Voedsel dat vult, maar niet dik maakt [10 top keuzes]

door sulo | Geupdate op:  28 oktober 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Voedsel dat vult, maar niet dik maakt.

Weet wat je eet, de onderstaande voedingsmiddelen vullen maar maken je niet dik of je komt er niet van aan,  ze geven je energie en zorgen dat je niet snel hongerig bent. Bekijk hieronder de lijst.

Havermout

Voedsel-dat-vult-maar-niet-dik-maakt-1

Een kom met havermout in de ochtend kan je de hele dag op gang houden. Dit komt een deel door de vezels. Het vult je en laat je lichaam de voedingsstoffen van de havermout langzamer absorberen. Dat houdt je energie stabiel. Het kan zelfs helpen om minder calorieën te eten in de loop van de dag

Soep

Soep helpt je maag te vullen, maar voegt niet veel calorieën toe omdat het meestal met veel water wordt gemaakt. Zorg er wel voor dat je een bouillon-gebaseerd recept kiest, zoals groentesoep of die gemaakt met kip of runderbouillon. Crèmes gebaseerde soepen hebben veel meer calorieën.

Lees ook: wat is een gezond BMI?

Salade

Voedsel dat vult, maar niet dik maakt, is voedsel  met minder calorieën.  Salades hebben veel vitamines en mineralen. Eet een salade als hoofdgerecht, of eet een kleine salade als voorgerecht om te voorkomen dat je te veel eet. Voeg gewoon niet te veel ongezonde extra’s toe, zoals kaas, croutons en dressings.

Noten

Ze bevatten veel vet, waardoor ze meer calorieën hebben. Dus dat is slecht, toch? Niet noodzakelijk. Het vet en eiwit in noten kan het lichaam ertoe aanzetten om hormonen af ​​te geven die je helpen een vol gevoel te krijgen. Bovendien zijn de vetten de onverzadigde, “goede” soort, die ook je cholesterol- en bloedsuikerspiegel helpen.

Avocado

Hoewel ze vol vet zitten, hebben mensen die ze met mate eten meestal minder lichaamsvet. Een deel van de reden kan zijn dat als je avocado’s eet, je ook veel meer groenten eet. De grootte van de portie is echter cruciaal. Eén derde van een middelgrote avocado heeft ongeveer 80 calorieën. Maar ze zijn heerlijk met een dun plakje volkoren toast.

Vis

Het is een gezonde eiwitbron, waardoor je je voller voelt dan koolhydraten. Bovendien zijn de omega-3-vetzuren in veel zeevruchten vooral vette vis zoals zalm bijzonder goed voor je honger gevoel.

Bonen

Bonen vullen maar maken niet dik

Mensen die ze eten zijn vaak meer tevreden tussen de maaltijden. Op de lange termijn kan dit zich vertalen in minder lichaamsvet en een gezonder gewicht. Dit is logisch: bonen zijn licht van calorieën, maar zitten boordevol eiwitten en vullende vezels

Quinoa

Het is vezelrijker dan de meeste andere granen, waardoor het je meer vult. Het heeft ook meer eiwitten. Alles bij elkaar houdt het je langer vol dan witte of bruine rijst.

Volle melk

Volle zuivel krijgt een slechte reputatie. Maar sommige studies zeggen dat je er niet door op gewicht lijkt te komen. Het kan echter uw cholesterolniveau beïnvloeden. Praat met je arts voordat je meer gaat drinken als je al een hoog “slecht” cholesterolgehalte hebt, of als je je hoogte van je cholesterol niet kent. Maar het vult en en je komt er niet van aan.

Popcorn

Zin in een snack? Sla de chips en snoep over en ga in plaats daarvan aan de popcorn. Het is een goede mix van vezels en weinig calorieën – zolang je het niet aanvult met boter of olie.  Popcorn is erg luchtig en dat zorgt ervoor dat het meer ruimte inneemt in je buik, waardoor je je  voller voelt.

