Vier dorstige drankspellen, een kwartet om op te proosten

door sulo | Geupdate op:  14 augustus 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Op zoek naar inspiratie voor een tof drankspel? Bekijk de vier drankspellen in dit artikel en je gaat met je vrienden zeker geen dorst lijden. Je speelt het gewoon thuis of lekker in de kroeg. Ben je student dan scheelt het wel heel wat euro’s als je de drank in je eigen kamer opslaat en dan je vrienden uitnodigt. Het is ook leuk om te doen voordat je gaat stappen. Wat je thuis naar binnen hebt gewerkt, heeft effect op de bestedingen in club of kroeg. Je bestelt dan toch minder aan de tap door al dat voordrinken. Een goed drankspel reset je even – de stress van de hele week giet eruit! Vooruit, we presenteren een viertal topdrankspellen. Daarna kunnen de glazen geheven.

Onze aanraders

Verkrijgbaar bij

topdrinks.nl (€12,35)
Laatst bijgewerkt:: 27 februari 2024 - 04:56

Verkrijgbaar bij

topdrinks.nl (€14,95)
Laatst bijgewerkt:: 27 februari 2024 - 04:55

Verkrijgbaar bij

topdrinks.nl (€20,50)
Laatst bijgewerkt:: 27 februari 2024 - 04:54

Verkrijgbaar bij

topdrinks.nl (€28,45)
Laatst bijgewerkt:: 27 februari 2024 - 04:53

Bussen

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt:: 27 februari 2024 - 05:00

Een smaakmaker onder de drankspellen. Een stevige voorraad drank moet je ervoor inslaan. Verder heb je een pak speelkaarten nodig waar je de jokers uit verwijdert. Elk van de speler krijgt een flink glas drank toegeschoven. Wijs iemand aan om de kaarten uit te delen. Die deler kiest dan een andere speler en vraagt of hij een zwarte of rode kaart heeft gegeven. Is het antwoord goed, dan kan die speler iemand uit de groep aanwijzen om die een shotje te laten drinken. Geeft hij echter een fout antwoord, dan moet hij zijn eigen glas drinken. Elke speler krijgt dezelfde vraag. En dan start de tweede ronde. Het goede/foute antwoord blijft gelijk, alleen gaat het nu erom te raden of de nieuw uitgereikte kaart hoger of lager in waarde is dan de kaart die je in de eerste ronde al kreeg. Ronde drie draait erom of de kaart binnen of buiten de waarde van de twee kaarten valt die je eerder kreeg. En bij de vierde ronde moet je raden of je kaart harten of ruiten, klaveren of schoppen heeft. Het mag duidelijk zijn dat je per ronde steeds minder kans hebt om goed te raden.

Stapelen maar

Je hebt dan vier kaarten en al wat shotjes door je keel gejaagd. Nu maakt de deler een piramide van kaarten. Onderin vijf kaarten, daaropvolgend steeds minder tot één kaart toe. Dan worden de kaarten per rij, een voor een, omgedraaid. Zie je een kaart die een gelijke waarde heeft als een van de vier kaarten die je al had? Dan mag je die erop leggen en shotjes cadeau geven aan een andere speler of zelfs spelers. Want een kaart uit de onderste rij geldt als één shotje die je een ander geeft. Bij de tweede rij kun je twee shotjes uitdelen en per volgende rij steeds eentje meer. Zijn de kaarten van de piramide allemaal omgedraaid? Dan kijk je welke speler nog met de meeste kaarten is overgebleven. Zijn er twee met hetzelfde aantal kaarten? Dan wordt degene aangewezen die de laagste waarde op zijn kaarten heeft. Die speler gaat in de bus.

De bus in

De deler legt zeven open kaarten naast elkaar neer. Ben je de pechvogel geworden die in de bus zit? Dan moet je bij elke kaart raden of de volgende een hogere of lagere waarde heeft. Dus de deler legt een achtste kaart op de eerste en dan begint het raden. Is het goed, dan moet degene in de bus de volgende oplegkaart raden. Is het fout? Dan gaat er bij de buszitter een drankje naar binnen. En… dan moet hij opnieuw een negende kaart, op de eerste gelegd, raden. Pas als hij alle zeven kaarten achter elkaar goed heeft geraden, mag hij de bus uit. Het spel is dan door hem ‘gewonnen’. Bij het speldeel met de bus kun je dus nogal wat shotjes naar binnen moeten werken.

Bierpong

Een drinkspel dat op z’n Engels als Beer Pong door het leven gaat; ook wel Beirut genoemd. Vooral in de Verenigde Staten is dit spel gigantisch populair. Het is niet een bijzonder moeilijk spelletje. Samengevat gaat het erom dat je drie worpen goed kunt beheren en dat je oog-hand coördinatie goed blijft. Bierpong kun je met z’n tweeën spelen of in teams. Vooraf sjouw je flink wat kratten bier de speelruimte binnen. Je hebt een goede tafel nodig, met bier gevulde bekers (redcups) en een pingpongballetje. Je positioneert tien bekers aan beide kanten van de tafel. Zet ze zo bij elkaar dat je een piramidevorm krijgt.

