Grijze haren voorkomen voor mannen – 5 handige tips

door sulo | Geupdate op:  26 augustus 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een blik in de spiegel. Het is toch echt zo, de eerste grijze haren beginnen te komen. Geen coupe de soleil maar misschien wel een bepaalde gedistingeerdheid? De meeste mannen hebben niet zoveel met grijze haren. Sommige vrouwen vinden het wel mooi staan. Als je kapsel gaat vergrijzen, hoeft dat niet meteen het einde van je ‘looks’ te zijn, dus. En je DNA heeft je vergrijzing al voorgeprogrammeerd. Bij de een is dat al op jonge leeftijd, een ander heeft op zijn vijftigste nog een bos donker haar. Dit natuurlijke proces wordt echter als eng ervaren als je binnen korte tijd flink grijzer wordt. Dan stel je je snel de vraag: wat is er aan de hand? Heb ik stress?

Kleurloze toekomst?

Het is even wennen wanneer je met een vergrijzende coiffure op pad gaat. Het wordt toch snel gezien als een teken dat je ouder wordt. Je grijze lokken kun je natuurlijk verven maar je moet het dan wel geregeld bijhouden. Eigenlijk is het een vooroordeel dat grijs saai is. Je ziet dat in mode en huisinterieurs veel gewerkt wordt met grijstinten. Dat is echt niet om alles neutraal te houden. Grijs geeft zelfs een sexy ondertoon. Niet voor niets is het boek Fifty shades of grey een succeshit geworden.

Kleur van de huid bepaalt

Je huidskleur speelt ook een rol bij het grijs worden. Ben je blank, dan ben je het eerst aan de beurt. Al voor je 30ste kan het raak zijn. Aziatische mannen staan aan de andere kant van de lijn; die krijgen pas na hun 40ste last van een kapsel met grijze puntjes. En Afrikaanse mannen zijn geregeld pas vanaf hun 45ste aan de beurt. Dat zit ‘m in het pigment.

De schilderskwast eroverheen?

Als je je grijze looks wilt inzetten om je imago te versterken, dan helpen haarspoelingen. Die kleuren je vergrijsde kapsel piekfijn bij. Het geheel ziet er dan mooi natuurlijk uit. Je kunt het ook verven, met hulp van American Crew Precision Blend, bijvoorbeeld. Verzorging van je ‘zilvervos’ kan ook door de kleur zo zuiver mogelijk te houden. Goed grijs maak je zo met een zilvershampoo. Die gaat de gelige gloed tegen; want die gloed gaat bijna altijd gepaard bij de vorming van grijs haar. Betrouwbare conditioners en diverse oliën kun je ook inzetten voor een glanzend en stijlvol grijs kapsel.

Grijs valt niet te voorkomen, wel uit te stellen

Allemaal mooi, maar je leest dit artikel omdat er tips zouden zijn, juist om grijze haren te voorkomen. Echt voorkomen gaat niet lukken. Kijk eens rond en besef dat de gemiddelde zestiger met haar op zijn hoofd echt wel aardig aan het grijzen is. Wat wel kan is de boel uitstellen, dus voorkomen dat je te snel grijs wordt. Je haar is een deel van je lichaam. Het lijkt dan ook logisch dat je met een gezonde levensstijl niet alleen je lichaam in conditie houdt, maar ook je haardos. De haren die je haarzakjes ontvlieden, verliezen steeds meer pigment. Ze komen wat stugger en ook droger je schedel uit. Goede voeding betekent dat ook je haarzakjes daar baat bij hebben. En probeer jezelf niet te veel bloot te stellen aan schadelijke omstandigheden; zoals een sterk vervuilde lucht. Of duiken in een zwembad met veel chloor. Dat zijn dingen waar je haar niet beter van wordt!

Eet niet grijs maar kleurrijk

Dan komen hier de tips. Met voorop: eet gezond en gevarieerd. Groenten dus in alle kleuren, een paar keer fruit per dag en niet te weinig B12; die vitamine haal je uit eieren, zuivel, vlees en vis. IJzer is ook een bouwsteen voor goed haar. Spinazie helpt daarbij. Ook zink, jodium en koper zijn nodig. Vlees, vis, schaaldieren, noten en graanproducten zijn hier de basis. Voor koper kun je terecht bij cacaoproducten, vlees en fruit of groente. Als je je niet elke dag bezig wilt houden met wat je precies naar binnen werkt, dan is variatie van belang. Door steeds verschillende dingen te eten, krijg je over de bank genomen al je mineralen en vitamines wel binnen. En nog een open deur: drink veel water. De meeste mensen drinken per dag te weinig. Een paar flinke glazen water helpen de vochtbalans in je haar goed te houden.