Waarom ben ik altijd hongerig?

Waarom ben ik altijd hongerig? Die donut op het werk zag er te lekker uit om te laten liggen. Maar nu wil je iets anders. Iets lekkers als suikerachtige drankjes, snoep en gebak geven je geen blijvende energie, dus heb je al snel weer honger.  Betere keuzes zijn: alles met vezels, volle granen, fruit of groenten, gezonde vetten (zalm, noten, avocado) en mager eiwit (zoals eieren, bonen, gegrilde kip).

Waarom ben ik altijd hongerig? Nog meer feitjes!!

Jij hebt dorst

Soms als je denkt dat je moet eten, ben je eigenlijk uitgedroogd. Dus probeer misschien eerst wat water te drinken. Nog steeds hongerig? Dan moet je toch waarschijnlijk iets eten. Maar omdat je net water hebt gedronken heb je minder kans om te veel te eten.

Je bloedsuiker

Wanneer je zoete of zetmeelhoudende koolhydraten zoals donuts, gebakjes of gewone frisdrank eet/drinkt, sturen ze tegelijk heel veel suiker in je systeem.

Dus je lichaam geeft het hormoon insuline af, waardoor je cellen het als brandstof gebruikt of het voor later bewaren. Maar die stroom suiker kan ervoor zorgen dat je lichaam meer insuline aanmaakt dan je nodig hebt. Dat kan de bloedsuikerspiegel te veel verlagen en je hongerig maken.

Je bent zwanger

Sommige moeders voelen zich in de eerste weken vaak te misselijk om veel te eten, maar anderen hebben het gevoel dat ze de hele tijd honger hebben. Zwangere vrouwen kunnen ook hunkeren naar nieuw voedsel of zich ziek voelen bij de gedachte aan het eten van gerechten waar ze vroeger van hielden. Als je denkt dat dit de reden is waarom je altijd honger hebt kan je zwangerschapstest kopen bij de apotheek. Als dit het geval is, raadpleeg dan je huisarts om de resultaten te bevestigen.

Je eet te snel

Wanneer je je eten te snel opeet geef je je lichaam misschien niet genoeg tijd om te merken dat je vol zit. Langzaam eten is ook meer bevredigend, dus eet je minder. Het kan helpen om kleinere hapjes te nemen en goed te kauwen, hierdoor geniet je meer van het eten en krijgt je lichaam de tijd.  Geef het ongeveer 20 minuten en kijk of je nog steeds honger hebt.

Je zag of rook iets smakelijks

Misschien zag je een advertentie over ijs of rook je vers gebakken koekjes terwijl je langs de bakkerij van de markt liep. Dat kan genoeg zijn om je te laten eten, of je lichaam nu honger heeft of niet. Probeer deze triggers op te merken en bepaal vervolgens wat je gaat doen.

Je emoties zijn de baas

Veel mensen wenden zich tot “troostmaaltijden” wanneer ze boos, verveeld, verdrietig of depressief zijn. Je hoort het misschien ‘emotioneel eten’. Wat heb je voor je eet voordat je eet? Als je niet echt honger hebt, probeer dan iets te doen dat je leuk vindt. En als u merkt dat u zich vaak boos, gestrest of angstig voelt, kan je met je  huisarts of een hulpverlener praten om gezonde manieren te plannen om met die emoties om te gaan.

Je hebt een overactieve schildklier

Als je een overactieve schildklier hebt, kan het je de hele tijd moe, nerveus, humeurig en hongerig maken. Neem contact op met je huisarts als je een van deze symptomen opmerkt. Als je erachter komt dat je een schildklierprobleem hebt, kun je dat meestal met medicijnen of een operatie verhelpen.

Medicatie

Sommige geneesmiddelen kunnen je eetlust beïnvloeden. Dit kan bij sommige medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van depressie of stemmingsstoornissen, samen met bepaalde antihistaminica, antipsychotica en corticosteroïden. Vertel het je huisarts dat je hongeriger bent nadat je met een nieuw medicijn bent begonnen. Stop niet zomaar met medicijnen zonder het met je huisarts te overleggen..