Goed richten

Nu is het zaak om het pingpongballetje over het tafelblad in een van de bekers van het andere team te mikken. Lukt dat, dan is de tegenstander verplicht de beker met het balletje erin leegt te drinken en de lege beker elders neer te zetten. De winnaar is het team dat nog bier in zijn bekers heeft, terwijl de tegenstander alleen nog geleegde bekers heeft. Die tegenstander moet dan ook nog al het bier drinken dat nog in de bekers op tafel zit. Er gelden veel kleine regeltjes vaak, afhankelijk van de versie van bierpong die je kiest. Zo zijn er regels dat je ellebogen voor de tafelrand moeten blijven. En als je gaat stuiteren met het pingpongballetje mag de tegenstander het balletje wegslaan.

Mexen

Net zo’n klassieker als bierpong is ook Mexen. Het is eigenlijk een afkorting van ‘Mexicanen’. De kroeg is vaak de plek waar je gaat mexen. Je hebt een (dobbel)beker nodig en dobbelstenen. Alle spelers pakken een dobbelsteen en plaatsen die met de 6 omhoog voor zich neer. Je gooit steeds met twee andere dobbelstenen en speelt met de klok mee. Elke keer dat iedereen heeft gegooid, heb je een ronde gespeeld. Je moet ervoor zorgen dat je per ronde niet de laagste score van iedereen hebt. Want heb je de laagste score, dan moet je de dobbelsteen voor je keren zodat de waarde met 1 daalt. Je had 6 naar boven staan en kijkt nu naar 5.

Het effect van een Mexicaantje gooien

Het wordt voor je nog erger als iemand tijdens de ronde een Mexicaantje heeft geworpen (een eentje en een tweetje). Dan draai je je dobbelsteen niet in waarde terug van een 6 naar een 5 maar meteen naar een 4. Een gegooid Mexicaantje (ook wel Mex genoemd) laat je dus 2 waardes zakken. Een speler die de ronde start mag maximaal drie keer gooien om zijn eigen score eventueel te kunnen verhogen. De andere spelers mogen net zo vaak gooien als de startende speler. Heeft die twee keer gewerkt aan zijn score, dan mogen de anderen dat ook. De laatste worp telt, ook al is die misschien lager dan een vorige!

Hoe tel je de ogen?

De scores komen als volgt tot stand:

• Een drie en een vijf = 53

• Een vier en een zes = 64

• Een twee en een drie = 32

• Een vijf en een één = 51

Het hoogste getal komt dus vooraan, het laagste er achteraan. Gooi je nu twee keer dezelfde waarde dan doe je die waarde x 100.

• Twee tweeën = 200

• Twee vieren = 400

Het Mexicaantje heeft de hoogste score. Een geworpen één en twee wordt score 1000. En waar komt dan de drank binnen gegoten? Nou, zodra je hebt gegooid kijk je even onder de beker naar je score. Anderen zien je score niet. Je mag dan liegen dat het gedrukt staat over je score. Je hebt bijvoorbeeld een twee en een drie geworpen. Maar je bluft dat je een zes en een vier hebt gegooid. Dus roep je: 64! De volgende speler kan dan twee dingen doen. Hij zegt dat je bluft en tilt de beker op zodat iedereen je echte score ziet: 32. Heeft iemand aangetoond dat je hebt gebluft, dan moet jij drinken. Maar als je ‘32’ geroepen had en je werd getest op bluf, dan moet de tester zelf een drankje nemen.

Fritzen

Nog een dobbelspelletje is het Fritzen. Hier hangt het ervan af hoe scherp je denken is of hoe goed je kunt atten. Het is een tactisch drankspel waarbij zes dobbelstenen en een hoeveelheid sterke drank nodig zijn. Een speler begint en het spel gaat met de klok mee. Je dient te proberen met de dobbelstenen 30 ogen of meer te gooien; of 10 ogen of minder. Je kunt maximaal vijf keer gooien en je mag na elke worp een of diverse dobbelstenen niet meenemen in de volgende worp. Laat je stenen liggen, dan kun je ze verder niet meer ruilen.

Spelvariant met 30 ogen

Ben je uitgegooid en heb je 30 of meer ogen? Bijvoorbeeld 40 ogen? Dan hoef je zelf niet aan de drank en mag je 40-30 = 10 slokken drank uitdelen aan de andere spelers. Je mag die 10 slokken aan een en dezelfde speler gunnen of ze over alle spelers verdelen. Gooi je zelf echter na vijf keer onder de 30 ogen, dan moet je zelf drinken. Gooi je bijvoorbeeld 23 ogen, dan moet je 30-23 = 7 slokken achteroverslaan.

Spelvariant met 10 ogen

Wie exact 10 ogen gooit hoeft niet te atten. Alles boven de tien mag je aan anderen letterlijk schenken. Gooi je minder dan tien dan moet je het verschil tussen tien en het gegooide zelf aan slokken de keel doorjagen.

Er zijn nog meer regels bij het Fritzen te vinden. Bijvoorbeeld als een worp uiteindelijk uitkomt op precies 20 ogen. Dan moet iedereen gaan atten behalve degene die de worp heeft gemaakt.

Er zijn nog meer drankspelletjes te doen. Captain of Zappen bijvoorbeeld. Of Kingsen, Fuck de Dealer en Boeren. Avondje is zo om met een drankspelletje.

Lees ook: Whisky kopen, hier moet je op letten

Verkrijgbaar bij

drankkoning.nl (€19,99)
bol.com
amazon.nl (€19,99)
Laatst bijgewerkt:: 27 februari 2024 - 04:58
De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.