Verzorging voor mannen | Antwoord op 19 veelgestelde vragen

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

DIT IS HOE ÉCHTE MANNEN ZICH VERZORGEN: VAN BAARDWAX TOT SCHEERZEEP EN HAAR-POMADE!

Voor de mannen die goed verzorgd voor de dag willen komen. Goede verzorging is tijdloos, maar dan met een moderne twist met de nieuwste middelen. Bekijk al onze verzorgingstips.

Verzorging voor mannen

FAQ OVER VERZORGING VOOR MANNEN

WAT IS POMADE?

Pomade is een haarstijlingsproduct dat bezig is met een grote comeback. Het is vooral bekend uit de jaren 50 en 60. Pomade is een hele vettige gel die niet opdroogt.

Reuzel extreme pomade

(bekijk meer producten)

In de rock & roll scene werd dit door de meeste mannen gebruikt om het echte rock en roll kapsel te creëren: de stijlvolle, vettige, wetlook. Een van de voordelen van pomade is dat het niet uitdroogt en daarmee dus ook beter is voor je haar en hoofdhuid.

HOE KUN JE POMADE GEBRUIKEN OM JE HAAR TE STYLEN?

Pomade is te gebruiken voor zowel lang als korthaar en heeft een langdurige hold. Elke soort pomade heeft een eigen gebruiksaanwijzing, maar er zijn een aantal algemene regels.

Zo gebruik je pomade om je haar te stylen:

 1. maak je haar goed droog, pomade moet aangebracht worden op (handdoek)droog haar
 2. kleed je eerst aan voordat je gaat stijlen
 3. verdeel de pomade evenredig door je gehele haar, vanaf de wortels tot in de punten
 4. tot slot: experimenteer looks tot je de perfecte voor jouw haar vindt

Ten eerste: voor zowel pomade op waterbasis als op oliebasis is het beter wanneer je het op (handdoek)droog haar gebruikt. Pomade op waterbasis lost namelijk op wanneer het in aanraking komt met water en de pomade op oliebasis verliest grip op vochtig haar. 

Veeg je haar goed droog na het douchen en kleed je eerst aan voordat je je haar gaat stijlen. Dan is je haar zeker droog genoeg om de pomade te gebruiken. Ten tweede is het van belang om de pomade door het gehele haar evenredig te verdelen en het aan te brengen vanaf de wortels tot in de punten.

Wat je wilt voorkomen is dat er op je achterhoofd een droge pluk zit, of dat de linkerkant van je kapsel steeds de verkeerde kant op waait. En ten derde is het van belang om vooral uit te proberen wat er bij jouw haar en haarstijl past.

Ook de kam die je gebruikt is hierbij van belang. Je kunt een aantal verschillende pomades uitproberen en een aantal verschillende kammen zodat jij jouw ideale look kunt creëren.

WELKE POMADE VOOR WELKE HAARSTIJL?

Er zijn veel verschillende soorten pomade beschikbaar. Deze verschillende soorten hebben allemaal een ander effect op je look en je hoofdhuid. Daarnaast zijn er ook nog verschillen in hoe gemakkelijk het uit je haar te wassen is.

Globaal gezien kun je twee soorten pomade onderscheiden:

 1. pomade op waterbasis
 2. pomade op oliebasis

De pomade op waterbasis is relatief nieuw op de markt en is ontwikkeld omdat deze een stuk makkelijker uit te wassen is. Pomade op oliebasis is vaak niet met een gewone shampoo uit te wassen maar zorgt wel meer voor de échte, vettige old school look.

Beide pomade soorten zorgen voor een fifties look en blijven lang in het haar zitten.

WANNEER GEBRUIK JE BAARDBALSEM?

Baardbalsem gebruik je wanneer je je baard een beetje wilt stijlen, een zachter uiterlijk wilt geven en tegelijkertijd wilt verzorgen. Baardbalsem geeft meer hold dan baardolie, maar minder dan baardwax.

Baardbalsem van Reuzel

(bekijk meer producten)

De bijenwas die in baardbalsem wordt gebruikt zorgt ervoor dat je baard wat vettig aan gaat voelen. Baardbalsem breng je vaak aan in de ochtend voordat je de deur uit gaat. Of na het douchen voordat je een avondje op pad gaat.