Te weinig slaap

Gebrek aan slaap kan de balans van hongerhormonen (leptine en ghreline) op een manier veranderen waardoor je meer wilt eten. Je kunt ook sneller geneigd zijn snacks te eten met meer calorieën en meer vet te eten om aan die drang te voldoen.

Vaak begint het bij je voeding, het is daarom belangrijk dat je gezond eet. Het afslank recepten bijbel staat vol met heerlijke recepten die je snel kan bereiden. Als je deze recepten regelmatig eet zal je binnen een kort tijd veel beter voelen.

Voedingsmiddelen die je hongerig maken

Sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals frisdrank, snoep en zelfs wit brood hebben weinig voeding en dumpen te veel suiker in je bloed. Je lichaam slaat de extras vet op en je blijft honger voelen.

7 ‘Gezonde’ voedingsmiddelen die dat niet zijn

Voedingsmiddelen die helemaal niet zo gezond zijn

7 ‘Gezonde’ voedingsmiddelen die dat niet zijn! Laten we eerlijk zijn: als je gezond wilt eten kan de supermarkt ronduit verwarrend zijn. Zeker als de productafdeling een no-brainer is, maar hoe zit het met alle gangpaden van verpakte producten die zichzelf een “gezonde” keuze noemen?

De kunst is om het simpel te houden. Hoe eenvoudiger het voedsel, hoe groter de kans dat het gezond is.

Sommige voedingsmiddelen lijken misschien een veilige gok vanwege trendy termen of ingrediënten. Hier zijn de feiten over 7 voedingsmiddelen die je misschien voor de gek houden.

Sportdranken en verbeterde wateren

Het is gemakkelijk om sportdrankjes als gezond te beschouwen, vooral vanwege alle beroemde atleten die ze in de reclame drinken.

De meeste kinderen hebben geen sportdrank nodig om te op te laden of opnieuw te hydrateren.

Hetzelfde geldt voor wateren die zijn verrijkt met vitamines en mineralen, omdat ze meestal kunstmatige smaakstoffen en zoetstoffen bevatten.

Conclusie:  Gewoon water en een uitgebalanceerd dieet zijn de beste manier om gezond en gehydrateerd te blijven.  Te saai voor de smaakpapillen van uw kinderen? Maak dan je eigen sportdrank water met vers fruit.

Trail-mix

Het is een gemakkelijke en smakelijke manier om bij te tanken tussen school, dans en studiegroepen. Maar pas op: veel versies van de supermarkt zitten vol met niet zo voedzame toevoegingen, zoals chocolade, zoute nootjes en pretzels of pinda’s bedekt met ‘yoghurt’.   Zoek dus naar trail mixen die meestal pure noten, gedroogd fruit en zaden bevatten. Of maak het zelf.

Veggie Chips

De stukjes echte groenten in vegetarische chips zijn zo dun en verwerkt dat de meeste voedingsstoffen uit de groente verdwenen zijn.

Rauwe groenten zijn duidelijk een gezondere manier om te eten. Probeer volkoren pretzels, gebakken maïs chips, crackers gemaakt met zaden en noten, of popcorn. Om te voorkomen dat je een zak chips of een doos crackers in een maaltijd verandert, moet je ze van tevoren in verstandige porties verdelen.

Conclusie: Ga er niet vanuit dat veggie chips zo voedzaam zijn als groenten.

Voedingsrepen

Sommige zijn gevuld met zoveel suiker dat je net zo goed een snicker reep mag eten.

Bijvoorbeeld, de best verkochte energie reep, volgens een enquête van 2013, heeft 230 calorieën, 10 gram suiker en 160 milligram natrium. Een Snickers klokt binnen bij 250 calorieën, 27 gram suiker en 120 milligram natrium.

