weber Q1000 is er al voor rond de € 300.

Lees ook: De voordelen van een elektrische BBQ

In vuur en vlam

Ook een gasbarbecue kan net als de houtskoolvariant die lekkere rooksmaak aan je eten geven. Hij hoeft alleen even worden geactiveerd. Hoe steek je een gasbarbecue aan?

• Open het deksel van de barbecue voor de gasfles open wordt gedraaid.

• Draai de eerste brander helemaal open, wacht een momentje zodat het gas dikker wordt.

• Druk op de ontstekingsknop; de brander gaat branden.

• Activeer nu de andere branders; zet die ook op de hoogste stand.

• Sluit het deksel; laat de barbecue naar de gewenste temperatuur opwarmen.

• Regel per gerecht de temperatuur.

Wat leg je het beste op het rooster van een gasbarbecue?

Allereerst natuurlijk vlees. Vers gemarineerd vlees hoort gewoon bij elke barbecue. Ga creatief aan de slag met zelfgemaakte worstjes. Maak een mezze van allerlei soorten vlees, bijvoorbeeld briskets, spiesen met gehaktballetjes en Aziatisch gekruide steaks. Zo bouw je aan het Walhalla voor vleesliefhebbers. Maar ook vegetariërs kunnen hun hart ophalen rond de gasbarbecue. Ook hier is creativiteit troef. Van die grote portobello paddenstoelen waarin de geitenkaas smelt en zich vermengt met peterseliepesto. Leg een pizzasteen op je gasbarbecue en maak een authentieke pizza Margherita met marzanotomaten en mozzarella. En wat te denken van een Italiaanse focaccia, gebakken op de barbecue. Voor een Indiaas eetavondje kan het naanbrood ook even op de gasbarbecue. De Weber Spirit II E-310 kan met drie gasbranders en een heel royaal grilloppervlak veel zaken tegelijk verhitten. Ook de Boretti Robusto kan met een grillplaat van liefst 48 x 80 cm een grote groep eters aan het kauwen houden.

Alleen in de zomer?

De gasbarbecue is een alleskunner en dat het hele jaar rond. Tussen oktober en april hoeft hij niet weg te kwijnen in een hoekje van je schuur of garage. Hij is ook op koudere dagen goed inzetbaar. De barbecue doet buiten zijn werk terwijl jij met vrienden in de keuken nog een biertje dopt. Zo wordt je keuken ook niet smerig en geniet je aan tafel van vlees met grillstrepen. Ook fun voor het hele gezin. Als dessert kun je dan met je kinderen nog eventjes rond de barbecue staan om marshmallows te roosteren.

Waar wil je de gasbarbecue voor gebruiken?

Wellicht ben je al om. Het gaat een gasbarbecue worden. Alleen… hoe vind je er eentje die geschikt is voor jou. Met andere woorden, wat wil je kwijt om zo’n buitenkeukentje aan te schaffen. Denk eerst niet in geld, maar in gebruik. Wil je je barbecue echt vaak gebruiken? Hoeveel eters zullen er gemiddeld rond je barbecue staan? En welk soort gerechten ga je het vaakst maken? Gerookte spareribs en kip? Of vaker Mediterraans, dus groente, stoofgerechten en brood. Pas dan kijk je welke modellen bij je passen en waar goede aanbiedingen zijn. Er zijn zelfs speciale modellen voor op de camping. Die hebben soms meerdere kookoppervlakken, zoals de Campingaz Party Grill 600 Camping kooktoestel.

En dan… het schoonmaakwerkje nog

Je zit goed vol. Uitbuiken, dus. Geslaagde barbecue-avond! Alleen keer je je gasbarbecue nog niet de rug toe. Er wacht nog een klusje: het reinigen van je gasbarbecue. De grootste etensresten haal je weg met wat keukenpapier. Zet daarna het vuur op de hoogste stand en sluit het deksel. Wacht een klein kwartier zodat alle restjes verbrand zijn. Borstel je rooster schoon. Daar zijn speciale schoonmaakborstels voor. Gebruik nimmer een staalborstel! Merk je dat er nog teveel vuil aangekoekt is? Laat ‘m dan nog eens een kwartiertje branden met gesloten deksel.

Check de kwaliteit van het deksel

Heb je je gasbarbecue goed gebruikt? Dan zie je aan de binnenzijde van het deksel een dun laagje vet verschijnen. Na het barbecueën kun je dat het beste weghalen terwijl het deksel nog ietsje warm is. Daarvoor gebruik je heet water, een spons en een barbecuereiniger. Als de barbecue maandenlang is gebruikt, kun je merken dat de verf af gaat bladderen aan de onderzijde van het deksel. Dat is te voorkomen door een gasbarbecue te kopen met geëmailleerde deksels van roestvrij staal. Bijvoorbeeld een Weber gasbarbecue uit de series Genesis, Spirit of Summit. Na lang gebruik kan er door hitteverschillen wel een oppervlakkige corrosie ontstaan op die kwaliteitsdeksels. Dat zijn echter normale gebruikssporen.

Lees ook: Vier dorstige drankspellen, een kwartet om op te proosten

Verkrijgbaar bij

bol.com
amazon.nl (€482,01)
Laatst bijgewerkt:: 16 februari 2024 - 04:19

Verkrijgbaar bij

bol.com (€165,99)
alternate.nl (€199,99)
amazon.nl (€144,20)
Laatst bijgewerkt:: 16 februari 2024 - 04:16
De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.