Als een glad resultaat telt en een geïrriteerde huid uitblijft, heb je een goed scheermesje in handen. Is het dan ook het beste? Dat is nogal afhankelijk van hoe een scheermesje bij jou aanvoelt. En hoe je haargroei is. Hoe snel je huid rood wordt. Als je een zware baardgroei hebt, heb je meer aan een krachtig scheermes dan wanneer je ’s ochtends wat dons moet wegwerken. Heb je het liefst een klassiek scheermes in handen of zweer je bij een safety razor? Het beste scheermesje is dus nogal persoonlijk. In dit artikel zijn de beste scheermesjes van 2022 dan ook in vier categorieën onderverdeeld:
• Beste scheermesjes
• Beste scheermesjes in het goedkopere segment
• Beste qua prijs-kwaliteitsverhouding
• Beste voor als je een gevoelige huid hebt
Stoppel- of baardbouwer?
Je kiest voor een scheermes omdat de manier van scheren je bevalt. Je voorkeur kan zo gaan naar een normaal scheermes waarin navulmesjes kunnen, een open scheermes of een gewoon elektrisch scheerapparaat. Een razor behoort ook tot de manieren om te scheren. Je keuze wordt ook veelal beïnvloed door je budget. Bedenk dan dat een gewoon scheermes qua aanschaf goedkoop is, maar in het gebruik duurder uit gaat vallen. Een beetje een razor of open scheermes gaat snel in de tientjes zitten. Je huid laat je ook kiezen. Als die niet veel kan hebben, valt je keuze snel op mesjes met beschermende strips. Zo ontzie je je huid. Mesjes die niet te scherp staan willen ook wel helpen. Ben je een stoppelaar of een baardbouwer? Dan valt het oog snel op een baardtrimmer of een scheerapparaat met een trimfunctie. Wil je na het scheren je hand op een babygladde huid leggen? Dan moet toch een open mes of een razor het goede werk doen.
Om te onthouden
Een goed instrument vergt een goede behandeling. Bij het scheren geldt dan ook het volgende:
• vervang mesjes tijdig (hygiëne)
• ontsmet eenmaal gebruikte mesjes
• scheer met scheerschuim en maak het mesje nat voor die zijn werk doet
• dep je gezicht met een schone handdoek
• gebruik verzorgende olie om je huid te helen
Zoals gezegd is het beste scheermesje afhankelijk van de man die het gebruikt. Op dit moment zijn door de bank genomen de Gillette Fusion uitstekende scheermesjes. Een gevoelige huid is gebaat bij de Gillette Skinguard Sensitive. Wil je scheren terwijl je haren al wat langer zijn gegroeid? Dan dient toch echt het elektrisch scheerapparaat ingezet. En nu over naar de vier categorieën met beste mesjes!
Absolute top
Met kop en schouders steekt de Gillette Labs Heated Razor boven alle andere scheermessen uit. Dit is zalig scheren. Terzijde van de mesjes is een verwarmingsstrook die je in kunt stellen tussen een dikke 40 tot wel 50 graden. Waarom die hitte? Nou, zo openen de poriën van je huid zich. En dat vergemakkelijkt een heerlijke gladde scheerbeurt. Bovendien vermindert de kans op huidirritatie. Droog of nat scheren is geen enkel probleem bij deze Gillette. Het scheermes komt met een paar extra scheerbladen. Maar als die verbruikt zijn, betaal je voor nieuwe best een flinke prijs. De nummer 1 van de categorie beste scheermessen.
Safety razor met allure
De Gillette wordt op de voet gevolgd door de Brent Berkeley die als beste safety razor is uitgeroepen. Een safety razor gebruik je bij nat scheren. Hij lag waarschijnlijk al in de badkamerkastjes van je voorouders. De safety razor is een luxe houder waar een vlijmscherp scheermesje in past; garant voor uitmuntend resultaat. Door een los scheermesje maar één keer te gebruiken, is de safety razor zeer hygiënisch. Wel is de kans op een sneetje in de huid iets groter dan bij andere scheersystemen. De Brent Berkeley mag de titel ‘beste’ voeren omdat hij goed in de hand ligt, een uitstekende grip heeft en omdat je er echt goedkoop mee kunt scheren. De mesjes zijn voor een niemendalletje namelijk te koop.
Lees ook: Hoe lang gaan scheermesjes mee? | Wegwerp & veiligheidsscheermesjes
Als duurzaam telt
Het beste duurzame scheermesje is de Bamboozy Safety Razor RVS + 20. De tegenhanger van die plastic wegwerpertjes van Gillette. Als duurzaam jouw ding is, dan is dit scheermes je vriend. De mesjes zelf gooi je na gebruik natuurlijk wel weg, maar de houder gaat een half leven mee. Minder afval en heerlijk scheren, dat geeft een goed gevoel.
Prijs-kwaliteitsverhouding voorop
Van alle klassieke scheermessen komt de Gentlemen’s Club als beste uit de bus. Een open scheermes dat enorm scoort onder scheerders. Je moet al wel het scheren een beetje eigen zijn, dus voor beginnende scheerders is de Gentlemen’s Club minder aan te raden. Een prima betaalbaar mes met double edge scheermesjes.
Goedkoop en toch goed
Tot zover de crème de la crème van de beste scheermesjes. Op naar de volgende categorie: de beste goedkope scheermesjes. Wanneer geld telt of als je niet teveel wilt uitgeven en je niet een scheermes van 30 euro in je handen hoeft. Dan kom je uit bij de Gillette Mach 3, een allemansvriend. Beslist niet duur en toch altijd goed voor een comfortabele scheerbeurt. De mesjes staan dicht op elkaar en een extra laagje aan de zijkant biedt goede bescherming tegen scheerwondjes. Een alleskunner voor een bescheiden prijs.
Gillette wint in prijs-kwaliteitsverhouding
In de categorie beste prijs-kwaliteitsverhouding is Gillette ook koning, en dan de Gillette ProGlide Power. Dat heeft te maken met de fijne grip en de meedraaiende scheerkop die je gezichtscontouren zonder problemen volgt tijdens de scheerbeweging. Op de achterzijde van het mes vind je een precisietrimmer die de moeilijkste plekjes pakt. De Gillette ProGlide Power scoort ook goed bij gevoelige huid. Dat komt omdat de Gillette micro-impulsen afgeeft zodat de wrijving vermindert. Dat gaat wel met een batterijtje die je dus zo nu en dan dient te vervangen. Een populair alternatief is de Gillette Fusion5 ProGlide, ook zo’n precisietrimmer.
Langer mee met hetzelfde mesje?
Gillette en Wilkinson brengen de gebruikers van hun mesjes wel vaak een beetje aan het mopperen. Deze bekende fabrikanten geven namelijk aan dat je een mesje 5 tot 7 keer kunt gebruiken. En dan moet het de prullenbak in. Je gooit dus eigenlijk snel scheermesjes weg die wel per stuk € 3 tot € 5 kosten! Iets langer kun je ermee als je het scheermesje steeds schoonspoelt. En ook als je een klassieke scheercrème gebruikt.
Lees ook: Hoe glad wil je scheren? Top 7 beste elektrisch scheerapparaten