Je kunt de baardbalsem altijd extra aanbrengen gedurende de dag indien je het nodig vindt voor dat extra beetje styling. Je gebruikt baardbalsem dus als je het beste uit beide werelden wilt:

 1. het biedt de verzorging voor je baard en huid zoals olie
 2. en je kunt je baard ermee modelleren zoals met wax.

Natuurlijk verzorgt het wel net iets minder goed dan olie en is het net niet zo krachtig als wax.

HOE MOET JE BAARDBALM AANBRENGEN?

Baardbalm kun je gemakkelijk aanbrengen op de baard en inmasseren. Op deze manier zorg je voor een goede verzorging voor zowel je baard als de huid eronder. Hoe je dit precies doet is simpel.

Zo breng je baardbalm aan:

 1. Je neemt een likje baardbalm uit het potje en wrijft dit tussen je vingers of handpalmen totdat het zacht is.
 2. Vervolgens masseer je het in je baard. Hierbij zorg je dat je al het baardhaar vanaf de wortel tot de punten meepakt. Je masseert dus ook de huid mee.
 3. Als je moeite hebt om de baardbalm evenredig te verspreiden met je vingers en blijven sommige stukken relatief onbedekt? Dan is het voor jou waarschijnlijk een goede oplossing om een goede baardkam te gebruiken om de balm evenredig te verspreiden.

WAT IS BAARDOLIE?

Baardolie is een verzorgingsproduct voor je baard dat zorgt voor een zachtere look en een goed verzorgde baard en huid. Baardolie is niet geschikt om de baard mee te stijlen. Dit komt omdat het in de huid en in het haar trekt zoals een verzorgingsproduct dat doet.

Baardolie zorgt dan ook niet voor een vettige look. Behalve de zachte verzorgende look die het geeft, zie je eigenlijk helemaal niets van baardolie.

Een goede baardolie bevat altijd twee soorten olie:

Baardolie kan ook nog andere ingrediënten bevatten voor een nog beter verzorgend effect. Zo kan er bijvoorbeeld vitamine E in verwerkt zijn. De algemene regel geldt, dat hoe meer organische producten in de baardolie zijn gebruikt hoe beter.

WAT DOET BAARDOLIE?

Baardolie heeft een verzorgende functie. Door de ingrediënten die erin worden gebruikt krijgt niet alleen je baard, maar ook je huid een goede voeding binnen. Door het gebruik van baardolie blijven beide er gezond en zacht uitzien.

Vooral wanneer een baard langer groeit, komt het voor dat deze gaat jeuken of irriteren. Ook huidschilfers en soms zelfs pukkeltjes kunnen ontstaan op de huid onder de baard. Met een goede verzorging zorg jij ervoor dat zowel jouw baard als de huid eronder schoon en verzorgd blijft.

Baardolie is vloeibaar en trekt in je haar en huid. Het heeft geen hold om je baard mee te modelleren maar je baard zal waarschijnlijk wel beter vallen, omdat hij soepeler en zachter wordt van de baardolie.

Om ook je baard te willen stijlen is het aangeraden om ná de baardolie, ook baardwax aan te brengen.

WAAR IS BAARDOLIE GOED VOOR?

Baardolie is goed voor zowel je baard als de huid onder de baard. De verschillende olieën waar baardolie uit bestaat zorgen voor:

 1. een gezonde, zachte en soepele baard, evenals
 2. een zachte huid zonder irritatie en schilfers.

Baardolie zorgt er bij regelmatig gebruik ook voor dat het baardhaar wordt verzorgt. Het helpt bijvoorbeeld om gespleten haarpunten te voorkomen. Zowel een voedende als een hydraterende functie dus, voor zowel de baard als de huid eronder.

Je zou kunnen zeggen dat baardolie onmisbaar is.

HOEVEEL DRUPPELS BAARDOLIE MOET JE GEBRUIKEN?

Het is bijna niet mogelijk om een standaard antwoord te geven op deze vraag dat voor iedereen toepasbaar is. De hoeveelheid benodigde baardolie verschilt namelijk per persoon, per baard, per gewenst effect en natuurlijk per soort baardolie dat je gebruikt.

