4 Weken op reis door Guatemala, een to-do lijst

door sulo | Geupdate op:  9 november 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Wanneer je aan backpacken denkt, zul je al snel aan Azië denken, maar er is nog veel meer op de wereld dan alleen dit continent. Ook in Centraal-Amerika kun je heel mooi op reis en herinneringen maken om nooit te vergeten. Een land wat je echt een keer zou moeten bezoeken als je van een rondreis houdt, is Guatemala. Dit land is een land in Centraal-Amerika en grenst aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Een reis door dit land staat garant voor een hele unieke en bijzondere ervaring waarbij je een nieuwe cultuur leert kennen. Je zult naar huis gaan met hele mooie herinneringen die je je leven lang nooit meer zult vergeten. 

Bezoek Guatemala alvorens het echt ontdekt wordt

reis door Guatemala

Als je op reis gaat door Guatemala, dan kun je hiervoor het beste 4 weken uittrekken. Tenminste als je alles wat het land te bieden heeft, wilt kunnen zien. Ga op avontuur en bezoek de prachtige Maya tempels, de imposante regenwouden, de gezellige grote steden en beklim de vulkanen in het land. De inwoners van Guatemala zijn heel vriendelijk en je kunt ze dan ook alles vragen over het land. Vraag vooral naar de mooiste plekjes die je niet mag missen en zorg ervoor dat je reis nog dat beetje extra uniek en bijzonder wordt. Dit land in Centraal-Amerika wordt steeds populairder en het is daarom zaak dat je niet te lang wacht met het bezoeken voor het opgeslokt wordt door massatoerisme.     

Relatief veilig land

Veel mensen denken dat Guatemala een heel onveilig land is, maar dit valt op zich mee. Rondreizen in dit land is daarom echt een aanrader en iets wat je gedaan moet hebben. Juist omdat er steeds meer mensen zijn die Guatemala als bestemming kiezen, ontmoet je snel nieuwe mensen en wordt het er alleen maar veiliger door. Het land is relatief goedkoop en er zijn vele leuke en goede hostels waar je kunt overnachten. Het is natuurlijk geen slim plan om je rugzak ergens te laten staan, maar voor de rest hoef je je in dit land echt niet onveilig te voelen. De enige stad die je wel zou moeten ontwijken is Guatemala Stad. Dit is wel een stad die minder veilig is.     

Lees ook: Rondreis – de 5 populairste bestemmingen onder backpackers

Verschillende vormen van vervoer

Wanneer je op de hoofdstad van Guatemala vliegt, kun je het beste een taxi naar Antigua nemen. Hier betaal je ongeveer €20 à €30 voor. Als je het land door gaat reizen, zul je een 4-tal vervoersmiddelen gaan gebruiken. Dit zullen waarschijnlijk boten, taxi’s bussen en tuktuks zijn. Als het op bussen neer komt, zijn er in Guatemala 3 verschillende soorten. De makkelijkste en goedkoopste manier met de bus is met de chickenbussen. Deze zijn van origine oude Amerikaanse schoolbussen die gebruikt worden voor kortere afstanden. Als je wat verder weg moet, pak je een gewone bus waar airco in zit. Mocht je echt heel lang onderweg zijn, zijn er ook bussen die zo luxe zijn als first class vliegen. Tickets hiervoor zijn te boeken bij lokale reisorganisaties.  

reis door Guatemala

Neem de tijd om het te beleven

Zoals gezegd kun je beter 4 dan 3 weken uittrekken voor je reis door Guatemala. Dit is puur zodat je alles kunt bekijken, maar ook zodat je alles echt kunt beleven. Van de ene naar de andere bezienswaardigheid reizen kan ook vermoeiend zijn en na een paar dagen moet je weer even bedenken wat je nu ook alweer gedaan hebt. Door meer tijd te nemen, beleef je veel meer. Van Guatemala Stad ga je dus zoals gezegd naar Antigua. Van daaruit kun je door naar Lake Atitlan om door te reizen naar Lanquin. Flores en Tikal zijn de steden die daarna aan bod komen om vervolgens door te reizen naar Rio Dulce en weer naar Guatemala Stad voor de vlucht terug.  

Met een budget rondreizen

Als het op de kosten voor het backpacken door Guatemala aankomt, kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Gemiddeld zul je zo’n €35 per dag besteden en dan doe je het netjes. Je kunt dan alle mooie bezienswaardigheden bekijken en ook in prima hostels verblijven. Het is mogelijk om het ook low-budget te doen, maar dan is de kans dat je in wat minder mooie accommodaties terecht komt groter. In het land kun je ook op eten heel eenvoudig geld besparen. De kraampjes op straat hebben al een maaltijd voor je vanaf €3. Wil je in een restaurant eten, dan zul je vanaf €5 er terecht kunnen. Het hangt er dan natuurlijk wel vanaf wat je precies besteld.

Lees ook: Beste daypack beoordeeld | Top 5 outdoor & urban rugzakken + koopgids

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.