Waar het op neer komt: als je ze gaat eten, kies er dan een met weinig toegevoegde suiker en meestal gemaakt van noten, zaden, fruit en volle granen. Nog beter, maak je eigen voedingsreep.

Rozijnzemelen of gearomatiseerde havermout

Het klassieke ontbijtgraan is nog een suiker val. Hoewel sommigen veel gezonde vezels bevatten, komen de toch al zoete rozijnen meestal in meer suiker. Hetzelfde geldt voor gearomatiseerde instant havermout. Zeker de havermout of ontbijtgraan die op de markt is gebracht voor kinderen bevat veel suiker.

Het beste wat je kan doen is biologische havermout eten met fruit en een klein theelepeltje honing.

 Smoothies

Wat is gezonder dan het drinken van een smoothie gemaakt van vers fruit? De vrucht zelf. Een keer in de zoveel tijd is een smoothie goed, maar je verwijdert de vezels en neemt een hoge concentratie suiker in.

Dus je gaat van het hebben van 9 gram suiker in een kom tot 30 of 40 gram suiker in een smoothie – zelfs meer als het een commercieel gemaakte smoothie is.

Kortom: maak thuis smoothies, zodat je precies weet wat er in zit. Beter nog, eet gewoon de vrucht.

Vetarme en Vetvrije producten.

We moeten niet denken dat ‘vetarm’ een goede optie is. Natuurlijk voorkomende vetarme voedingsmiddelen zoals een appel zijn één ding, maar verpakt vetarm voedsel is 90% van de tijd een slechte keuze.

Dat komt omdat vetarm voedsel meestal het vet vervangt door andere dingen, zoals zout , suiker of verdikkingsmiddelen die calorieën kunnen bevatten.

Conclusie: Ga er niet vanuit dat “vetarm” of “vetvrij” gezonder is dan de versie met vol vetgehalte. Controleer het etiket op de calorieën en portiegrootte.

Beste en slechtste salades voor je gezondheid

Beste-en-slechtste-salades-voor-je-gezondheid

Is salade echt een gezonde keuze?

Dat hangt af van wat je aan die salades toevoegt. De juiste toppings kunnen een vullende maaltijd creëren die boordevol vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en slimme koolhydraten zit. Maar andere ingrediënten kunnen extra calorieën, vet, natrium en suiker bevatten. Door goede keuzes te maken, kun je een salade maken die heerlijk en voedzaam is.

Slechtste: salade met romige dressing

Dressings zoals ranch, blauwe kaas en Thousand Island bevatten vaak veel calorieën, ongezond verzadigd vet en natrium. Een portie van 2 eetlepels van een typisch blauwe kaasdressing levert  bijna 150 calorieën en 15 gram vet op. En er zijn mensen die er nog meer dan 2 eetlepels opdoen.  Het resultaat is een salade die meer vet heeft dan een cheeseburger met friet.

Slechtste: salade met vetvrije dressing

Dus caloriearme en vetvrij toch?  Om de smaak goed te maken zitten ze vaak vol met extra suikers en natrium. Vet maakt salades smaakvoller en gezonder. Je lichaam heeft het nodig om bepaalde vitamines te krijgen en te gebruiken, zoals A, D, E en K. Uit een onderzoek bleek dat mensen minder antioxidanten kregen als ze salades met een vetvrije dressing aten in vergelijking met vetarme of vette dressing.

Beste: Gebruik olijfolie en azijn

Maak je eigen dressing. Begin met olijfolie, die hart-gezond onverzadigd vet bevat. Klop met balsamico of rode wijnazijn, of citroen- of limoensap. Je kunt ook een beetje Dijon-mosterd of honing toevoegen voor de smaak, en op smaak brengen met zout en zwarte peper.