Globaal is er onderscheid te maken tussen drie baardlengten en dus drie aanbevolen hoeveelheden druppels baardolie om te gebruiken:

 1. Voor de stoppelbaard kun je beginnen met 2 tot 4 druppels
 2. Voor de middellange baard is over het algemeen 5 tot 6 druppels aan te raden
 3. voor de lange paard 6 tot 8 druppels

Ook voor het gebruik van baardolie geldt dat je moet uitproberen wat het best bij jou past. Begin met wat minder druppels. Als je dan merkt dat het niet genoeg is kun je er altijd nog extra bij doen.

Het is namelijk ook weer zo zonde als je de helft van het potje van je handen af weg staat te spoelen omdat je te veel had gepakt.

HOE VAAK MOET IK BAARDOLIE GEBRUIKEN?

Hoe vaak je baardolie gebruikt hangt net als de hoeveelheid af van de olie en het gewenste effect. Ook je huid en de baard zelf spelen een grote rol.

Regelmatig gebruik is aan te raden om een consequent effect te creëren en zowel de baard als de huid goed te onderhouden. Je kunt baardolie een of twee maal per dag gebruiken, afhankelijk van hoe ruig je baard is.

Het is ook afhankelijk van hoe snel de olie wordt opgenomen in je baard en huid en dus aan een nieuwe lading toe is. Je kunt in de ochtend eerst baardolie in je baard smeren en daarna wax toevoegen voor styling.

In de avond voor het slapen gaan zou je nogmaals olie in je baard kunnen aanbrengen. Hoe vaak je baardolie moet gebruiken is dus afhankelijk van meerdere factoren. Voor het ultieme effect probeer je gewoon alles eens uit.

En als er toch per ongeluk te veel olie in je baard is beland, kun je het er gemakkelijk uit wrijven met een stukje keukenrolpapier.

HOE MOET IK BAARDOLIE AANBRENGEN?

Baardolie is erg gemakkelijk aan te brengen:

 1. Je doet gewoon de gewenste hoeveelheid in je handpalm en wrijft beide handpalmen kort over elkaar om het evenredig te verspreiden.
 2. Daarna begin je met het inwrijven van je baard. Masseer de olie goed in de aanzet van je baard en je huid voor het optimale effect.
 3. Weet je nog niet hoeveel druppels baardolie voldoende zijn voor jouw baard? Pak er dan eerst 2 of 3 want je kunt er later altijd nog meer bijdoen als het nodig is.
 4. Verdeel de baardolie gelijkmatig over je baard en gebruik een baardkam indien nodig. Een baardkam helpt met een evenredige verspreiding van de baardolie. Gebruik wel ook altijd je vingers om het goed in te masseren.

WAARVOOR IS BAARDWAX?

Baardwax heeft als hoofddoel het stijlen en modelleren van je baard. In tegenstelling tot baardolie en baardbalsem, heeft baardwax een stevige hold. Hierdoor kan je je baard gemakkelijk in de juiste vorm modelleren.

Baardwax bestaat vooral uit bijenwas. Daarnaast zitten er vaak ook olieën in om ook een lichtelijk verzorgend effect te hebben. Omdat het is bedoeld om te stijlen, trekt het niet echt in je baard of in je huid zoals verzorgingsproducten dat doen.

Wel zorgt baardwax ervoor dat je baard altijd goed blijft zitten, ook als het hard waait buiten!

Baardwax is dus vooral voor het stijlen van je look.

Wil je daarnaast ook je baard en huid goed verzorgen, dan is het aan te raden om eerst baardolie aan te brengen.

HOE GEBRUIK JE BAARDWAX?

Baardwax gebruik je op dezelfde manier als baardbalsem. Waar je rekening mee moet houden is dat je de focus meer wilt leggen op het in model brengen van je baard. 

Je kunt baardwax gemakkelijk aanbrengen op de baard en inmasseren:

 1.  Je neemt een likje baardwax uit het potje en wrijft dit tussen je vingers of handpalmen totdat het zacht en smeerbaar is.
 2. Daarna smeer je het uit over je baard. Zorg ervoor dat je het goed verspreidt over al je baardhaar en gebruik hierbij een baardkam indien nodig. Vooral voor het in model brengen van de baard is een baardkam aan te raden.
 3. Pas op dat je niet te veel baardwax gebruikt.

