Welke soorten koffie zijn er?

door sulo | Geupdate op:  2 november 2022
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

In de afgelopen decennia zijn er steeds meer soorten koffie op de markt gekomen. Echter, zijn er maar weinig koffiemachine, waarmee je alle koffiesoorten kunt zetten. Wanneer je dit wel wilt, moet je een apparaat aanschaffen van duizenden euro’s. Ben je op zoek naar een geavanceerde koffiemachine?

Dan kun je kiezen voor machines van de volgende merken: Dorado en JURA. Hou je van heerlijke koffie? En ben je benieuwd naar de populairste koffiesoorten? Lees dan dit artikel.

Lees ook: 10 Beste Koffiemachines

Cappuccino

Cappuccino

Cappuccino is één van de bekendste soorten koffie, dat veel geschonken wordt in eetgelegenheden. Een cappuccino bestaat uit het volgende: melkschuim, melk en espresso. Cacaopoeder of kaneel kunnen toegevoegd worden.

Dit maakt deze koffiesoort af. Omdat er in een cappuccino veel melk zit, is dit minder gezond dan ‘gewone’ koffie. Deze koffiesoort is enorm populair in Italië, hier wordt de cappuccino het vaakst gedronken.

Espresso

Espresso

Een Espresso heeft veel weg van de ‘normale’ koffie. Ze worden namelijk op dezelfde manier bereid. Koffie en een espresso bestaan beide uit koffiebonen en water. Bij een espresso worden de koffiebonen sneller gemalen onder een hogere druk.

Hierdoor is deze koffiesoort binnen 30 seconde bereid. Een espresso smaakt bitter, doordat de bonnen sneller en beter gemalen zijn. Rond het jaar 1900 werd de eerste Espresso gemaakt in Italië.

Ristretto

Een ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden. Het bevat dus weinig water en veel bonen. Een ristretto is een kleine kop koffie van ongeveer 15 ml. Ook deze koffiesoort komt oorspronkelijk uit Italië.

In de koffie familie is het familie van de espresso. De bereidingswijze is bijna identiek.  Je maakt een ristretto door een espresso te maken met de helft van het water.

Hieruit bestaat de perfecte Ristretto:

Americano

Americano

Een Americano bestaat uit een espresso met extra water. De smaak die je hierdoor krijgt, heeft veel weg van filterkoffie. De meeste mensen die houden van Americano vinden een ‘normale’ Espresso te sterk. Vandaar dat ze voor deze koffiesoort kiezen. Je maakt deze koffiesoort door 30 milliliter water in een koffiemok te gieten, waarna je een espresso zet.

Lungo

De naam van deze koffiesoort ‘lungo’ wat in het Italiaans ‘lang’ is, heeft alles te maken met de bereidingswijze van deze koffiesoort. Deze koffiesoort wordt ook wel de ‘lange espresso’ genoemd. Beide koffiesoorten bevatten dezelfde hoeveelheid koffiebonen.

Wel, bevat een Lungo twee keer zoveel water. De koffiebonen worden grover gemalen en de doorlooptijd is langer dan bij een Espresso. Hierdoor is de koffie bitter en zit het vol van smaak.

Caffé latte

Caffé latte

Een Caffé latte wordt veel geschonken in eetgelegenheden. Deze koffiesoort wordt gemaakt door een espresso en warme melk te combineren. Een caffé latte heeft veel weg van een cappuccino.

Een caffé latte bevat meer melk en minder melkschuim. Deze koffiesoort wordt gezien als een ‘luxe’ koffiesoort.  Een caffé latte bestaat voor ⅓ uit een espresso. De rest van het kopje wordt gevuld met melk en een melkschuimlaag.

Flat White

Flat White

Een flat white heeft veel weg van een caffé latte. Deze koffiesoort wordt namelijk bereid met een dubbele ristretto of een dubbele espresso in combinatie met melk. Hierdoor krijg je een grote, sterke bak koffie vol van smaak.

Een flat white wordt gedronken door de echte koffieliefhebber.  Een flat white wordt nog wel eens in de war gemaakt met een cappuccino. De eerstgenoemde is een stuk sterker en voller van smaak.

Cortado

Cortado

De Cortado is een espresso variant, waarin een grote hoeveelheid warme melk zit. Hierdoor wordt de smaak minder bitter. Een cortado wordt niet veel geschonken in Nederland, deze koffiesoort is vooral populair in Spanje en Portugal. Deze koffiesoort moet tussen de 30% en 50% uit warme melk ontstaan.

Latte macchiato

Latte macchiato

Een latte macchiato is een veel gezette koffie in Nederland. Deze koffiesoort bestaat uit laagjes melk en een espresso. Latte betekent in het Italiaans letterlijk ‘melk’, macchiato betekent in het Italiaans ‘gevlekt’. Het gevlekte patroon ontstaat alleen wanneer de espresso op de juiste manier aan de melk wordt toegevoegd.

Ice coffee

Ice coffee

Ice coffee, in het Nederlands ‘ijskoffie’ is een koffiesoort dat ijskoud wordt geserveerd. Tegenwoordig, zijn er meerdere manieren om ijskoffie te bereiden. Ook is dit product te koop in de meeste supermarkten. Het bestaat voor bijna 50% uit Kalium.

Dit mineraal komt vooral in de spiercellen voor en is erg belangrijk voor het lichaam. Wanneer je ijskoffie wilt maken, zorg je voor een groot glas en genoeg ijsblokjes. Je gebruikt minimaal 5 ijsblokjes en maximaal 10.

Zet een sterke bak koffie of kies voor een espresso. Zet de koffie zo sterk mogelijk, dit zorgt voor de beste smaak. Het smeltende ijs zorgt ervoor dat de koffie al snel minder bitter wordt. Voeg suiker of melk toe en laadt de ijsklontjes langzaam smelten. Wanneer je dit doet, heb je heerlijke ijskoffie.

Lees ook: Zo maak je French press koffie +de beste cafetières beoordeeld

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.