Slechtste: knapperige kip salade

knapperige-kip-salade-300x204

Een groene salade met kip klinkt misschien als een gezonde maaltijd, maar beschrijvingen als ‘knapperig’ zijn vaak rode vlaggen. Knapperig betekent vaak gepaneerd en gefrituurd, die van deze gezond klinkende salade een caloriebom kan maken. Onderzoek toont aan dat het eten van veel gefrituurd voedsel je kansen op hartaandoeningen en diabetes type 2 kan verhogen.

Beste: Voeg gegrilde kip of vis toe

Een salade van groenten alleen zal niet goed vullen. Je hebt eiwitten nodig om honger te bestrijden. Eiwit duurt langer om te verteren, dus je blijft langer tevreden. Goede bronnen zijn kipfilet , zalm en garnalen. En zorg ervoor dat je het grilt, pocheert of bakt. Sommige kookmethodes zoals frituren voegen extra boter, olie of paneermeel toe.

Slechtste: Iceberg Wedge Salad

Dit is een klassieker, maar bestel er geen als je licht probeert te eten. Dankzij de blauwe kaas of ranch dressing en spek kruimels kan het vier keer het vet van een T-bone steak bevatten. Het schiet ook tekort in de voedingsafdeling. Dat komt omdat ijsbergsla minder vitamines en mineralen bevat dan de meeste donkere bladgroenten.

Beste: Spinazie of boerenkoolsalade

Als het om bladgroen aankomt, is donkerder beter. Ze hebben de meeste voedingsstoffen. Voorbeeld: boerenkool en spinazie hebben  10 keer meer immuunbevorderende vitamine A en C dan ijsbergsla.

Slechtste: salade met croutons en kaas

Winkel gekochte croutons en spekjes bevatten veel zout en bieden niet veel voeding.  Probeer in plaats daarvan noten, zaden of knapperige groenten toe te voegen, zoals jicama en wortels. Kaas bevat calcium, maar het bevat ook ongeveer 100 calorieën per ons. Als je echt kaas wilt, kies dan voor een kaas soort met een laag vetgehalte, zoals feta of Parmezaanse kaas en voeg er gewoon een wat aan toe.

Slechtste: gedroogd fruit, gekonfijte noten

Deze zoete toppings worden vaak gemaakt met toegevoegde suiker en olie. 30 gram geglaceerde pecannoten kan bijvoorbeeld een eetlepel suiker bevatten. En gedroogd fruit heeft minder water en volume dan vers fruit.

Beste: gebruik vers fruit en noten

Fruit voegt zoetheid en antioxidanten toe. De noten geven je eiwitten, vezels en gezond vet. Deze mix van voedingsstoffen maakt je salade veel  gezonder. Onderzoek toont zelfs aan dat regelmatig eten van noten kan helpen bij het voorkomen van hartziekten en kanker. Probeer bessen te combineren met amandelen, appels met walnoten en perziken met pecannoten.

Slechtste: Taco salade

Sommige van deze bevatten meer calorieën dan een burrito. Dat komt omdat ze beginnen met een gefrituurde tortilla. Dat alleen kan bijna 400 calorieën en 22 gram vet bevatten. Daarna is het gevuld met grote porties gehakt, kaas, zure room en guacamole. Deze salade kan 800 calorieën of meer zijn! Dus een echte calorieën bom.

Beste: Zwarte bonen-en-avocado salade

zwarte-bonen-en-avocado-salade-300x204

Krijg de smaak van een taco salade maar dan zonder de extra calorieën door hem te vullen met zwarte bonen en avocado. De bonen zijn een goede bron van ziekte bestrijdende antioxidanten, en ze bevatten eiwitten en vezels, evenals ijzer. Avocado voegt romigheid en vezels toe.

Slechtste: Salades met mayonaise

Het woord “salade” in de naam maakt het nog geen gezonde keuze. Tonijn, magere kip en gekookte eieren kunnen goede bronnen van proteïne zijn, maar dat voordeel wordt tenietgedaan als je ze verdrinkt in mayo. Mayonaise is gevuld met vet, zout en calorieën. Gebruik voor een gezondere salade een kleine hoeveelheid lichte mayonaise, wat vetvrije zure room of yoghurt met een beetje mosterd die geen vet of suiker bevat.