De asbak de deur uit doen

Dan de tweede tip: vermijd roken! Als je zelf rookt, druk die laatste peuk dan uit. Maar net zo belangrijk: mijd ook meeroken. Tegenwoordig gaat dat al een stuk beter dan vroeger als je bijvoorbeeld met de trein gaat of in openbare ruimtes wacht. Maar besef dat je ook in je tuin, als je goede vriend weer eens met een heel verhaal langskomt, kunt meeroken. Zeker als je vriend zijn sigaartje weer aansteekt. Roken is slecht voor huid en tanden maar ook voor je haar. En vooral voor vroegtijdig grijs worden. Door te roken of mee te roken vermindert je doorbloeding. Je haren krijgen niet die voedingsstoffen snel aangeleverd waar ze op gedijen. Je merkt dat als je als roker door je haar heengaat met je hand. Futloos. En extra haaruitval. De aanmaak van melanine slinkt met als gevolg meer grijze haren. Roken vertaalt zich sowieso in je lichaam tot stress. Ook als je je ver houdt van een peuk, kun je natuurlijk stress krijgen. Een ongeval in de familie. Verlies van werk. Langdurige stress zorgt voor haaruitval en pigmentverlies; grijze haren, dus.

Slechte eetgewoontes? Supplementen zoeken.

Nummertje drie komt uit potjes en pakjes. Voedingssupplementen. Vooral van belang als je weet dat je dagelijkse voeding niet echt optimaal is. Teveel snacks, eenzijdig happen en soms teveel maaltijden overslaan. Groente die per dag nog niet eens op honderd gram uitkomt. Ga dan langs bij een goede kapper of bij de drogist. Daar is kennis over welke middelen je kunt kopen om je haar gezond te houden; beter nog: te herstellen! Vitamine H, A, C en E zijn
bouwstenen voor zulk herstel.

Vaker naar de kapper

De vierde tip heet ‘onderhoud’. Als je een scooter in je berging wegzet en er na twee jaar op wilt rijden, heeft die echt wel achterstallig onderhoud. Dan kom je niet zover. Je haar is ook meer dan een tuintje op je hoofd waar je zo nu en dan de kapper z’n grasmaaier over laat lopen. Haar moet niet alleen geknipt maar ook behandeld. Met goede shampoos, conditioners en haarvitamines. Je barbier is het eerste punt om je te verzekeren van goed
onderhoud.

Smeer geen chemie in je haren

De vijfde tip is ook heel makkelijk: kies vooral goede haarproducten. Je wilt niet weten hoeveel flacons enge, chemische stofjes bevatten die je haardos zelfs versneld kunnen vergrijzen. Je eerste keuze moet dan ook uitgaan van zo natuurlijk mogelijke shampoos en conditioners, voor milde producten, dus. Bijvoorbeeld Olive-elia, Shea Butter, Acqua di Parma, natuurlijke haarwax. Producten van merken zoals Hanz de Fuko, The Body Shop en Weleda.

Stressgrijs kan weer naar kleur terugkeren

Grijs haar. Je kunt het met bovenstaande vijf tips uitstellen. Maar als een haarzakje zijn kleur eenmaal kwijt is, komt er wel een haar naar boven zonder pigment. Dat is een natuurlijk proces waar niet aan te tornen is. En toch… uit recent onderzoek aan de Harvard University is gebleken dat kleurloos haar dat door stress grijs is uitgeslagen, wel degelijk weer terug kan kleuren door je levensstijl aan te passen. En je stress te minimaliseren of te laten verdwijnen. Overigens is de wetenschap druk bezig om alsnog weer kleur te kunnen geven aan grijs wordend haar. En er zijn al hoopvolle ontwikkelingen. Maar dan kom je wel in een echt medisch traject terecht. Met de vijf bovenstaande tips kun je al heel wat aan een gezond kapsel doen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€38,73)
amazon.nl (€38,73)
Laatst bijgewerkt:: 31 maart 2024 - 04:57

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,49)
deonlinedrogist.nl (€15,95)
onzedrogist.nl (€10,60)
Laatst bijgewerkt:: 31 maart 2024 - 04:58

Verkrijgbaar bij

bol.com (€42,00)
amazon.nl (€38,99)
Laatst bijgewerkt:: 31 maart 2024 - 04:56

Verkrijgbaar bij

amazon.nl (€39,60)
bol.com
Laatst bijgewerkt:: 31 maart 2024 - 04:59

Verkrijgbaar bij

amazon.nl (€16,38)
bol.com (€23,90)
Laatst bijgewerkt:: 31 maart 2024 - 05:00
De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.