Vanwege de bijenwas en olieën die erin worden gebruikt wordt je baard al snel te vettig wanneer je er te veel baardwax in smeert. Je kunt er altijd meer insmeren, eruit halen gaat een stuk lastiger.

WELKE BAARDKAM IS GESCHIKT VOOR MIJ?

Kammen komen voor in veel verschillende soorten en maten. Een baardkam, is anders dan een kam die bedoeld is voor je hoofdhaar of je snor. De tanden staan bijvoorbeeld op een andere afstand van elkaar en ook de materiaalsoorten kunnen verschillen.

Bepaal welke baardkam het meeste geschikt is:

 1. Het belangrijkste om op te letten is de materiaalsoort. Een goede baardkam is gemaakt van van hout of hoorn maar ook plastic baardkammen kunnen goed zijn.
 2. Een plastic baardkam komt echter vaak zo uit de gietvorm van de fabriek, met veel te scherpe tanden welke ervoor zorgen dat je haren gaan splijten. Bij het gebruik van een plastic baardkam moet je er ook goed op letten dat je geen statisch effect krijgt. Dat is nu namelijk juist wat je niet wilt in je baard.
 3. Het is van belang om te letten op de afstand tussen de tanden. Staan de tanden heel nauw op elkaar, dan voelt dit niet prettig. Ook is het niet goed voor je baardhaar omdat het ervoor kan zorgen dat je helemaal geen goede grip hebt op je baard. Zorg ervoor dat je een baardkam heb waarbij de tanden wat verder uit elkaar staan. Hoe ver dit dan is, ligt aan de look die jij wilt creëren.
 4. Er bestaan ook kammen waarbij de tanden aan de ene kant verder uit elkaar staan dan aan de andere kant, dit kan een aanrader zijn om eens uit te proberen.

WAT IS GOEDE SCHEERZEEP?

Een goede scheerzeep zal voor iedereen anders zijn en hangt af van de voorkeur die je bijvoorbeeld hebt voor geur en stevigheid. Wel zijn er een aantal kenmerken waaraan een goede scheerzeep zal voldoen.

Captain Fawcett scheerzeep voor mannen

(bekijk meer producten)

Let bij het kopen van een goede scheerzeep op de volgende punten:

 1. Ten eerste is het van belang om te letten op de ingrediënten van de scheerzeep. Je wilt kiezen voor een scheerzeep met zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten voor een goede, verzorgende werking. Op deze manier zorg je ervoor dat je huid niet uitdroogt zoals kan gebeuren bij goedkope, kunstmatige zepen.
 2. Ten tweede wil je ervoor zorgen dat je een scheerzeep gebruikt die makkelijk op te schuimen is. Het voordeel van scheerzeep is, is dat je zelf in controle bent over hoe dik of stevig je het scheerschuim maakt. Omdat je het scheerschuim zelf opklopt, zal het dan ook langer mee gaan dan scheerschuim uit een scheerbus welke al kant en klaar is. Bij scheerzeep bepaal jij dus de kwaliteit.
 3. Een goede scheerzeep is stevig en romig, en zorgt ervoor dat je haren zachter worden. Op deze manier is het haar makkelijker te scheren.

WAT IS EEN ÉCHTE ZEEP VOOR MANNEN?

Een échte zeep voor mannen is er een die:

 1. goed ruikt,
 2. een verzorgende functie heeft en
 3. voor een stevige, romige scheerschuim zorgt.

Niets is er fijner dan na het scheren een mooie gladde huid te hebben, zonder jeuk en irritaties.

Mannenzeep is meer dan alleen een stoere verpakking. Mannenzeep houdt ook rekening met de huid van de man. En misschien wel het belangrijkste voor een echte herenzeep: een herengeur.

Vaak kiezen mannen voor stoere geuren, zoals hout of juist iets fris, zoals limoen of citrus. Daarnaast is het van belang dat de zeep veel natuurlijke ingrediënten bevat zodat deze tijdens het scheren ook goed de huid onder het haar verzorgt.

HOE MOET JE SCHEERZEEP OPSCHUIMEN?