Zelfgemaakte salades

Wanneer je je eigen salade maakt bepaal je zelf wat erin gaat. Je kunt groenten en gezondere ingrediënten gebruiken. Gebruik vetarm kalkoen bacon in plaats van het normale soort en gebruik knapperige zaden i.p.v. croutons. Je kan je salade zo gezond en lekker maken als je zelf wilt.

Blijf bij gezonde voeding

Je kunt de hele dag geen havermout of popcorn eten en verwachten gezond te blijven. Alle voedsel, hoe caloriearm of voedzaam ook, is alleen goed voor je als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet dat een breed scala aan voedzame voedingsmiddelen omvat. Begin daarom aan de recepten bijbel, download hier het gratis ebook. 

Gezond en lekker: magere aardappelsalade

Gezond-en-lekker-magere-aardappelsalade

Gezond en lekker magere aardappelsalade? Eén van de leuke aspecten van afvallen zijn de lekkere en gezonde recepten die erbij komen kijken.

Te veel van iets is altijd dikmakend, met uitzondering van saladegroenten zonder dressing. Je zou waarschijnlijk niet genoeg van zo’n caloriearm voedsel kunnen eten en verteren om aan te komen.

Maar aardappelsalade is wel een van de meer dikmakende en calorierijke salades.

Nou, het bevat meestal mayonaise, die veel vet bevat en daarom veel calorieën bevat. Aardappelen zelf zijn een zetmeelrijk voedingsmiddel, lager in calorieën per volume dan mayonaise maar hoger in calorieën dan de meeste groenten.

Vergeleken met andere salades, bevat aardappelsalade meer calorieën per eenheid dan de typische groene salade zonder dressing. (Zodra je begint met het toevoegen van niet-gedefinieerde hoeveelheden niet-gespecificeerde soorten dressing, die meestal veel vet of suiker of beide bevat, zijn alle uitgangspunten over een gezonde groene salade uitgeschakeld wat betreft het caloriegehalte.)

Ben je een echte liefhebber van salades, en dan met name van aardappelsalade, maar wil je eigenlijk wel graag afvallen? Dan is deze magere variant wellicht iets voor jou!

Hier is Renown Health met een gezonde laag in vet variant:

Recept magere aardappelsalade

De bereiding van deze heerlijke aardappel salade is simpel. Hieronder de ingrediënten en de bereiding.

ingrediënten

* De hoeveelheden zijn gebaseerd op circa 10 porties.

De bereiding

Serveertips

Magere aardappelsalade is uitstekend te serveren in combinatie met paling, garnalen of gerookte zalm.

Voedingswaarde

Waarom is normale aardappelsalade zo dikmakend?

De reden dat een magere aardappelsalade als deze zo populair is, is omdat normale aardappelsalade zo dikmakend is.

Het zit namelijk vol vetten, koolhydraten en proteïne:

Waarom-is-aardappelsalade-zo-dikmakend

(bron: CALORIEKING.COM)

Er zitten 259 calorieën in een portie Aardappelsalade. Calorieën Verdeling: 57% vet, 35% koolhydraten, 8% eiwit.

Afvallen met citroensap

Hoeveel gewicht kun je verliezen met het citroensap dieet?

Afvallen met citroensap? Citroenwater is een drankje gemaakt van water gemengd met vers citroensap. Het kan zowel warm als koud gedronken worden. Van dit soort water wordt vaak beweerd dat het verschillende gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verbeteren van de spijsvertering, het verbeteren van de focus en het verhogen van het energieniveau. Er wordt ook gezegd dat het je kan helpen als je wilt afvallen. Citroenwater is een populair onderdeel van veel diëten.

Citroenwater is laag in calorieën

Citroenwater is over het algemeen een zeer caloriearme drankje. Ervan uitgaande dat je het sap uit een halve citroen in water knijpt bevat elk glas citroenwater slechts zes calorieën. Als je dranken zoals sinaasappelsap en frisdrank ruilt voor citroenwater, kan dit een uitstekende manier zijn om calorieën te verminderen en te helpen bij het afvallen.

Een kopje sinaasappelsap (237 ml) bevat bijvoorbeeld 110 calorieën en een flesje frisdrank van 0,49 liter bevat 182 calorieën.

Het vervangen van zelfs maar één van deze dranken per dag met een glas citroenwater zou de dagelijkse calorie-inname met 100-200 calorieën kunnen verminderen. Sommige bewijzen laten zelfs zien dat het drinken van caloriearme dranken bij maaltijden het aantal totale calorieën dat tijdens de maaltijd wordt geconsumeerd zou kunnen verminderen.

In een studie aten 44 vrouwen de lunch met een drank die calorieën bevatte en een die dat niet deed. Onderzoekers maten vervolgens de verbruikte calorieën.

Ze ontdekten dat het drinken van calorieën bevattende dranken zoals suiker-gezoete soda, melk en sap bij een maaltijd mensen niet compenseerde door minder te eten. In plaats daarvan nam het totale aantal geconsumeerde calorieën toe, vanwege de calorieën uit de drank.

Citroenwater bevat weinig calorieën. Citroenwater drinken in plaats van drankjes met een hoger caloriegehalte kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Gehydrateerd blijven

Het drinken van voldoende water om gehydrateerd te blijven is een cruciaal onderdeel van je gezondheid. Het behouden van voldoende hydratatie is essentieel bij alles van het reguleren van de lichaamstemperatuur tot het verbeteren van de fysieke prestaties.

Sommige bewijzen suggereren ook dat gehydrateerd drinken kan helpen bij het afvallen. Onderzoek wijst uit dat verhoogde hydratatie de afbraak van vetten kan vergroten en het vetverlies kan vergroten. Goed gehydrateerd blijven kan ook helpen het vasthouden van water te verminderen, wat symptomen als opgeblazen gevoel, opgeblazenheid en gewichtstoename kan veroorzaken. Aangezien de meerderheid van het citroenwater bestaat uit water, kan het helpen bij het behouden van voldoende hydratatie.

Vanwege de potentiële gunstige effecten op het metabolisme, verzadiging en hydratatie, is er enig bewijs dat water (inclusief citroen) voor gewichtsverlies kan zorgen.

In een onderzoek werden 48 volwassenen toegewezen aan twee diëten: een caloriearm dieet met 0,5 liter water voorafgaand aan elke maaltijd en een caloriearm dieet zonder water vóór de maaltijd. Aan het einde van de 12 weken durende studie hadden deelnemers in de watergroep 44% meer gewicht verloren dan deelnemers in de niet-watergroep.

Afvallen met citroensap

Het klaarmaken (detox tip)

Doe dit echte ochtend, of voor elke maaltijd.

Ontbrekende ingrediënten: slaap en lichaamsbeweging

Hoe vol (en gevuld) je wordt, hangt af van meer dan alleen voedsel. Als je niet genoeg slaap krijgt, kan je meer eten dan je nodig hebt. En je hebt meer kans om te snacken met meer calorieën en meer vet. Oefeningen kunnen je helpen die calorieën te verbranden. Je zou minstens 5 dagen per week ongeveer 30 minuten beweging per dag moeten krijgen. Zelfs 10 minuten op een tijdstip gedurende de dag kan een groot verschil maken in hoe je lichaam het voedsel dat je eet verbruikt.

Het is vooral belangrijk dat je gezond eet, en als je voedingsmiddelen eet of drinkt die je vult en waarbij je niet of niet veel aankomt, eet je ook minder. Dus val je ook af.

Lees ook: hoe val je af na je 40ste?

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.