Een traditionele scheerzeep moet je eerst opschuimen voordat je aan de slag kunt.

Het opschuimen van scheerschuim kan lastig zijn, maar als je onderstaande tips volgt gaat het gegarandeerd goed:

 1. Zorg er om te beginnen voor dat je scheerzeep in een scheermok zit, dat je een goede kwast hebt en toegang tot warm water. Hierna kan je van start.
 2. Maak de gehele scheerkwast goed nat en breng deze aan op het scheerschuim.
 3. Maak ronddraaiende bewegingen over het scheerschuim en je zal direct merken dat deze begint op te schuimen.
 4. Het is van belang dat het scheerschuim goed wordt verdeeld over de gehele kwast, maar wel beperkt blijft tot de voorkant. Je wilt niet dat het scheerschuim tot aan het handvat van de scheerkwast komt te zitten.
 5. Om dit te voorkomen kun je de kwast halverwege de haren vastpakken tijdens het maken van de draaiende bewegingen.
 6. Blijf zo’n 30 tot 60 seconden ronddraaien totdat het schuim stevig is, er romig uitziet is en over alle haren verspreid is.
 7. Hierna kun je het gemakkelijk op de huid aanbrengen en beginnen met scheren.

Je kunt er ook voor kiezen om de scheerzeep direct op je gezicht op te schuimen. Dit zorgt echter voor een minder stevige en romige scheerzeep en dus voor een minder goed resultaat.

HOE GEBRUIK JE SCHEERZEEP OP JE GEZICHT?

Na het opschuimen van de scheerzeep zit je scheerkwast mooi vol met stevige en romige scheerzeep.

Om het op je gezicht aan te brengen kun je verschillende technieken gebruiken:

 1. Een techniek is het heen en weer strijken over je gezicht alsof je aan het schilderen bent.
 2. Een andere techniek is om dezelfde draaiende bewegingen te maken zoals je deed tijdens het opschuimen van het scheerschuim.
 3. Welke techniek jou het best ligt zal je zelf uit moeten proberen. Het is in ieder geval van belang dat je de haren “optilt”, of overeind zet, met de bewegingen van je scheerkwast. Op deze manier gaat het scheren een stuk makkelijker.
 4. Zorg ervoor dat al het haar dat je wilt scheren bedekt is.
 5. Je kunt het proces nog een of twee keer herhalen om je huid echt goed te bedekken met zeep.

Hierna ben je klaar met de scheerzeep en kun je beginnen met scheren!

WAAROM EEN SCHEERKWAST?

Het gebruik van een goede scheerkwast, bij voorkeur van dassenhaar, heeft meerdere voordelen:

 1. Zo wordt je huid als het waren gemasseerd door het aanbrengen van het scheerschuim met een scheerkwast en kun je de haren optillen zodat het scheren makkelijker gaat.
 2. Wanneer je scheergel op je huid aanbrengt met je handen gaan je haren waarschijnlijk alleen maar platter liggen, waardoor je er moeilijker onder komt met je scheermesje.
 3. Een scheerkwast heeft als grote voordeel dat je het haar als het ware op kan tillen zodat het makkelijker te scheren is.
 4. Ook heeft een scheerkwast als voordeel dat scheerschuim op je gezicht een stuk vochtiger zal zijn, wat bevordelijk is voor het scheren en de verzorging van de huid.

Edwin Jagger scheerkwast

(bekijk meer modellen)

VERZORGING VOOR MANNEN

Niet onbelangrijk, de Mighty Good Man moet ook verzorgd en fris door het leven. Daarom hebben wij nu ook verzorging voor mannen in het assortiment. Leuke stijlen van Wild and Wolf, Uppercut, Shiners Gold en nu ook Dr. K Baardolie en Captain Fawcett Baard Verzorging.

Dat is wat nu het nieuwste is, de metro man die er verzorgd bij loopt. 

HOE MOET JE JE DAN ALS MAN VERZORGEN?

Allereerst met een fris kapsel, daar kunnen Uppercut en Shiners Gold je bij helpen. Heb je een baard? Dan moet je ook zeker een de baardolie en baard verzorging proberen voor een gezond en zacht effect.

Lees ook: glad scheren met een van deze top veiligheidsscheermessen

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.